Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-49.12 pracownia DOBRE PROJEKTY (JELENIA GÓRA)

Recommended Posts

U was w lubelskim powinno być taniej, mojego majstra od k-g ostatnio wygryźli z dwóch jakiś większych budowli właśnie panowie z okolic Puław, rzucili cenę za zrobienie gładzi 5zl/m :)

słuchajcie ile was tak średnio wynosiła robocizna i materiał za hydraulikę w domu i co wchodziło w ta cenę robocizny?

Edytowane przez Gelo_26

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

słuchajcie ile was tak średnio wynosiła robocizna i materiał za hydraulikę w domu i co wchodziło w ta cenę robocizny?

niestety nie pomogę w tej kwestii :(

U was w lubelskim powinno być taniej, mojego majstra od k-g ostatnio wygryźli z dwóch jakiś większych budowli właśnie panowie z okolic Puław, rzucili cenę za zrobienie gładzi 5zl/m

a to ciekawe, bo na swoich śmieciach cenią się bardziej, a widać pojadą dalej to schodzą z cen :)

emisb - planuje zakup kotła Ogniwo EKO PLUS lub RBR Ekouniwersal ( ten sam sterownik ten sam palnik), ten drugi kocioł mniej miejsca będzie zajmował w mojej kotłowni, poza tym podobno jest prostszy w czyszczeniu ale ja jeszcze się zastanawiam mam jeszcze dwa tyg na zastanowienie :). Co do mocy to tez się

zastanawiam w sumie będę miał około 160-180m2 podłogówki i trochę grzejników

emisb - planuje zakup kotła Ogniwo EKO PLUS lub RBR Ekouniwersal ( ten sam sterownik ten sam palnik), ten drugi kocioł mniej miejsca będzie zajmował w mojej kotłowni, poza tym podobno jest prostszy w czyszczeniu ale ja jeszcze się zastanawiam mam jeszcze dwa tyg na zastanowienie :). Co do mocy to tez się

zastanawiam w sumie będę miał około 160-180m2 podłogówki i trochę grzejników

a piec gazowy + kominek z płaszczem odrzucacie całkowicie? Też się zastanawiałem nad kotłem na ekogroszek, ale wiele osób z którymi rozmawiałem uważa, że opcja z gazem i kominkiem będzie tańsza i wygodniejsza

ja przeprowadzam sie na wieś ( wkurza mnie trochę miasto ) - brak gazu a dobry kominek też trochę kosztuje

u mnie na wsi na szczęście jest gazociąg, dlatego zastanawiam się nad piecem gazowym. Tylko nie wiem jaki wybrać, kondensacyjny, czy zwykły wiszący... a swoją drogą Gelo_26, wrzuciłbyś jakieś nowe foty do dziennika :)

a piec gazowy + kominek z płaszczem odrzucacie całkowicie? Też się zastanawiałem nad kotłem na ekogroszek, ale wiele osób z którymi rozmawiałem uważa, że opcja z gazem i kominkiem będzie tańsza i wygodniejsza

Ja postawiłem w całkowicie na węgiel - choć gaz mam możliwość dociągnąć.

Węgiel bo:

+ lubię mieć tak ciepło jak chcę, a nie chcę oszczędzać na gazie,

+ nie chcę kominka (kotłowni) w salonie,

Poza tym na razie stary nie jestem to z węglem dam rade. Na starość pewnie gaz dociągnę.

Ja postawiłem w całkowicie na węgiel - choć gaz mam możliwość dociągnąć.

Węgiel bo:

+ lubię mieć tak ciepło jak chcę, a nie chcę oszczędzać na gazie,

+ nie chcę kominka (kotłowni) w salonie,

Poza tym na razie stary nie jestem to z węglem dam rade. Na starość pewnie gaz dociągnę.

tylko że w przypadku pieca na węgiel musisz w nim utrzymywać stałą temperaturę co jest nieekonomiczne w okresach przejściowych, kiedy się grzeje mało, bądź w ogóle nie grzeje. Jednym słowem musisz walić do kotła dużo choć na dworze jest ciepło i wystarczyłoby lekko podkręcić gaz.

Wiele lat mieszkałem z kotłem na węgiel i muszę przyznać że dawał w kość.

Uważam, że kominek wcale nie musi być kotłownią, tylko miłym dodatkiem do gazu. Poza tym w kotłowni z piecem na węgiel też się kurzy i dymi.

minki - wszystko jest zależne od kotła i sterownika, obecnie jest taka technika ze wchodzisz do kotłowni raz w tyg aby dosypać groszek do podajnika i wysypać popiół i przy dobrze zrobionym c.o. dobrze dobranym piecu i ocieplonym domu spalasz max 20kg groszku w duże mrozy

a czym będzie podgrzewana woda w lecie? kolektory, bojler?

Fundament wylany i wymurowane 7 warstw bloczków dla domu ,a 6 dla garażu. Zastanawiam się czy nie przesadziłem z wysokością fundamentów po zasypaniu około 3 bloczków mam jeszcze 4 ponad ziemią - trochę wysoko. Czy poziom garażu obniżyliście tak jak w projekcie czyli 10cm ,czy też macie niżej - wydaje mi się, że można spokojnie obniżyć 25cm.

Tak na marginesie sporo piasku wejdzie w te fundamenty, aż mnie korci żeby zasypać część ziemią , albo chociaż garaż. Niestety kosztorys który sobie założyłem na fundamenty wyszedł w tej najmniej optymistycznej wersji, ponieważ nie wliczyłem kosztów zasypania fundamentów piaskiem i robót ziemnych

Mimo ,że to początek budowy miałem już zajście z murarzami, ponieważ zalali ławy nie zwracając uwagi na poziomy(18cm różnicy) i musieli wyrównać wszystko spoinami pomiędzy bloczkami, a na domiar złego nie zastosowałem izolacji poziomej pomiędzy ławą a ścianą fundamentową ze względu na spadek i nierówności ławy. Pocieszające jest to, że teren mam wyjątkowo suchy i dom nie ma piwnic. I tak mam teraz dylemat czy kontynuować budowę z tymi "fachofcami" czy szukać nowych bo ekipa od fundamentów była z polecenia przez kilku znajomych i mieli same dobre opinie, a na moje oko to nadają się tylko do murowania pod sznurek i to pod nadzorem.

Macie jakiś patent na zagęszczenie piasku w fundamentach ?

Czy poziom garażu obniżyliście tak jak w projekcie czyli 10cm ,czy też macie niżej

Ja mam garaż obniżony o 3 bloczki.

Tak na marginesie sporo piasku wejdzie w te fundamenty, aż mnie korci żeby zasypać część ziemią , albo chociaż garaż. Niestety kosztorys który sobie założyłem na fundamenty wyszedł w tej najmniej optymistycznej wersji, ponieważ nie wliczyłem kosztów zasypania fundamentów piaskiem i robót ziemnych

Fakt, zasypanie fundamentu bardzo bolało. Ziemi do zasypania fundamentu się raczej nie stosuje. Zostaw ją sobie na obsypanie budynku i wyrównanie terenu.

Ja mam garaż obniżony o 3 bloczki.

Fakt, zasypanie fundamentu bardzo bolało. Ziemi do zasypania fundamentu się raczej nie stosuje. Zostaw ją sobie na obsypanie budynku i wyrównanie terenu.

Konsultowałeś obniżenie garażu z kierownikiem budowy bo ja o co bym nie zapytał mojego to ten straszy projektem zamiennym bo np obniżenie garażu to istotna zmiana.

Nie u wszystkich widzę na zdjęciach słup betonowy, który jest zaprojektowany w ścianie szczytowej i biegnie od fundamentów aż po dach.

Pytałem kierownika czy można z tego zrezygnować budując z porothermu (w projekcie jest ytong), ale on zaleca zostawić bo to przenosi obciążenie stropu i.td. czy wy też macie słup czy może ktoś zrezygnował?

Edytowane przez marcin2372

Kierownikowi powiedziałem że garaż musimy obniżyć. Nie miał nic przeciwko. Uściślając to istotną zmianą jest zmiana kubatury, a u nas strop nad garażem też poszedł w dół. Choć strych nad garażem przez to będzie większy. Na dodatek ściankę kolankową też podnosimy o jeden pustak. Więc cóż... biorę pod uwagę projekt zamienny, aczkolwiek może nie będzie potrzebny. Niektóre rzeczy wychodzą dopiero w trakcie budowy i wolę to wtedy skorygować niż nigdy.

witam wszystkich budujących:-) ja się zdecydowalam na ogrzewanie gazowe (gazociąg podłączą w maju 2012r.) + kominek....najpierw miał być piec HEF-a na ekogroszek ale jednak przeważyła wygoda, czystość, bezobługowosć...zobaczymy jak to będzie wyglądało cenowo...w razie potrzeby będziemy mogli zmienić na piec na paliwo stałe. Hydraulik przeliczył ze przy naszych paramterach (Porotherm 30+12cm styropianiu grafitowego, 3-szyby w oknach) nie powinno wyjść drożej niż 20 procent w porównaniu z ogrzewaniem ekogroszkiem. Na dole mam wszędzie ogrzewanie podlogowe(kafle) a na górze w sypialniach grzejniki. Zobaczymy czy to będzie trafny wybór..

Garaż mam o 1 bloczek betonowy niżej.

Sylwia