Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-49.12 pracownia DOBRE PROJEKTY (JELENIA GÓRA)

Recommended Posts

Dzięki Orzechot. Mi z wizualizacji na stronie ikea też wychodzi podobny układ. Ściankę jak ta Wasza też planuję, bo kuchnię chcę mieć otwartą tylko na jadalnię. Nie wiem jednak, czy taka długa ścianka (moja w planach na 270cm) nie będzie przeszkadzała w komunikacji, bo stół na planach zazwyczaj mniej miejsca zajmuje niż w rzeczywistości. Myślę też, czy na tej ściance robić meble, czy nie, ale nie zmieszczę się chyba ze wszystkimi tylko na dwóch ścianach.

Zlew narożny widziałam parę razy w praktyce - chlapie się na róg blatu za zlewem, ciężko to wycierać, szczególnie niewysokiej osobie (like me...), ale też robi trochę klaustrofobiczne wrażenie. Pasowałby do tej kuchni, ale nie zdecyduję się chyba.

Jak nauczę się robić zrzut mojej wizualizacji, to wkleję.

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mnie się też podoba ta wizualizacja. Naprawde super. Szkoda zresztą że nie miałam okazji wcześniej podpatrzeć Twojego orzechot rozwiazania tj połączeń wiatrołap-kuchnia-salon. Tak by mi pasowało ale mam już pozamiatane. Mam SSO W-49.12. Zmieniłam wnętrze kuchi na tyle że przełożyłam spiżarkę na drugą stronę a pod oknem nie będzie zabudowy tylko stół. Nie lubię otwartych kuchi ale otwarcie na jadalnię to świetne rowzwiazanie. Moja kuchnia też będzie "półotwarta". Chcę zasłonić ją jakąś częściową ścianą ale to nie jest takie proste bo żadne rozwiazanie mi sie nie podoba. W tej chwili stoi już ścianka (patrząc od salonu) jakby w kształcie litery L ale jeszcze nie wiem co z tym zrobię bo tak napewno nie zostanie. Może uzupełnię jakimiś ażurowymi panelami?

na razie poszukuję np http://www.jtjmeble.pl/?cat=9

No cóż.., szczęśliwi, którzy niczego nie żałują. Powodzenia.

Planer z ikea daje pewne pojęcie o tym, jak to może wyglądać. Meble są typowe więc można na miejsce tych z ikea dać jakiekolwiek inne...

Widok z salonu (dokładnie z wykusza) na kuchnię i okno, któe jest przesuniętę w stos. do planowanego w projekcie (tak jak u orzechota :-) ).

Kuchnia01.jpg

Widok na ścianę ze zlewem, dzielącą kuchnię od salonu. To taka moja wariacja...

Kuchnia01a.jpg

Rzut z góry. po lewej jadalnia i dodatkowe okno (tak jak u orzechota :-) )

Kuchnia01b.jpg

A taka jest najbardziej prawdopodobna wersja:

Kuchnia03a.jpg

Kuchnia03b.jpg

Kuchnia03c.jpg

Kuchnia03d.jpg

Edytowane przez Jarus05

Witajcie

kto planuje budowę (rozpoczęcie, kontynuowanie) W-49.12b w 2012 roku?

Warto byłoby nawiązać ze sobą kontakt, żeby podzielić się doświadczeniami (jak choćby ilość i ceny zużytych materiałów).

Niedawno Orzechot pisał, że na wersję z garażem dwustanowiskowym poszło nieco ponad 2 200 sztuk Porothermu 25. Może ktoś jeszcze podzieli się swoimi notatkami o ilości zużytych materiałów?

Mam w planach zacząć w marcu stawianie ścian - fundament zrobiłem w ubiegłym roku. Z wymiany informacji między forumowiczami wyszło mi ,że na wersję W-49.12B z garażem jednostanowiskowym zużyje około 2500 sztuk. Na dzień dzisiejszy kupiłem MegaMax 25 p+w 2400 sztuk. Wiem ,że będę musiał kupić jeszcze deski, stęple do stropu teriva, strop - czyli belki i bloczki, nadproża. Zastanawiam się czy kupić taką ilość pustaków teriva jak w projekcie czy trochę więcej. W projekcie są miejsca w stropie gdzie nie mieści się pustak, ponieważ jest za szeroki lub za wąski i w tych miejscach są wylewki lub przycięty pustak z betonu komórkowego - a jak by tak przyciąć pustak teriva? Nie mam doświadczenia więć będzie trzeba zdać się na murarza. Edytowane przez marcin2372

Witam, po przerwie :)

My nadal jesteśmy chwilowo w papierologii. Mamy już projekt, teraz (od 2 mc papiery są powiedzmy "uzgadniane" z ZUD).

Odzywam się, bo widziałam super wizualki wnętrz do naszego projektu. Wrzucam i moją może komuś się przyda :) ( ja mam lustro projektu , bez wykusza, zamiast wykusza wprowadziłam w projekcie 2 okna typu fix 185x180). Od razu zaznaczam, że główny pomysł i stworzenie wizualki- to praca grupowa na forum (program ikea) :)

http://img441.imageshack.us/img441/6169/konwalia.jpg

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=94935&d=1326390595

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=94936&d=1326390597

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=94937&d=1326390598

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=94939&d=1326390601

Orzechot bardzo ładna wizualka i bardzo profesjonalna. Super- salon Wam wyjdzie, a może już wyszedł.

Pozdrawiam

Kasia

Edytowane przez konwalia31

Ja w ten weekend przeliczyłem, że na wersję dwustanowiskową (49.12b) będzie potrzebne około 2700 pustaków (porotherm 25). Orzechot, nie wiem jak zmieściłeś się w 2 200, ale gratuluję oszczędności :)

Czy ktoś budował lub planuje budowę ścianek działowych na poddaszu z pustaków, zamiast przewidzianych w projekcie konstrukcji z G-K?

Ile betonu zużyliście na ławy fundamentowe? Mi z obliczeń wyszło 16 m3, chciałbym to zderzyć z Waszymi doświadczeniami.

Czy zużycie stali jest takie jak w zestawieniu w projekcie?

Kasia, pomysł na kuchnię+duże okna bardzo fajny.

Zużycie u mnie było następujące W49.12b - garaż jednostanowiskowy:

- PTH25 2800 szt

- fundamenty u mnie były trochę nie typowe, mam pochyłą działkę (lane do gruntu, częściowo schodkowe, i częściowo z bloczka):

+55 m3 betonu

+1260 bloczków betonowych

+ok. 1,5 tony stali

Ścianki działowe na poddaszu robione z pth 11,5. W tym celu dobrze zrobić strop monolityczny. Tu miałe następujące zużycia materiałów:

-beton 32 m3

-stal 2,8 tony (trochę przezbrojony ten mój strop)

-stemple 160 szt

-deski ok 4 m3 (dokładnie nie pamiętam ile zużyłem bo miałem 8,5m3, część zużyłem na deskowanie część na podłogę na strychu)

Ile betonu zużyliście na ławy fundamentowe? Mi z obliczeń wyszło 16 m3, chciałbym to zderzyć z Waszymi doświadczeniami.

u mnie poszło 18m3. Warto to dobrze przeliczyć, bo często betoniarnie nie oddają pieniędzy za niewykorzystane nadwyżki. Nie bardzo chcą je też zabierać z powrotem, a "przelewanie" ław nie jest zbyt dobrym pomysłem, już lepiej wylać to na działkę.