Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękuję wszystkim, którzy pofatygowali się i mi odpisali. Blachodachówka wychodzi podobnie jak w moich obliczeniach. Ale zrobię jeszcze wycenę dachówki, skoro takie rozpiętości cenowe.

Okien nie wliczam, tylko obróbkę okien i kominów, zakup rynien, może podbitkę.

Za robociznę przy blachodachówce moje Majstry mi powiedziały 10tys.

ja mam jeszcze pytanie. wg projektu (przekrój B-B str. 33) jeden pokój nad salonem ma ściankę kolankową 124 cm + murlata, a drugi już tylko 50 cm +murłata. Jak to rozwiązaliście? Widzę np na zdjęciach orzechota, że cała długość domu z przodu i z tylu jest w jednym poziomie, tylko garaż jest obniżony... sam już nie wiem jak robić.

My budujemy W-49.12b, czyli mamy mniej więcej prostokątny dom. Wy nie, dlatego takie cuda ze ścianką kolankową. U nas nad garażem też każda ze ścianek kolankowych jest innej wysokości, żeby płaszczyzny dachu sensownie wyglądały.

Szybko się rozwiązał problem, byłem chyba zmęczony wtedy. Ale gdyby ktoś w przyszłości miał podobne dylematy: ścianka cofnięta nad salonem, więc musi być wyżej.

Z czego robicie/robiliście ;) wentylację w kuchni? W projekcie mam dwie rury wentylacyjne. Zastanawiam się czy dawać jakiś system (tak jak w przypadku kominów) i do środka rury czy może jest jakieś inne (tańsze) rozwiązanie?

Edytowane przez minki
Zwykły komin, do desek cegła, wyżej klinkierówka. W środku rura z kwasówki pod kocioł gazowy + dodatkowy otwór na piec węglowy (w razie zakręcenia kurka), w nim kamionka owinięta wełną oklejoną jakimś sreberkiem.

Pytanie do budujących W-49.12b z powiększoną łazienką na górze.

Jakie przyjęliście ustawienie urządzeń?

my planujemy takie jak poniżej (mam nadzieję, że uda się wkleić)

ale mamy wątpliwość odnośnie miejsca na przejście do prysznica - generalnie ciężko jest sensownie wykorzystać skosy :(

lazienka.JPG

Na strop nad garażem dwustanowiskowym poszło 7m3. Nad część mieszkalną (strop+schody) zamawiam 16 m3.

Wystarczyło Wam 16m3 razem ze schodami? Pytam, bo jestem na etapie zalewania stropu

u mnie skropliny i rewizja od strony salonu - komin systemowy leiera fi 20 i inne pierdoły 8m wysoki wyszedł mnie niecałe 2tys ( u nas w rejonie min to 2,5tys ) , kupowałem przez internet usp-em mi przysłali wszystkie kominy i pustaki wentylacyjne :)

mi na strop lany 14cm + wieńce + schody poszło 23m3

tak, dziękuję bardzo.

A co do betonu na garaż dwustanowiskowy - poszło mi 7,5 m3 (mam jedną bramę, zamiast dwóch. W ten podciąg poszedł metr)

Gelo, 23 metry poszło Ci na cały dom (garaż + mieszkanie) ?