Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-49.12 pracownia DOBRE PROJEKTY (JELENIA GÓRA)

Recommended Posts

też miałem ten problem z deskowaniem. Pytałem wielu fachowców, doradcow, budowlańców. Wszyscy generalnie byli przeciwni deskowaniu. Generalnie na forum spotykam się w komentarzami pół na pół. Ale skoro wszyscy moi (doradcy to rodzina, albo bliscy znajomi) mówią, że nie deskować, to uwzględniając jeszcze koszty (większa robocizna i zakup desek) chyba jednak nie będę. Lepiej kupić dobra folię, przypilnować dekarza, aby ładnie ja położył i gotowe.

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no to miałeś szczęście z tą cegłą

dla porównania - dziś opłaciłem mapki 1:500 u geodety. Wyszło mi 450 zł. Za wytyczenie budynku drugie tyle + jakieś deski i kołki (niby maks 80 zł). A jak u was z tymi opłatami?

Witam.

No to u mnie wyszło więcej, bo deski i kołki dowytyczenia ław tak samo ale podwójna opłata dla geodety, bo musiał dwa razy jeździć, Nie chciało mi sie kłócić. Czasem chcę mieć spokój, wolałem odpuścić, tym bardziej ze póxniej mi będzie robił końcowe inwentaryzacje.

też miałem ten problem z deskowaniem. Pytałem wielu fachowców, doradcow, budowlańców. Wszyscy generalnie byli przeciwni deskowaniu. Generalnie na forum spotykam się w komentarzami pół na pół. Ale skoro wszyscy moi (doradcy to rodzina, albo bliscy znajomi) mówią, że nie deskować, to uwzględniając jeszcze koszty (większa robocizna i zakup desek) chyba jednak nie będę. Lepiej kupić dobra folię, przypilnować dekarza, aby ładnie ja położył i gotowe.

Jestem stanowczym zwolennikiem deskowania. Daje to lepszy klimat na poddaszu. Sam jednak robię folię.Po prostu z czegoś ytrzeba zrezygnować przy okreslonej puli kosztów.Wybrałem lepiej zaizolowane i ocieplone fundamenty. Z dachem dam sobie radę.

:D Jak macie usytuowany dom względem stron świata?

Jiri napisz jakie zmiany chcesz wprowadzic w wiatrołapie i w kotłowni?

Wydaje mi się, że w wiatrołapie będzie bardzo ciemno nawet jak dam drzwi z szybami dlatego zastanawiam się czy oby nie wstawic tam małego prostokątnego okna nad drzwiami.

Witam Agata.

Myślałem o okienku. Ale chyba mam lepszy pomysł. Kosztem bardzo nieznacznego zmniejszenia garderoby chcę wbudować świetlik Veluxa, i umieścić go w suficie. Powiększyłem też na próbę wiatrołap i mam małe okno. Oba rozwiązania mi się podobają. Jeszcze się zastanawiam nad przeniesieniem kotłowni do składziku. Wtedy mi wychodzi czyste przejście do garażu. Tego jeszcze nie dopracowałem. Ale jak już sobie to ukształtuję to całość wyślę Ci na pocztę. Będę bardzo liczył na Twoją opinię. U mnie wejscie jest od północy.

13hp - nie, buduję z porothermu. Chciałem przerzucić się na bloczek, ale powiedziano mi, że cena idzie tak w górę (plus mała dostępnośc materiałów), że nie warto.

a swoją drogą, moja żona ostatnio narzekała, że się spóźniliśmy z budową, że rok temu nie było jeszcze takiego szaleństwa. Ale patrząc na wynik Euro 2012, że będzie u nas to myślę, że i tak jesteśmy w dobrej sytuacji :) co się będzie działo z materiałami od przyszłego roku to aż strach pomyśleć... :)

a my właśnie złozyliśmy wniosek o pozwolenie na budowę. Trzymajcie kciuki. Mamy nadzieję, ze w miesiąc się wyrobimy.

Ponadto nagraliśmy sobie już kierownika budowy. 3.000 zł. Ale z tego co mówił, to zaoszczędzimy dzięki jego znajomościom znacznie więcej na materiałach i wyposażeniu. Takiego właśnie chciałem, poniewaz mam pracę mocno wyjazdową i nie mam czasu na szukanie najtańszej i najlepszej hurtowni.

W poniedziałek wjeżdża na działkę catepillar. 80 zł za godzinę pracy. U was jakie stawki?

Mamy też już budowaną studnię. Dół wykopany. Pierwsze 4 kręgi półmetrowe scementowane i włożone. Dziś mają wkładać resztę. Jak miło, że widać, że coś się dzieje...

STUDNIA - badanie różdżką przez profesjonalnego "czarodzieja", wykopanie dołu, kręgi betonowe o średnicy 1 metra (krąg ma pół metra głębokości) w sumie 7 sztuk kosztowało mnie 2.200 zł.

Do tego trzeba dokupić pompę na brudną wodę. Ja kupiłem za 150 zł choć można najtańszą w promocji za 80 zł dostać. Kilka metrów węża (koszt kilka złotych za metr), zaciskacz do węża no i przedłużacz, jeśli źródło prądu masz daleko od studni (w pompie kabel ma zazwyczaj 10 metrów, ale trzeba pamiętać, że kilka metrów odchodzi w głąb studni).

Gotowe.

Tylko przyznam się, że empirycznie nie mogę potwierdzić jeszcze, czy dobrze ciągnie :) dopiero w najbliższy weekend planuję zainstalować pompę i sprawdzić siłę ciągu. Co do wody to niestety jeszcze jest mulista. Kopiącu studnię powiedział, że bardzo silny prąd mam i nie mógł się dokopać do żwirów. Więc w przyszłości na dno studni będę musiał wsypać 20-30 cm kamyków / żwiru, aby oddzielić szumowiny od pompy.

Do tego dojdą jeszcze badania wody, czy nadaje się do mycia i picia (oczywiście po przegotowaniu) ale najpierw będzie ją trzeba przechlorować... [/url]

Witam. Zaczynamy prawdopodobnie w lipcu, lecz czeka nas jeszcze wycinka sadu który zajmuje centralne miejsce na działce i problemy z wykonawcą.

Budowa z bloczków betonu komórkowego odm. 400, lustrzane odbicie, fundament ponad poziomem gruntu - obsypywany (wysoko woda gruntowa), deskowanie dachu, dachówka betonowa. Długość całkowita domu to ponad 18 m. Jest to efekt przedłużenia segmentu garażowego, i podzielenia go wzdłużnie na dwa pomieszczenia. Jedno z nich może być faktycznie dużym garażem lub pomieszczeniem na działalność, a drugie jest po prostu kotłownią wraz ze składem na ekogroszek. Kotłownię przeniesiono z budynku mieszkalnego - bo raz że czyściej (piec prawie bezobsługowy) i wygospodarowano piękny dodatkowy pokój (gabinet). Żadnych problemów z adaptacją bo nawet komin został na swoim miejscu. Do tego rekuperator przeciwprądowy i podłogówka w całym budynku. A teraz najlepsze.javascript:emoticon(':D') Nad powiększonym garażem powstała 40- metrowa sypialnia z garderobą i komórka na duperele (np odkurzacz). W poprzedniej garderobie powstał mikrosalonik na dwa fotele lub kanapę i TV.

Zachwyciłem się prostotą rozwiązania kotłowni. Przyznam się, że walczę z tym od jakiegoś czasu. A tu masz. Problem rozwiązany. Ciekawe tylko czy na moim etapie taka zmiana zostałaby zaakceptowana. Muszę ją koniecznie przekonsultować.

Przy okazji zapraszam na swój blog. Postanowiłem tak rozpocząć pisanie swojego dziennika. Może później zmienię. Pozdrawiam wszystkich budujących.