ewa28 19.04.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Gelo_26 dobry pomysł z tymi krzewami musze to przemyslec,a czy wogólę moge zamórowac bramy garazowe czy przy odbiorze nikt sie nie doczepi gdzie dzwi garażowe sie podział?czy może ktos wie cos na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justus 20.04.2012 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 W moim dwustanowiskowym mam założoną bramę firmy Ryterna, jednak jeżeli ma to być tylko atrapa to stawiajcie normalnie ścianę a robiąc elewacje zamontujcie w miejscu bramy siding - to tylko jedna z możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 20.04.2012 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Atrapa do kitu - z czego miałaby być? Jeśli z jakiegoś tworzywa, to będzie tylko wyziębiać dom. Najlepiej wymurować i ocieplić, jak całą elewację. Można ewentualnie przed ścianką dać jakiś stelaż drewniany i posadzić na nim bluszcz czy inną roślinkę. A najlepiej to skorzystaj z pomocy kogoś, kto projektuje ogrody. Warto zainwestować parę groszy i mieć elegancko. Co do odbioru - trzeba skonsultować to z kierownikiem budowy, ale raczej taka zmiana nie wpływa negatywnie na konstrukcję budynku Co do rybek, to rozumiem w 100 proc męża, sam ciągle o tym myślę i jeszcze nie wiem, gdzie wrzucę swoje akwarium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 20.04.2012 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Nadszedł moment budowy scianki kolankowej i nie wiem sam czy podnosić. Wykonawca mówi , że jak scianka będzie wyżej to okienko w łazience też pójdzie automatycznie do góry i nie będzie to wyglądać dobrze. Z tego co widzę na forum większość ma ścianki na 3 pustaki +wieniec. Może ktoś z osób mieszkających podzieli się swoimi spostrzeżeniami co do ścianki kolankowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa28 20.04.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 My dalismy 4pustaki+wieniec+murołata to jakies 140cm. i fachowiec powiedział ze wtedy wyjdą ładne większe pokoje,nie będą niskie i scięnte tak jak by wyszły według projektu.a z tym garażem jeszcze myslę może i faktycznie poddam się i ulegne mężowi i nie będzie bram,niech ma ta hodowle tak jak planował od początku.Pozdrawiam Wszystkich cieplutko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 21.04.2012 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Ja mam wersję W-49.12B i problemem jest lukarna nad wjściem , a dokładnie wysokość okna na jakiej się znajdzie po podniesieniu scianki. Z drugiej strony to jest łazienka i może nie będzie aż tak przeszkadzać, ale parapet ze 120 cm pójdzie w górę o wysokość podniesienia ścianki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloska 23.04.2012 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 (edytowane) My podnieśliśmy ściankę kolankową o 2 pustaki. Tej decyzji napewno nie będę żałować. Edytowane 23 Kwietnia 2012 przez kloska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 23.04.2012 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Jakiej długości będą jętki przy wysokości na 3pustalki+wieniec. Może ktoś pamięta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1984 25.04.2012 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Nadszedł moment budowy scianki kolankowej i nie wiem sam czy podnosić. Wykonawca mówi , że jak scianka będzie wyżej to okienko w łazience też pójdzie automatycznie do góry i nie będzie to wyglądać dobrze. Z tego co widzę na forum większość ma ścianki na 3 pustaki +wieniec. Może ktoś z osób mieszkających podzieli się swoimi spostrzeżeniami co do ścianki kolankowej. Witam a ja nie podnosiłam ścianki...zostawiłam tak jak w projekcie i uważam że była to bardzo dobra decyzja! Długo się zastanawiałam aż w końcu pojechałam zobaczyć na inną budowę tego samego domu i stwierdziłam że nie ma potrzeby podnoszenia ścianki. Pokoje są i tak duże i przestronne. Okna dachowe na idealnej wysokości. Po co dodatkowej kubatury do ogrzewania. Elewacja tez ładnie wygląda. Jak nie mieszkasz daleko do woj. opolskiego to zapraszam na budowę można zobaczyć Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 25.04.2012 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Temat ścianki zamknięty - wymurowana na 3 pustaki +wieniec - jedynie w łazience na górze(lukarna) pod parapetem 6 pustaków i nie wiem czy nie trzeba będzie podmurować jeszcze wyżej bo inaczej dach wejdzie w okno, ale to łazienka więc może być wyżej okienko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emisb 26.04.2012 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Ile m2 tynków wew. wyszło budującym W-49.12b z garażem pojedynczym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 26.04.2012 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 A ile z garażem podwójnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 26.04.2012 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 mi z garażem pojedynczym ponad 500m2 dokładnie nie pamiętam ale coś około 527 ( nie tynkowany sufit w garażu i ściana między garażem a domem od strony garażu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 26.04.2012 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 a jak rozwiązaliście sprawę zamiany dwóch bram garażowych na jedną. Chciałem zrobić jedną 5-metrową, ale kierownik powiedział, ze architekt powinien przeliczyć konstrukcję. kierbud twierdzi, że przy odbiorze do PINB wysyłane jest zdjęcie elewacji i mogliby się przyczepić. Według niego od jakiegoś czasu taka zmiana nie jest zmianą nieistotną. Z kolei architekt odbija piłeczkę, bo chyba nie chce mu się nic przeliczać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 26.04.2012 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 (edytowane) minki, u nas przeliczył Kierownik (który jednocześnie wcześniej adaptował nam projekt do działki ale jakoś przeoczyliśmy wtedy, że chcemy jeden wjazd, a nie dwa). Zrobił to już na budowie, tuż przed wykonaniem nadproża. Powiedział, że to trzeba tylko potem przy zakończeniu budowy zgłosić wraz ze wszystkimi zmianami, dokonanymi w trakcie budowy (my np. dodaliśmy dwa okna na parterze). Mam prośbę: podzielcie się, czym macie pokryte dachy i jaki był to mniej więcej koszt. Bez przekonywania za i przeciw materiałów pokryciowych znam, chcę znać "widełki cenowe", żeby wiedzieć, w co się nie pchać. Z góry dziękuję za pomoc.Pozdrawiamy Edytowane 26 Kwietnia 2012 przez Jarus05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 26.04.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 (edytowane) Jarus, u nas co prawda dachu nie ma jeszcze, ale mogę wypowiedzieć się, co do robocizny. Będzie blachodachówka, prawdopodobnie ruukki finnera, koszt robocizny wstepnie ustaliliśmy z cieślą na około 12 tys. zł (na gotowo z podsufitkami, obróbkami i wiązaniem). Blachodachówka, płaska blacha, membrana i cała reszta pewnie bedzie kosztować około 13 tys. Drewno na więźbę impregnowane ciśnieniowo - plus minus 8-9 tys Edytowane 26 Kwietnia 2012 przez minki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 26.04.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 ja mam jeszcze pytanie. wg projektu (przekrój B-B str. 33) jeden pokój nad salonem ma ściankę kolankową 124 cm + murlata, a drugi już tylko 50 cm +murłata. Jak to rozwiązaliście? Widzę np na zdjęciach orzechota, że cała długość domu z przodu i z tylu jest w jednym poziomie, tylko garaż jest obniżony... sam już nie wiem jak robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejSi 26.04.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 dom+garaż 2-stanowiskowydachówka ceramiczna + okna Roto otwierane w 3/4 (droższe) + blacha + rynny + dodatki + robocizna w sumie niecałe 50 tys. zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emisb 27.04.2012 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 mi z garażem pojedynczym ponad 500m2 dokładnie nie pamiętam ale coś około 527 ( nie tynkowany sufit w garażu i ściana między garażem a domem od strony garażu ) Gelo, na poddaszu miałeś ścianki murowane czy z płyty g-k? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emisb 27.04.2012 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 (edytowane) Mam prośbę: podzielcie się, czym macie pokryte dachy i jaki był to mniej więcej koszt. Bez przekonywania za i przeciw materiałów pokryciowych znam, chcę znać "widełki cenowe", żeby wiedzieć, w co się nie pchać. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiamy U mnie dachówka ceramiczna Tondach. 14,5 tyś (w tym rynny PCV ok. 2 tyś). Edytowane 27 Kwietnia 2012 przez emisb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts