Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-49.12 pracownia DOBRE PROJEKTY (JELENIA GÓRA)

Recommended Posts

A ja mam już pierwszą (i mam nadzieję, że najmniej korzystną) wycenę - za SSZ , ze wstawieniem okien połaciowych i ułożeniem dachówki ceramicznej ( bez materiału, sama robocizna) ekipa dała cenę 85 tyś ( garaż dwustanowiskowy)....... szukamy dalej.... w lubelskim wcale nie jest tak tanio :))

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja mam już pierwszą (i mam nadzieję, że najmniej korzystną) wycenę - za SSZ , ze wstawieniem okien połaciowych i ułożeniem dachówki ceramicznej ( bez materiału, sama robocizna) ekipa dała cenę 85 tyś ( garaż dwustanowiskowy)....... szukamy dalej.... w lubelskim wcale nie jest tak tanio :))

a kiedy startujecie z budową?

1. Wyrównanie terenu.

2. Wykopanie fundamentu

3. Piasek, chudziak, zbrojenie

4. Zalanie ław (B20)

5. Ściany z bloczków (grubość 38cm)

6. Izolacja pozioma po 4bloczku

7. Rapowanie ścian, izolacja przeciwwilgociowa 2x, styropian FS20 wewnątrz ścian.

8. Zasypanie fundamentów +zagęszczanie.

9. Rozprowadzenie kanalizacji (+garaż)

10. Wylanie chudziaka.

7. Rapowanie ścian, izolacja przeciwwilgociowa 2x, styropian FS20 wewnątrz ścian.

ja myślałem o styrodurze zamiast fs20, no i z majstrem rozmawialiśmy, ze kładziony będzie na zewnątrz fundamentu. Widzę jest wiele szkół. Na jaką głębokość kopałeś fundament i ile ton piasku trzeba kupić na podsypkę?

Jeżeli nie robisz piwnic dajesz styropian wewnątrz. Ja dam dodatkowo na zewnątrz styrodur, dla spokoju sumienia. Kopałem na 130cm. Muszę się podnieść, bo mam glinę na działce. Nie rozdrabniaj się. Wywrotkę 18ton przywieź i zostanie na murowanie ścian. Piasku nigdy za dużo...

Na poddaszu chce wywalić ściankę ryglową (likwidacja korytarzyka, wejście nad garaż z pokoju). Ktoś robił podobny manewr? Obawiam się, że przejście jest za wąskie i za ciemne.

Edytowane przez Raffal

Nie rozdrabniaj się. Wywrotkę 18ton przywieź i zostanie na murowanie ścian. Piasku nigdy za dużo...

nie chodzi o rozdrabnianie się. Kilka stron wcześniej orzechot pisał, że do zasypania fundamentu potrzebował 7 wywrotek po 30 ton. Pewnie wszystko zależy od tego, jakim sposobem robisz fundament. Ja zamierzam wkopać się na 50 cm, a resztę wymurować, ocieplić z zewnątrz i zasypać. Sporo czytałem na forum i większość, w niepodpiwniczonych budynkach, robi pionowe ocieplenie na zewnątrz, a nie wewnątrz fundamentu. To samo powiedział mi mój majster, chociaż jeszcze raz rzucę mu ten temat.

Witam.

Ja będę budowała w Roszkowie koło Pruszcza Gdańskiego tj. 15km od Gdańska.

Pozwolenie na budowę mam już od jakiegoś czasu, niestety prawdopodobnie nie ruszę z budową w tym roku. Po badaniach geotechnicznych okazało się, że mam kiepskie warunki gruntowe tzn. do 2 metrów torf i wody gruntowe na 60cm i muszę budować na płycie fundamentowej. Konstruktor, który ma zaprojektować płytę fundamentową stwierdził, że bez wymiany gruntu się nie obejdzie, co za tym idzie rosną mi koszty budowy.

Dzisiaj byłam na spotkaniu z potencjalnym wykonawcą, który podsunął mi kilka pomysłów na zmiany w moich założeniach i znowu mam niezły mętlik w głowie a już myślałam, że zostały mi tylko drobiazgi do przemyślenia :p

A my jutro kupujemy piasek i zasypujemy fundamenty :)

Dziś możemy napisać: "zasypaliśmy" :)

Pospacerowaliśmy po naszym "poziomie zero" - inna perspektywa na okolicę. I jak miło. Niby nic, a cieszy :)

A okolica przeżywa najazd chętnych do zamieszkania poza hałasem i smrodkiem stolicy. Może wróci boom?...

Edytowane przez Jarus05