Jarus05 19.09.2011 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Lepiej niech nie wraca, bo "wykończeniówka" nabierze dla nas nowego znaczenia I tak chyba w wielu przypadkach jest to prawdziwa "wykończeniówka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki2 21.09.2011 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 (edytowane) a my dzisiaj zalaliśmy ławę. Niestety musiałem założyć kolejne konto na muratorze, bo tamto przestało działać... brak uprawnień czy coś. Bez sensu. Gdyby ktoś chciał zobaczyć efekty naszych prac to zapraszam tutaj: http://w49-12.blogspot.com/ Edytowane 21 Września 2011 przez minki2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raffal 21.09.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 (edytowane) W sobotę minie dwa tygodnie od postawienia pierwszego pustaka. Dzisiaj nad salonem leżą belki stropowe. Jak masz dobra ekipę, do pierwszego śniegu przykryjesz domek. Powodzonka! Podpowiadam, że kompletna Terriva z nadprożami kosztowała 7150PLN brutto. Edytowane 22 Września 2011 przez Raffal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki2 22.09.2011 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 W sobotę minie dwa tygodnie od postawienia pierwszego pustaka. Dzisiaj nad salonem leżą belki stropowe. Jak masz dobra ekipę, do pierwszego śniegu przykryjesz domek. Powodzonka! Podpowiadam, że kompletna Terriva z nadprożami kosztowała 7150PLN brutto. no właśnie zastanawiamy się, czy zrobić tylko stan zero w tym roku, czy ryzykować i murować... boję się że nie zdążymy przykryć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 22.09.2011 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Zależy od ekipy i pogody. My 2 lata temu stan zero mieliśmy jakoś o tej porze a ekipa murarzy weszła pod koniec października. W połowie grudnia dekarze zrobili dach i spadł pierwszy śnieg. Prawdziwa zima przyszła z nowym rokiem. Teraz straszą wczesną zimą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejSi 22.09.2011 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 a my dzisiaj zalaliśmy ławę. Niestety musiałem założyć kolejne konto na muratorze, bo tamto przestało działać... brak uprawnień czy coś. Bez sensu. Gdyby ktoś chciał zobaczyć efekty naszych prac to zapraszam tutaj: http://w49-12.blogspot.com/ Piszecie na blogu, że na ławy zużyliście 17-19 m3. W projekcie w zestawieniu materiałów przewidziane jest 30m3 betonu na ławy fundamentowe. Czy to oznacza, że wartości w projekcie są przewymiarowane czy też zmienialiście jakoś wymiary fundamentu? Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 22.09.2011 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 U nas poszło 20m3, warunki gruntowe dobre.W projekcie, w opisie jest pkt 5.1, w którym stoi: "Ściany fundamentowe betonowe C-12/15 grub. 30cm wylewane w szalunku. Wariantowo mogą być zastosowane bloczki betonowe lub keramzytobetonowe." Stąd pewnie 10m3 betonu więcej w zestawieniu (swoją drogą w zestawieniu jest: "Ławy i ściany fundamentowe"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 22.09.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 (edytowane) Piszecie na blogu, że na ławy zużyliście 17-19 m3. W projekcie w zestawieniu materiałów przewidziane jest 30m3 betonu na ławy fundamentowe. Czy to oznacza, że wartości w projekcie są przewymiarowane czy też zmienialiście jakoś wymiary fundamentu? Pozdrawiam Andrzej musiałbym zajrzeć do projektu, ale chodzi o to, o czym pisze orzechot. Wymiarów fundamentu nie zmienialiśmy. Zrobiliśmy ławę około 50 cm głębokości i ok 40-45 szer. Reszta fundamentu (ściany) będzie murowana z bloczków betonowych zamiast ciężko zbrojonego monolitu (jak przewiduje projekt). Murarze będą łapać dokładne poziomy i wymiary podczas murowania bloczków.. Edytowane 22 Września 2011 przez minki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 23.09.2011 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 miał ktoś z was takie pęknięcia na fundamencie? Czy to może być coś poważnego?http://s1.pokazywarka.pl/bigImages/713843/2150068.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raffal 23.09.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Za mało zlaliście wodą, lub za słabo opite? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 23.09.2011 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 mi to wygląda na pęknięcia skurczoweJa bym się tym nie przejmował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 24.09.2011 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Za mało zlaliście wodą, lub za słabo opite? wody faktycznie nie laliśmy przez pierwsze 24 godziny i to był chyba błąd. Także nie opiliśmy sprawy. Teraz będę opijał każdy etap budowy choćbym mial w alkoholizm wpaść Mam nadzieję Gelo_26, że masz rację i to nic poważnego... Nie pozostaje mi nic innego, jak murować bloczki, i na nie dać wieniec w poziomie 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 24.09.2011 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 czym izolowaliście ławę i jak to robiliście? Tylko poziomo, czy podkopywaliście i pionowo również? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 25.09.2011 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 U nas ławy były wylewane w wykopie wyłożonym grubą folią budowlaną. Na wierzch pod ściany fundamentowe poszła specjalna folia. I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 25.09.2011 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Orzechot, a czym i jak zagęszczałeś grunt? Wiem, że co 20 cm się zagęszcza, ale czym to robić (czytałem, że zagęszczarki z płytą, wielkości kosiarki mogą nadawać się jedynie do kostki brukowej) No i ile czasu powinno się zagęszczać jedną warstwę? z uwagi na nierówny teren będę miał ścianę fundamentową wysoką na 1,5 metra. Sporo tego zagęszczania będzie, więc chciałem żeby dobrze to zrobili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raffal 25.09.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 (edytowane) Ja zagęszczałem 80-tką, codziennie lałem setki litrów wody (5dni), aż na ławach woda stała. Wylałem chudziak, na niego postawiłem palety z pustakami (MAX-220). Każda waży ok. 1200KG. Co miała siąść podłoga to siadła... Edytowane 25 Września 2011 przez Raffal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 25.09.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Raffał, ale już po zagęszczeniu całości lałeś, czy po każdej warstwie. No i co to jest ta "80-tka"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 25.09.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 U mnie koparkowy sypał mokry piach do środka, a ja wspomnianą "80-tką" (zagęszczarka płytkowa o masie ok. 80kg, cięższa byłaby lepsza, ale nie było dostępnej) zagęszczałem warstwami po 20-30cm. Każda warstwa była ubijana min. 3 przejazdami po całości.Należy uważać ze świeżymi ścianami, bo przy intensywnym zagęszczaniu mogą się na boki rozjechać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raffal 26.09.2011 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 U mnie dzieciaki wyjeździły 3 kanistry paliwa po 5 litrów, nie żałowałem sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 27.09.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 czy pod ytong 24 lub belit 24 bloczki fundamentowe mogą być 24 czy lepiej 30? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts