Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-49.12 pracownia DOBRE PROJEKTY (JELENIA GÓRA)

Recommended Posts

Mam małą prośbę do osób które posiadają skany rzutów budynku W-49.12b o podesłanie mi ich na pocztę.

Chciałem przedstawić projekt potencjalnemu wykonawcy ,ale w tej chwili nie mogę bo architekt wystąpił o PNB i projekt jest w starostwie.

mój e-mail : [email protected]

Pozdrawiam i z góry dziekuje:)

Wysłałam pocztą 2 rzuty W-49.12b ale lustro. Tylko takie posiadam. Sama zakupiłam projekt W-49.12, więc dołączam do grupy.

Pozdrawiam:bye:

Edytowane przez kloska

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ha ha, nieźle. A ja myślałem że będę taki oryginalny ;-)

Własnie jestem na etapie kupowania działki niedaleko Wrocławia i oczywiście nieprzesypiam nocy, szukając projektów.

Po znalezieniu W-49.12 nie mogłem od razu znaleźć żadnych inforamacji o jego użytkownikach, i myślałem że bede pierwszy, a tu proszę, super niespodzianka.

Po przemyśleniach oczywiście wyrównam salon do bryły domu, garaż na dwa stanowiska, wykusz. Trochę chciałbym namieszać z zamianą kotłowni i pokoju na parterze, zamienić je miejscami i do tego coś pokombinować z tymi łazienkami bo jakoś nie wydaje mi się to funkcjonalne (choćby to że są ślepe).

Ale właśnie, czy ktoś zostawił je tak jak są w projekcie? jak to się sprawdza? będę wdzięczny za podpowiedz.

A ha, no i bardzo ale to bardzo serdecznie proszę o szczegółowezestawienie materiałów dla tego domu. Zamierzam zająć się kalkulacjami i chciałbym uzyskać informacje dotyczące cen materiałów. Zastanawiam się nad budowaniem z Ytonga. Jak widzę najpopularniejszy dla tego projektu jest Poroterm.

Jakie stropy zastosowaliście? Terrivę czy może lane? czy ktoś kupił gotowego Ytonga?

Jej, wiele tych pytań, ale to z podniecenia budowaniem :D wybaczcie.

Serdeczne dzieki z góry za wszelkie uwagi, no i oczywiście jeszcze raz poporoszę o to szzegółowe zestawienie materiałów.

[email protected]

Pozdrawiam

Robert

Witajcie kochani, ja też chcę dołączyć do Waszeg o grona. Projekt w 49-12b już przesądzony. Zmiany będą i szczerze mówiąc wiele, ale na razie walczymy z ziemią, tzn z cholerną działką:bash:

z pasją czytam Wasze wpisy i mam nadzieję ,zę niebawem i my będziemy tu dopisyawać swoje doświadczenia.

A moze wśród budujących jest ktoś z LUBELSKIEGO ????????:)

Po przemyśleniach oczywiście wyrównam salon do bryły domu, garaż na dwa stanowiska, wykusz. Trochę chciałbym namieszać z zamianą kotłowni i pokoju na parterze, zamienić je miejscami i do tego coś pokombinować z tymi łazienkami bo jakoś nie wydaje mi się to funkcjonalne (choćby to że są ślepe).

Zastanawiam się nad budowaniem z Ytonga. Jak widzę najpopularniejszy dla tego projektu jest Poroterm.

Jakie stropy zastosowaliście? Terrivę czy może lane? czy ktoś kupił gotowego Ytonga?

1. Zobacz projekt BW47, chyba ma wszystkie te zmiany, które wymieniłeś. My kupiliśmy W-49.12 ale ilość papierów, aneksów... szok. A BW47 ma i wykusz, i duży garaż, i wyrównaną ścianę salonu.

2. Są osoby w tym wątku, które kotłownię wysłały za garaż. Jest też projekt tego samego biura, który ma kotłownię i pokój zamienione miejscami.

3. My akurat w łazience bez okna nie widzimy problemu. Choć na początku bardzo się emocjonowaliśmy (szczególnie żona) brakiem tego okna. Potem nam jakoś przeszło; okno w łazience ma swoje plusy, ale niech one nie przesłaniają minusów... ;) Okno będziemy mieli w łazience na poddaszu - z widokiem na rozgwieżdżone niebo ;) W kotłowni będzie za to pralnia - tam okno dużo bardziej się przyda. Piec będzie ostatecznie jednak na gaz, nie na groszek, więc pylić się nie będzie. Jak to się sprawdza w praktyce to się inni mogą wypowiedzieć, bo my mamy dopiero fundamenty.

4. Ytong to materiał zaproponowany w projekcie przez twórcę projektu (ściana jednowarstwowa 36cm). My będziemy budowali z Ytonga lub Solbetu 24cm plus ocieplenie (ściana dwuwarstwowa), bo daje dużo lepsze parametry cieplne niż sam ytong.

5. Dajemy teriwę.

Powodzenia :-)

Witajcie kochani, ja też chcę dołączyć do Waszeg o grona. Projekt w 49-12b już przesądzony. Zmiany będą i szczerze mówiąc wiele, ale na razie walczymy z ziemią, tzn z cholerną działką:bash:

z pasją czytam Wasze wpisy i mam nadzieję ,zę niebawem i my będziemy tu dopisyawać swoje doświadczenia.

A moze wśród budujących jest ktoś z LUBELSKIEGO ????????:)

witam,

my jesteśmy z Lublina :), ale niestety jeszcze nie budujemy, nawet nie kupilismy tego projektu.Bardzo nam się podoba ale na razie czekamy, co powie o nim architekt. podaje maila w razie czego [email protected] pozdrawiam

Edytowane przez minki

ElwoodWroclaw

Przy zamawianiu projektu W-49.12 z wykuszem i garażem dwustanowiskowym zaproponowano mi BW-47. Jednak w tym projekcie są minimalnie inne wielkości pomieszczeń, np. mniejsza sypialnia i łazienka na parterze co niezbyt mi pasowało bo akurat te pomieszczenia wolałabym mieć większe. Dlatego uparłam się na W-49.12 i biuro zrobiło mi ładny aneks (22 strony)do projektu (60 stron) z naniesionymi dodatkami. Wyrównaniem salonu do bryły domu, powiększeniem i wysunięciem daszka nad wejściem (większa garderoba z okienkiem, okazalsze wejście ) zajął się mój kierownik budowy, który robi adaptację projektu.

Zamiana umiejscowienia kotłowni z pokojem nie wydaje mi się zbyt praktycznym pomysłem. No chyba, że nie przeszkadza Ci bieganie z brudnymi buciorami i kurtką przez przedpokój żeby je zostawić w przedsionku :p Poza tym wejście z garażu do kotłowni wypadałoby chyba w miejscu składziku o ile planujesz jakoś oddzielić cześć garażu. Ja planuję z jednego składziku z wejściem od garażu i wyjściem na ogród zrobić sobie letnią kuchnię a drugi składzik z wejściem tylko od garażu zostawię chłopu na jego zabawki ( narzędzia itp).

Chyba największą wadą tego projektu jest dla mnie brak okna w łazience na dole. Też zastanawiałam się co z tym zrobić. Lustro weneckie niestety odpadło w przedbiegach... hmm...w końcu jestem kobietą i to blondynką :razz: Póki co jestem zdecydowana na zrobienie jakiegoś częściowego przeszklenia między łazienką a sypialnią, jakaś szyba z roletą, żeby ewentualnie chłop mnie nie podglądał ...albo sąsiad wieczorem :lol2:

U mnie w projekcie ściana zewnętrzna jest z Ytonga 24cm + styropian 12cm. Tylko ściana zewnętrzna przy garażu jednorodna 36,5cm z Ytonga. Jednak planuję budować z porothermu 25cm + styropian 20cm.

Jarus05 Widocznie biuro projektów doszło do słusznych wniosków, że ludzie niechętnie budują ściany jednowarstwowe i wprowadziło zmiany. Ja również nie zamierzam budować ścianek działowych ryglowych, tylko jakieś mocniejsze.

Hmmm... tak się zastanawiałam jak najlepiej zbudować tę ścianę między garażem a domem, żeby była ciepła i ograniczyć mostki termiczne. Jakoś nie pasuje mi z jednej strony ściana jednowarstwowa, tym bardziej, że u mnie to strona północna. Niby większość zasłoni garaż ale mimo wszystko wolałabym jakoś inaczej to rozwiązać.

Ścianki działowe na parterze z płytek z betonu komórkowego grubość 8cm i z cegły pełnej lub dziurawki grubość 12cm. Na poddaszu ścianki drewniane ryglowe, podpierające jętki i ścianki z płyt gipsowych na stelażu z profili blaszanych. Wypełnienie ścianek z płyty z wełny mineralnej 5-10cm.

Nie mam pojęcia co daje ścianka ryglowa. Do niedawna nie miałam pojęcia, że takowa istnieje :rolleyes:

Ścianki ryglowe to takie mocniejsze ścianki szkieletowe, konstrukcja jest taka jak ścian w "kanadyjczyku". Mocniejsze, bo wg projektu mają podpierać jętki w połowie długości oraz więźbę dachu nad lukarną.

U nas wygląda(ło) to tak: PB255063.JPG

PB255061.JPG

Edytowane przez orzechot

Bez żadnego problemu można postawić ścianki z bloczka 12, mój projektant wyraził na to zgodę, nad salonem jest podciąg a z drugiej strony potrójna i podwójna belka.

Trzeba tylko przypilnować wykonawcę żeby zrobił to poprawnie.