Gelo_26 21.03.2011 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Mam do was pytanie czy ktoś z was rezygnował z budowy wiatrołapu ( tzn wywalił ściankę pomiędzy nim a korytarzem ), Jeśli tak to z perspektywy czasu była to dobra czy zła decyzja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabelalalka 21.03.2011 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Nie mam z tym własnych doświadczeń ale znajoma mieszka w domu szeregowym, w którym wiatrołap nie był oddzielony od reszty pomieszczeń i niestety szczególnie w zimne, wietrzne dni przy każdym otwarciu drzwi zewnętrznych wywiewało z domu ciepełko, czyli znaczne straty ciepła,co za tym idzie większe koszty ogrzewania. Zeszłej jesieni, wszyscy mieszkańcy tego szeregowca zgodnie zdecydowali się nie dobudowanie zewnętrznych wiatrołapów i nareszcie nie hula im wiatr po salonach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabelalalka 21.03.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Witam ellik Jak na razie nie wybrałem jeszcze ekipy budowlanej-szukam nadal.,a buduje z garażem jednostanowiskowym praktycznie bez znaczących zmian w projekcie. Jedyną zmianą jaka jest to zmiana umiejscowienia kominka-dokupiłem aneks do projektu(200zł). Pozdrawiam:bye: Marcin nie daj się prosić napisz nam a najlepiej wklej jakiś rysunek i zdradź gdzie masz kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 21.03.2011 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Marcin nie daj się prosić napisz nam a najlepiej wklej jakiś rysunek i zdradź gdzie masz kominek. oto rysunek co o sadzicie o takim usytuowaniu? będzie praktyczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellik 21.03.2011 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Jarus05, dzisiaj dopiero przyszła piotras129, to bardzo optymistyczne (jak dla mnie) to co napisałeś marcin2372, Moim zdaniem takie usytuowanie ma ten plusy, że masz jeden komin do budowy mniej i całą długą ścianę salonu do dowolnego zagospodarowania. Kominek też jest w takim miejscu, że powinien być widoczny z każdego miejsca w salonie, natomiast jest trochę w przejściu, więc raczej nie jest to zbyt wygodne miejsce, jeśli chcielibyście usadowić się w fotelach bezpośrednio przed nim i kontemplować ogień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emisb 21.03.2011 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 oto rysunek co o sadzicie o takim usytuowaniu? będzie praktyczne? My pierwotnie przesunęliśmy kominek w to samo miejsce, które pokazałeś na rysunku. Nie chciałem zastawiać sobie całej najlepszej ściany w salonie. Koniec końców zrezygnowaliśmy całkowice z kominka w salonie. Jakoś wole nie robić sobie kotłowni w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emisb 21.03.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 marcin2372, Moim zdaniem takie usytuowanie ma ten plusy, że masz jeden komin do budowy mniej .... Dlaczego miałby być jeden komin mniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 21.03.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Może Marcinowi chodziło o to że nad dachem po tych zmianach będzie dwa kominy a nie trzy Co do połączonego wiatrołapu z holem to mam nadzieje Iza że jednak nie będzie mi wiatr hulał a czasami trochę świeżego powietrza się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabelalalka 21.03.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 ellik Zawsze można położyć się na tygrysiej skórze i pokontemplować "ogień " Gelo_26 Chyba lepiej i bardziej ekonomicznie będzie zastosowanie dobrej wentylacji np. mechanicznej, żeby mieć świeże powietrze. No chyba,że rzadko będziesz wpuszczał gości to i nie będzie nic hulało emisb Niekoniecznie montaż kominka w salonie to robienie z niego kotłowni, chyba, że ktoś robi sobie kominek z płaszczem wodnym i jest on głównym źródłem ciepła. U mnie będzie kominek bez żadnych rozprowadzeń ciepła bo ma pełnić funkcję "rekreacyjno - ozdobną " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emisb 22.03.2011 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Mam do was pytanie czy ktoś z was rezygnował z budowy wiatrołapu ( tzn wywalił ściankę pomiędzy nim a korytarzem ), Jeśli tak to z perspektywy czasu była to dobra czy zła decyzja? Jest jeszcze kwestia sposobu ogrzewania domu. Jeśli CO na węgiel i w dodatku z podajnikiem ślimakowym to wiatrołap myślę że jest niezbędny (izolacja części mieszkalnej od pyłu i hałasu). Jeśli CO gazowe to wiatrołap raczej nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniawar 23.03.2011 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Witam,właśnie dołączyliśmy do grona budujących W-49.12b. Jesteśmy na etapie oczekiwania na PNB, czyli papierologię mamy już za sobą. Mam nadzieję że w okolicach kwietnia, może maja będzie już pozwolenie i będzie można pomału ruszać. Projekt kupiliśmy z dwoma aneksami 1) aneks jak kolega marcin powyżej pisał, kominek w rogu salonu (jeden komin mniej a i mamy plan przeznaczyć całą tą ścianę na "multimedia":) )2) powiększona łazienka na górze likwidując garderobę3) wykreślenie garażu (wolimy mieć garaż wolno stojący poza bryłą domu) Na razie zbieramy oferty na wykonanie poszczególnych etapów i jak dostane coś sensownego to postaram się zamieścić. Bo jak na razie mam 2 oferty, ale chyba Panowie mają za dużo pracy i dali ceny zaporowe, dla przykładu podam robocizna fundamentu 15 000 zł lekka kpina. No i chyba najważniejsze budowa jest niedaleko Gdańska, czy jest ktoś może z forumowiczów z okolic? To dziś na tyle Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bunia0104 23.03.2011 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Witajcie, czy mógłby ktoś przesłać mi na e-maila [email protected] zestawienie materiałów do projektu W-49.12a lub W-49.12b. Będę wam ogromnie wdzięczna!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabelalalka 23.03.2011 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 ...budowa jest niedaleko Gdańska, czy jest ktoś może z forumowiczów z okolic? To dziś na tyle Pozdrawiam serdecznie Witaj aniawar Ja jestem z Gdańska a buduję w Roszkowie koło Pruszcza Gdańskiego. Gdzie dokładnie stanie Twój domek? Ja niedawno dostałam projekt i jestem na etapie załatwiania papierów do PNB ( tzn. mój kierownik budowy tym się zajął). Planowane złożenie na PNB połowa kwietnia, czyli pozwolenie powinno być w połowie maja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniawar 23.03.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Witaj izabelalalkaja też jestem z Gdańska ale budowę zaczynamy w Skowarczu też niedaleko Pruszcza. Właśnie czy jest ktoś w posiadaniu zestawienia materiałów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabelalalka 23.03.2011 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 aniawar cieszę się, że nareszcie będę miała sąsiadkę budującą podobny dom. Nasze przyszłe domy dzieli ok 15km Większość tutaj na forum to "południowcy" Może uda nam się nawiązać jakąś współpracę, wymiana doświadczeń, informacji itd. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniawar 25.03.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 (edytowane) Witam, pomału zaczynają spływać wyceny, poniżej zamieszczam jedną z bardziej sensownych "Wstępna wycena na prac budowy domu z materiałem: -stan zerowy fundamenty, ściany fundamentowe, hydroizolacja - 17tyś zł -stan surowy bez konstrukcji dachu - 61tyś+ 17tyś = 78tyś -stan surowy z konstrukcją dachu - 77tyś+ 17tyś=94tyśObliczenia kosztów budowy są powierzchowne i raczej zaokrąglane w górę także koszt po dokładnej analizie może być mniejszy." izabelalalka jestem jak najbardziej za . Edytowane 25 Marca 2011 przez aniawar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emisb 26.03.2011 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Witam, pomału zaczynają spływać wyceny, poniżej zamieszczam jedną z bardziej sensownych "Wstępna wycena na prac budowy domu z materiałem: -stan zerowy fundamenty, ściany fundamentowe, hydroizolacja - 17tyś zł -stan surowy bez konstrukcji dachu - 61tyś+ 17tyś = 78tyś -stan surowy z konstrukcją dachu - 77tyś+ 17tyś=94tyś Obliczenia kosztów budowy są powierzchowne i raczej zaokrąglane w górę także koszt po dokładnej analizie może być mniejszy." izabelalalka jestem jak najbardziej za . Jeśli można coś wtrącić to proponowałbym ustalić koszty samej robocizny, bez materiałów, no ewentualnie osobno robocizna i materiały jeśli nie chcesz ich kupować samodzielnie. Ceny materiałów się zmieniają, poza tym są różne w różnych hurtowniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkapb 29.03.2011 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Ja również witam, i chcę dołączyć do grona fanów projektu BW-49.12Bu nas od jesieni zmagania z działką........a tak chcę póść dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkapb 29.03.2011 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 ojoj, oczywiście pisze o projekcie W- 49.12b;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 31.03.2011 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Mam małą prośbę do osób które posiadają skany rzutów budynku W-49.12b o podesłanie mi ich na pocztę.Chciałem przedstawić projekt potencjalnemu wykonawcy ,ale w tej chwili nie mogę bo architekt wystąpił o PNB i projekt jest w starostwie. mój e-mail : [email protected] Pozdrawiam i z góry dziekuje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts