Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-49.12 pracownia DOBRE PROJEKTY (JELENIA GÓRA)

Recommended Posts

Szbkie pytanko

Ile betony zużyliście na strop garazu (jednostanowiskowy - teriva)?

W środę zalewają i nie wiem ile zamówić:(

dołączam się do pytania, i proszę jeszcze o podanie ilości betonu na chudziak. Czy 15 m3 wystarczy ?

Edytowane przez minki

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie na garaż jednostanowiskowy poszło trochę ponad 4m3(zalewałem w czwartek). Mam nową ekipę i mała wtopka nie zakotwili prętów pionowych zbrojenia scianek kolankowych nad garażem - jak widać na zdjęciu zamiast co najmniej 4 drutów wystaje po jednym. Pewnie zapomnieli i na szybko udało im się powtykać po jednym drucie. Kierownik budowy każe nawiercić otwory i wkleić druty na specjalny klej firmy Hilti, a majster żeby wyjść z twarzą mówi ,że robili na jednym drucie i było dobrze:lol2:

http://img818.imageshack.us/img818/8629/img1692p.jpg

Jakoś widzę, że macie nadproża i zaraz na nich strop, a u nas wychodzi nadproże plus rządek pustaka i dopiero strop. Macie wysokość pomieszczeń 270cm na gotowo? Nie wiem, skąd ta rozbieżność i boję się, czy to będzie dobrze wyglądać. Wysokość parapetów ustaliliśmy na 85cm.

Marcin, czemu nie masz dziennika? Jesteśmy na podobnym etapie, byłby bardzo pomocny. U Ciebie właśnie widzę wysoko parapet, na 4 pustaki i cegła. Martwi mnie, czy dobrze zrobiliśmy wybierając taki niski.

Edytowane przez Jarus05

Na części mieszkalnej jest wymurowane 11 pustaków + warstwa z cegły pod belki teriva. Pewnie wyjdzie niecałe 270cm wysokości pomieszczeń na gotowo , ponieważ będzie jeszcze styro 10cm+podłogówka 3cm + 5cm wylewka i płytki=18cm poziom zero nad chudziakiem. Parapet będzie około 88-90cm nad poziomem podłogi.http://img843.imageshack.us/img843/2443/img1687m.jpg

U nas też jest wymurowane 11 rządków pustaka plus zostanie nadlane betonem przy zalewaniu stropu dodatkowe 3cm, bo cegła byłaby za wysoko i dodatkowy koszt. Chudziak jest 10 cm poniżej początku ścian z pustaka a stan zero będzie 22cm wyżej (tak samo jak u Ciebie, tylko 15cm styropianu) i od tego poziomu liczył 270cm. Kierownik bardzo się upierał, żeby ustalić wysokość, na jakiej ma być parapet i pewnie dlatego tak wyszło, chociaż u nas ma być na 85cm (więc podobnie jak u Ciebie), więc nie wiem skąd ta różnica w nadprożach nad oknami. Na razie to wygląda tak:

IMGP0909.JPG

A od wewnątrz tak:

IMGP0955.JPG

Może to te szalunki robią takie wrażenie, że tam będzie kawał ściany, ale jak widzę u Ciebie już po zdjęciu desek, to nie powinno tak być, więc trochę spokojniej do tego podchodzę. Dzięki!

Edytowane przez Jarus05
Doprecyzowanie wypowiedzi.

Nasi czekali jeden dzień - beton (b15) był lany przed południem we wtorek, a we środę po południu na chudziaku stało już kilka palet pustaka, a następnego dnia dojechało ich 22szt. Nic nie wiem o polewaniu, zawsze jak przyjeżdżałam, to nie było śladu wody na chudziaku. Nic na razie nie popękało.

chudziak zalany, poszło 14,5 m3 b10, miła niespodzianka - przyjechali pompogruszką, więc trochę niższy koszt niż liczyłem. Wyszło 3,2 tys. zł

http://s1.pokazywarka.pl/bigImages/1015911/3369658.jpg

Jarus, dzięki za informację. My też od razu ruszamy ze ścianami, czyli jutro

Edytowane przez minki
fota