orzechot 27.09.2011 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 24cm wystarcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 29.09.2011 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 (edytowane) podpowiedzcie czym izolować pionowo fundament? zastanawiam się na styrodurem, ale cena powala... sam materiał będzie mnie kosztował 3500 Edytowane 29 Września 2011 przez minki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 29.09.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Mu użyliśmy styropianu hydrofobizowanego, Termoorganika Fundament i Styrmann Aqua-Styr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 29.09.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Mu użyliśmy styropianu hydrofobizowanego, Termoorganika Fundament i Styrmann Aqua-Styr. orzechot, a jaka dokładnie termoogranika ? Ta może: http://allegro.pl/styropian-termoorganika-silver-fundament-aqua-i1844728138.html ? Sporo tego na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 30.09.2011 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Tak, my użyliśmy takiego styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 30.09.2011 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Tak, my użyliśmy takiego styropianu. na to folia kubełkowa czy inny wynalazek? A jeśli kubełkowa, to w którą stronę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 30.09.2011 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 ja mam podmurówkę nad ziemią 5 ( około 3 będzie obsypane ziemią ) warstw bloczka i to właśnie ocieplam styropianem hydro. na to klej, siatka. ta część która będzie obsypana ziemią, będzie obłożona folią kubełkową. Jak to w która stronę? Kubełkami do styro tak aby między folia a styro była przestrzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 30.09.2011 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 (edytowane) Gelo_26: na forum wiele osób pisze, że kubełki mogą w ciągu kilku lat zniszczyć styropian, naciskając na niego (zamarzanie - rozmarzanie). Poza tym po obmalowaniu ściany fundamentowej dysperbitem izolujemy ją, więc folia nie ma sensu, bo ściana i tak nie oddycha. To jest tylko jedna z wersji. Może lepiej nie czytać za dużo, ja mam już mętlik Edytowane 30 Września 2011 przez minki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 30.09.2011 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 tak to jest z natłokiem informacji ja czytam analizuje i podejmuje decyzje według swojego uznania. Folia i kubełki sa po to aby woda woda nie oddziaływała na klej i jakieś mazidło, którym został posmarowany tylko szybko dzięki szczelinie miedzy folia a styro odpłynęła na dół i wsiąkła w ziemię. Poniżej warstwy ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 30.09.2011 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 czyli jak to wygląda w twoim przypadku? Fundament/styropian/folia/podsypka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 30.09.2011 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 W moim wygląda to tak:fundament lany do gruntu na to 5 warstw bloczków ( i tylko one są ocieplane ) w ziemi nie ocieplam fundamentów.na bloczki 3 warstwy dysperbitupotem hydro styropianpotem klej, siatka, klej,na tej połowie która będzie obsypana piaskiem pójdzie jeszcze na klej dysperbit i na niego folia kubełkowa i podsypka z piasku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 30.09.2011 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 U mnie cała ściana fundamentowa z obu stron wysmarowana dysperbitem.P Potem styropian na całość i folia kubełkowa, kubełkami do styropianu. Klej i siatka jest tylko na tym co wystaje ponad ziemię i nie jest osłonięte folią kubełkową. Fundament dookoła obsypany piaskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raffal 30.09.2011 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 (edytowane) Czy można na kilka miesięcy zostawić fundamenty posmarowane tylko dysperbitem i nie "optykać" go styropianem? Mam zamiar na wiosnę wykańczać domek i wtedy zrobić kompletną elewacje. Edytowane 30 Września 2011 przez Raffal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 30.09.2011 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Czy można na kilka miesięcy zostawić fundamenty posmarowane tylko dysperbitem i nie "optykać" go styropianem? Mam zamiar na wiosnę wykańczać domek i wtedy zrobić kompletną elewacje. dokładnie o to samo zapytałem mojego kierbuda kilka dni temu. Podał mi przykład jednej z budów, którą kieruje, gdzie inwestorzy zrobili tak jak mówisz. Powiedział, że w niektorych miejscach popękała u nich ściana fundamentowa, cyt: "pęknięcia niegroźne, ale poco się stresować". Zalecił zamazać, ocieplić i zasypać zagęścić fundament. Nie zalewać chudziaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 30.09.2011 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Klej i siatka jest tylko na tym co wystaje ponad ziemię i nie jest osłonięte folią kubełkową. Fundament dookoła obsypany piaskiem. Hmm, ja tu widzę całość osłoniętą folią kubełkową, gdzie tu jest klej i siatka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 02.10.2011 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Hmm, ja tu widzę całość osłoniętą folią kubełkową, gdzie tu jest klej i siatka? Klej i siatka pojawiły się przy okazji robienia elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 02.10.2011 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Sorry za natłok pytań, ale zastanawiam się jak rozwiązać sprawę fundamentów. Styrmann Aqua-Styr używałeś do izolacji wewnątrz czy zewnątrz? Bo znalazłem go w lublinie za 290 zł m3 i zastanawiam się czy nie zastosować go na całości izolacji zewnętrznej zamiast styroduru xps (450 zł m3). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 02.10.2011 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 (edytowane) minki, jesteśmy właśnie tuż po podobnym dylemacie. Chcieliśmy dać Hydromax (nieco tańszy niż styrodur, ale bdb właściwości hydrcośtam). W końcu kupiliśmy Aqua-Styr firmy Styrmann 8cm grubości, taki zielono-niebieski. Potem postępowaliśmy tak jak orzechot: styropian przyklejaliśmy na placki dysperbitu i podpieraliśmy tymczasowo czym się dało, potem naciągaliśmy na to folię kubełkową - ona bardzo ładnie się na ścianie układa, warto rozwinąć więcej i potem nakładać, bo rolka nie zawsze "chce" iść wzdłuż ściany. Potem zasypywaliśmy piachem, który został nam z zasypania fundamentów. Folia się już dobrze trzyma. Na garażu, gdzie fundament jest niższy, wystający zapas góry folii założyliśmy na ścianę fundamentu. Nie radzimy zostawiać nie zasypanego na zimę. My czekaliśmy na pierwszy mróz, aby ciężarówki mogły wjechać na działkę (rok temu była mokra jesień) i w końcu zastał nas duży mróz, zamarzło, a wiosną rozmarzło i wysadziło nam w paru miejscach i popękały bloczki. W kwietniu z tego powodu robiliśmy wieniec na fundamencie (dodatkowy koszt). Kierownik mówił, że to wina słabych bloczków, bo ławie nic się nie stało (lana w folii i beton b25). Ale po co ryzykować. Jeśli mogę radzić: zasyp piaskiem, bo jego się potem łatwo kopie i łatwo fundament okopać, ocieplić, i wsunąć folię. Ale na pewno nie warto zostawiać nie zasypanego. Chyba im dłużej człowiek buduje, tym mniej ma dylematów... Aha, ten styropian kupowaliśmy po 280zł za m3, cena po targu (wywoławcza była 307), okolice Grodziska Maz. (Anda). Edytowane 13 Stycznia 2015 przez Jarus05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 02.10.2011 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Jarus05: a dużo Wam poszło m3 betonu i stali na wieniec? Nasz fundament będzie miał aż 1,5 m wysokości, dlatego też pewnie będziemy musieli go zrobić... co do styropianu, to już mi się wszystko rozjaśniło. Pewnie zainwestujemy w styrmann'a, a to co ponad poziomem 0 zrobimy zwykłym styro z siatką i klejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 02.10.2011 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 (edytowane) minki, 5m3 betonu b20, wieniec 20x20cm, koszt 1968zł (beton + pompa, która pracowała 45min). Stal - chyba jakieś 1.400zł (tyle samo, co na ławy). Wieniec jest orginalnie w naszym projekcie, nasz kierownik, który adaptował projekt, wykreślił go, a potem jednak kazał robić. Cieszę się, bo uważam, ze koszt prawie żaden, a dom stabilniejszy będzie, szczególnie, że fundament jest dość wysoki i wyciągnięty nad ziemię. A propos, jak rozwiązać sprawę fundamentu pod schody i komórkę? Nasz majster tego nie zrobił, a u niektórych Waszych fundamentach widzę, że jest. Edytowane 2 Października 2011 przez Jarus05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts