minki 02.10.2011 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 minki A propos, jak rozwiązać sprawę fundamentu pod schody i komórkę? Nasz majster tego nie zrobił, a u niektórych Waszych fundamentach widzę, że jest. u nas tam gdzie będą schody wyciągnięte jest zbrojenie, jeśli chodzi o komórkę, to nie wiem dokładnie jak majster to zrobi (mniej piachu się zagęści w tym miejscu), ale spytam i zdam relację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raffal 02.10.2011 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Dzięki za podpowiedź. W takim razie kupuję styropian... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 03.10.2011 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Orzechot, bardziej polecasz termoorganikę czy styrmanna na ścianę fundamentową (zewnątrz) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 03.10.2011 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Ja wybrałem Termoorganikę. Styrmanna mam tylko odrobinę, bo zamówionego na ściany fundamentowe styropianu zabrakło mi 6 paczek i dokupowałem w Andzie co było dostępne i w miarę pasowało grubością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 03.10.2011 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Popatrz na parametry. Termoorganika jest "markowa", ale Styrmann też nie jest firmą "krzak".A parametry są porównywalne: Termoorganika fundament silver - Styrmann Aquastyr:1. Współczynnik przewodzenia ciepła: 0,032 (termoorganika) a 0,035 (styrmann eps-150) i 0.034 (eps-200)2. Nasiąkliwość wody przy długotrwałym całkowitym zanurzeniu: (termoorganika): mniejsza lub równa 3% a mniejsza lub równa 1% (styrmann eps-150) i mniejsza lub równa 3% (eps-200)Zdecydowaliśmy się na Styrmana ze względu na cenę. Płyty są wyglądają solidnie, nie jest to styropian cięty, tylko wylewany w formie. Ma ryflowanie od strony gdzie przyklejasz do ściany fundamentowej, nasz miał jeszcze frezy. Obróbka ok - ładnie się tnie.Myślę, że każdy musi podjąć decyzję sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 03.10.2011 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Popatrz na parametry. Termoorganika jest "markowa", ale Styrmann też nie jest firmą "krzak". Nigdzie nie napisałem że jedna firma jest lepsza, a druga gorsza. Wybierałem 2 lata temu i już nie pamiętam dlaczego tak, a nie inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 03.10.2011 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 (edytowane) orzechot, moja wypowiedź nie miała być oceną, tylko porównaniem, sorki jeśli tak zabrzmiało... Sami długo woziliśmy się z ociepleniem fundamentów i w tym czasie mieliśmy tysiące różnych pomysłów, łącznie ze styrodurem. Mąż się tydzień temu uparł na termoorganikę, i długo z nim walczyłam, więc może dlatego jestem na tym punkcie trochę przewrażliwiona. W Kabexie za Grodziskiem najpierw przez telefon twierdzili, że mają Hydromax (taki niby styrodur), a potem jak przyjechaliśmy, to okazuje się, że mają TYLKO termoorganikę W końcu wybraliśmy aqua-styr, częściowo sugerując się tym, co dali sąsiedzi (mają tego samego kierownika, co my i też błotko na działce), a w sporej części ceną. Edytowane 4 Października 2011 przez Jarus05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 03.10.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Jarus, tak z ciekawości, ile u ciebie kosztuje m3 tego styrmanna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 04.10.2011 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 minki, to jest ciekawe: cena wywoławcza (w ostatnią sobotę) była 307zł, po targu stanęło na 280zł. Ale kupiliśmy tylko 1,8 m3 bo tyle mieli, reszta miała być w ciągu 3 dni. W poniedziałek mąż był w andzie - podobno były podwyżki cen styropianu (?) ale nie wiadomo ile. Daliśmy zaliczkę, zamówiliśmy. Dziś okazuje się, że po podwyżce cena wynosi... 288zł za m3. Ale że trzeba czekać półtora tygodnia. Niby nic, poczekamy, ale mamy wrażenie, że ktoś tu coś kombinuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 06.10.2011 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 (edytowane) minki, to jest ciekawe: cena wywoławcza (w ostatnią sobotę) była 307zł, po targu stanęło na 280zł. Ale kupiliśmy tylko 1,8 m3 bo tyle mieli, reszta miała być w ciągu 3 dni. W poniedziałek mąż był w andzie - podobno były podwyżki cen styropianu (?) ale nie wiadomo ile. Daliśmy zaliczkę, zamówiliśmy. Dziś okazuje się, że po podwyżce cena wynosi... 288zł za m3. Ale że trzeba czekać półtora tygodnia. Niby nic, poczekamy, ale mamy wrażenie, że ktoś tu coś kombinuje... U nas 290 zł/m3 utrzymuje się już od co najmniej tygodnia. Dziś pytałem o aktualną cenę i potwierdzili. Mam inne pytanie. Pisaliście o tym, ile piasku wsypaliście w fundamenty. A jak wysoką macie ścianę fundamentową? U mnie 1,34 m i jestem przerażony, ile piachu pójdzie... Edytowane 6 Października 2011 przez minki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 06.10.2011 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 (edytowane) minki, u nas na części mieszkalnej - 1m wysokości, na garażu - 0,8-0,9m. Może trochę więcej było do zasypania, bo porosło nam wewnątrz zielskiem i koparka wybrała nam trochę tego towaru, może 20cm. Kwota, która nam w końcu wyszła była niemała (wywrotka chyba po 420zł, poszło chyba 14), ale te 130cm to faktycznie sporo Ci wyjdzie. Myśleliśmy, żeby część zasypać keramzytem, ale nie dzwoniłem w końcu po ile jest, więc nie wiem, czy to jest alternatywa warta rozpatrzenia. Styropian w końcu mamy nieco poniżej 280zł bo kupiliśmy w Kampinosie k/Sochaczewa, gdzie go produkują. Najlepsze jest to, że aby nie przemarzł i żeby folia kubełkowa się trzymała trzeba obsypać fundament też z zewnątrz, i na to też potrzeba kupę piachu... Mimo wszystko ten Wasz fundament jest potwornie wysoki PS. Już widzę na Waszych zdjęciach, że pod schody macie zrobione zbrojenie (pytałem Was o to wcześniej). Edytowane 6 Października 2011 przez Jarus05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raffal 09.10.2011 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Styropian daje się na zewnątrz w celu wydłużenia momentu wystudzenia bloczków fundamentowych. Podgrzane pustaki ogrzewają bloczki betonowe i jeżeli te szybko wystygną, w tym miejscu skropli się para wodna (tak jak w zimę w oknach). Zamki z IV-go wieku mają nieocieplone fundamenty, są otoczone fosą i stoją do tej pory Przemarzanie im nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 10.10.2011 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Raffal, na pewno masz rację Raczej nie chcę mieć w domu temperatury, jaka panowała w komnatach średniowiecznych zamków... ;-P Nie przemarzać ma ziemia pod ławą, a nie fundament. Moje przejęzyczenie. Pozdrawiam. PS. W sobotę okleiliśmy, zafoliowaliśmy i obsypaliśmy resztę fundamentu. Widać, że "pracuje" bo bloczki gdzieniegdzie mają ryski na zaprawie, ale wieniec trzyma. Jak do wiosny wytrzyma, to już go chyba nic nie ruszy. Doszliśmy do wniosku, że to nasz pech, że tak długo był nie zasypany. Bo jak się robi wszystko w normalnym (=szybkim) tempie, to człowiek nie ma tyle czasu na kontemplowanie każdego szczegółu i nie martwi się na zapas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raffal 12.10.2011 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Nie martw się pęknięciami. Wyobrażam sobie Twoje reakcje po zalaniu stropu Z czasem się przestaniesz przejmować, dom to nie samolot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 13.10.2011 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 minki, u nas na części mieszkalnej - 1m wysokości, na garażu - 0,8-0,9m. Może trochę więcej było do zasypania, bo porosło nam wewnątrz zielskiem i koparka wybrała nam trochę tego towaru, może 20cm. Kwota, która nam w końcu wyszła była niemała (wywrotka chyba po 420zł, poszło chyba 14), ale te 130cm to faktycznie sporo Ci wyjdzie. Myśleliśmy, żeby część zasypać keramzytem, ale nie dzwoniłem w końcu po ile jest, więc nie wiem, czy to jest alternatywa warta rozpatrzenia. Styropian w końcu mamy nieco poniżej 280zł bo kupiliśmy w Kampinosie k/Sochaczewa, gdzie go produkują. Najlepsze jest to, że aby nie przemarzł i żeby folia kubełkowa się trzymała trzeba obsypać fundament też z zewnątrz, i na to też potrzeba kupę piachu... Mimo wszystko ten Wasz fundament jest potwornie wysoki PS. Już widzę na Waszych zdjęciach, że pod schody macie zrobione zbrojenie (pytałem Was o to wcześniej). hej, u nas wywrotka 20 ton po 270 zł. Na szczęście mam 4 duże pryzmy ziemi z wykopu - i tym chcę obsypać budynek z zewnątrz. Dzisiaj mieliśmy jazdę z sąsiadem, bo stwierdził, że nie buduję domu zgodnie z projektem, gdyż fundament jest za wysoko wyniesiony. Ale zwołałem pospolite ruszenie w postaci geodetów. Pomierzyli policzyli i wyszło, że jest OK. Sąsiad nie rozumie, że gdybym chciał obniżyć fundament, to wejście by było w ziemi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 14.10.2011 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 (edytowane) minki, Styropian w końcu mamy nieco poniżej 280zł bo kupiliśmy w Kampinosie k/Sochaczewa, gdzie go produkują. Najlepsze jest to, że aby nie przemarzł i żeby folia kubełkowa się trzymała trzeba obsypać fundament też z zewnątrz, i na to też potrzeba kupę piachu... A my w końcu zdecydowaliśmy się na styrodur xps zamiast aqua styr. Przekonał nas sprzedawca po tym, jak zaproponował na ucho "mogę wam sprzedać xps bez vatu" Wyszło trochę drożej niż aqua styr, ale nie tak dużo, jak myśleliśmy na początku. To kolejny przykład na to że opłaca się kupować materiały po sezonie. Wcześniej nie było nawet mowy o kupieniu czegokolwiek bez vatu, a teraz składy wyzbywają się towaru na zimę. Na styrodur ostatecznie użyjemy zwykłej folii budowlanej zamiast kubełkowej Edytowane 14 Października 2011 przez minki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 22.10.2011 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Nie martw się pęknięciami. Wyobrażam sobie Twoje reakcje po zalaniu stropu Z czasem się przestaniesz przejmować, dom to nie samolot Dzięki za podbudowanie! Od razu mam lepszy humor! Serio! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raffal 31.10.2011 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Chwalę się... Dzisiaj cieśla postawił "wiechę". Zaczynałem 16 sierpnia. Powiem Wam, że to duży dom. Podniosłem ściankę o 1 pustak Max, nad nim wieniec. Zlikwidowałem ten wąski korytarzyk na poddaszu i wejście nad garaż będzie z łazienki. Zmieniłem też daszek nad wejściem, teraz to dopiero wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 01.11.2011 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Chwalę się... Dzisiaj cieśla postawił "wiechę". Zaczynałem 16 sierpnia. Powiem Wam, że to duży dom. Podniosłem ściankę o 1 pustak Max, nad nim wieniec. Zlikwidowałem ten wąski korytarzyk na poddaszu i wejście nad garaż będzie z łazienki. Zmieniłem też daszek nad wejściem, teraz to dopiero wygląda hej gratulacje, podeślij jakieś zdjęcie zebyśmy mogli to zobaczyć. My pauzujemy do wiosny. Przestraszyliśmy się zimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raffal 03.11.2011 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 (edytowane) http://images35.fotosik.pl/1015/bd855ef5309b4c77med.jpg Właśnie zasypałem fundamenty. Dla świętego spokoju dałem na ścianę 2x dysperbit, styrodur (wys. 60cm), folia kubełkowa zasypane piaskiem. Nie robiłem drzwi do kuchni z wiatrołapu, będzie ustawniejsza. Małe WC wydłużyłem w stronę kotłowni. Reszta prawie bez zmian. Fajny ten domek, ale chyba za duży. http://images47.fotosik.pl/1202/072dc11287f6af15med.jpg Wejście do "rupieciarni" nad garażem z łazienki http://images39.fotosik.pl/1169/789aaa37e7c279a4med.jpg Pokój nad kuchnią http://images39.fotosik.pl/1169/0148f3a704539e82med.jpg Miejsce na pralkę i suszarkę http://images46.fotosik.pl/1159/8f374d3ca0490760med.jpg A tak zaczynaliśmy Wtedy zastanawiałam się nad postawieniem domu w stylu wietnamskim (na palach) http://images35.fotosik.pl/1016/14eb1e6ac69b68f9med.jpg Edytowane 11 Listopada 2011 przez Raffal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts