minki 10.04.2012 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 tak, dziurka na schody. Chociaż jeszcze się zastanawiamy, czy je wylewać, bo mamy materiał żeby zrobić drewniane (pełne lub częściowo ażurowe, a częściowo pełne) http://dl.dropbox.com/u/15540017/49.12/IMG_82601.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 12.04.2012 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Minki, miałam ten sam dylemat. Robimy betonowe i będą miały stopnie z drewna, może i podstopnie (czy jak to się nazywa). Wnioski: 1. Schody drewniane ażurowe - nie można zrobić spiżarki, niebezpieczne dla małych dzieci (już widzę moje jak usiłują dyndać w otworach pod stopniami, skrzypią. 2. Częściowo zabudowane (rozumiem, że chodzi o całe drewniane tylko bez "dziur") - nadal nie można zrobić spiżarki, dodatkowe miejsca do sprzątania (kurz), dużo drewna=spora cena, skrzypią. Plusy - są ładne. 3. Betonowe - można zrobić zamykane pomieszczenie (spiżarka), można obłożyć drewnem i uzyskać podobny efekt jak przy "schodach drewnianych zabudowanych". Minus - trzeba pilnować szalowania - widziałam parę schodów, gdzie niemal każdy stopień był nieco innej wysokości - mnie to bardzo razi. Takie schody nie muszą być "zimne", wystarczy zrobić grube drewno na stopniach. Tak mają znajomi i efekt jest i lekkości (podstopnie nie są zabudowane, ale pomalowane na jakiś b.jasny beżyk) a i miłe dla oka drewno na stopniach. Takie my też chcemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 13.04.2012 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Minki, miałam ten sam dylemat. Robimy betonowe i będą miały stopnie z drewna, może i podstopnie (czy jak to się nazywa). Wnioski: 2. Częściowo zabudowane (rozumiem, że chodzi o całe drewniane tylko bez "dziur") - nadal nie można zrobić spiżarki, dodatkowe miejsca do sprzątania (kurz), dużo drewna=spora cena, skrzypią. Plusy - są ładne. Dlaczego przy pełnych schodach nie da się zrobić spiżarki? Chcemy drewniane, bo mamy sporo swojego dębu i akacji. Dlatego dodatkowy beton + stal i szalowanie wydaje mi się bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 13.04.2012 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Rozumiem, że chodzi o to, że pod drewnianymi schodami rzadko robi się zamkniętą przestrzeń. Spodziewałbym się, że wstawienie pod nimi drzwi i zrobienie kawałka ściany jest niebanalne ze względu na to, że drewno znacznie mocniej pracuje. Zamontować drzwi i zrobić/domurować kawałek ściany do żelbetowej konstrukcji jest znacznie łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 13.04.2012 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 no a domki typu kanadyjskiego wszystko z drewna a i pod schodami spiżarki Wszystko się da zrobić kwestia dobrego fachowca lub własnych umiejętności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 13.04.2012 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Takie rozwiązanie mają nasi znajomi mieszkający w kanadyjczyku. Pod górnym biegiem schodów "ażurowych" mają zabudowę z karton-gipsu. Tony kurzu na bieżąco. Jakby były zabudowane - to już lepiej. Ja wiem, że na zrobienie naprawdę ładnych schodów musiałabym wydać sporo, a nie chcę robić byle czego. W okolicach Warszawy ceny (nie tylko drewna, ale i robocizny) są niezbyt przyjazne dla przeciętnego inwestora. Tu mam wybudowanie schodów w cenie robocizny ekipy od SSO. Mogę je potem wykończyć w dowolnej chwili, nawet za 5 lat. Decydując się na drewniane, musielibyśmy je koniecznie zrobić już. Jeśli macie materiał i możecie - to róbcie drewniane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 13.04.2012 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 minki, ile trzeba tych pustaków deklowanych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 13.04.2012 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 tu racja ja myślałem ze schody obłoże drewnem za 4tys a tu wszyscy mi wala z cena od 7do10tys wiec kupiłem wykładzinę za 100zł i obłożyłem nią schody na parę lat starczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 13.04.2012 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 (edytowane) minki, ile trzeba tych pustaków deklowanych? nie mam pojęcia, tam gdzie kupowałem strop nie robią pustaków deklowanych, tylko oddzielne dekle, ale też nie wiem dokładnie ile. Mają to policzyć przed dostawą. W poniedziałek ich przycisnę żeby mi to policzyli, to od razu napiszę. A co do schodów, to zobaczymy. Skłaniam się ku drewnianym. Stolarze juz zaangażowani, niech myślą --- dobra zadzwoniłem tam, za 15 min mają oddzwonić i powiedzieć co i jak Edytowane 13 Kwietnia 2012 przez minki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justus 13.04.