Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-49.12 pracownia DOBRE PROJEKTY (JELENIA GÓRA)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie mam z tym własnych doświadczeń ale znajoma mieszka w domu szeregowym, w którym wiatrołap nie był oddzielony od reszty pomieszczeń i niestety szczególnie w zimne, wietrzne dni przy każdym otwarciu drzwi zewnętrznych wywiewało z domu ciepełko, czyli znaczne straty ciepła,co za tym idzie większe koszty ogrzewania. Zeszłej jesieni, wszyscy mieszkańcy tego szeregowca zgodnie zdecydowali się nie dobudowanie zewnętrznych wiatrołapów i nareszcie nie hula im wiatr po salonach ;-)

Witam ellik

Jak na razie nie wybrałem jeszcze ekipy budowlanej-szukam nadal.,a buduje z garażem jednostanowiskowym praktycznie bez znaczących zmian w projekcie.

Jedyną zmianą jaka jest to zmiana umiejscowienia kominka-dokupiłem aneks do projektu(200zł).

Pozdrawiam:bye:

Marcin nie daj się prosić :wiggle: napisz nam a najlepiej wklej jakiś rysunek i zdradź gdzie masz kominek.

Jarus05, dzisiaj dopiero przyszła ;)

piotras129, to bardzo optymistyczne (jak dla mnie) to co napisałeś :)

marcin2372, Moim zdaniem takie usytuowanie ma ten plusy, że masz jeden komin do budowy mniej i całą długą ścianę salonu do dowolnego zagospodarowania. Kominek też jest w takim miejscu, że powinien być widoczny z każdego miejsca w salonie, natomiast jest trochę w przejściu, więc raczej nie jest to zbyt wygodne miejsce, jeśli chcielibyście usadowić się w fotelach bezpośrednio przed nim i kontemplować ogień.

oto rysunek

co o sadzicie o takim usytuowaniu?

będzie praktyczne?

My pierwotnie przesunęliśmy kominek w to samo miejsce, które pokazałeś na rysunku. Nie chciałem zastawiać sobie całej najlepszej ściany w salonie.

Koniec końców zrezygnowaliśmy całkowice z kominka w salonie. Jakoś wole nie robić sobie kotłowni w salonie.

ellik Zawsze można położyć się na tygrysiej skórze i pokontemplować "ogień " ;)

Gelo_26 Chyba lepiej i bardziej ekonomicznie będzie zastosowanie dobrej wentylacji np. mechanicznej, żeby mieć świeże powietrze. No chyba,że rzadko będziesz wpuszczał gości to i nie będzie nic hulało ;)

emisb Niekoniecznie montaż kominka w salonie to robienie z niego kotłowni, chyba, że ktoś robi sobie kominek z płaszczem wodnym i jest on głównym źródłem ciepła. U mnie będzie kominek bez żadnych rozprowadzeń ciepła bo ma pełnić funkcję "rekreacyjno - ozdobną " :-)

Mam do was pytanie czy ktoś z was rezygnował z budowy wiatrołapu ( tzn wywalił ściankę pomiędzy nim a korytarzem ), Jeśli tak to z perspektywy czasu była to dobra czy zła decyzja?

Jest jeszcze kwestia sposobu ogrzewania domu. Jeśli CO na węgiel i w dodatku z podajnikiem ślimakowym to wiatrołap myślę że jest niezbędny (izolacja części mieszkalnej od pyłu i hałasu). Jeśli CO gazowe to wiatrołap raczej nie ma znaczenia.

Witam,

właśnie dołączyliśmy do grona budujących W-49.12b. Jesteśmy na etapie oczekiwania na PNB, czyli papierologię mamy już za sobą. Mam nadzieję że w okolicach kwietnia, może maja będzie już pozwolenie i będzie można pomału ruszać. Projekt kupiliśmy z dwoma aneksami

1) aneks jak kolega marcin powyżej pisał, kominek w rogu salonu (jeden komin mniej a i mamy plan przeznaczyć całą tą ścianę na "multimedia":) )

2) powiększona łazienka na górze likwidując garderobę

3) wykreślenie garażu (wolimy mieć garaż wolno stojący poza bryłą domu)

Na razie zbieramy oferty na wykonanie poszczególnych etapów i jak dostane coś sensownego to postaram się zamieścić. Bo jak na razie mam 2 oferty, ale chyba Panowie mają za dużo pracy i dali ceny zaporowe, dla przykładu podam robocizna fundamentu 15 000 zł lekka kpina. No i chyba najważniejsze budowa jest niedaleko Gdańska, czy jest ktoś może z forumowiczów z okolic?

To dziś na tyle

Pozdrawiam serdecznie

...budowa jest niedaleko Gdańska, czy jest ktoś może z forumowiczów z okolic?

To dziś na tyle

Pozdrawiam serdecznie

Witaj aniawar

Ja jestem z Gdańska a buduję w Roszkowie koło Pruszcza Gdańskiego. Gdzie dokładnie stanie Twój domek?

Ja niedawno dostałam projekt i jestem na etapie załatwiania papierów do PNB ( tzn. mój kierownik budowy tym się zajął). Planowane złożenie na PNB połowa kwietnia, czyli pozwolenie powinno być w połowie maja.

Witam,

pomału zaczynają spływać wyceny, poniżej zamieszczam jedną z bardziej sensownych

"Wstępna wycena na prac budowy domu z materiałem:

-stan zerowy fundamenty, ściany fundamentowe, hydroizolacja - 17tyś zł

-stan surowy bez konstrukcji dachu - 61tyś+ 17tyś = 78tyś

-stan surowy z konstrukcją dachu - 77tyś+ 17tyś=94tyś

Obliczenia kosztów budowy są powierzchowne i raczej zaokrąglane w górę także koszt po dokładnej analizie może być mniejszy."

izabelalalka jestem jak najbardziej za .

Edytowane przez aniawar

Witam,

pomału zaczynają spływać wyceny, poniżej zamieszczam jedną z bardziej sensownych

"Wstępna wycena na prac budowy domu z materiałem:

-stan zerowy fundamenty, ściany fundamentowe, hydroizolacja - 17tyś zł

-stan surowy bez konstrukcji dachu - 61tyś+ 17tyś = 78tyś

-stan surowy z konstrukcją dachu - 77tyś+ 17tyś=94tyś

Obliczenia kosztów budowy są powierzchowne i raczej zaokrąglane w górę także koszt po dokładnej analizie może być mniejszy."

izabelalalka jestem jak najbardziej za .

Jeśli można coś wtrącić to proponowałbym ustalić koszty samej robocizny, bez materiałów, no ewentualnie osobno robocizna i materiały jeśli nie chcesz ich kupować samodzielnie. Ceny materiałów się zmieniają, poza tym są różne w różnych hurtowniach.

Mam małą prośbę do osób które posiadają skany rzutów budynku W-49.12b o podesłanie mi ich na pocztę.

Chciałem przedstawić projekt potencjalnemu wykonawcy ,ale w tej chwili nie mogę bo architekt wystąpił o PNB i projekt jest w starostwie.

mój e-mail : [email protected]

Pozdrawiam i z góry dziekuje:)