Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-49.12 pracownia DOBRE PROJEKTY (JELENIA GÓRA)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

o ściance kolankowej masz kilka wypowiedzi na str.80 ale swoje 3 grosze mogę przypomnieć, u mnie w domu dodałam 2 pustaki więc jest jakieś 1,20m (kapitalna sprawa), ściana w salonie wyrównana do całości więć ścianka kolankowa wszędzie taka sama. A garaż mam inaczej - bez pomieszczenia na górze (dla mnie było nie potrzebne) DSC00921.jpg a buduję W-49.12. Edytowane przez kloska

no wiem, ale myślałem o kimś, kto buduje w-49.12, a nie w-49.12b. Trochę się różnią ścianki w tych dwóch projektach (w 49.12 jest uskok przy salonie).

Kloska, widzę że ty budujesz 49.12. Możesz mi podać z twojego projektu te wysokości? W moim jest jakiś błąd - mam dwie kopie, i w każdej inne wymiary... :/ A to jest b.istotne przy robieniu więźby

Chodzi o te z przekrojów A-A i B-B

Edytowane przez minki

Wiesz co, te rzuty co Ci pokazałam (sprawdzam teraz z projektem bo rano ściągałam z innego miejsca) dotyczą mojego poprawionego jak się okazuje projektu. Postaram się jutro zamieścić te pierwotne rysunki to sam sprawdzisz, ja niestety nie wszystko na Twoich mogę rozczytać dlatego nie potwierdzę czy są identyczne.

A projekt kupowałam dokładnie rok temu.

"pokaż obraz " ;) - nie aktywny, ale poradziłam sobie inaczej,

porównałam i są faktycznie "drobne" różnice.

Mam skany ale nie potrafię ich tu umieścić, za długo się już męczę z przeróbką więc jak chcesz to podaj e-mail - to wyślę.

Edytowane przez kloska

"pokaż obraz " ;) - nie aktywny, ale poradziłam sobie inaczej,porównałam i są faktycznie "drobne" różnice.

Mam skany ale nie potrafię ich tu umieścić, za długo się już męczę z przeróbką więc jak chcesz to podaj e-mail - to wyślę.

dzięki za rzuty. możesz napisać, kiedy kupowaliście projekt? Bo nie wiem, który nowszy - wasz czy nasz ;)

Edytowane przez minki

Mam dwa pytania.

Jakiej grubości macie ocieplenie elewacji. Nie wiem czy trzeba stosować się do projektu (chodzi mi głównie o ścianę między garażem a domem, bo dach, a w zasadzie okap wystający nad ścianą może być za krótki, jeśli da się za grube ocieplenie ściany)

A druga rzecz to ściany na poddaszu - jakiej grubości je zrobiliście - chodzi o te wewnętrzne co stoją nośnych, czyli przedpokój

Jakiej grubości macie ocieplenie elewacji. Nie wiem czy trzeba stosować się do projektu (chodzi mi głównie o ścianę między garażem a domem, bo dach, a w zasadzie okap wystający nad ścianą może być za krótki, jeśli da się za grube ocieplenie ściany)

U nas 18cm. Projektant (przy podnoszeniu ścianek kolankowych) i ekipa od więźby nie myśleli i trochę małe okapy mamy. Ale tragedii nie ma. Drewna starczyłoby na 10cm większe okapy...

A druga rzecz to ściany na poddaszu - jakiej grubości je zrobiliście - chodzi o te wewnętrzne co stoją nośnych, czyli przedpokój

U nas ściany murowane działowe/niekonstrukcyjne z silikatów 12cm.

Witam oto postępy mojej budowy W 49.12 z małymi zmianami elewacji! właśnie jesteśmy na etapie ocieplenia domu...tynku jeszcze nie ma...muszę wybrać kolor:) w środku sucha zabudowa, tynki, gładzie już są. Kominek zamontowany i zabieramy się za kafelkowanie...Oto kilka fotek

http://i46.tinypic.com/11ltt13.jpg

http://i50.tinypic.com/2utnfv9.jpg http://i50.tinypic.com/23jikjp.jpg

czy do niekonstrukcyjnych zaliczasz sciany miedzy salonem a przedpokojem i miedzy przedpokojem a gabinecikiem/kotłownią?

Chodziło mi o tzw. ściany działowe. Ściany między salono-kuchnią, wiatrołapo-przedpokojo-schodami i gabineto-łazienko-kotłownią są konstrukcyjne (nośne) - u nas z tego samego co reszta, czyli porotherm 25 (z wyjątkiem "ściany kominkowej" - tam jest cegła, bo zostaje bez tynku jako, hmmm, "atrakcja").

Wznowiliśmy budowę, mury rosną, plecie się i układa strop. Piszecie, że 15m3 idzie na część mieszkalną. U mnie za jednym zamachem będą i schody oraz strop nad podwójnym garażem. Czy 27m3 na wszystko to jest realna ilość, czy za dużo? Dochodzi nadproże nad wykuszem, ale odchodzą dwa żebra w garażu. Schody mają w sumie 19 stopni, a nie 18, jak w projekcie.

u nas 7,5 m3 strop nad garażem (nie ma słupa oddzielającego dwie bramy, w sam podciąg nad bramą weszło około 1 m3 z tego co pamiętam - później wrzucę kilka zdjęć) i 15 m3 na strop nad mieszkaniem, ze schodami (z pół metra jeszcze zostało).

My się umawialiśmy w betoniarni na 10m3+ dowózki. Najpierw wylali z pompogruszki 9m3, później była dowózka 6 m3. Dzisiaj zalewany był wieniec i 5 m3 poszło. Niestety rysy się porobiły :(.

Trzeba też brać pod uwagę to, że macie trochę inny projekt - nasz 49.12 to łamaniec, 49.12 b ma zrównany fundament z tyłu budynku, więc może pójść więcej betonu, no i do tego wykusz.

A zalewacie wszystko za jednym razem?

http://s1.pokazywarka.pl/bigImages/1099261/3723973.jpg

Edytowane przez minki