minki 08.02.2012 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 fajny, jake rozmiary mają drzwi garażowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 08.02.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 konwalia31, ładny projekt, jedna z moich koncepcji też tak wyglądała, ze spiżarką tak jak u Ciebie. Odmieniło mi się po obejrzeniu domu u sąsiadów, którzy budują się opodal. Pojawiła się koncepcja schowania jadalni w przestrzeni poza salonem. W tej chwili mieszkam tak, że te trzy przestrzenie: kuchnia, jadalnia, salon mam na jednej przestrzeni. Mam też małe dzieci, hehe i dużo gotowania - bo muszę, ale i lubię. I cały ten majdan wolę mieć schowany. Poza tym, obawiam się, ze salon będzie za mały, jeśli umieszczę w nim stół w wykuszu. Muszę też gdzieś upchnąć pianino.. Ale może być też tak, że po wybudowaniu ścian stwierdzę, że salon jest wystarczająco wielki i wtey nastąpi kolejna zmiana koncepcji, wtedy Twój pomysł bardzo mi się przyda. Dzięki więc za wklejenie go! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 10.02.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Czy da się zalać strop Teriva jednocześnie na garażu i części mieszkalnej, czy też trzeba w 2 etapach?- W49.12bIle pustaków stropowych wyszło wam na całość - pytam bo dałem w dwóch hurtowniach do wyceny to dołożyli prawie 200 pustaków więcej niż wynika z projektu:popcorn:Może pamiętacie ilość stempli na strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejSi 10.02.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 A ja mam kosmetyczno-techniczne pytanie. W projekcie W-49.12b przewidziana jest wentylacja spiżarni. Idzie ona rurą fi 120 w bruździe w ścianie przez parter, widać ją też na poddaszu, a potem... znika Myślicie, że lepiej to zakończyć kominkiem na dachu, czy na przykład pod połacią kratką wywiewną na ścianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 11.02.2012 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 ja buduję w49.12 z dwustanowiskowym. strop mi tak wyliczyli: belki 6,00x14szt.3,90x19szt.2,40x8szt.5,40x147sztpustaki keramzyt. T.I 840szt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 11.02.2012 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Orzechot, czy podniosłeś ściankę kolankową? Mam wrażenie patrząc na zdjęcia ,że jest trochę wyżej.Mam zamiar podnieść o jeden bloczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 11.02.2012 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Orzechot ma trzy rządki porotermu i wieniec Orzechot, może daj linka z Twoimi wszystkimi zdjęciami, włąśnie przypadkiem na nie trafiłam i godzinę nie m mogłam się od nich oderwać Mnóstwo pożytecznych informacji, nie zadam Ci co najmniej kilku pytań, bo widziałam już, jakie przyjąłeś rozwiązania. PS. Geberit w łazience i salon - w stanie surowym - wymiatają! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 11.02.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 mam pytanie, czy wieniec w na scianie fundamentowej jest konieczny? Moja ściana z bloczków ma 1,4 metra wysokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 11.02.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 minki - jasne że nie konieczny ale z drugiej strony to nie jakiś duzy koszt a fundamant to w końcu podstawa domu.ja u siebie nie mam ale u mnie ścianka fundamentowa to 5 bloczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 11.02.2012 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 minki, zróbcie, my mamy tylko 6 rządków i wieniec zrobiony bo po zimie trochę bloczki spękały, ale nie żałuję, bo od razu jak przy adaptacji wykreślili, to to tak nie bardzo to pasowało. A koszt - mniejszy niż ławy, tyle samo stali, ale sporo mniej betonu. U nas szerokość tyle co bloczki i wysokość 20cm., to policz sobie ile to betonu. Chyba warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 12.02.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 A ja mam kosmetyczno-techniczne pytanie. W projekcie W-49.12b przewidziana jest wentylacja spiżarni. Idzie ona rurą fi 120 w bruździe w ścianie przez parter, widać ją też na poddaszu, a potem... znika Myślicie, że lepiej to zakończyć kominkiem na dachu, czy na przykład pod połacią kratką wywiewną na ścianie? Jeśli robić to po to, żeby działało. Kominek na dachu zadziała lepiej (chodzi o wysokość kanału wentylacyjnego - im większa tym lepiej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 12.02.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Czy da się zalać strop Teriva jednocześnie na garażu i części mieszkalnej, czy też trzeba w 2 etapach?- W49.12b Jeśli robić tak jak w projekcie - trzeba na dwa razy. Najpierw nad garażem, bo na wieńcu stropu garażowego opierają się belki stropu nad domem. Jak ekipa zacznie od garażu to nie powinno być problemów z przestojami i kolejnością prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 14.02.2012 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 (edytowane) Orzechot, pamiętasz może jaki jest koszt novomuru, bo widziałem że zastosowałeś na ściankach fundamentowych? Ciekawi mnie jeszcze wasza podłoga na gruncie, bo widziałem, że na piach daliście folię/styropian/folię i dopiero poszła wylewka. U nas mało kto wykonuje podłogę tą metodą. Raczej beton wylewa się na grunt, dopiero później idą izolacje. Ale może twój sposob jest lepszy? Edytowane 14 Lutego 2012 przez minki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 15.02.2012 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 (edytowane) Orzechot, pamiętasz może jaki jest koszt novomuru, bo widziałem że zastosowałeś na ściankach fundamentowych? Novomur typ: 6-24 cena 46,50zł za 1mb czyli 34,13zł za sztukę Netto. Do tego było jeszcze bodaj 3% rabatu... Zamawialiśmy 99 sztuk. Edytowane 15 Lutego 2012 przez orzechot uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 15.02.2012 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Ciekawi mnie jeszcze wasza podłoga na gruncie, bo widziałem, że na piach daliście folię/styropian/folię i dopiero poszła wylewka. U nas mało kto wykonuje podłogę tą metodą. Raczej beton wylewa się na grunt, dopiero później idą izolacje. Ale może twój sposob jest lepszy? Schemat izolacji: po lewej "standardowy", po prawej u nas. (szachownica na styku murów nadziemia i fundamentów to novomur) Nie wiem, czy mój sposób jest lepszy. Chciałem lepszą izolację i walczyłem z mostkami termicznymi gdzie się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 15.02.2012 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 łał, dzięki za rysunek. a co sądzisz o tym: w podlodze, w wyniku różnic temperatur, będzie się skraplać woda. W przypadku twojej izolacji, gdzie jako pierwszą warstwę zastosowałeś folię, ta skroplina nie będzie miała ujścia i zatrzyma się na folii oraz 'zakisi' w styro. co do novomuru - fajne, ale kosztowne. A my mając fundament (niedokończony) i jeszcze 270 tys musimy się w tej sumie zmieścić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 17.02.2012 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 minki, przecież Wy chyba budujecie z solbetu, a suporeks sam w sobie ciepły jest. Jedyny zarzut to taki, że bk podobno lubi ciągnąć wilgoć i wtedy traci tę dobrą termoizolację. Ale jeśli od dołu jest izolacja przeciwwilgociowa na fundamencie, a ściana ocieplona z zachowaniem poziomo ciągłości ocieplenia ściany i cokołu (fundamentu nad ziemią), to nie powinno być wilgoci. Mnie na novomur raczej nie stać, bo będę mieć podobną jak Ty kwotę na całość (fundamenty już mam). Ktoś tu na forum budował tak: rządek solbetu na fundamencie, a potem ceramika, podobno pełni rolę podobnie jak novomur. Nie wiem, czy to można od zewnątrz wymalować dysperbitem, żeby nie "ciągnął wilgoci"... Może powinno się?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 20.02.2012 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Mniam, ładne Szybko szło, chyba, no nie? Ścianka kolankowa dość wysoka. A jak to robicie, że ten daszek tak "zabudowany"? Czy był w zakresie dopuszczalnych zmian w projekcie? Mój adapter/kierownik wykreślił mi i ściankę kolankową, i zmiany daszku... Jaki jest kolor i rodzaj dachówki? Podoba mi się. Oczywiście o ile dobrze widzę, że to blachodachówka. Miło podziwiać, że ktoś już ma coś więcej niż same fundamenty (jak my). Trzymamy kciuki za dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 21.02.2012 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 reggie, dzięki za fotkę i informacje. Im więcej widzę realizacji tego projektu, tym bardziej podoba mi się taki zabudowany daszek nad wejściem. Czy w tej wersji więźba będzie jakoś inaczej tu szła? Chyba majster powinien sobie poradzić ze zmianą w konstrukcji więźby, tak? Co do pozwolenia na budowę - my je mamy od jesieni 2008 roku, mówię Ci, nasza budowa to się dopiero ślimaczy... Chyba na emeryturze się tam wprowadzimy ;-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 21.02.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Mnie na novomur raczej nie stać, bo będę mieć podobną jak Ty kwotę na całość (fundamenty już mam). Ktoś tu na forum budował tak: rządek solbetu na fundamencie, a potem ceramika, podobno pełni rolę podobnie jak novomur. Nie wiem, czy to można od zewnątrz wymalować dysperbitem, żeby nie "ciągnął wilgoci"... Może powinno się?... Jarus, to jedziemy na tym samym wózku:) a co do solbetu i potem ceramiki, to nie bardzo rozumiem? Chodzi ci o to, że ludzie budujący z ceramiki, stosują na pierwszą warstwę beton komórkowy żeby było cieplej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts