Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-49.12 pracownia DOBRE PROJEKTY (JELENIA GÓRA)

Recommended Posts

Witam. No to ruszamy jak nikt sie nie odwoła! 14 maja odebraliśmy pozwolenie na budowę. Teoretycznie powinno uprawomocnić sie 28-go, ale w praktyce liczy się 14 dni od daty wpłynięcia ostatniej "zwrotki" czyli potwierdzenia odbioru powiadomień, które starostwo wysyła do sąsiadów. O ile nikt nie złoży odwołania... (odpukać)

Potem na co najmniej 7 dni przed rozpoczęciem budowy należy powiadomić o tym starostwo. Do zawiadomienia trzeba dołączyć oświadczenie kierownika budowy o przyjęciu obowiązku kierowania budową. Czyli 29-go powiadamiamy starostwo i czekamy jeszcze 7 dni :(

Po dokonaniu zawiadomienia trzeba jeszcze ostemplować dziennik budowy.

Póki co mamy już prąd, barak dla robotników, i prowizoryczne ogrodzenie. No i kupione przed podwyżką pustaki czekają w składzie. Budynek geodeta wytyczył w piątek. Czekamy jak na szpilkach na to uprawomocnienie...

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:D . Super. No to rownież rozpoczynasz. Masz we mnie wiernego kibica. Ja znowu dzisiaj staropolskim obyczajem włozyłem do butelki , hihihi - akt erekcyjny budowy domku, z podpisami, a jakże. Może kiedyś, jakiś zakręcony archeolog go odnajdzie. Nie obyło się również bez oblania :D fundamentów. Druga butelka powędrowała do ziemi, pod fundamenty, na szczęście. :D . Pozdrawiam

i jak tu się cieszyć budową... jestem wściekły na maksa... miały być bloczki na 4 czerwca. Nie będą. Moja betoniarnia nie dostała z cementowni cementu... Podobno ma być pod koniec czerwca... Ale i to niepewne.

Będę chyba musiał kupić na "czarnym rynku" aby nie wstrzymywac budowy...

normalnie mnie zczyści zaraz... :(

Witam. W zeszłym tygodniu zostaliśmy szczęśliwymi posiadaczami projektu. O tym, jak ma wygladać nasz dom myśleliśmy miesiącami ale decyzja zapadła w jeden wieczór po zobaczeniu właśnie tego projektu. Mamy już naniesiona zmianę, czyli wykusz okienny w jadalni. :D Pozdrawiam wszystkich szczególnie Agatę, gdyż my budujemy się między Legnicą a Lubinem.

:D Witam

Dziś gościliśmy na działce geodetę, który wytyczył nam budynek. Kosztowało nas to 400 zł. :cry:

Gratuluję! Dawno nie zaglądałam do "naszego" wątku. Męzuś się teraz bardziej udziela. Chyba zamiast łezki powiniem być uśmieszek, bo my za wytyczenie zapłaciliśmy 700zł. :o.

Trochę zdziwiło mnie Twoje pytanie, bo wszystkie wyliczenia i zestaw materiałów powinien przygotowac Twój architekt adaptujący Ci projekt.

Nic mi nie mów :(. Wybór tego architekta to był pierwszy z błędów przez nas popełnionych (mam nadzieję, że ostatni ...). Skusliliśmy się na niską cenę jego usług i teraz mamy - sami musimy liczyć :(.

Mam jeszcze pytanie co do fundamentów. Na rysunku zbrojenia ław fundamentowych (Rys 2/K) jest wieniec oznaczony W4o12. Chodzi m o to zbrojenie przy górze fundamentów. Nasz kierbud oraz nasz murarz mówią, że jest to nie potrzebne, że takie coś robi się tylko przy jakiś ekstremalnych gruntach i sugerują nam, żebysmy nie robili tego zbrojenia. Jak to wygląda u Was? Robicie czy nie?

zaczęli nam kopać fundamenty - więc cieszę się niesamowicie, bo "widać budynek"

Leję dziś B10 na podstaę fundamentu. Swoją drogą braliście B10? Ile kubików wam na to potrzeba? Ja na dom z podwójnym garażem + fundament 25 cm pod obrys tarasu (trochę powiększony do oryginału) potrzebuję 5 kubików.

dzięki za gratulacje.

Mam pytanie dotyczące więźby. Złożyłem jej projekt do wyceny w tartaku. I tam kobieta powiedziała mi, że nie robi się przekroju np. 6,3 cm i zakrąglała mi to do 7 cm. Z tego tytułu wyszło mi ponad 1,6 kubika więcej materiału. Czy Wy też tak mieliście robioną wycenę?

Kobieta mi powiedziała, że w tartaku nie jeździ się na milimetry tylko centymetry... proszę napiszcie jak to u Was bo mam z tym problem - brać tego co jest (za kubik dobra cena 760 zł z imprenacją - połowa bez faktury) czy szukać kogoś innego...