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Właśnie otrzymałem 3 wyceny na schody od 8 do 12 tys, sam materiał to koszt około 4 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 14.04.2012 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Jarus, nie pomogę jednak - nie oddzwonili do mnie Justus, za obicie schodów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justus 16.04.2012 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Tak, obłożenie drewnem (wycena z materiałem) za 8 bez barierki 10 i 12 tys z barierką drewnianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 16.04.2012 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 tu racja ja myślałem ze schody obłoże drewnem za 4tys a tu wszyscy mi wala z cena od 7do10tys wiec kupiłem wykładzinę za 100zł i obłożyłem nią schody na parę lat starczy Tak to pewnie i u nas może wyglądać. Nie robię z tego problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa28 18.04.2012 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Witam wszystkich po 2 latkach.wkącu nadeszła pora do wykonczenia domku jestem dopiero na poziomie scianek działowych,mam pytanie do was wszystkich kochani czy warto robic spiżarke w kuchni?oraz czy może ktos z was zrobił zmiane z łazienką ?ja mam zamiar zrobic łazienke na miejscu garderoby a garderobe na miejscu łazienki i powiekszy mi sie wtedy sypialnia co wy na to?i te schody własnie jaka bedzie najtansza opcja?bardzo proszę o pomoc?Dziekuję i wszystkich pozdrawiam Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloska 19.04.2012 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 (edytowane) Ja zrobiłam spiżarkę po przeciwnej stronie kuchni ale o tym trzeba decydować wcześniej bo do tego są robione wentylacje. Dla mnie spiżarka będzie dobrym rozwiazaniem. Łazienkę na dole mam połączoną z tą chyba jak mówisz garderobą. Zresztą wg planu tam są chyba dwie łazieni i garderóbka. W każdym razie ja mam wszystko połączone dlatego łazienka wyszła spora a na końcu odgrodzenie ścianką na kabinę prysznicową bez brodzika o wym ok.1,10 x 1,40. Też początkowo rozważałam wersje pokoju na dole z garderobą jak Ty ale zrezygnowałam. Myśle że pokoik-gabinet na dole jest i tak spory ale zależy co tam planujesz. Jeśli swoją sypialnię to garderoba może byłaby ok. Ja mam sypialnie na górze a na dole pokój gościnny. PZDR.A tak na marginesie: Jeszcze nie mieszkam (SSO) więc nie wiem czy moje rozwiązania będą dla mnie idealne. Edytowane 19 Kwietnia 2012 przez kloska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa28 19.04.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Kloska dziekuje za odpowiedz,ja koniecznie chce miec okno w łazience i wyjdzie to jedynie w garderobie,tak na dole chce miec sypialnie tak ze myslę garderoba bedzie ok.a schody jakie planujecie?betonowe po obliczeniu fakt sa masywne i duzo wiecej +ale koszta tez ładne,myslimy na drewnianych ale czy wtedy wyjdzie schowek ładnie tego jeszcze nie wiemy nie omawialismy jeszcze z fachowcami.Pozdro dla wszystkich wielkich którzy budują W-49.12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 19.04.2012 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 ja się chyba jednak zdecyduję na zalewanie schodów i później obicie. Stolarz twierdzi, że w spiżarce będzie niższa temperatura niż w pozostałych częściach domu. Według niego drewno może wilgotnieć, a po jakimś czasie pojawi się pleśń. Poza tym on chce więcej pieniędzy za zrobienie całych drewnianych, a mniej za samo obicie. Rachunek wyjdzie podobny (dodając beton i stal). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justus 19.04.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 W moim projekcie kotłownia wskoczyła w miejsce dolnej łazienki wejście do kotłowni jest tylko z garażu, w schowku za garażem wyszedł składzik węgla ale za to łazienka na dole jest duża i z oknem w łazience zmieściłem wannę, prysznic, pralkę, pisuar, kibelek z funkcją bidetu i umywalka. Na górze garderoba jest przeniesiona nad garaż a w miejscu garderoby zrobiłem łazienkę, reszta to korytarz. W miejscu tego daszku nad drzwiami wejściowymi zrobiłem normalny balkon (widać na avatarze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa28 19.04.2012 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 (edytowane) A mam jeszcze takie nie typowe pytanie,ponieważ mamy garaż dwu stanowiskowy i on ma służyc całkiem do innych celów i mam pytanie czy jest możliwosc do nabycia antrap bram?chodzi nam aby z zewnątrz wyglądała jak brama garażowa a ona nie musi siś otwierac,garaz mamy obok domku ten będzie wykorzystany do hodowli ryb akwariowych,mąż chce całkiem je zamurowac lecz ja nie ponieważ nie za ciekawie bądzie wyglądac zewnątrz i co musimy jakies dzwi wstawic aby było dojscie z ekogroszkiem do kotłowni,czy ma ktos jakis fajny pomysł?bardzo będę wdzięczna.Pozdrawiam. Edytowane 19 Kwietnia 2012 przez ewa28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 19.04.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 a może zrobić tak jak chce mąż a żeby nie było efektu wielkiej pustej sciany posadzić jakaś kompozycje krzewów róz pnących itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts