Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-49.12 pracownia DOBRE PROJEKTY (JELENIA GÓRA)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jaką konstrukcję dachu zastosowaliście w swoich domach - tą z projektu z podpartą kalenicą słupkami czy też inne rozwiązanie. Ostatnio byłem u jednego cieśli i ten zaproponował żeby zrezygnować z słupków ,ale zastosować dwie płatwie które oprze się na ścianach nośnych.

To duży dach. Jeśli koniecznie chcesz zmieniać i masz zaufanie do tego cieśli, to pogadaj jeszcze z konstruktorem i/lub kierbudem.

Płatew kalenicowa do kawał drewna - jak zostawisz niepodpartą, to obciąży krokwie. Jak zrezygnujesz i zastąpisz deską kalenicową i płatwiami pośrednimi (analogicznie do dachu nad garażem dwustanowiskowym) to będziesz musiał wybudować na poddaszu 2 dodatkowe (poza szczytowymi) ściany nośne - dodatkowo obciążysz ławy w środku domu. Poza tym płatwie nad salonem i tak będą miały ponad 5m długości - to chyba sporo, trzeba będzie sporych przekrojów (dla porównania - przy dwustanowiskowym garażu w konstrukcji dachu płatwie o długości 6m i przekroju bodaj 12x12 są podparte, każda 2 słupami!).

My mamy konstrukcję dachu prawie taką jak w projekcie. Prawie - bo kilku braków/fuszerek na czas się nie wypatrzyliśmy.

Edytowane przez orzechot

Może rzeczywiście nie warto ryzykować z dachem i zastosować konstrukcję z projektu jeżeli jest sprawdzona zważywszy na ryzyko związane z cieślą- zawsze może coś źle zaprojektować a nauczkę co do fachowców już mam

Gelo 26, Orzechot a jakie ścianki macie u siebie na poddaszu z karton gipsu czy normalne murowane i jak poradziliście sobie z słupkami, które trzeba ukryć w ścianie - nic wam nie pęka,przecież dach cały czas pracuje a co za tym idzie słupki podpierające też, a one są w ścianie.

Chłopaki ,dzięki za info o ściankach - chyba też nic nie będę zmieniał w tym temacie i zrobię tak jak wy.

Mam jeszcze jeden problem związany z kredytem, mianowicie nie potrafię za bardzo stworzyć realnego kosztorysu budowy domu a muszę złożyć dokumenty w banku.

Niestety nie mając wcześniej styczności z branżą budowlaną zazwyczaj zakładam za niski koszt danego etapu czego przykład mam już na etapie fundamentu.

Jestem optymistą i wydaje mi się, że przy najniższym standardzie wykończenia domu uda mi się zamknąć budowę w 250000 zł i na tyle chcę wziąć kredyt - jest to najniższy możliwy pułap dla banku. Jeżeli nie sprawiło by to kłopotu to bardzo bym prosił o przykładowy kosztorys tym bardziej, że wielu forumowiczów ukończyło już swoje budowy lub jest bardzo blisko. Mój adres: [email protected]

jeśli założyłeś 250tys to śmiało dodaj jeszcze 30% :),

sam dach kryty balchodachówką, deskowany szarpnął mnie ponad 40tys a teraz hydraulika, podłogówka w całym domu, piec na ekogroszek bojler trochę grzejników to już ponad 30tys.

Lepiej weź więcej kredytu a najwyżej jak nie wykorzystasz całego to spłacisz część odrazu po odebraniu ostatniej transzy.

sam dach kryty balchodachówką, deskowany szarpnął mnie ponad 40tys a teraz hydraulika, podłogówka w całym domu, piec na ekogroszek bojler trochę grzejników to już ponad 30tys.

Lepiej weź więcej kredytu a najwyżej jak nie wykorzystasz całego to spłacisz część odrazu po odebraniu ostatniej transzy.

Dokładnie. Sam zakładałem jakieś 300 tys., ale widzę, że raczej nie wyrobię się w tej kwocie. Nawet mimo tego że nie planuję wykończenia poddasza (wiadomo że tynki, instalacje i ocieplenie trzeba zrobić). Lepiej wziąć wiecej kredytu od razu i ewentualnie poźniej go oddać, niż dobierać (kolejne prowizje dla banku). No chyba, że zamierzasz budować własnymi rękoma + materiały po super cenach.

tutaj jest sporo na temat kosztów budowy http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171092-Dom-do-ok.200-ty%C5%9B.-jest-sens-marzy%C4%87/page103

Edytowane przez minki

Czyli z własnego doświadczenia wiecie ,że 250000 jest nierealną sumą na wybudowanie takiego domu.

Ile szacunkowo kosztowały was dane etapy stanu surowego typu fundament,ściany parteru ,strop+schody,ściany poddasza,dach - orientacyjnie.

Jaki jest w przybliżeniu koszt wykończenia domu i instalacji typu hydraulika,elektryka, stolarka drzwiowa, okna itd.http://img801.imageshack.us/img801/7483/funks.jpg

A powyżej mój etap zaawansowania budowy czyli fundament

Edytowane przez marcin2372

Do tej kwoty dodaj przynajmniej 50% i będzie to kwota w miarę realna. Przed rozpoczęciem budowy też byłem takim optymistą. Dzisiaj dom jest w pełni wykończony więc mam jakieś porównanie.

jesteśmy właśnie po adaptacji projektu:

projekt zagosp. dzialki 1200

przyłącza 1870 (energetyczne, wodne, gazowe)

proj. oczyszczalni 500

wyłączenie gruntu z produkcji rolnej 350

ZUD 80

-----

ech 4000 same papierki...

jutro składamy wniosek o pozwolenie an budowę

mam pytanie z innej beczki. Najlepiej brać długoterminowy kredyt w zł czy euro ? Miał ktoś z Was podobny dylemat ostatnio?

Edytowane przez minki
takie tam

Melduję się po przerwie :)... Dziękujemy ślicznie koincydencji i orzechotowi za spotkanie - domek prześliczny :))). Jesteśmy od wczoraj właścicielami projeku -zdecydowaliśmy się na BW-47 odbicie lustrzane (usuniemy wykusz w jego miejscu damy okna balkonowe i rezygnujemy z balkonów na górze :) ). Właśnie czekamy na wysyłkę.

Wodociągi zażyczyły sobie za podpięcie wody 8 tys i chyba zdecydujemy się na studnię. Tamtejsze wodociągi są firmą, która nie lubi niestety rozwijać się za swoje pieniądze - a dla nas 8 tyś to trochę drogo. Póki co, nie za bardzo mamy z kim się złożyć na taką inwestycję, bo sąsiadka stwierdziła, że jej się nie spieszy... :( Zobaczymy...

Melduję się po przerwie :)... Dziękujemy ślicznie koincydencji i orzechotowi za spotkanie - domek prześliczny :))). Jesteśmy od wczoraj właścicielami projeku -zdecydowaliśmy się na BW-47 odbicie lustrzane (usuniemy wykusz w jego miejscu damy okna balkonowe i rezygnujemy z balkonów na górze :) ). Właśnie czekamy na wysyłkę.

Wodociągi zażyczyły sobie za podpięcie wody 8 tys i chyba zdecydujemy się na studnię. Tamtejsze wodociągi są firmą, która nie lubi niestety rozwijać się za swoje pieniądze - a dla nas 8 tyś to trochę drogo. Póki co, nie za bardzo mamy z kim się złożyć na taką inwestycję, bo sąsiadka stwierdziła, że jej się nie spieszy... :( Zobaczymy...

Konwalia, a te 8 tysięcy to za jaki odcinek jeśli można wiedzieć? Będę też mieć spory kawałek z nadzieją jednak na podział z sąsiadami. Pozdrawiam.

Edytowane przez kloska

Wracam do mojej prośby o informację dotyczące kosztorysu budowy domu.

Przygotowuje kosztorys dla banku i chciałem dać jak najbardziej zbliżone wartości do rzeczywistych.

Strop-

Więźba-

Ścianki działowe-

Pokrycie dachowe-

Ocieplenie dachu,rynny-

Okna drzwi zew.-

Instal WOD-

Instal C.O. z piecem i grzejnikami-

Tynki wew.-

Stolarka drzwiowa-

Podłogi schody wew.-

Biały montaż-

Glazura-

Elewacja-

Malowania-

Jeżeli ktoś już zakończył dany etap to proszę o wycene materiałów+robocizny.

Niestety pewne rzeczy są dla mnie abstrakcją i Wasza pomoc będzie bezcenna.:yes:

Mój pech to to, że działka podlega pod wodociągi w Bełżycach (a nie w Lublinie)- 8 tysięcy za 50 metrów :bash:

Mam dla ciebie radę ,sam miałem przyłącze tej długości i za materiały zapłaciłem 1700 + 1200 przecisk pod ulicą(firma wskazana przez wodociągi)+ 1600 faktura wodociągów za kopanie,przyłączenia,położenie rur = 4500 .

Okazało się ,że można było to zrobić o wiele taniej zatrudniając miejscowego operatora koparki, który ma układ z wodociągami(bezproblemowe odbiory), niestety mi się nie udało, ponieważ wodociągi były już w to zaangażowane i operator koparki zrezygnował tłumacząc mi, że spóźniłem się o 2 dni.

Wycena koparkowego za robociznę 800 zł razem z przepchnięciem pod ulicą - prawie 2000 przeleciało koło nosa.

O koparkowym dowiedziałem się w miejscowym sklepie hydraulicznym od sprzedawcy kiedy płaciłem za materiały.

Dodam jeszcze, że praca jaką włożyli pracownicy z wodociągów to tylko praca koparki(6 godzin)i 30 minut jakie poświęcili na ułożenie rury w wykopie i wpięcie się w rurę główną.

Pozostałą część dnia 3 panów przesiedziało w cieniu - nawet nie wyrównali ręcznie zrytej ziemi, to czego koparka nie wyrównała musiałem sam poprawiać.

Edytowane przez marcin2372

witajcie, ale siętu dzieje. Ja jeszcze w polu, dosłownie i w przenośni, ale postanowiłam wrzucić na luz- bo nerwy tylko zdrowie zeżrą :popcorn:

Konwalia to gdzie Wy sie budujecie,? bo cos mi siewydaje,ze i Wy z bliskich mi okolic:-)

U nas też będzie musiał byś przekop pod ulicą- jesli chodzi o wodę i jeszcze nie wiem bo muszę pana inżyniera o wycenę poprosić, ale odnośnie wynjęcia innej firmy mój mąż już coś nabąkiwał,ze przedsiębiorstwo narypie sobie za to a ktoś inny zrobi taniej