minki 19.07.2011 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Marcin - jeśli chodzi o ten słup który biegnie w ścianie szczytowej to ja robiłem Gelo wrzuciłbyś jakieś zdjęcie twojego domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 19.07.2011 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Jaką konstrukcję dachu zastosowaliście w swoich domach - tą z projektu z podpartą kalenicą słupkami czy też inne rozwiązanie. Ostatnio byłem u jednego cieśli i ten zaproponował żeby zrezygnować z słupków ,ale zastosować dwie płatwie które oprze się na ścianach nośnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 19.07.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 minki - jak trochę będę miał czasu to wrzucęmarcin - ja zostawiłem taką konstrukcję jak w projekcie, poszerzyłem krokwie jedynie do 8cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 20.07.2011 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 (edytowane) Jaką konstrukcję dachu zastosowaliście w swoich domach - tą z projektu z podpartą kalenicą słupkami czy też inne rozwiązanie. Ostatnio byłem u jednego cieśli i ten zaproponował żeby zrezygnować z słupków ,ale zastosować dwie płatwie które oprze się na ścianach nośnych. To duży dach. Jeśli koniecznie chcesz zmieniać i masz zaufanie do tego cieśli, to pogadaj jeszcze z konstruktorem i/lub kierbudem. Płatew kalenicowa do kawał drewna - jak zostawisz niepodpartą, to obciąży krokwie. Jak zrezygnujesz i zastąpisz deską kalenicową i płatwiami pośrednimi (analogicznie do dachu nad garażem dwustanowiskowym) to będziesz musiał wybudować na poddaszu 2 dodatkowe (poza szczytowymi) ściany nośne - dodatkowo obciążysz ławy w środku domu. Poza tym płatwie nad salonem i tak będą miały ponad 5m długości - to chyba sporo, trzeba będzie sporych przekrojów (dla porównania - przy dwustanowiskowym garażu w konstrukcji dachu płatwie o długości 6m i przekroju bodaj 12x12 są podparte, każda 2 słupami!). My mamy konstrukcję dachu prawie taką jak w projekcie. Prawie - bo kilku braków/fuszerek na czas się nie wypatrzyliśmy. Edytowane 20 Lipca 2011 przez orzechot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 20.07.2011 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Może rzeczywiście nie warto ryzykować z dachem i zastosować konstrukcję z projektu jeżeli jest sprawdzona zważywszy na ryzyko związane z cieślą- zawsze może coś źle zaprojektować a nauczkę co do fachowców już mam Gelo 26, Orzechot a jakie ścianki macie u siebie na poddaszu z karton gipsu czy normalne murowane i jak poradziliście sobie z słupkami, które trzeba ukryć w ścianie - nic wam nie pęka,przecież dach cały czas pracuje a co za tym idzie słupki podpierające też, a one są w ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 20.07.2011 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Ścianki stojące na ścianach parteru i wieńcach - murowane z silki 12cm, te równoległe do kalenicy stojące na stropie - lekkie: płyty GK mocowane do dodatkowych stelaży a nie bezpośrednio do drewna, w środku drewno 12cm jak w projekcie, więc ścianki wyszły grubawe, ale póki co nie pęka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 20.07.2011 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 ja mam ścianki zrobione nastepująco:konstrukcja drewniana na to płyty osb i następnie płyta kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 21.07.2011 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Chłopaki ,dzięki za info o ściankach - chyba też nic nie będę zmieniał w tym temacie i zrobię tak jak wy. Mam jeszcze jeden problem związany z kredytem, mianowicie nie potrafię za bardzo stworzyć realnego kosztorysu budowy domu a muszę złożyć dokumenty w banku.Niestety nie mając wcześniej styczności z branżą budowlaną zazwyczaj zakładam za niski koszt danego etapu czego przykład mam już na etapie fundamentu.Jestem optymistą i wydaje mi się, że przy najniższym standardzie wykończenia domu uda mi się zamknąć budowę w 250000 zł i na tyle chcę wziąć kredyt - jest to najniższy możliwy pułap dla banku. Jeżeli nie sprawiło by to kłopotu to bardzo bym prosił o przykładowy kosztorys tym bardziej, że wielu forumowiczów ukończyło już swoje budowy lub jest bardzo blisko. Mój adres: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 21.07.2011 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 jeśli założyłeś 250tys to śmiało dodaj jeszcze 30% , sam dach kryty balchodachówką, deskowany szarpnął mnie ponad 40tys a teraz hydraulika, podłogówka w całym domu, piec na ekogroszek bojler trochę grzejników to już ponad 30tys. Lepiej weź więcej kredytu a najwyżej jak nie wykorzystasz całego to spłacisz część odrazu po odebraniu ostatniej transzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 21.07.2011 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 (edytowane) jeśli założyłeś 250tys to śmiało dodaj jeszcze 30% , sam dach kryty balchodachówką, deskowany szarpnął mnie ponad 40tys a teraz hydraulika, podłogówka w całym domu, piec na ekogroszek bojler trochę grzejników to już ponad 30tys. Lepiej weź więcej kredytu a najwyżej jak nie wykorzystasz całego to spłacisz część odrazu po odebraniu ostatniej transzy. Dokładnie. Sam zakładałem jakieś 300 tys., ale widzę, że raczej nie wyrobię się w tej kwocie. Nawet mimo tego że nie planuję wykończenia poddasza (wiadomo że tynki, instalacje i ocieplenie trzeba zrobić). Lepiej wziąć wiecej kredytu od razu i ewentualnie poźniej go oddać, niż dobierać (kolejne prowizje dla banku). No chyba, że zamierzasz budować własnymi rękoma + materiały po super cenach. tutaj jest sporo na temat kosztów budowy http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171092-Dom-do-ok.200-ty%C5%9B.-jest-sens-marzy%C4%87/page103 Edytowane 21 Lipca 2011 przez minki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 21.07.2011 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 (edytowane) Czyli z własnego doświadczenia wiecie ,że 250000 jest nierealną sumą na wybudowanie takiego domu.Ile szacunkowo kosztowały was dane etapy stanu surowego typu fundament,ściany parteru ,strop+schody,ściany poddasza,dach - orientacyjnie.Jaki jest w przybliżeniu koszt wykończenia domu i instalacji typu hydraulika,elektryka, stolarka drzwiowa, okna itd.http://img801.imageshack.us/img801/7483/funks.jpg A powyżej mój etap zaawansowania budowy czyli fundament Edytowane 21 Lipca 2011 przez marcin2372 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 21.07.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 @marcin2372: zerknij do tego dziennika, znajdziesz koszty http://forum.muratordom.pl/showthread.php?152481-J-amp-S-domku-W-49.12-budowanie/page4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 22.07.2011 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 jeśli założyłeś 250tys to śmiało dodaj jeszcze 30% , sam dach kryty balchodachówką, deskowany szarpnął mnie ponad 40tys a teraz hydraulika, podłogówka w całym domu, piec na ekogroszek bojler trochę grzejników to już ponad 30tys. Lepiej weź więcej kredytu a najwyżej jak nie wykorzystasz całego to spłacisz część odrazu po odebraniu ostatniej transzy. Do tej kwoty dodaj przynajmniej 50% i będzie to kwota w miarę realna. Przed rozpoczęciem budowy też byłem takim optymistą. Dzisiaj dom jest w pełni wykończony więc mam jakieś porównanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 24.07.2011 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 (edytowane) jesteśmy właśnie po adaptacji projektu: projekt zagosp. dzialki 1200 przyłącza 1870 (energetyczne, wodne, gazowe)proj. oczyszczalni 500 wyłączenie gruntu z produkcji rolnej 350ZUD 80-----ech 4000 same papierki... jutro składamy wniosek o pozwolenie an budowę mam pytanie z innej beczki. Najlepiej brać długoterminowy kredyt w zł czy euro ? Miał ktoś z Was podobny dylemat ostatnio? Edytowane 25 Lipca 2011 przez minki takie tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konwalia31 27.07.2011 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Melduję się po przerwie ... Dziękujemy ślicznie koincydencji i orzechotowi za spotkanie - domek prześliczny )). Jesteśmy od wczoraj właścicielami projeku -zdecydowaliśmy się na BW-47 odbicie lustrzane (usuniemy wykusz w jego miejscu damy okna balkonowe i rezygnujemy z balkonów na górze ). Właśnie czekamy na wysyłkę. Wodociągi zażyczyły sobie za podpięcie wody 8 tys i chyba zdecydujemy się na studnię. Tamtejsze wodociągi są firmą, która nie lubi niestety rozwijać się za swoje pieniądze - a dla nas 8 tyś to trochę drogo. Póki co, nie za bardzo mamy z kim się złożyć na taką inwestycję, bo sąsiadka stwierdziła, że jej się nie spieszy... Zobaczymy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloska 28.07.2011 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 (edytowane) Melduję się po przerwie ... Dziękujemy ślicznie koincydencji i orzechotowi za spotkanie - domek prześliczny )). Jesteśmy od wczoraj właścicielami projeku -zdecydowaliśmy się na BW-47 odbicie lustrzane (usuniemy wykusz w jego miejscu damy okna balkonowe i rezygnujemy z balkonów na górze ). Właśnie czekamy na wysyłkę. Wodociągi zażyczyły sobie za podpięcie wody 8 tys i chyba zdecydujemy się na studnię. Tamtejsze wodociągi są firmą, która nie lubi niestety rozwijać się za swoje pieniądze - a dla nas 8 tyś to trochę drogo. Póki co, nie za bardzo mamy z kim się złożyć na taką inwestycję, bo sąsiadka stwierdziła, że jej się nie spieszy... Zobaczymy... Konwalia, a te 8 tysięcy to za jaki odcinek jeśli można wiedzieć? Będę też mieć spory kawałek z nadzieją jednak na podział z sąsiadami. Pozdrawiam. Edytowane 28 Lipca 2011 przez kloska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konwalia31 28.07.2011 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Mój pech to to, że działka podlega pod wodociągi w Bełżycach (a nie w Lublinie)- 8 tysięcy za 50 metrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 28.07.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Wracam do mojej prośby o informację dotyczące kosztorysu budowy domu. Przygotowuje kosztorys dla banku i chciałem dać jak najbardziej zbliżone wartości do rzeczywistych. Strop- Więźba- Ścianki działowe- Pokrycie dachowe- Ocieplenie dachu,rynny- Okna drzwi zew.- Instal WOD- Instal C.O. z piecem i grzejnikami- Tynki wew.- Stolarka drzwiowa- Podłogi schody wew.- Biały montaż- Glazura- Elewacja- Malowania- Jeżeli ktoś już zakończył dany etap to proszę o wycene materiałów+robocizny. Niestety pewne rzeczy są dla mnie abstrakcją i Wasza pomoc będzie bezcenna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 28.07.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 (edytowane) Mój pech to to, że działka podlega pod wodociągi w Bełżycach (a nie w Lublinie)- 8 tysięcy za 50 metrów Mam dla ciebie radę ,sam miałem przyłącze tej długości i za materiały zapłaciłem 1700 + 1200 przecisk pod ulicą(firma wskazana przez wodociągi)+ 1600 faktura wodociągów za kopanie,przyłączenia,położenie rur = 4500 . Okazało się ,że można było to zrobić o wiele taniej zatrudniając miejscowego operatora koparki, który ma układ z wodociągami(bezproblemowe odbiory), niestety mi się nie udało, ponieważ wodociągi były już w to zaangażowane i operator koparki zrezygnował tłumacząc mi, że spóźniłem się o 2 dni. Wycena koparkowego za robociznę 800 zł razem z przepchnięciem pod ulicą - prawie 2000 przeleciało koło nosa. O koparkowym dowiedziałem się w miejscowym sklepie hydraulicznym od sprzedawcy kiedy płaciłem za materiały. Dodam jeszcze, że praca jaką włożyli pracownicy z wodociągów to tylko praca koparki(6 godzin)i 30 minut jakie poświęcili na ułożenie rury w wykopie i wpięcie się w rurę główną. Pozostałą część dnia 3 panów przesiedziało w cieniu - nawet nie wyrównali ręcznie zrytej ziemi, to czego koparka nie wyrównała musiałem sam poprawiać. Edytowane 28 Lipca 2011 przez marcin2372 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkapb 29.07.2011 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 witajcie, ale siętu dzieje. Ja jeszcze w polu, dosłownie i w przenośni, ale postanowiłam wrzucić na luz- bo nerwy tylko zdrowie zeżrą Konwalia to gdzie Wy sie budujecie,? bo cos mi siewydaje,ze i Wy z bliskich mi okolic:-) U nas też będzie musiał byś przekop pod ulicą- jesli chodzi o wodę i jeszcze nie wiem bo muszę pana inżyniera o wycenę poprosić, ale odnośnie wynjęcia innej firmy mój mąż już coś nabąkiwał,ze przedsiębiorstwo narypie sobie za to a ktoś inny zrobi taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts