Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-49.12 pracownia DOBRE PROJEKTY (JELENIA GÓRA)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Minki, miałam ten sam dylemat. Robimy betonowe i będą miały stopnie z drewna, może i podstopnie (czy jak to się nazywa).

Wnioski:

1. Schody drewniane ażurowe - nie można zrobić spiżarki, niebezpieczne dla małych dzieci (już widzę moje jak usiłują dyndać w otworach pod stopniami, skrzypią.

2. Częściowo zabudowane (rozumiem, że chodzi o całe drewniane tylko bez "dziur") - nadal nie można zrobić spiżarki, dodatkowe miejsca do sprzątania (kurz), dużo drewna=spora cena, skrzypią. Plusy - są ładne.

3. Betonowe - można zrobić zamykane pomieszczenie (spiżarka), można obłożyć drewnem i uzyskać podobny efekt jak przy "schodach drewnianych zabudowanych". Minus - trzeba pilnować szalowania - widziałam parę schodów, gdzie niemal każdy stopień był nieco innej wysokości - mnie to bardzo razi. Takie schody nie muszą być "zimne", wystarczy zrobić grube drewno na stopniach. Tak mają znajomi i efekt jest i lekkości (podstopnie nie są zabudowane, ale pomalowane na jakiś b.jasny beżyk) a i miłe dla oka drewno na stopniach. Takie my też chcemy :-)

Minki, miałam ten sam dylemat. Robimy betonowe i będą miały stopnie z drewna, może i podstopnie (czy jak to się nazywa).

Wnioski:

2. Częściowo zabudowane (rozumiem, że chodzi o całe drewniane tylko bez "dziur") - nadal nie można zrobić spiżarki, dodatkowe miejsca do sprzątania (kurz), dużo drewna=spora cena, skrzypią. Plusy - są ładne.

Dlaczego przy pełnych schodach nie da się zrobić spiżarki? Chcemy drewniane, bo mamy sporo swojego dębu i akacji. Dlatego dodatkowy beton + stal i szalowanie wydaje mi się bez sensu.

Rozumiem, że chodzi o to, że pod drewnianymi schodami rzadko robi się zamkniętą przestrzeń. Spodziewałbym się, że wstawienie pod nimi drzwi i zrobienie kawałka ściany jest niebanalne ze względu na to, że drewno znacznie mocniej pracuje. Zamontować drzwi i zrobić/domurować kawałek ściany do żelbetowej konstrukcji jest znacznie łatwiej.

Takie rozwiązanie mają nasi znajomi mieszkający w kanadyjczyku. Pod górnym biegiem schodów "ażurowych" mają zabudowę z karton-gipsu. Tony kurzu na bieżąco. Jakby były zabudowane - to już lepiej.

Ja wiem, że na zrobienie naprawdę ładnych schodów musiałabym wydać sporo, a nie chcę robić byle czego. W okolicach Warszawy ceny (nie tylko drewna, ale i robocizny) są niezbyt przyjazne dla przeciętnego inwestora. Tu mam wybudowanie schodów w cenie robocizny ekipy od SSO. Mogę je potem wykończyć w dowolnej chwili, nawet za 5 lat. Decydując się na drewniane, musielibyśmy je koniecznie zrobić już.

Jeśli macie materiał i możecie - to róbcie drewniane :-)

minki, ile trzeba tych pustaków deklowanych?

nie mam pojęcia, tam gdzie kupowałem strop nie robią pustaków deklowanych, tylko oddzielne dekle, ale też nie wiem dokładnie ile. Mają to policzyć przed dostawą. W poniedziałek ich przycisnę żeby mi to policzyli, to od razu napiszę.

