Jarus05 05.07.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Minki, nie widzę na tej stronie kratek takich na komin na zewnątrz Wygląda na to, że zamówię przez internet, bo nigdzie nie było brązowej metalowej w rozmiarach 14x14 i 16x26. Już mi się nie spieszy, panowie dziś z godzinę temu zeszli z budowy. My mamy kominy murowane z cegły klinkierowej, nie wiem, jak by tam można dać styropian, więc problem w ogóle nie istniał. Nadbitka drewniana wyszła zajefajnie Styropian to będzie dla nas duża zagwozdka na najbliższe tygodnie... A może niedługo Was dogonimy?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raffal 07.07.2012 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 Za 2 tygodnie będą mi dekarze kryć dach (blachodachówka). Może ktoś już pochwalić się ile zapłacił za taką przyjemność? Chodzi mi o końcową wycenę łącznie z obróbką. Roboty jak widzę mają coraz mniej, a nie chcę przepłacić. Ode mnie chcą 6800 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 07.07.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 Za 2 tygodnie będą mi dekarze kryć dach (blachodachówka). Może ktoś już pochwalić się ile zapłacił za taką przyjemność? Chodzi mi o końcową wycenę łącznie z obróbką. Roboty jak widzę mają coraz mniej, a nie chcę przepłacić. Ode mnie chcą 6800 PLN. Ja zgodziłem wszystko na 7500 i wziąłem dekarza z polecenia od właściciela składu pokryć dachowych - zobaczymy jak zrobi. Wcześniej rozmawiałem z dekarzami i ceny od 30 do 45 zł za m2. Jedno mnie dziwi w branży ,że faktycznie mają mniej zleceń, a ceny raczej wszyscy trzymają . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 08.07.2012 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 (edytowane) 12 tys. - cena robocizny za zrobienie wiązania, obróbki, podsufitkę, montaż okien i ocieplenie styropianem (jedna warstwa, tam gdzie chowa się w podsufitce i na ścianie szczytowej między garażem a mieszkaniem) --- co my się mamy z tym dachem...., wszystkie dachowe okna wyciągają i obsadzają nam na nowo. Miałem już wyrzucić ekipę. Mam nadzieję, że was nie spotka podobna sytuacja Edytowane 11 Lipca 2012 przez minki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 13.07.2012 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Ja zgodziłem wszystko na 7500 i wziąłem dekarza z polecenia od właściciela składu pokryć dachowych - zobaczymy jak zrobi. Wcześniej rozmawiałem z dekarzami i ceny od 30 do 45 zł za m2. Jedno mnie dziwi w branży ,że faktycznie mają mniej zleceń, a ceny raczej wszyscy trzymają . Dekarze już na dachu - położyli folię i łaty , ale miejscami mam zastrzeżenia , ponieważ porobili dziury w membranie i to kilka całkiem dużych. Szef ekipy uspokaja ,że mają specjalną taśmę i naprawią . Czekam na ułożenie dachówki. Jak będzie po fakcie wrzucę fotki:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 13.07.2012 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 sprawdzaj żeby nie poprzebijal kołnierzy wkrętami, pilnuj żeby dobrze obsadzili okna - 10 cm powyżej załamania fali, u nas już poprawione. Panowie dostali niezłą burę http://s1.pokazywarka.pl/bigImages/1199546/4107918.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 14.07.2012 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2012 ile wełny wam poszło do ocieplenia poddasza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emisb 15.07.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 ile wełny wam poszło do ocieplenia poddasza? W moim W49-12b. ocieplałem skosy dachu+sufit na równo z jętkami a w pokoju nad garażem ocieplone mam skosy dachu do kalenicy. Powierzchni do ocieplenia wyszło 145 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raffal 16.07.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Ja zgodziłem wszystko na 7500 i wziąłem dekarza z polecenia od właściciela składu pokryć dachowych - zobaczymy jak zrobi. Wcześniej rozmawiałem z dekarzami i ceny od 30 do 45 zł za m2. Jedno mnie dziwi w branży ,że faktycznie mają mniej zleceń, a ceny raczej wszyscy trzymają . Powoli spuszczają z tonu (nie tylko dekarze). Naprawdę warto się targować. Można spokojnie na początek urwać nawet 10%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 18.07.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 (edytowane) mam pytanie do mądrzejszych. Czy jest szansa, że mój dom już osiadł skoro fundament przezimował od października ub. roku do wiosny? Czy mogę w tym roku wykańczać, czy to za duże ryzyko? Jak wy robiliście? Edytowane 19 Lipca 2012 przez minki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 19.07.2012 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 mam pytanie do mądrzejszych. Czy jest szansa, że mój dom już osiadł skoro fundament przezimował od października ub. roku do wiosny? Czy mogę w tym roku wykańczać, czy to za duże ryzyko? Jak wy robiliście? To zależy od gruntu na jakim masz posadowiony dom. A tak po prawdzie. Moja chałupka się teraz wykańcza - a fundament lałem w 2008 roku. I budowa robiona była etapami, zero , mury, potem nastepny rok strop, nastepny dach i w tym wykończenia. I pomimo dobrego twardego podłoża - znalazłem kilka pęknięć na murze. Więc z tym osiadaniem to raczej temat na trochę więcej lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 19.07.2012 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Podobno grunt obciążony budynkiem osiada przez 5 lat. Czasem mniej, czasem więcej, zależy od warunków pod ziemią i jak wyglądał proces budowy. Wykańczać można, jak tylko warunki na to pozwalają, np. tynki i posadzki są na tyle suche, że można na nich układać okładziny. Budynek będzie osiadał dalej, być może w niektórych miejscach pojawią się drobne pęknięcia (widoczne głównie na powierzchniach malowanych), które trzeba będzie naprawić. Chyba nikt nie czeka z wykończeniem domu na to, aż on osiądzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 19.07.2012 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 (edytowane) u mnie jest glina, a do tego w fundament poszło aż 16 wywrotek piachu, po 30 ton każda. Zagęszczane 90-tką co 30 cm, ale chłopcy przejechali każdą warstwę tylko po razie. Ku mojemu zdziwieniu po zimie piach nie osiadł, choć kilka razy przemarzał, było na nim trochę śniegu, deszczu. Na wiosnę musieliśmy wybrać trochę piachu (nadwyżka była zostawiona bo myślałem, że osiądzie). Przed zalaniem chudziaka, jeszcze raz wierzchnia warstwa została zagęszczona - tym razem dwusetką. U znajomego porobiły się dziury w chudziaku, bo wylał go zaraz po zagęszczeniu. Piach nie przezimował, zaczął osiadać. Twierdzi, że skoro u mnie ta podsypka przestała zimę i sobie przemarzła, to dziać się nic nie będzie. W sumie do chwili obecnej nie zauważyłem żadnych niepokojących oznak osiadania, ale boję się trochę, że to jedno przejechanie, to było za mało i za jakiś czas może coś się zacząć dziać... Drugą rzeczą jest fundament, ktory stoi na gruncie rodzimym, i który w tym roku dostał obciążenie w postaci murów, więźby i blachodachówki. Ale na to 5 lat czekać nie zamierzam . Myślę tylko poważnie nad tym, czy nie wstrzymać budowy do przyszłego roku. A w tym jedynie docieplić ściany i dach. Edytowane 19 Lipca 2012 przez minki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 19.07.2012 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 u mnie jest glina, a do tego w fundament poszło aż 16 wywrotek piachu, po 30 ton każda. Zagęszczane 90-tką co 30 cm, ale chłopcy przejechali każdą warstwę tylko po razie. Ku mojemu zdziwieniu po zimie piach nie osiadł, choć kilka razy przemarzał, było na nim trochę śniegu, deszczu. Na wiosnę musieliśmy wybrać trochę piachu (nadwyżka była zostawiona bo myślałem, że osiądzie). Przed zalaniem chudziaka, jeszcze raz wierzchnia warstwa została zagęszczona - tym razem dwusetką. U znajomego porobiły się dziury w chudziaku, bo wylał go zaraz po zagęszczeniu. Piach nie przezimował, zaczął osiadać. Twierdzi, że skoro u mnie ta podsypka przestała zimę i sobie przemarzła, to dziać się nic nie będzie. W sumie do chwili obecnej nie zauważyłem żadnych niepokojących oznak osiadania, ale boję się trochę, że to jedno przejechanie, to było za mało i za jakiś czas może coś się zacząć dziać... Drugą rzeczą jest fundament, ktory stoi na gruncie rodzimym, i który w tym roku dostał obciążenie w postaci murów, więźby i blachodachówki. Ale na to 5 lat czekać nie zamierzam . Myślę tylko poważnie nad tym, czy nie wstrzymać budowy do przyszłego roku. A w tym jedynie docieplić ściany i dach. Ile byś nie czekał zawsze się jakies pęknięcie na murze zrobi. Nie znam budynku który tego nie ma...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reggie 22.07.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów!!! Proszę o poradę w kwesti wyboru glazurnika.Potrzebuję informacji na temat cen kładzenia glazury. Jestem po pierwszym spotkaniu z Panem Glazurnikiem i mam mieszane uczucia. Dotychczasowe informacje, które posiadam: za łazienkę około 30m2(wliczając ściany i podłogi) - 3tys. w cenie biały montaż, półki k-g, obsadzenie wanny i umywalki(jak powiedział"wszystko będzie na gotowo..można się już po nim kąpać). A druga wycena glazurnika dotycząca całego dołu podłogi: ułożenie gresu 60x60 polerowanego wraz z cokołem "wbitym"w ścianę 60zł m2. Pan owszem miły i chętny.Nie ma dla niego rzeczy niemożliwych.Podoba mi się takie podejście do sprawy.Ale przy tylu metrach to uzbiera się koszt około 13tys.za samą robociznę wliczając dół podłogi 110m2, 2 łazienki i kotłownia. Co sądzicie o tych cenach?? Edytowane 22 Lipca 2012 przez reggie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 23.07.2012 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Ktoś poradzi, jak tu ocieplić ścianę szczytową domu pod tą połacią?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 23.07.2012 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Witam wszystkich forumowiczów!!! Proszę o poradę w kwesti wyboru glazurnika.Potrzebuję informacji na temat cen kładzenia glazury. Jestem po pierwszym spotkaniu z Panem Glazurnikiem i mam mieszane uczucia. Dotychczasowe informacje, które posiadam: za łazienkę około 30m2(wliczając ściany i podłogi) - 3tys. w cenie biały montaż, półki k-g, obsadzenie wanny i umywalki(jak powiedział"wszystko będzie na gotowo..można się już po nim kąpać). A druga wycena glazurnika dotycząca całego dołu podłogi: ułożenie gresu 60x60 polerowanego wraz z cokołem "wbitym"w ścianę 60zł m2. Pan owszem miły i chętny.Nie ma dla niego rzeczy niemożliwych.Podoba mi się takie podejście do sprawy.Ale przy tylu metrach to uzbiera się koszt około 13tys.za samą robociznę wliczając dół podłogi 110m2, 2 łazienki i kotłownia. Co sądzicie o tych cenach?? Dobry glazurnik sie będzie cenił - jesli masz jakiegoś poniżej 40 zł /m2 to przemyśl jego wybór. Oczywiście pomijam fakt że można wziąśc drogiego i też spierniczy - ale poniżej tej ceny ciężko Ci będzie znaleść. Szukaj po znajomych, kogoś kto się już sprawdził. Cena uwarunkowana jest nie tylko od m2 ale od skomplikowania tej łazienki - bo co innego gdy lecisz z płytkami , a co innego gdy masz do oprou do położenia dekory o wielkości 1,5 cm . Za biały montaż musisz policzyc minimum 50 zł punkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 23.07.2012 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Ktoś poradzi, jak tu ocieplić ścianę szczytową domu pod tą połacią?... HEHEHe sie garażu nie zrobiło na niższym poziomie :) z tej strony bedzie CI cięzko to zrobić. Ja zrobiłem podobnie i w miare szybko się zorientowałem , więc zostało mi troche miejsca na styropian, z tych zdjec wynika że tam masz od razu skrajną krokiew na łacie dachu nad garażem. Więc nic stałego tam nie wsadzisz. Nie wiem czy pchanie tam jakichś pianek ma sens.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 23.07.2012 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 jarus, może jacyś spece od pianki PUR sobie z tym poradzą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 23.07.2012 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Hehe, Xerses, owszem się robiło garaż obniżony, tylko poddasze jest na równym poziomie po całości. Zapytam jeszcze pana od ocieplenia i "dachowców". Nie da się wszystkiego przewidzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts