Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-49.12 pracownia DOBRE PROJEKTY (JELENIA GÓRA)

Recommended Posts

Wczoraj rozmawiałem z kierownikiem i nie zgodził się na zmianę projektu więźby. Musiał by przeprojektować strop i zmienić płatwie pośrednie na o wiele grubsze niż podał cieśla, ponieważ nie przeniosą takiego obciążenia. Zaproponował płatwie stalowe , ale sobie dam spokój. Może cieśla ma racje, ale kierownika zdanie jest najistotniejsze i musi być jak w projekcie.:o

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Prawie każdy cieśla z jakim rozmawiałem chciał robić inaczej niż w projekcie. Nie wiem, może dla tego, żeby sobie uprościć pracę? A może takie rozwiązanie jest rzadko spotykane i nie ufają projektowi. Fakt jest taki ,że 90% dachów dwuspadowych jakie widziałem ma płatwie pośrednie bez płatwi kalenicowej.

A my znaleźliśmy ekipę do kontynuacji naszej budowy. Opłacało się zrobić drugą wycenę :-)

Tylko chcą zaczynać już w przyszły poniedziałek, a my tu w proszku troszkę. Ale okazuje się, że notatki robione i informacje zbierane duuużo wcześniej, bardzo się teraz przydały i jak na razie nadążamy :-)

Trzymajcie kciuki!

Trzeba na coś szczególnie zwrócić uwagę podczas tego etapu ? I czy twoje bardzo pomocne zapiski są gdzieś dostępne w internecie :)

1. Trzeba wiedzieć którędy do szamba albo kanalizacji. Trzeba wiedzieć gdzie będą przybory, w szczególności kibelki. Hydraulikowi może się też przydać informacja o grubości kolejnych warstw (chudziak, styropian, wylewki).

2. Zapiski to arkusz kalkulacyjny z kosztorysem i podpinanymi do niego wydatkami. Nie jest publiczny.

Minki, my właśnie jesteśmy na tym etapie. Ceny są różne, my płacimy 600zł za robociznę (rozpiętość cenowa wg. mojej wiedzy to 600-1000zł) plus materiały - nieco ponad 1000zł - za jakiś tydzień będę znała szczegóły, bo będzie po robocie i dostanę fakturę za materiały. Wtedy też będę się z nim rozliczała.

Tak jak pisał orzechot - potrzebna jest informacja, na jakim poziomie będzie stan zero i jak dalej ocieplenie, bo hydraulik wystawia sobie "kielichy" nad poziom przyszłego chudziaka.

Jeśli chcecie coś pozmieniać, to skserujcie sobie rzut parteru i nanieście na kolorowo Wasze zmiany i dajcie to razem z projektem hydraulikowi.

My dodaliśmy na parterze odpływ dla pralki, a łazienkę zrobiliśmy jedną dużą (na miejscu drugiego wc bidet), prysznic z odpływem w podłodze (chociaż to można ustalić i później). Przesuniemy też ściankę w wiatrołapie i wtedy umywalka w kotłowni wypadnie około 150cm bliżej komina niż w projekcie. Na tym etapie najważniejsze są informacje, gdzie będzie kanalizacja (odprowadzenie ścieków), gdzie wchodzi do budynku, bez szczegółów dotyczących wody (chociaż musi być wskazane gdzie wodociąg ma wchodzić do domu), chociaż nasz hydraulik omówił z nami prawie cały dom. Aha, pytał też o ilość pionów do łazienki na poddaszu.

Edytowane przez Jarus05

w przyszłym tygodniu jesteśmy umowieni z hydraulikiem. Zobaczymy co zaproponuje. Prawdopodobnie taniej będzie, gdy zlecimy mu całość robót (od przyłącza przez instalacje). Znajomy za wszystko zapłacił u niego ok. 30 tys. zł (w tym robocizna + materiały, na gotowo - podłogówka na piętrze, kominek z płaszczem wodnym, piec gazowy itd..., ale bez POS).

Dzięki za podanie orientacyjnej kwoty za kanalizację. Dużo mi to mówi przed przystąpieniem do pertraktacji :)

pozdrawiam

mam wycenę kanalizacji - 1000 zł z materiałami,

Gelo Radom mnie zadziwia. Tam macie wszystko taniej. Strop kupowałem u was od wasika, u nas o wiele drożej. Beton tez macie tańszy.

Co do elektryki to u nas ceny sięgają 35-40 zł punkt. Majster mi powiedział, że tanio znalazłem (25 zł)

Mam jeszcze pytanie - jakie okna polecacie? Tradycyjne z wypełnieniem argonem (np profil veka), trzyszybowe, a może drewniane? Dostałem wycenę na drewniane - klejonka lita (czyli nie mikrowszczepy) - 19 tys zł z montażem. Cena powala :)

mam wycenę kanalizacji - 1000 zł z materiałami,

Gelo Radom mnie zadziwia. Tam macie wszystko taniej. Strop kupowałem u was od wasika, u nas o wiele drożej. Beton tez macie tańszy.

Co do elektryki to u nas ceny sięgają 35-40 zł punkt. Majster mi powiedział, że tanio znalazłem (25 zł)

Mam jeszcze pytanie - jakie okna polecacie? Tradycyjne z wypełnieniem argonem (np profil veka), trzyszybowe, a może drewniane? Dostałem wycenę na drewniane - klejonka lita (czyli nie mikrowszczepy) - 19 tys zł z montażem. Cena powala :)

bez przesady...

odnośnie okien to za cos koło 18tys to miałem wycene na okna z trzema szybami Jezierskiego albo profil ALphaline Veki + 3 szyby