A co do schodów, to zobaczymy. Skłaniam się ku drewnianym. Stolarze juz zaangażowani, niech myślą ;)

---

dobra zadzwoniłem tam, za 15 min mają oddzwonić i powiedzieć co i jak :)

Edytowane przez minki

Witam wszystkich po 2 latkach.wkącu nadeszła pora do wykonczenia domku jestem dopiero na poziomie scianek działowych,mam pytanie do was wszystkich kochani czy warto robic spiżarke w kuchni?oraz czy może ktos z was zrobił zmiane z łazienką ?ja mam zamiar zrobic łazienke na miejscu garderoby a garderobe na miejscu łazienki i powiekszy mi sie wtedy sypialnia co wy na to?i te schody własnie jaka bedzie najtansza opcja?bardzo proszę o pomoc?Dziekuję i wszystkich pozdrawiam Ewa

Ja zrobiłam spiżarkę po przeciwnej stronie kuchni ale o tym trzeba decydować wcześniej bo do tego są robione wentylacje. Dla mnie spiżarka będzie dobrym rozwiazaniem. Łazienkę na dole mam połączoną z tą chyba jak mówisz garderobą. Zresztą wg planu tam są chyba dwie łazieni i garderóbka. W każdym razie ja mam wszystko połączone dlatego łazienka wyszła spora a na końcu odgrodzenie ścianką na kabinę prysznicową bez brodzika o wym ok.1,10 x 1,40. Też początkowo rozważałam wersje pokoju na dole z garderobą jak Ty ale zrezygnowałam. Myśle że pokoik-gabinet na dole jest i tak spory ale zależy co tam planujesz. Jeśli swoją sypialnię to garderoba może byłaby ok. Ja mam sypialnie na górze a na dole pokój gościnny.

PZDR.

A tak na marginesie: Jeszcze nie mieszkam (SSO) więc nie wiem czy moje rozwiązania będą dla mnie idealne.

Edytowane przez kloska

Kloska dziekuje za odpowiedz,ja koniecznie chce miec okno w łazience i wyjdzie to jedynie w garderobie,tak na dole chce miec sypialnie tak ze myslę garderoba bedzie ok.

a schody jakie planujecie?betonowe po obliczeniu fakt sa masywne i duzo wiecej +ale koszta tez ładne,myslimy na drewnianych ale czy wtedy wyjdzie schowek ładnie tego jeszcze nie wiemy nie omawialismy jeszcze z fachowcami.Pozdro dla wszystkich wielkich którzy budują W-49.12

ja się chyba jednak zdecyduję na zalewanie schodów i później obicie. Stolarz twierdzi, że w spiżarce będzie niższa temperatura niż w pozostałych częściach domu. Według niego drewno może wilgotnieć, a po jakimś czasie pojawi się pleśń. Poza tym on chce więcej pieniędzy za zrobienie całych drewnianych, a mniej za samo obicie. Rachunek wyjdzie podobny (dodając beton i stal).

W moim projekcie kotłownia wskoczyła w miejsce dolnej łazienki wejście do kotłowni jest tylko z garażu, w schowku za garażem wyszedł składzik węgla ale za to łazienka na dole jest duża i z oknem w łazience zmieściłem wannę, prysznic, pralkę, pisuar, kibelek z funkcją bidetu i umywalka. Na górze garderoba jest przeniesiona nad garaż a w miejscu garderoby zrobiłem łazienkę, reszta to korytarz. W miejscu tego daszku nad drzwiami wejściowymi zrobiłem normalny balkon (widać na avatarze).

A mam jeszcze takie nie typowe pytanie,ponieważ mamy garaż dwu stanowiskowy i on ma służyc całkiem do innych celów i mam pytanie czy jest możliwosc do nabycia antrap bram?chodzi nam aby z zewnątrz wyglądała jak brama garażowa a ona nie musi siś otwierac,garaz mamy obok domku ten będzie wykorzystany do hodowli ryb akwariowych,mąż chce całkiem je zamurowac lecz ja nie ponieważ nie za ciekawie bądzie wyglądac zewnątrz i co musimy jakies dzwi wstawic aby było dojscie z ekogroszkiem do kotłowni,czy ma ktos jakis fajny pomysł?bardzo będę wdzięczna.Pozdrawiam. Edytowane przez ewa28