Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-49.12 pracownia DOBRE PROJEKTY (JELENIA GÓRA)

Recommended Posts

Kupuje właśnie materiał na ściany nośne MEGAMAX 25P+W z Kozłowic i zastanawiam się czy kupować pustaki na ścianki działowe różnych grubości. W projekcie kilka ścianek ma grubość 8cm - wydaje się, że 12cm będzie solidniejsze. Stosowaliście takie pustaki jak w projekcie czy wszędzie 12cm na działówki?:bye:

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A jak sypnie i przymrozi?

Niby pogoda aż żal nic nie robić, ale to w końcu grudzień.

Przy okazji pytanie: jak procentowo dzieliliście płacenie za budowę domu (robocizna). Majster buduje nam do więźby włącznie. Za fundamenty wziął ok. 18% kwoty (bez rozłożenia hydrauliki i zalania chudziaka). Jak to dalej podzielić? Chciałbym, żeby mi np. nie uciekł z budowy przed którymś etapem (choć raczej solidny jak dotąd jest i nie spodziewam się).

Edytowane przez Jarus05

A jak sypnie i przymrozi?

Niby pogoda aż żal nic nie robić, ale to w końcu grudzień.

Przy okazji pytanie: jak procentowo dzieliliście płacenie za budowę domu (robocizna). Majster buduje nam do więźby włącznie. Za fundamenty wziął ok. 18% kwoty (bez rozłożenia hydrauliki i zalania chudziaka). Jak to dalej podzielić? Chciałbym, żeby mi np. nie uciekł z budowy przed którymś etapem (choć raczej solidny jak dotąd jest i nie spodziewam się).

ja robię podobnie, zapłaciłem 6 tys za fundament. kolejne dwie raty po wykonaniu następnych etapów ( w sumie 27 tys. ma wyjść).

Edytowane przez minki

u mnie chyba drugi etap będzie najdroższy, a trzeci trochę droższy od fundamentu. Co do cen - to różnie to bywa. Niestety materiały u nas są droższe (np ytong około 8 zł - musiałem zrezygnować, a w łódzkim można zamowic już za 6,50 zł - tyle co solbet u nas) Edytowane przez minki

To ja jeszcze mam pytanie do tych, którzy budują z wykuszem i już zalali strop: Czy wyszedł Wam obniżony sufit nad wykuszem (w stosunku do tego w salonie)? U J&S widziałam, że jest na jednym poziomie, z książki chyba wynika, że powinien być obniżony. Jak to zrobić, żeby nie był obniżony? Strop robimy z terivy.

Nie daje mi spokoju, czy jak się da na jednym poziomie, to potem nie będzie po ociepleniu od góry balkonu nie miał on poziomu powyżej podłogi pokojów na poddaszu.

Obniżony sufit nad wykuszem nie wchodzi w grę, efektem jest wrażenie "ciężkości".

Pytanie do tych, którzy budowali z porothermu 25, może macie gdzieś zestawienie ilości materiału (garaż dwust., wykusz, podniesiona ścianka kolankowa). Nie ukrywam, że szczególnie liczę na specjalistę w "odkurzaniu starych maili" - orzechota :-)

Im bliżej budowy, tym bardziej się skłaniam ku ceramice. Jak byśmy zaczęli pół roku temu, to byłby BK i koniec, a tak to dylematy, dylematy...

Edytowane przez Jarus05

Pytanie do tych, którzy budowali z porothermu 25, może macie gdzieś zestawienie ilości materiału (garaż dwust., wykusz, podniesiona ścianka kolankowa). Nie ukrywam, że szczególnie liczę na specjalistę w "odkurzaniu starych maili" - orzechota :-)

Z korespondencji z hurtownią: Porotherm 25 P+W - najpierw wyliczyłem 2333szt., w hurtowni zamówiliśmy 2160 (36 palet, tak akurat na 2 transporty z innymi drobiazgami się zmieściło), zabrakło niewiele i odkupiłem od sąsiadów kilkanaście sztuk. Ze stłuczkami problemu nie było.

Jeśli chodzi o dylematy, to ja kolejny dom chyba jednak z silikatów bym budował (a tak tylko ściany działowe mam z Silki 12cm)... Ale pustaki też są OK. BK całkiem mi się nie podoba...

BTW: z tego co widziałem u sąsiadów, to słupki w wykuszu ekipy budują z BK ze względu na łatwość cięcia (nie wiem co jest w projekcie wykusza...). Nie znam się na konstrukcji wykuszów, ale ze stropem (jego wysokością) to żadnego problemu być nie powinno - to tak jak balkon - wystający kawałek stropu "głównego".

W projekcie poziom stropu nad wykuszem jest obniżony, może żeby łatwiej ocieplić od góry i żeby poziom posadzki na balkonie nie był wyżej niż poziom podłogi w pokojach. Skoro przy balkonie daje się zrobić prosto, to i wykusz powinno się dać. Może wychodzili z założenia, że balkonu nie trzeba aż tak grubo ocieplać jak balkonu nad wykuszem, stąd jest obniżenie. Ale źle to wygląda.

Dzięki niezawodny orzechocie za informacje :-) Jeszcze nie wiem, czym murarz będzie chciał ten wykusz stawiać, myślałam o pełnej cegle, tak jest w projekcie.

Wszystko jeszcze niepewne, na dwoje babka wróżyła, więc na decyzję mamy jeszcze chwilkę, albo... kolejny rok. Oby nie.

minki, gdyby BK to powinna iść wełna. Ale "męczy" mnie wilgotny klimat mojej wsi, stąd zmiana w planach. Niby planuję rekuperację, powinna wystarczająco osuszać powietrze w mieszkaniu (BK szkodzi wilgoć), ale jeśli finanse się skończą, to mogę z niej zrezygnować bez wyrzutów sumienia, jeśli mam dom z ceramiki.

Łatwość obróbki BK jest wspaniałą sprawą, jak się patrzy na nieotynkowane domu zbudowane z ceramiki to szok, ile obtłuczek, dziur...

Dziękujemy za odpowiedzi. Jeszcze się zastanawiamy :-) I czekamy na mannę ;-)

Ja postawilem na BK mimo wszystko. Wczoraj kupiliśmy solbet z lubartowa 24 cm - z uchwytami, na klej. Przeważyła popularność tego materiału i cena - u nas większość z ludzi tego buduje. Planuję ocieplać ściany styropianem, a nie wełną. Jak zobaczyłem ceny wełny, to problem sam się rozwiązał:). Nie będzie rekuperacji. Wszystko wentylowane grawitacyjnie + wentylacja w oknach. Także standardy bez szaleństw;)

Może nie jest to doskonałe rozwiązanie, ale chyba najtańsze. Mam wrażenie, że rekuperator to inwestycja, która długo się zwraca. Choć przyznam, że chciałbym mieć taki bajer:) Jeśli wystarczy nam pieniędzy, to zrobimy solary na ciepłą wodę w lecie.

Wczoraj też strop kupiliśmy - w sumie koszt to 8,2 tys. zł z transportem (podwójny garaż tani jednak nie będzie). No i stal. Zostały jeszcze zaskórniaki na zaprawę, kominy, beton i inne pierdoły... no i czekamy na I transzę kredytu oraz wiosnę oczywiście:)

Jak u was z cenami materiałów? Ponoć od 15 stycznia ma drożeć cement. Stal też podobno jeszcze bardziej będzie szła w górę. My kupiliśmy za 2,6 zł/kg, ale w niektórych składach budowlanych krzyknęli mi 3,5zł / kg(!!!), jak porównywałem ceny.

My jak w tytule dziennika - nie spieszymy się... :-( Czasami myślę, że takie wolne tempo nie sprzyja budowaniu, bo dale za dużo czasu na myślenie. Na liczenie, ile wyniosą wydatki na utrzymanie domu..., dojazdy do pracy..., ile zostanie czasu wieczorami dla dzieci i na odpoczynek... i czy w ogóle warto... bo mamy gdzie mieszkać :-/ a zachciało się nam budowania - i same kłody pod nogi...

Z BK też tak jest - z doświadczenia (znajomi i rodzina) wiem, że jest dobry bo lekki, ciepły i łatwy w obróbce. Ale naczytałam się głupot i teraz mam wątpliwości...

Brak roboty daje na przykład możliwość przeniesienia dziennika budowy z blogu do normalnego wątku. Nowy link pod starym tytułem - w sygnaturze :-)

Edytowane przez Jarus05