Jarus05 27.06.2012 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 (edytowane) My też często bierzemy bez VATu. Robocizna szaleje w okolicy, ogólnie drogo. Co do styropianu: w tych tańszych chyba duży kłopot z nietrzymaniem wymiarów, trudno potem zrobić szczelną izolację, przynajmniej taki problem pojawił się jak ocieplaliśmy fundament. Ocieplenie chcemy robić mniej więcej równolegle z pokryciem dachowym - w sierpniu, właśnie po to, żeby najpierw poszło ocieplenie na fragmencie między domem i garażem, a potem dach i obróbki w tym miejscu. Edytowane 28 Czerwca 2012 przez Jarus05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CichyMa 28.06.2012 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Witam wszystkich. Mam prośbę/pytanie czy Ktoś z Was buduje/zbudował dom wg projektu W-49.12 lub BW-47 w warmińsko-mazurskim? Pozdrowienia i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 28.06.2012 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 to jaki proponujesz styropian na elewację? To może lepiej kupić jakiś z gorszą lambdą, ale lepszej firmy? Tylko jakiej PowiemCi jaki kupiłem - Genderka z lambda 0,032. Natomiast jaki kupisz to juz Twoja sprawa. Nie wchodź w te dziwne tanie firmy - bo nie ma nic za darmo. Jak w życiu nie kupuj najtańszego i najdroższego- bo Cie na to nie stać Termoorganika jest dobra - ale płaci sie frycowe za markę. Jak rozmawiałem z hurtownikami - to owsze austrotherm swisspor termoorganika - no najlepsze - nie mniej kilku podało m gendeke jako alternatywe - i jesli chodzi o wymiary i jakoś- spec od elewacji nie narzekał - praktyka pokaże czy to był dobry wybór. Napewno nie ma co się szarpać na lambde 0.031 - bo jak nie budujesz pasywniaka - to nie ma sensu - 0,032 - 0,033 w zupełności wystarczy. Nie brałbym za to słabszego. Owszem różnica mniedzy 0,040 a 0.032 jest spora - ale wydaje się że akurat warto dołożyć - tymbardziej jesli dajesz 15-20cm styropianu. (przy 0.038 juz takich różnic nie ma) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 28.06.2012 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Mam mały problem z wyborem tynku do ocieplenia ściany szczytowej i lukarny. W sumie nie wybrałem jeszcze rodzaju tynku ani koloru a teraz będzie najlepiej skończyć te dwa elementy elewacji bo jak będzie dachówka raczej się nie da. Da się jakoś otynkować to później - jak sobie z tym poradziliśc Mam styropian - ale byez tynku - na razie sie tym nie martwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 28.06.2012 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Też się boję, że się przewróci... U nas wieniec i strop na jej frontowej ścianie leci prosto, bez załomów nad gankiem, więc wystarczy dać parę pustaków nad murłatą pod daszkiem i już jest tak, jak ja chcę. Będę forsować to, bo mi zależy, żeby ten wykonawca zrobił jak najwięcej, a nie zostawiał dla kolejnych, którzy przyjdą po nim i krzykną mi za to dodatkowe pieniądze. To samo dotyczy ścianki pod schodami, majster ma pomysł: "zrobią pani gipsowo-kartonową". Hm... jak znam życie, to zamieszkamy, a ścianki nadal nie będzie... Co do styropianu: liczył ktoś ile to m2? Bo mi wyszło 275m2. Ocieplenie 15cm styropianu platinum organiki (to ten szary z neoporem) wyniesie (za sam styropian) 8.500 bruto. A jakie Wam wychodzą kwoty? Zależy jaką wersje budujesz, ile ścianke podnosiles, jak wysoki parter, Napewno ponad 240 metrów wychodzi. Sporo ten styropian. Ja się zamknąłem kwotą 5800 brutto na całość - tez 15 cm lambda 0.032 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 28.06.2012 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 widzisz, ja mam podobnie jak ty. Mieszkam w Lublinie, więce ekipy z okolic wyciskają ile mogą z "lubelaka". Inną sprawą jest, że materiały mamy ogólnie droższe. Ja kombinuję żeby uzyskać ceny netto, niektóre składy na to idą. Ogrzewanie będzie gazowe - piec kondensacyjny, może z jakimś malym zasobnikiem się uda. Do tego kominek z płaszczem wodnym. Zrobiliśmy sobie też dodatkowy ciąg w kominie na nieprzewidywalną przyszłość, na piec węglowy. Co do współczynników. Gdzieś na forum czytałem obliczenia, i wychodziło że najdroższy w porównaniu z odrobinę gorszym styropian, będzie się zwracał ok. 10 lat. W każdym miejscu przycinaja na robocie. Jak nie masz nikogo znajomego - to obcy kasuje niezaleznie od lokalizacji. Może troch eprzy Warszawie jest drożej - ale to nie sa istotne różniece. Na dolnym śląsku tez sie budowlańcom we łbach poprzewracało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 28.06.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Zależy jaką wersje budujesz, ile ścianke podnosiles, jak wysoki parter, Napewno ponad 240 metrów wychodzi. Sporo ten styropian. Ja się zamknąłem kwotą 5800 brutto na całość - tez 15 cm lambda 0.032 A jakiej firmy styro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 28.06.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Mam styropian - ale byez tynku - na razie sie tym nie martwie [/quote Też dam sobie spokój z tynkiem zagruntuje klej i będzie ok. Fachowiec krzyknął 300 zł za położenie tynku nad dachem garażu - chyba trochę przesadził. Czekam do jesieni z dociepleniem elewacji będzie czas na znalezienie ekipy i wybór tynku. Myślę ,że nad dachem garażu nie będzie problemu z późniejszym położeniem tynku - mam taki pomysł - długa drabina na dachu i oklejenie dachówki folią powinno wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 29.06.2012 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 A jakiej firmy styro? Kupowałem Genderke - mam nadzieje że sie sprawdzi, nie znalazłem złych opini o tym styropianiee więc zobaczymy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 30.06.2012 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 Tylko że organika jest bardzo niewiele droższa. Chyba w końcu kupimy ten szary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raffal 02.07.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Mnie za elewacje na gotowo, nie mówiąc o jakości, "specjalista" krzyknął 130 PLN za m2 z materiałem. Śmiem twierdzić, że go chyba poj.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 03.07.2012 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 (edytowane) Mnie za elewacje na gotowo, nie mówiąc o jakości, "specjalista" krzyknął 130 PLN za m2 z materiałem. Śmiem twierdzić, że go chyba poj.... Całkowicie się zgadzam z przedmówcą... Z innej beczki: czy ktoś spotkał się ze stwierdzeniem, ze deska startowa (czołowa) jest za wąska? W projekcie ma 32x120, pan od więźby chciał zrobić szerszą, gość od pokrycia dachowego powiedział, ze ma być jak w projekcie, a teraz wykonawca sso odmawia mi zamocowania jej, bo jest za wąska i się nie da, niech ci od dachu sobie przybiją jak im będzie wygodnie". Tylko że "ci od dachu" nie mają tego w umowie i jak nic będą chcieli dodatkową kasę, a deska będzie sobie gniła w trawie przez miesiąc, bo za miesiąc dopiero będą "dachowcy". Mam mało czasu na decyzję, bo jutro schodzą z budowy. Aha, krokwie przycięli pionowo. Proszę o radę. Czy ktoś miał podobny problem, czy też panowie robią nas na szaro? Edytowane 3 Lipca 2012 przez Jarus05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 03.07.2012 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 U nas budowlańcy nie chcieli przycinać krokwi ani tym bardziej deski czołowej montować. Zadzwoniłem do dekarza i powiedział, że jak budowlańcy/cieśle przybiją to i tak oderwą i zrobią po swojemu. I nie było problemu. W umowie mieli po prostu dach, obróbki itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 03.07.2012 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 u nas też dach robią dekarze "na gotowo" z obróbkami i podsufitką. Murarz niczego "dachowego" się nie dotykał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 04.07.2012 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Dziękuję za pomoc. Dziś zostaną dodane słupy podpierające belkę kalenicową, a już mnie niepokoiło, czemu ich nie ma... Był tylko słup w ściance ryglowej. Poddasze mamy już posprzątane, kończy się robić komin od kotłowni, musimy kupić kratki do komina, chyba najlepiej metalowe, bo plastikowe podobno "wyskakują". Taras zalany betonem, brakuje jeszcze schodów zewnętrznych. Wygląda na to, ze stan surowy otwarty odbierzemy od wykonawcy jutro - w moje urodziny. Byłby ładny prezent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CichyMa 04.07.2012 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Witam,i jak realizacje W-49.12b? czy Ktoś buduje lub zbudował w województwie warmińsko-mazurskim lub jego okolicy?Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 04.07.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Gdzie kupić kratki wentylacyjne na komin? (okolice grodziska maz.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 04.07.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Może MetalMarket: Grodzisk, Żyrardowska, obok jest stacja kontroli pojazdów i Marcpol, naprzeciwko Biedronka. http://www.openstreetmap.org/?lat=52.10265&lon=20.61746&zoom=17&layers=M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 05.07.2012 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 05.07.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Jarus, ewentualnie ceny porównaj tutaj: http://www.kratki.pl/ u nas już są okna dachowe, dekarze kładą blachę kontynuując wcześniejszą dyskusję na temat kominów, zrezygnowaliśmy z obudowywania ich styropianem - poszła siatka zatopiona w kleju, grunt i dwa razy pomalowaliśmy farbą fasadową decoral (kauczukowa). Jeśli chodzi o elewację - dziś zamówiłem testowo 7 paczek Styropminu Pasywna Fasada 0, 033 - u nas cena 160 zł/m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts