Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-49.12 pracownia DOBRE PROJEKTY (JELENIA GÓRA)

Recommended Posts

Cena za wieżbe dachowa na moj dom wyszła 12600, ciesla bierze za dach 18 tys z położeniem dachówki, membarny, deskowanie wystających elementów orynnowanie budynku

Dzięki za informacje, a mogła byś jeszcze napisać jaki jest koszt dachówki ,rynien,obróbek i innych dodatków- czyli całe pokrycie dachu.

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

minki a kiedy pięterko, ????? bo jak z budowa z kredytem na karku...to ciężko będzie.

Czy ja też mogłabym prosić o zestawienie materiałów na maila? [email protected]

zobaczymy, jak będziemy wyrabiać się z finansami podczas budowy. Jak uda się zaoszczędzić (w co wątpię) to piętro machniemy od razu - oczywiście ocieplenie dachu robimy i prawdopodobnie tynki na górze. A jeśli nie, to może kiedyś będzie jakiś zastrzyk gotówki żeby dokończyć budowę:)

Witam,

Uprzejmie melduję, że w Naszym w-49.12b "robią się" wylewki :)

Pozdrawiam i życzę wytrwałości,

kamcia461

wyślij kilka zdjęć domu, ew udostępnij gdzies, [email protected]

no i napisz jeśli możesz ile zużyliście bloczków fundamentowych

Edytowane przez minki

koincydencja i orzechot, dziękujmey za karteczkę :-) i wizytę :-)

Mąż woził tą kartkę przez tydzień w aucie (moim) i dopiero wczoraj ją odczytałam. On, typowy facet, niestety sorry, a i zakręcony bardzo, pyta mnie "o co z tą kartką chodzi?" Miło, że zajrzeliście :-) Może kiedyś uda się w naszej obecności.

Z tym wpraszaniem to też chętnie bym się gdzieś na budowę wprosiła :)). My sfinalizowaliśmy zakup działki i mamy już warunki zabudowy- teraz tylko ostateczny wybór projektu. Minki napisz proszę, czy przed zakupem widziałeś, gdzieś w Naszych okolicach ten domek "na żywo", lub może orientujesz się, gdzie można go chociaż z zewnątrz oglądnąć??? Mam ostatnie wątpliwości, co do wielkości, tzn. czy z podwójnym garażem nie będzie "kolosalny" zarówno w budowie, jak utrzymaniu. Ale jakoś żaden inny mi nie pasuje :)) Pozdrawiam i powodzenia

niestety nie widziałem go 'na żywo', w lubelskim trudno go będzie znaleźć, ewentualnie Wielkopolska (Irysy - znajdziesz na forum) bądź Śląsk. Ale podobny projekt wybudowany można zobaczyć w Zemborzycach. Zaraz za lasem po prawej stronie jest taka wąska uliczka, na wysokości skrętu do hotelu Kmicic. Stoją tam trzy takie same domki (jeden jest na sprzedaż), któryś z nich ma podwójny garaż. Bardzo przypomina z zewn. w-49.12.

A co do kosztów utrzymania - uważam, że jeśli dobrze go docieplisz, to raczej nie ma znaczenia, czy jest jeden garaż, czy dwa. Wychodzę za założenia, że lepiej dołożyć parę groszy (dach najdroższy, bo murowanie mam w tej samej cenie - czy jeden, czy dwa garaże) i mieć komfort. Szczególnie w zimie. Po jakimś czasie może się okazać, że ten garaż, bardzo ci się przyda. Możesz dobudować, ale to są spore koszty. Poza tym za garaż poza bryłą, zapłacicie dodatkowo podatek, który jest wyższy niż za budynek mieszkalny. Myślę, że 49.12 należy do pośrednich domów - jest między małymi, a dużymi.

A jak chcecie bez garażu, to kilka fajnych widziałem podczas poszukiwania projektu np: gładki - http://projekty.muratordom.pl/projekt_gladki,2230,1,0.htm?dzial_s=news&nr=1 i trochę większy Malachit http://www.archeton.pl/projekt-domu-malachit_441_opisogolny. Spytajcie się majstrów, jakie mogą być różnice w cenie budowy, kosztach utrzymania. Jak ja porównywałem, to wychodziło mi, że malachit = w49.12

Moj znajomy wybudował ostatnio projekt jaśmin z ign, po pół roku mieszkania mówi, że największe błędy to brak drugiego garażu i przydomowej oczyszczalni.

życzę rozsądnych decyzji:)

no to będzie 3 takie domeczki w lubelskim:D, tylko mój najpóźniej, ale nic nie szkodzi, ważne ,zę bedzie.

I chętnie zaproszę, chociaz Wy to już pewnie mieszkać bedziecie. :-)

A co do Zemborzyc, to o który las chodzi i skąd jadę ??czy np jade od lublina na kraśnik i za lasem konopnickim??, czy z drugie strony? bo ja chętnie podjechałabym i "luknęła" sobie chociaz z zewnątrz:lol2:

konwalia, mi isętez wydaje, że jesli ma być Wam potrzebny podwójny garaż to robić, przy kosztach ogólnych to pewnie nie będzie kolosalna różnica. My raczej skłonni w kierunku 1- stanow., który najprawdopodobniej bedzie czasami garażem lub nie, a raczej będzie takim typowym pomieszczeniem na rowery i inne podręczne rzeczy, kórych w domu sie nie trzyma:D.

A podwójny będzie całkowicie odrebny, moze nawet po3-ny, bo moja połówka to maniak samochodowy:rotfl:, ale to już inny temat