plootto 13.04.2007 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 też miałem ten problem z deskowaniem. Pytałem wielu fachowców, doradcow, budowlańców. Wszyscy generalnie byli przeciwni deskowaniu. Generalnie na forum spotykam się w komentarzami pół na pół. Ale skoro wszyscy moi (doradcy to rodzina, albo bliscy znajomi) mówią, że nie deskować, to uwzględniając jeszcze koszty (większa robocizna i zakup desek) chyba jednak nie będę. Lepiej kupić dobra folię, przypilnować dekarza, aby ładnie ja położył i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jiri 13.04.2007 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 no to miałeś szczęście z tą cegłą dla porównania - dziś opłaciłem mapki 1:500 u geodety. Wyszło mi 450 zł. Za wytyczenie budynku drugie tyle + jakieś deski i kołki (niby maks 80 zł). A jak u was z tymi opłatami? Witam. No to u mnie wyszło więcej, bo deski i kołki dowytyczenia ław tak samo ale podwójna opłata dla geodety, bo musiał dwa razy jeździć, Nie chciało mi sie kłócić. Czasem chcę mieć spokój, wolałem odpuścić, tym bardziej ze póxniej mi będzie robił końcowe inwentaryzacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jiri 13.04.2007 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 też miałem ten problem z deskowaniem. Pytałem wielu fachowców, doradcow, budowlańców. Wszyscy generalnie byli przeciwni deskowaniu. Generalnie na forum spotykam się w komentarzami pół na pół. Ale skoro wszyscy moi (doradcy to rodzina, albo bliscy znajomi) mówią, że nie deskować, to uwzględniając jeszcze koszty (większa robocizna i zakup desek) chyba jednak nie będę. Lepiej kupić dobra folię, przypilnować dekarza, aby ładnie ja położył i gotowe. Jestem stanowczym zwolennikiem deskowania. Daje to lepszy klimat na poddaszu. Sam jednak robię folię.Po prostu z czegoś ytrzeba zrezygnować przy okreslonej puli kosztów.Wybrałem lepiej zaizolowane i ocieplone fundamenty. Z dachem dam sobie radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG1719501089 16.04.2007 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Witam,My również budujemy domek wg projektu W 49.12 . Budowa znajduje sie w okolicach Rzeszowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agahat 16.04.2007 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agahat 16.04.2007 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plootto 16.04.2007 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 wejście jest od południa. Działka dość duża. 1422 metry. Front 28 metrów, boki po 40, tył t3 metry. Kształ trapezu. Dom cofnięty od linii frontu o około 20 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jiri 16.04.2007 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Jak macie usytuowany dom względem stron świata? Jiri napisz jakie zmiany chcesz wprowadzic w wiatrołapie i w kotłowni? Wydaje mi się, że w wiatrołapie będzie bardzo ciemno nawet jak dam drzwi z szybami dlatego zastanawiam się czy oby nie wstawic tam małego prostokątnego okna nad drzwiami. Witam Agata. Myślałem o okienku. Ale chyba mam lepszy pomysł. Kosztem bardzo nieznacznego zmniejszenia garderoby chcę wbudować świetlik Veluxa, i umieścić go w suficie. Powiększyłem też na próbę wiatrołap i mam małe okno. Oba rozwiązania mi się podobają. Jeszcze się zastanawiam nad przeniesieniem kotłowni do składziku. Wtedy mi wychodzi czyste przejście do garażu. Tego jeszcze nie dopracowałem. Ale jak już sobie to ukształtuję to całość wyślę Ci na pocztę. Będę bardzo liczył na Twoją opinię. U mnie wejscie jest od północy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAga 17.04.2007 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 witam, bardzo proszę miłośników tego projektu o przysłanie zestawienia materiałów na adres [email protected] z góry dziękuję pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
13hp 17.04.2007 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 plootto budujesz z betonu komórkowego + ocieplenie? Jakiej klasy i od jakiego producenta BK? Osoby budujące z BK czy mieliście jakieś trudności z adaptacją projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plootto 20.04.2007 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 13hp - nie, buduję z porothermu. Chciałem przerzucić się na bloczek, ale powiedziano mi, że cena idzie tak w górę (plus mała dostępnośc materiałów), że nie warto. a swoją drogą, moja żona ostatnio narzekała, że się spóźniliśmy z budową, że rok temu nie było jeszcze takiego szaleństwa. Ale patrząc na wynik Euro 2012, że będzie u nas to myślę, że i tak jesteśmy w dobrej sytuacji co się będzie działo z materiałami od przyszłego roku to aż strach pomyśleć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agahat 24.04.2007 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAga 24.04.2007 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 dziękuje serdecznie agahat - za zestawienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plootto 26.04.2007 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 a my właśnie złozyliśmy wniosek o pozwolenie na budowę. Trzymajcie kciuki. Mamy nadzieję, ze w miesiąc się wyrobimy.Ponadto nagraliśmy sobie już kierownika budowy. 3.000 zł. Ale z tego co mówił, to zaoszczędzimy dzięki jego znajomościom znacznie więcej na materiałach i wyposażeniu. Takiego właśnie chciałem, poniewaz mam pracę mocno wyjazdową i nie mam czasu na szukanie najtańszej i najlepszej hurtowni.W poniedziałek wjeżdża na działkę catepillar. 80 zł za godzinę pracy. U was jakie stawki?Mamy też już budowaną studnię. Dół wykopany. Pierwsze 4 kręgi półmetrowe scementowane i włożone. Dziś mają wkładać resztę. Jak miło, że widać, że coś się dzieje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agahat 02.05.2007 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plootto 02.05.2007 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 STUDNIA - badanie różdżką przez profesjonalnego "czarodzieja", wykopanie dołu, kręgi betonowe o średnicy 1 metra (krąg ma pół metra głębokości) w sumie 7 sztuk kosztowało mnie 2.200 zł. Do tego trzeba dokupić pompę na brudną wodę. Ja kupiłem za 150 zł choć można najtańszą w promocji za 80 zł dostać. Kilka metrów węża (koszt kilka złotych za metr), zaciskacz do węża no i przedłużacz, jeśli źródło prądu masz daleko od studni (w pompie kabel ma zazwyczaj 10 metrów, ale trzeba pamiętać, że kilka metrów odchodzi w głąb studni). Gotowe. Tylko przyznam się, że empirycznie nie mogę potwierdzić jeszcze, czy dobrze ciągnie dopiero w najbliższy weekend planuję zainstalować pompę i sprawdzić siłę ciągu. Co do wody to niestety jeszcze jest mulista. Kopiącu studnię powiedział, że bardzo silny prąd mam i nie mógł się dokopać do żwirów. Więc w przyszłości na dno studni będę musiał wsypać 20-30 cm kamyków / żwiru, aby oddzielić szumowiny od pompy. Do tego dojdą jeszcze badania wody, czy nadaje się do mycia i picia (oczywiście po przegotowaniu) ale najpierw będzie ją trzeba przechlorować... [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plootto 05.05.2007 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Dziś przyjechał cat i ściągnął nam humus.160 zł zmieniło miejsce zamieszkania na nowy portfel.http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1796166#1796166w jakiej cenie kupujecie bloczki? 2,30 netto to dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plootto 05.05.2007 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 eee ,przepraszam, miało się wkleić zdjęciehttp://images20.fotosik.pl/308/1e7081ad0addfcfe.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwona 06.05.2007 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Witam. Zaczynamy prawdopodobnie w lipcu, lecz czeka nas jeszcze wycinka sadu który zajmuje centralne miejsce na działce i problemy z wykonawcą. Budowa z bloczków betonu komórkowego odm. 400, lustrzane odbicie, fundament ponad poziomem gruntu - obsypywany (wysoko woda gruntowa), deskowanie dachu, dachówka betonowa. Długość całkowita domu to ponad 18 m. Jest to efekt przedłużenia segmentu garażowego, i podzielenia go wzdłużnie na dwa pomieszczenia. Jedno z nich może być faktycznie dużym garażem lub pomieszczeniem na działalność, a drugie jest po prostu kotłownią wraz ze składem na ekogroszek. Kotłownię przeniesiono z budynku mieszkalnego - bo raz że czyściej (piec prawie bezobsługowy) i wygospodarowano piękny dodatkowy pokój (gabinet). Żadnych problemów z adaptacją bo nawet komin został na swoim miejscu. Do tego rekuperator przeciwprądowy i podłogówka w całym budynku. A teraz najlepsze.javascript:emoticon('') Nad powiększonym garażem powstała 40- metrowa sypialnia z garderobą i komórka na duperele (np odkurzacz). W poprzedniej garderobie powstał mikrosalonik na dwa fotele lub kanapę i TV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jiri 06.05.2007 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Zachwyciłem się prostotą rozwiązania kotłowni. Przyznam się, że walczę z tym od jakiegoś czasu. A tu masz. Problem rozwiązany. Ciekawe tylko czy na moim etapie taka zmiana zostałaby zaakceptowana. Muszę ją koniecznie przekonsultować. Przy okazji zapraszam na swój blog. Postanowiłem tak rozpocząć pisanie swojego dziennika. Może później zmienię. Pozdrawiam wszystkich budujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts