Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-49.12 pracownia DOBRE PROJEKTY (JELENIA GÓRA)

Recommended Posts

Tak, za jednym razem. Mamy wyrównane poziomy podłóg na poddaszu i dało się zrobić tak, żeby wylać na raz. Oprócz stropu będą zalewane schody i nadproże nad wykuszem. Nadproże w garażu już jest zalane - z betoniarki - i jak na razie nie pęka. A co u Was pęka, bo nie zrozumiałam? Wieniec? Czemu?

Liczę, że na strop (dom i garaż) powinno mi wejść 22-23m3, w wykusz - 1m3, w schody - 1-2m3. Wychodzi 26m3. Majster i betoniarz twierdzi, że 27m3 to będzie za mało.

Edytowane przez Jarus05

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No i mamy zalany strop, schody, wykusz i ławę pod schody zewnętrzne. Poszło aż 34m3 betonu. Czujemy się jak najwięksi frajerzy w okolicy... Gdzie aż tyle weszło???

sporo..., ale tak bywa. Widać projekt projektowi nierówny, nawet jeśli to... ten sam projekt. Ciekaw jestem co przesądziło o tym, że tyle poszło. Może mieliście wyższe szalunki niż u nas ?

1. Strop ma grubość 24cm, plus zalane na wierzchu ok. 4-5cm. Małż twierdzi, że miejscami jest 3,5cm.

2. Do tego schody (dodany 1 stopień, ale za to spocznik skrócony z 160cm na 120cm).

3. Sufit nad wykuszem i podciąg.

4. Nadproża nad wykuszem.

Szkoda gadać. Było, poszło.

Teraz mamy zagwozdkę ze ściankami kolankowymi. W sumie bym nie walczyła, ale nad garażem wychodzi docelowo jakieś 8cm wysokości ścianki (ze względu na wyrównane poziomy podłogi na poddaszu) i wysokość pomieszczeń 230cm (do jętek) i to mnie martwi. Gdyby podnieść ściankę o pustak (25cm) to nad garażem byłoby 36cm na gotowo, a nad domem - 63cm i byłoby super. Natomiast kierownik postawił się okoniem i nie chce nas zrozumieć. Dla niego to kolejny dom, który buduje, a dla nas - nasz dom na lata. Zero empatii...

pytałem kierbuda o możliwość zamiany kartongipsów na 12 cm bk. Mówił że można, ale trzeba zrobić pod ścianką zazbrojoną wylewkę. Ostatecznie zostają kartongipsy, a nośne z bk 24 cm.

Prawdopodobnie zmienimy wiązanie - zamiast płatwi kalenicowej pójdą dwie pośrednie i jętki. Wiem, że wcześniej była taka dyskusja, ale co sądzicie o tej zmianie? Kilku fachowców od dachów pytałem i twierdzą, że to lepiej usztywni dach. Dowiadywałem się też, czy ciesla przypadkiem nie kręci żeby mieć mniej roboty. Okazało się, że jest na odwrót: poprzez tę zmianę tylko dodaje sobie pracy. Kierownik budowy wyraził zgodę na taką zmianę

Może te 14cm wystarczy, żeby hałas nie dawał się we znaki.

Nie przywiązywałbym się do tych 14cm. U nas jak wykonawcy zobaczyli ścianki ryglowe, to powiedzieli, ze bez dodatkowego stelaża ściana nie będzie prosta. I ściany mają 23cm grubości. Za to więcej (15cm) wełny jako izolacji akustycznej można było dać.