Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-49.12 pracownia DOBRE PROJEKTY (JELENIA GÓRA)

Recommended Posts

A trzeba je wklejać tym super-klejem, o którym pisał chyba minki? Konstrukcji dachu nad częścią mieszkalną nie zmienialiśmy.

Ja bym kombinował tak: wywiercić dziury 15cm, ale nie za duże, tak, żeby pręty trzeba było wbić. Wiercić tak, żeby zbrojenie wieńca/nadproża ominąć. Ze względu na konieczność wbijania pręty nie muszą być docelowej długości, mogą być metrowe, do wbitych można dowiązać ile będzie trzeba. Chodzi po to, żeby słup na boki się nie przesuwał, do góry raczej nie poleci. Tyle.

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Orzechot dzięki za info na temat komina. Będę musiał ściągnąć wykonawcę żeby wyciął z boku te otwory pod wentylację. Niestety murarz nie wylał też żadnych daszków na kominie (powiedział że nie wie jak to zrobić) -martwię się czy dekarz da radę jakoś to obrobić.

Czapki na kominy i dziury na wentylację robiłem sam - żadna filozofia.

Marcin, na szczęście ja też mam umowę podpisaną, choć niby to niewiele znaczy, i płacę im zawsze po. Ustawiliśmy też tak etapy, że mamy zrobiony stan jak pisałam wyżej, a zapłacone mają dopiero 50%całości. To się okazało dobrym ruchem. Mimo wszystko mam nadzieję, że ostatnie trzy tygodnie nie przyniosą nam konfliktu, bo w sumie cel jest wspólny - ja chcę dom i dać im kasę, oni żeby dostać kasę, muszą mi go wybudować :-)

Orzechot, dzięki, tak im powiem. Ale Kierownika też im przyślę ;-)

Też o nich myślałam i Tyvek wydawał się "solidniejszy".

Natomiast pan od pokrycia dachowego (kupiliśmy tam oprócz dachu też okna dachowe, rynny, wyłazy itepe plus ich robocizna), polecił nam na pełne deskowanie firmy Dorken ("o" umlaut) membranę Delta-ventS za 4,66zł netto/m2. Proponował też jakąś folię, taką grubą i bardziej plastikową ale po 10,50, więc wybraliśmy tą membranę. Ma w ulotce "otwarta dyfuzyjnie folia do w pełni izolowanych, szalowanych dachów spadzistych", ma zalecany w projekcie współczynnik Sd=0,2. Nazywa się folia ale w dotyku jest taka "szmaciana", z wyglądu trochę jak ta membrana z mdm z Twojego linka.

Na pokrycie dachowe będzie gwarancja więc jakoś nie wydaje mi się, żeby gość polecał produkt, który potem będzie przeciekał, czy w inny sposób nie spełni oczekiwań.

Powodzenia :-)

jaki styropian elewacyjny zastosowaliście?

u mnie w podsibitkę poszła jedna warstwa styropianu firmy styropmin W/mK 0,040, ale kupowałem na szybko, bo ekipa cieśli zaproponowała, że mi przyklei w cenie dachu.

Pomyślałem, że resztę dokończę czymś cieplejszym, ale na rynku tyle tego jest....

Edytowane przez minki

znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/styropian-grafitowy-neotherm-neographite-031-super-i2434090828.html

konkurencyjne cenowo w porównaniu do termoorganiki

Orzechot, jaki jest u was styropian, pamiętasz?

http://s1.pokazywarka.pl/i/1164788/831884/obraz-991.jpg

Edytowane przez minki
foto

Ja właśnie kończę docieplenie ściany szczytowej przy garażu i została mi jeszcze lukarna. Robię sam bez rusztowania jedynie drabina albo łażę po jętkach.

Myślałem ,że zajmie mi to dwa dni ale bez pomocy innej osoby wszystko idzie mozolnie. Kupiłem na próbę styro GENDERKA i ARBET - jeden jak i drugi nie trzyma wymiarów , genderka bardzo się kruszy i na pewno trzeba będzie poszukać czegoś sensownego na resztę domu.

Ja właśnie kończę docieplenie ściany szczytowej przy garażu i została mi jeszcze lukarna. Robię sam bez rusztowania jedynie drabina albo łażę po jętkach.

Myślałem ,że zajmie mi to dwa dni ale bez pomocy innej osoby wszystko idzie mozolnie. Kupiłem na próbę styro GENDERKA i ARBET - jeden jak i drugi nie trzyma wymiarów , genderka bardzo się kruszy i na pewno trzeba będzie poszukać czegoś sensownego na resztę domu.

Hm mam gendrkę i nie przypominam sobie aby sie kruszył lub nie trzymał wymiarów...........

My będziemy ocieplali w sierpniu. Planujemy termoorganikę - w kropki (grubsze ocieplenie) albo szary (wtedy nieco cieńsze).

Nie kupuj styropianu w kropki bo to jedna wielka ściema jest. Cena nie warta jakości jaką sie sprzedaje . Sprawdź sobie lambde styropianu w kropki i zwykłego - rożnicy prawie żadnej a w cenie już konkretnie. Jak chcesz kupić styorpian dobry to kup szary. Bynajmniej parametry cieplne sa ok - a różnica między szarym a w kropki już nie taka straszna.

znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/styropian-grafitowy-neotherm-neographite-031-super-i2434090828.html

konkurencyjne cenowo w porównaniu do termoorganiki

Orzechot, jaki jest u was styropian, pamiętasz?

http://s1.pokazywarka.pl/i/1164788/831884/obraz-991.jpg

fajnie jest popatrzyć na czyjś dom wyglądem przypominjącym swój :)

jak to jest z tymi przestrzałami, u mnie nie przemyślałem tego wcześniej, chyba coś jest nie tak. Jak zrobić żeby było dobrze?

na szaro otwory:

http://s1.pokazywarka.pl/i/1127880/855980/d.jpg

http://s1.pokazywarka.pl/i/1127868/953840/img-8608.jpg

tak na przyszłość - przestrzał oznacza - że mają być na wylot - w narożnikowych również. Jak ktoś to wczesniej zauwazył ma to ograniczyć wciskanie powietrza przez wiatr. Taki jest obecnie generalnie wymóg kominiarski. Ja nie wywalałem otworów - w tym ciągu 4 kanałów tylko rozwalałem ścianki wewnątrz i otwory na skrajnych , natomiast na narożniku wybić tylko ścianke wewnątrz i gra. Oczywiście tylko na szerokość otworów :)

jaki styropian elewacyjny zastosowaliście?

u mnie w podsibitkę poszła jedna warstwa styropianu firmy styropmin W/mK 0,040, ale kupowałem na szybko, bo ekipa cieśli zaproponowała, że mi przyklei w cenie dachu.

Pomyślałem, że resztę dokończę czymś cieplejszym, ale na rynku tyle tego jest....

zastanów się nad szarym - tymbardziej jesli nie będzie to grube ocieplenie - ........ lambda 0.040 nie jest obecnie niczym rewelacyjnym, a za pare lat odzyskasz to na rachunkach za ogrzewanie. Wiem że cena jest istotna - ale akurat tutaj chyba warto doinwestować.