Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-49.12 pracownia DOBRE PROJEKTY (JELENIA GÓRA)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/styropian-grafitowy-neotherm-neographite-031-super-i2434090828.html

konkurencyjne cenowo w porównaniu do termoorganiki

Co do neothermu - tez sie nad tym zastanawiałem - bo dobra cena za tą lambde - nie mniej gdzie bym nie pytał po hurtowniach - każdy mi odradzał. Argumentem były problemy z wymiarami, zawyżane parametry podanych przez producenta do realnie będących. Czy tak faktycznie jest - cięzko powiedzieć. Na forum muratora jest odrębny wątek odnosnie neotherm. Co jakiś czas tam się pojawiają jakieś wpisy - zerknij może znajdziesz coś ciekawego :)

Edytowane przez Xerses

Co do neothermu - tez sie nad tym zastanawiałem - bo dobra cena za tą lambde - nie mniej gdzie bym nie pytał po hurtowniach - każdy mi odradzał. Argumentem były problemy z wymiarami, zawyżane parametry podanych przez producenta do realnie będących. Czy tak faktycznie jest - cięzko powiedzieć. Na forum muratora jest odrębny wątek odnosnie neotherm. Co jakiś czas tam się pojawiają jakieś wpisy - zerknij może znajdziesz coś ciekawego :)

teraz zastanawiam sie nad szarym izotermem 15cm http://allegro.pl/styropian-fasada-032-grafit-izoterm-grafitowy-i2446166459.html, w hurtowni odradzali neotherm

Dziś majstry zapytali: jakiej wysokości mają być kominy... Ja na to: a jak jest w projekcie? No bo ten kominkowy to będzie bardzo wysoki, ponad półtora metra, po co taki wysoki...

Nie doczytałąm przedtem o tym klinkierze połówkowym. Kołnierz pod klinkier na systemowym już zalany, teraz szukamy klinkieru ciemno-brązowego po rozsądnej cenie, ciężko z tym. Będzie chyba taniej jak kupimy na systemowy te połówki?

teraz zastanawiam sie nad szarym izotermem 15cm http://allegro.pl/styropian-fasada-032-grafit-izoterm-grafitowy-i2446166459.html, w hurtowni odradzali neotherm

Nie nie nie !!! O ile na temat neothermu sie wypowiadałem cytując opinie hurtowników - o tyle styropian z kępna znam z autopsji - kupiłem do podłogi . Owszem cena była dobra ale jakość to obłęd. Po piersze miękki - jak cholera - do termoorganiki to ten z kępna to jak szmata. Bardzo się kruszył - przy cięciu to wogóle wszystko wokół latało (przy termoorganice nie). No i cholernie krzywy, ja wiem że do podłogi ale bez przesady aby płyty potrafiły mieć np 7mm garba na 5 cm grubości !! I to nie był odosobniony przypadek. Porównałem do termoorganiki - bo mi brakło i musiałem pare paczek dokupić - dzień do nocy. Zatem dobra rada - nie idź tą drogą :)

Na jakiej wysokości robić beton na tarasie? Czy 2cm poniżej docelowego poziomu podłogi wewnątrz to nie będzie za wysoko? Czy nie powinno się robić raczej 2cm poniżej poziomu chudziaka wewnątrz?

Czy komin od kominka też Wam wychodzi taki wysoki?

Wychodzi wychodzi. Też się bałem że jakiś taki za wysoki - a mam go wystawionego ponad kalenice.Jest w takim miejscu że inaczej wyjść nie chce. Bałem się troche że wiatr mi go przeróci :) i dla świętego spokoju na jetkach zamontowałem kątowniki i "obudowałem " tymi kontownikami zostawiając 3-4mm luzu. Póki co nic się nie dzieje ........... czas pokaże

marcin i minki pokażcie Wasze daszki nad wejściem od przodu, proszę.... Majster mi kręci, ze tego się nie da zabudować, a widzę, że u Was pustaki idą nad murłatą. Z góry dziękuję za pomoc.

Da się - niech nie kombinuje :) Zwróćcie uwagę tylko że inaczej na projekcie - bynajmniej u mnie w lustrzanym odbiciu - jest pokazany strop , a inaczej potem rzut stropu uwzględniający więźbę. U minki jest zrobione to poprawnie.

Nie nie nie !!! O ile na temat neothermu sie wypowiadałem cytując opinie hurtowników - o tyle styropian z kępna znam z autopsji - kupiłem do podłogi . Owszem cena była dobra ale jakość to obłęd. Po piersze miękki - jak cholera - do termoorganiki to ten z kępna to jak szmata. Bardzo się kruszył - przy cięciu to wogóle wszystko wokół latało (przy termoorganice nie). No i cholernie krzywy, ja wiem że do podłogi ale bez przesady aby płyty potrafiły mieć np 7mm garba na 5 cm grubości !! I to nie był odosobniony przypadek. Porównałem do termoorganiki - bo mi brakło i musiałem pare paczek dokupić - dzień do nocy. Zatem dobra rada - nie idź tą drogą :)

to jaki proponujesz styropian na elewację? To może lepiej kupić jakiś z gorszą lambdą, ale lepszej firmy? Tylko jakiej

Też się boję, że się przewróci...

U nas wieniec i strop na jej frontowej ścianie leci prosto, bez załomów nad gankiem, więc wystarczy dać parę pustaków nad murłatą pod daszkiem i już jest tak, jak ja chcę. Będę forsować to, bo mi zależy, żeby ten wykonawca zrobił jak najwięcej, a nie zostawiał dla kolejnych, którzy przyjdą po nim i krzykną mi za to dodatkowe pieniądze.

To samo dotyczy ścianki pod schodami, majster ma pomysł: "zrobią pani gipsowo-kartonową". Hm... jak znam życie, to zamieszkamy, a ścianki nadal nie będzie...

Co do styropianu: liczył ktoś ile to m2? Bo mi wyszło 275m2.

Ocieplenie 15cm styropianu platinum organiki (to ten szary z neoporem) wyniesie (za sam styropian) 8.500 bruto. A jakie Wam wychodzą kwoty?

My bierzemy panów, któzy robili u sąsiadów dwa miesiące temu i widzieliśmy ich robotę. Liczą sobie 40zł/m2 (przymocowanie styro, siatka klej, grunt i tynk). Robocizna wychodzi 11.000 (ale to moja wycena, nie odejmowałam okien, pan ma przyjechać i policzyć osobiście dokładnie). Materiały - bez styro - około 9000-10000. Styropian 4500-12000 (zależy jak zaszalejemy ;-) ). No może te 12000 to raczej science fiction... Edytowane przez Jarus05

czyli 19 tys? Moim zdaniem drogo. U nas robocizna to 35-40 zl/m2 na gotowo z tynkiem z tego co się orientowałem.

10000 tys za sam styropian? No chyba, że proponuje ci jakis najlepszy, grafitowy 20 cm w cenie 200 zł za m3. Wiadomo dochodzi siatka i klej, ale to nie są jakieś ogromne koszty.

Załóżmy, że ocieplasz styropianem o grubości 20cm. Na 260 m2 potrzebujesz 52 m3. Styropian 0,04 Fasada styropmin (firma półka średnia) kosztuje u nas 120 zł/m3. Rachunek prosty 53 x 120 = 6360 zł.

170 zl kosztuje styropmin grafitowy lamda 0,033 (pasywna fasada). Ja się chyba na niego skuszę: http://www.styropmin.pl/uploads/karta-techn%20pasywna%20fasada.pdf

Edytowane przez minki

U Was to wszystko jest tańsze. A przyjedzie taka ekipa z Mazur (jak pan od ociepleń) albo z Ostrołęki (jak nasz obecny wykonawca) i rżnie z "warsiawiaka" ile wlezie. Mimo, że ten "warsiawiak" ma działkę 50km od Wawy i mieszka na co dzień też pod Warszawą... Przykre to jest, bo realia macie zupełnie inne, chociaż zarobki zapewne podobne. Niestety, za mieszkanie blisko "stolycy" każdy - i biedny, i bogaty - płaci frycowe... -(

Co do styropianu - nasz kierownik zawsze odradzał styropiany przypadkowych firm, dlatego tu będziemy mieli sporą zagwozdkę. Zależy mi na dobrym współczynniku, bo będziemy mieli piec gazowy i nie chcę, żeby rachunki obrzydzały nam mieszkanie w tym domu. Jeśli ktoś ma mieć piec na drewno i dostęp do drewna, może się tak nie przejmować parametrami styropianu. Jaki masz piec?

widzisz, ja mam podobnie jak ty. Mieszkam w Lublinie, więce ekipy z okolic wyciskają ile mogą z "lubelaka". Inną sprawą jest, że materiały mamy ogólnie droższe. Ja kombinuję żeby uzyskać ceny netto, niektóre składy na to idą.

Ogrzewanie będzie gazowe - piec kondensacyjny, może z jakimś malym zasobnikiem się uda. Do tego kominek z płaszczem wodnym. Zrobiliśmy sobie też dodatkowy ciąg w kominie na nieprzewidywalną przyszłość, na piec węglowy.

Co do współczynników. Gdzieś na forum czytałem obliczenia, i wychodziło że najdroższy w porównaniu z odrobinę gorszym styropian, będzie się zwracał ok. 10 lat.

Mam mały problem z wyborem tynku do ocieplenia ściany szczytowej i lukarny. W sumie nie wybrałem jeszcze rodzaju tynku ani koloru a teraz będzie najlepiej skończyć te dwa elementy elewacji bo jak będzie dachówka raczej się nie da. Da się jakoś otynkować to później - jak sobie z tym poradziliśc