Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-49.12 pracownia DOBRE PROJEKTY (JELENIA GÓRA)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Atrapa do kitu - z czego miałaby być? Jeśli z jakiegoś tworzywa, to będzie tylko wyziębiać dom. Najlepiej wymurować i ocieplić, jak całą elewację. Można ewentualnie przed ścianką dać jakiś stelaż drewniany i posadzić na nim bluszcz czy inną roślinkę. A najlepiej to skorzystaj z pomocy kogoś, kto projektuje ogrody. Warto zainwestować parę groszy i mieć elegancko.

Co do odbioru - trzeba skonsultować to z kierownikiem budowy, ale raczej taka zmiana nie wpływa negatywnie na konstrukcję budynku

Co do rybek, to rozumiem w 100 proc męża, sam ciągle o tym myślę i jeszcze nie wiem, gdzie wrzucę swoje akwarium :)

Nadszedł moment budowy scianki kolankowej i nie wiem sam czy podnosić. Wykonawca mówi , że jak scianka będzie wyżej to okienko w łazience też pójdzie automatycznie do góry i nie będzie to wyglądać dobrze. Z tego co widzę na forum większość ma ścianki na 3 pustaki +wieniec. Może ktoś z osób mieszkających podzieli się swoimi spostrzeżeniami co do ścianki kolankowej.

My dalismy 4pustaki+wieniec+murołata to jakies 140cm. i fachowiec powiedział ze wtedy wyjdą ładne większe pokoje,nie będą niskie i scięnte tak jak by wyszły według projektu.a z tym garażem jeszcze myslę może i faktycznie poddam się i ulegne mężowi i nie będzie bram,niech ma ta hodowle tak jak planował od początku.

Pozdrawiam Wszystkich cieplutko.

Nadszedł moment budowy scianki kolankowej i nie wiem sam czy podnosić. Wykonawca mówi , że jak scianka będzie wyżej to okienko w łazience też pójdzie automatycznie do góry i nie będzie to wyglądać dobrze. Z tego co widzę na forum większość ma ścianki na 3 pustaki +wieniec. Może ktoś z osób mieszkających podzieli się swoimi spostrzeżeniami co do ścianki kolankowej.

Witam

a ja nie podnosiłam ścianki...zostawiłam tak jak w projekcie i uważam że była to bardzo dobra decyzja! Długo się zastanawiałam aż w końcu pojechałam zobaczyć na inną budowę tego samego domu i stwierdziłam że nie ma potrzeby podnoszenia ścianki. Pokoje są i tak duże i przestronne. Okna dachowe na idealnej wysokości. Po co dodatkowej kubatury do ogrzewania. Elewacja tez ładnie wygląda. Jak nie mieszkasz daleko do woj. opolskiego to zapraszam na budowę można zobaczyć:-)

Pozdrawiam

a jak rozwiązaliście sprawę zamiany dwóch bram garażowych na jedną. Chciałem zrobić jedną 5-metrową, ale kierownik powiedział, ze architekt powinien przeliczyć konstrukcję. kierbud twierdzi, że przy odbiorze do PINB wysyłane jest zdjęcie elewacji i mogliby się przyczepić. Według niego od jakiegoś czasu taka zmiana nie jest zmianą nieistotną. Z kolei architekt odbija piłeczkę, bo chyba nie chce mu się nic przeliczać

minki, u nas przeliczył Kierownik (który jednocześnie wcześniej adaptował nam projekt do działki ale jakoś przeoczyliśmy wtedy, że chcemy jeden wjazd, a nie dwa). Zrobił to już na budowie, tuż przed wykonaniem nadproża. Powiedział, że to trzeba tylko potem przy zakończeniu budowy zgłosić wraz ze wszystkimi zmianami, dokonanymi w trakcie budowy (my np. dodaliśmy dwa okna na parterze).

Mam prośbę: podzielcie się, czym macie pokryte dachy i jaki był to mniej więcej koszt. Bez przekonywania za i przeciw materiałów pokryciowych znam, chcę znać "widełki cenowe", żeby wiedzieć, w co się nie pchać. Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiamy

Edytowane przez Jarus05

Jarus, u nas co prawda dachu nie ma jeszcze, ale mogę wypowiedzieć się, co do robocizny. Będzie blachodachówka, prawdopodobnie ruukki finnera, koszt robocizny wstepnie ustaliliśmy z cieślą na około 12 tys. zł (na gotowo z podsufitkami, obróbkami i wiązaniem).

Blachodachówka, płaska blacha, membrana i cała reszta pewnie bedzie kosztować około 13 tys. Drewno na więźbę impregnowane ciśnieniowo - plus minus 8-9 tys

Edytowane przez minki

ja mam jeszcze pytanie. wg projektu (przekrój B-B str. 33) jeden pokój nad salonem ma ściankę kolankową 124 cm + murlata, a drugi już tylko 50 cm +murłata. Jak to rozwiązaliście? Widzę np na zdjęciach orzechota, że cała długość domu z przodu i z tylu jest w jednym poziomie, tylko garaż jest obniżony... sam już nie wiem jak robić.

Mam prośbę: podzielcie się, czym macie pokryte dachy i jaki był to mniej więcej koszt. Bez przekonywania za i przeciw materiałów pokryciowych znam, chcę znać "widełki cenowe", żeby wiedzieć, w co się nie pchać. Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiamy

U mnie dachówka ceramiczna Tondach.

14,5 tyś (w tym rynny PCV ok. 2 tyś).

Edytowane przez emisb