Jarus05 19.01.2012 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 BTW: z tego co widziałem u sąsiadów, to słupki w wykuszu ekipy budują z BK ze względu na łatwość cięcia (nie wiem co jest w projekcie wykusza...). Słupki w wykuszu w w projekcie gdzie ściany zewnętrzne są jednowarstwowe z bk - słupki są zalecone z cegły pełnej. Pewne ze względu na obciążenie. Widziałam też zbrojone i lane z betonu. Ale z bloczków - no nie wiem czy to wytrzyma. No ale ja się na tym nie znam My na pewno z bloczków tego robić nie będziemy, szczególnie jeśli będzie to bk 24cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 19.01.2012 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Wszystko zależy od zbrojenia nadproża+stropu nad wykuszem. Robi się przecież też wykusze bez słupków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 19.01.2012 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Ja i tak zrobię jak majster każe Mam do niego zaufanie. Dla mnie lepiej bez cegły te słupki, tylko z tego materiału co ściany. Nie potrzeba cegły. A propos cegły, ktoś przypomni czemu lepsze kominy z cegły, a nie z tych gotowych pustaków?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 19.01.2012 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Ja uważam, że lepsze gotowce. Cegła (klinkierowa) ew. ponad dachem, jeśli ktoś lubi i mu pasuje (my mamy w kolorze elewacji, więc zamiast cegły pustaki i tynk).Bo czemu cegła miałaby być lepsza? Dużo roboty (więc więcej czasu i okazji na fuszerki), więcej miejsca i materiału, w przypadku pieca często i tak trzeba rurę do środka włożyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 19.01.2012 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Ja kupiłem kominy gotowe Leiera wyszły mnie taniej niż kolegi murowane z cegły i z ojcem postawiłem je w trzy dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 19.01.2012 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Ja dam pod kominek z cegły, a w kotłowni systemowy tylko muszę poprawić fundament pod komin w kotłowni bo ekipa zrobiła na szerokość bloczka i brakuje co najmniej 25 cm na bloczek z 3 wentylacjami. Niestety jest nauczka że trzeba robić wszystko zgodnie z projektem i sprawdzać murarzy - jakiś mam nie fart do ekip.W jednej hurtowni powiedzieli, że komin systemowy jest na tyle lekki ,że może stać nawet na chudziaku ,ale nie będę ryzykował i muszę na tym wąskim fundamencie wylać jakąś szerszą płytę i zazbroić - zawsze będzie stabilniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 19.01.2012 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 A propo wentylacji ,czy dawaliście wentylację w garderobie na górze tak jak w projekcie? Troche kombinuje bo jak by pominąć tą wentylację to dało by radę postawić komin z 3 wentylacjami i wtedy by sie zmiescił na tym kawałku fundamentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 19.01.2012 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 (edytowane) Ruszam na wiosnę z murami i na tą chwile kupiłem wszystkie pustaki MegaMax na ściany nośne (42palety), ale to nie wszystko i będzie trzeba dokupić inne rzeczy typu deski , stęple, cegła. Może ktoś pamieta ile stępli trzeba na strop teriva, ile desek kupić do szalowania? Nie chciał bym kupować za dużo bo nie będzie co z tym zrobić. Dachu nie będę deskował więc desek muszę kupić rozsądną ilość - u mnie będzie folia ,łaty i na to dachówka cementowa.Jeszcze jedno ,jak wykończyliście filarki przed wejściem tak jak w projekcie płytkami klinkierowymi czy jakieś inne pomysły. Może ma ktoś jakieś fotki elewacji W49.12b. Edytowane 19 Stycznia 2012 przez marcin2372 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 19.01.2012 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Jeszcze jedno ,jak wykończyliście filarki przed wejściem tak jak w projekcie płytkami klinkierowymi czy jakieś inne pomysły. Może ma ktoś jakieś fotki elewacji W49.12b. Front (i kominy jakby ktoś był zainteresowany): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 19.01.2012 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Na reszcie jakieś realistyczne fotki. Ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 19.01.2012 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 (edytowane) ale ładny Interesuje mnie ogrodzenie - z prefabrykowanej podmurowki łatwo się wykonuje? Da radę we wlasnym zakresie? Twoja furtka i brama - można to gdzieś podejrzeć w sklepach w internecie - tzn ceny, gdzie zamówić? Edytowane 19 Stycznia 2012 przez minki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 19.01.2012 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 ale ładny Interesuje mnie ogrodzenie - z prefabrykowanej podmurowki łatwo się wykonuje? Da radę we wlasnym zakresie? Twoja furtka i brama - można to gdzieś podejrzeć w sklepach w internecie - tzn ceny, gdzie zamówić? 1. Z prefabrykowanej łatwo się robi - podmurówka (lekko zagłębiona w ziemi i przysypana) trzyma słupki na etapie ustawiania i betonowania. Trochę wprawy i idzie gładko (jakby co - ta tylko patrzyłem). 2. Ogrodzenie robione przez lokalnego producenta: http://www.ogrodzeniabetonowe.yoyo.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 19.01.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Orzechot widzę, że masz okna dachowe, a ja się waham czy zakładać ponieważ mam scianę szczytową od południa i myślę że okna balkonowe wystarczą. Jakie masz zdanie na ten temat - wystarczy światła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 19.01.2012 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 U nas ściana szczytowa patrzy na południowy-wschód. Pokoje na górze mają po 20 m2 po podłodze, a okno i drzwi w dumie ok.3 m2 (szkło + plastik, samego szkła wychodzi ok. 2 m2). Moim zdaniem to mało, tym bardziej że okno jest na krótszej ścianie. Dlatego wg. mnie potrzebne są okna połaciowe doświetlające części pokoi bliżej środka domu (bliżej drzwi do przedpokoju). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 20.01.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Potwierdzam, to okno połaciowe jest potrzebne, inaczej pokój robi ponure wrażenie, tym bardziej, że jest dość długi. U nas będzie to pokój dzieci (albo oba pokoje zagarną dzieci;) ) więc tym bardziej naturalne światło będzie potrzebne. I dobrze zrobić takie na poziomie wzroku, widziałam w dwóch domach u znajomych zamontowane za wysoko ("tak panowie założyli") i jest efekt że widno ale okno jak pod sufitem, jakby go nie było. Warto na to zwrócić uwagę. W jednym wypadku było tak dlatego, że podniesiono ściankę kolankową, a okno pozostało jak w projekcie (a więc wyżej niż miało być przy niskiej ściance), panowie faktycznie zrobili co do nich należało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 21.01.2012 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Orzechot, to ile w końcu zrobiłeś okien połaciowych i w których miejscach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 21.01.2012 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Po jednym w sypialniach dla dzieci (nad kuchnią i salonem) - ok 60-80cm od ściany. Jedno nad schodami. Dwa w naszej sypalni. Po dwa w każdej połaci dachu nad garażem (garaż dwustanowiskowy, z okna w ścianie szczytowej na górze zrezygnowaliśmy, bo wychodziło by na północny wschód). Niby dużo, ale wydaje mi się, że mniej byłoby za mało, nie chcę mieszkać w ciemnościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 21.01.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Zdjęcia z oknami połaciowymi: Zdjęć innych okien od wewnątrz nie mam pod ręką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 22.01.2012 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Orzechot, Twoje fotki są bezcenne, akurat o tych oknach nad schodami myślałam, czy je masz czy nie Wczoraj znalazłam fotki z naszych "oględzin" Twojego domku we wrześniu 2010, ale brakuje na nich fotek od strony ogrodu i nie pamiętałam, czy masz okno w spiżarce, ja chyba z niego zrezygnuję (strona południowa). Okna w szczycie (nad garażem) wychodzić będą u mnie też na północny wschód ale chyba je zrobię, mam nawet pomysł na takie niskie i szerokie okna. Ta ściana "w naturze" wygląda na większą, niż można by przypuszczać. Ja dopiero wymyślam układ okien i innych otworów w ścianach, choć nasza "machina" jeszcze nie ruszyła... z powodów niezależnych od nas, ale w każdej chwili może być to "już" i wtedy chcę mieć już gotowy plan wyrysowany dla majstra. To bardzo ułatwia pracę i zwiększa szansę na otrzymacie rzeczywiście wymarzonego domu (poparte doświadczeniem przy wykańczaniu naszego obecnego mieszkania;-) ). Orzechot, mnie jeszcze nurtuje sprawa Twojej kuchni i jadalni, bo też chcę je obie zmieścić w tej przestrzeni. Masz przesunięte okno frontowe (kuchenne) i dodatkowe w szczycie (jadalnia) - mógłbyś wkleić jakiś szkic (rzut) rozplanowania np. mebli kuchennych i stołu w jadalni? Czy to już może umeblowałeś? Chodzi mi o to, czy można na tej przestrzeni faktycznie zmieścić oba te pomieszczenia. I jeszcze jedno. Myślę, jak zgrać okno (a więc i otwór okienny) z baterią zlewozmywakową (a więc rozplanowaniem mebli kuch.). Chcę dać blat na jednym poziomie z parapetem i chyba trzeba to rozplanować już na tym etapie, żeby był jeden poziom i żeby okno dało się otwierać mimo baterii i zlewozmywaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 22.01.2012 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Orzechot, mnie jeszcze nurtuje sprawa Twojej kuchni i jadalni, bo też chcę je obie zmieścić w tej przestrzeni. Masz przesunięte okno frontowe (kuchenne) i dodatkowe w szczycie (jadalnia) - mógłbyś wkleić jakiś szkic (rzut) rozplanowania np. mebli kuchennych i stołu w jadalni? Rzut z góry z projektu mojego autorstwa: Wizualizacja: Myślę, jak zgrać okno (a więc i otwór okienny) z baterią zlewozmywakową (a więc rozplanowaniem mebli kuch.). Chcę dać blat na jednym poziomie z parapetem i chyba trzeba to rozplanować już na tym etapie, żeby był jeden poziom i żeby okno dało się otwierać mimo baterii i zlewozmywaka. Jeśli tylko będzie się dało baterię (myślę o wąskiej, jednouchwytowej) umieścić w jednej linii ze słupkiem w oknie, to problemu raczej nie będzie. Żonie chodzi po głowie zlew w narożniku, ale nie jestem przekonany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts