Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-49.12 pracownia DOBRE PROJEKTY (JELENIA GÓRA)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja mam pytanie; sami kupowaliście materiały do budowy? Pytam z ciekawości, bo rozmawiamy z potencjalnymi wykonawcami i mają nam dać wyceny z materiałami i bez materiałów. Wykonawcy twierdzą, że mają upusty w hurtowniach i że my kupując sami materiał tylko narobimy sobie więcej kłopotu a i tak nie damy rady kupić taniej. :rolleyes: Ciekawa jestem jak to wychodzi realnie, pewno to przerabialiście i macie jakieś wnioski? Edytowane przez ellik

Może ma ktoś pogląd na temat obniżenia w schowku pod schodami.Jest tam 60cm poniżej poziomu podłogi.

Mam mieszane uczucia czy zostawić to jak w projekcie.W prawdzie była by to taka pseudo piwnica ,ale czy jest to praktyczne?

Hej marcin2372 :)

Nasz murarz przez pomyłkę zrobił "piwniczkę" 40cm poniżej płyty. Mimo wszystko jest OK. Jesteśmy zadowoleni z tego, że ją mamy.Polecam ją tym wszystkim którzy w domku nie będą mieli za wiele pomieszczeń gospodarczych.

A ja mam pytanie; sami kupowaliście materiały do budowy? Pytam z ciekawości, bo rozmawiamy z potencjalnymi wykonawcami i mają nam dać wyceny z materiałami i bez materiałów. Wykonawcy twierdzą, że mają upusty w hurtowniach i że my kupując sami materiał tylko narobimy sobie więcej kłopotu a i tak nie damy rady kupić taniej. :rolleyes: Ciekawa jestem jak to wychodzi realnie, pewno to przerabialiście i macie jakieś wnioski?

Cześć ellik :)

My sami kupowaliśmy wszystkie materiały i też mieliśmy rabaty. Hurtownie dziś raczej walczą o pozyskanie klienta. Jeszcze jedno czy faktury będą na was? Bo oprócz rabatów, które dostaliśmy to jeszcze rozliczyliśmy różnicę w VAT i była to niezła kaska.

jolapp, tak, faktury byłyby na nas, więc moglibyśmy spokojnie odliczyć VAT. Na razie przychodzi mi do głowy jedynie policzyć materiały i rozeznać w hurtowniach ceny by mieć porównanie z wyceną którą dostaniemy ( na razie czekamy :cool: ) by świadomie się na coś zdecydować. Oboje pracujemy i myśl o tym, że ktoś coś za nas załatwi jest kusząca...ale....ciekawe jakim kosztem? Chociaż wszystko jest przecież do ogarnięcia, prawda? Nawet bieganie za każdym jednym brakującym pustakiem czy workiem cementu. :)

A nasz projekt się już adaptuje :) Z ważniejszych zmian zdecydowaliśmy się na doprojektowanie zadaszenia nad tarasem.

A ja mam pytanie; sami kupowaliście materiały do budowy? Pytam z ciekawości, bo rozmawiamy z potencjalnymi wykonawcami i mają nam dać wyceny z materiałami i bez materiałów. Wykonawcy twierdzą, że mają upusty w hurtowniach i że my kupując sami materiał tylko narobimy sobie więcej kłopotu a i tak nie damy rady kupić taniej. :rolleyes: Ciekawa jestem jak to wychodzi realnie, pewno to przerabialiście i macie jakieś wnioski?

Wszystkie materiały starajcie się kupować sami. Zróbcie wyceny w kilku punktach i negocjować cenę nawet na najmniejsze wydatki. Jeżeli "fachowiec" twierdzi, iż kupi to taniej z rabatami to bądźcie pewni, że ten rabat zostanie u niego w kieszeni. Nierzadko się zdarza sytuacja, w której wykonawca dostarcza towar na budowę w cenach jeszcze wyższych niż te w hurtowni, sklepie, betoniarni itp.

Potwierdzam przedmówce. W wielu branżach występuje takie zjawisko kiedy fachowiec chce kupić nam potrzebne materiały.Swego czasu pracowałem w branży części samochodowych i w większości przypadków kiedy mechanik kupował części klientowi zagarniał upust dla siebie, a ten sam upust mógł otrzymać klient gdyby sam zainteresował się sprawą i negocjował cenę.Kolejna patologia to polecanie klientowi wybranego punktu sprzedaży i powołanie się na fachowca celem uzyskania upustu i zakupu części wysokiej jakości.Prawda jest taka, że fachowcy mają układ ze sprzedawcami:polecisz klienta dostaniesz działkę od sprzedanego towaru. W skrajnych przypadkach fachowiec odradza zakup części w innych tanich punktach oskarżając je o sprzedaż podróbek albo wymyśla inne historyjki.Wszystkie działania mają na celu skierowanie klienta do punktu gdzie fachowiec zarobi na częściach.Jeżeli chodzi o auto części to jest to nagminne i nieraz aż szkoda człowieka który przepłaca ciężkie pieniądze bo fachowiec kazał mu kupić części w najdroższym punkcie z prostego powodu :ZAROBI.

Może nie należy się kierować moim doświadczeniem i nieraz rzeczywiście da się skorzystać z rabatu fachowca ,ale ja będę kupował sam materiały i negocjował ceny.

W tej chwili szukając ekipy miałem kilka propozycji zakupu materiałów budowlanych ze strony budowlańców.Argumenty zawsze te same:solidne materiały i będzie upust jak się powołam.

irysy, dzięki. Wiem, że ceny są w stanie nieźle się różnić. Na razie zbieramy wyceny na podstawowe materiały by mieć jakieś rozeznanie przy rozmowach z ewentualnymi wykonawcami i zobaczyć jak się to kształtuje, mieć jakieś pojęcie i wiem już, że np. ceny za więźbę w rożnych tartakach moga się różnić nawet do 4000 zł. I coraz bardziej się skłaniam do tego by kupować samemu....

marcin2372, wiem jak jest w częściach samochodowych, bo mój M pracuje w tej branży ;) Jak Ci idzie szukanie ekipy? Budujesz z garażem jedno czy dwustanowiskowym?

Witam ellik

Jak na razie nie wybrałem jeszcze ekipy budowlanej-szukam nadal.,a buduje z garażem jednostanowiskowym praktycznie bez znaczących zmian w projekcie.

Jedyną zmianą jaka jest to zmiana umiejscowienia kominka-dokupiłem aneks do projektu(200zł).

Pozdrawiam:bye:

Marcin, a możesz wiecej napisać o tym kominku? Co to za aneks i gdzie teraz masz umiejscowiony kominek?

Ktos pytał o to lekkie podpiwniczenie - my z tego zrezygnowaliśmy z tego względu że u nas teren podmokły i przy złej izolacji będzie tam po prostu mokro :)

Mam jeszcze pytanie do ellik o zadaszenie tarasu - w jakiej formie będzie i czy nie boisz się ze będzie zbyt ciemno w salonie? my sie zastanawialiśmy ale nam z tego względu odradzono i teraz sie zastanawiam czy dobrze zrobiliśmy....

abulcia, zadaszenie będzie nad tarasem w formie daszku - coś a'la przedłużenie dachu, ale nieco o innym kącie niż kąt dachu, bo 30 st, podparte na dwóch słupach. Gdzieś na wątku przewijało się zdjęcie domku z podobnym zadaszeniem. Nasze wzorowaliśmy na Domu w Peoniach: http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-peoniach/m3f02b2c44f7ac,2501 - bardzo podobała nam się taka weranda. U nas natomiast daszek będzie oczywiście krótszy i nie będzie zaczynał się równo z krawędzią dachu, tylko będzie odrobinę odsunięty od krawędzi, przez co będzie wyglądał na lżejszy.

O zacienienie salonu się nie boję - okno tarasowe mamy na zachód, natomiast mamy jeszcze przecież drugie okno (najprawdopodobniej zrobimy jedno duże zamiast 2 mniejszych), które u nas będzie od strony południowej. Myślę więc, że będzie wystarczająco jasno.

Którą wersję budujecie? Bo wy wersję "b"

marcin2373, my też nadal szukamy. Daj znać jak znajdziecie. :)

Gelo_26, dzięki za radę. :) Różnica ceny może też wynikać z tego, że zapytałam w tartakach w sąsiednim, tańszym województwie...w tym w tartaku polecanym na Grupie i okazuje się że nawet z niby większymi kosztami transportu jest taniej o ok. 2 tyś (odrzucając już oferty skrajne). Oferteo...i czasem allegro :)

Ciekawa jestem jak co tam u Was i jak Wasze domki? Sezon rozpoczęty? Wiem, że u Joli tak...a jak u reszty? :)

Marcin, a możesz wiecej napisać o tym kominku? Co to za aneks i gdzie teraz masz umiejscowiony kominek?

Ktos pytał o to lekkie podpiwniczenie - my z tego zrezygnowaliśmy z tego względu że u nas teren podmokły i przy złej izolacji będzie tam po prostu mokro :)

Mam jeszcze pytanie do ellik o zadaszenie tarasu - w jakiej formie będzie i czy nie boisz się ze będzie zbyt ciemno w salonie? my sie zastanawialiśmy ale nam z tego względu odradzono i teraz sie zastanawiam czy dobrze zrobiliśmy....

. Długo myśleliśmy jak to rozwiązać i wyszło nam, że najlepszym rozwiązaniem jest markiza zacieniająca w cały taras. Zimą wiadomo- potrzeba więcej słońca, a latem osłonięty mamy cały taras

Ja po pierwszym spotkaniu z kierownikiem budowy. Wyłożyłam mu co mi się wymyśliło, tzn. projekt W-49.12 z garażem dwustanowiskowym i wykuszem. Z większych zmian :

- wyrównanie ściany salonu z pozostałą częścią budynku

- podniesienie ścianki kolankowej

- wyciągnięcie stropu nad wejściem ( większa garderoba z oknem), powiększenie daszku, coś jak u jolapp2

- balkon nad garażem

Kierbud dzwonił do biura projektowego, żeby zamówić projekt i uzyskać zezwolenie na zmiany. Projektant próbował namówić na podobny projekt już z gotowym garażem dwustanowiskowym i wykuszem tj. BW-47. Niestety w tym projekcie jest mniejsza kuchnia, mniejsza spiżarnia, mniejsza sypialnia i łazienka na dole co mi nie odpowiada. Po kolejnym telefonie do biura i powołaniem się na moje wcześniejsze ustalenia z projektantem odnośnie połączenia projektu z aneksem garażu dwustanowiskowego i wykusza i doprojektowaniem balkonu, nie było już chyba kłopotów bo kierbud więcej do mnie nie dzwonił. Teraz czekamy na projekt i ruszamy z kopyta. Najdłużej zajmie oczekiwanie na mapkę do celów projektowych, ok 4 tygodni i 900 zł ale reszta ponoć pójdzie migiem tzn ok 1,5 miesiąca do wydania pozwolenia na budowę. Dla mnie super :D zobaczymy jak to wyjdzie w rzeczywistości. Póki co nie szukałam nawet ekipy budowlanej, mam nadzieję, że kierbud mi kogoś poleci.

Póki co spędzam mnóstwo czasu w necie na poszukiwaniu informacji odnośnie budowy, technologii, materiałów itd. Właśnie jestem na etapie zbierania informacji na temat wentylacji. Na razie skłaniam się ku wentylacji mechanicznej z rekuperatorem i gruntowym wymiennikiem ciepła.

Co o tym sądzicie? Jaką wentylację planujecie w waszych domkach?

. Długo myśleliśmy jak to rozwiązać...

My zastanawialiśmy się wcześniej nad postawieniem w ogrodzie dodatkowo altanki, tak by można odpoczywać w ogrodzie w miejscu zacienionym i zadaszonym, ale ostatecznie stanąło na zadaszeniu. Latem ocieni pokój (może będzie troszkę chłodniej), zimą natomiast słońce jest niżej na horyzoncie, więc może tragicznie nie będzie. ;) Oczywiście dopiero jak wybudujemy to będziemy w stanie realnie ocenić jak jest naprawdę. :)

izabelalalka, my też planujemy went. mechaniczną z rekuperatorem i GWC. Chcemy z resztą nasz domek wybudować jako energooszczędny. Gratuluję zakupu projektu :)

emisb, widzę że pierwsze koty za płoty :)

A my nie będziemy mieć problemu z nadmiernym nasłonecznieniem. Gdzieś od godz. 15.00 taras będzie ocieniony, a słońce będzie zaglądało w okna wykusza a później kuchni. Jeszcze nie zastanawialiśmy się jak osłonimy taras przed promieniami słonecznymi przed południem - markiza, pergola... Chciałabym coś co będzie współgrało z budynkiem i stworzy całość.

Pozdrawiam :bye:

My budujemy BW47. Juz zaczelismy prace ziemne. Jednak co do dyskusji na temat zakupu materialow to uwazam ze nie ma sie co martwic ze jesli zabraknie worka cementu lub tym podobne to trzeba wychodzic z pracy i gnać do hurtowni. My rozwiązalismy to tak, że sami kupujemy materiały a budowlaniec tylko je sobie odbiera, kiedy mu odpowiada i w ilościach jakie potrzebuje. My dostajemy Wz-tke z hurtowni i raz na tydzien regulujemy rachunek. Ceny ustaliliśmy na początku ze sprzedawcą. Nie ma problemu, można spokojnie pracować (i zarabiać na budowę) a popołudniami kontrolować postępy na budowie.