Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-49.12 pracownia DOBRE PROJEKTY (JELENIA GÓRA)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja myślę, żeby rozebrać kawałek deskowania na domu (powyżej miejsca ocieplenia). Z rozmowy z ociepleniowcem: ekipa, która robiła deskowanie powinna była tam przykleić styropian i zaciągnąć klejem, bo teraz miejsce jest niedostępne. We czwartek spotkam się z nim na budowie, obejrzy jak to wygląda i wymyślimy rozwiązanie. Jeśli trzeba będzie zdejmować ruszt, membranę i deski, to uważam, ze powinna to zrobić poprzednia ekipa. Zobaczymy, czy pokażą klasę i podejmą się zrobienia poprawek.

http://img266.imageshack.us/img266/1259/img2304e.jpg

Gdzie podłączyliście okap kuchenny. W projekcie jest kominek nad murłatą do którego trzeba podłączyć wyciąg i kupiłem coś takiego ,ale się zastanawiam czy nie podłączyć okapu do komina razem z wentylacją kuchni ,a tą dachówkę z kominkiem może do odpowietrzenia kanalizy??:welcome::welcome::welcome:

Edytowane przez marcin2372

Ile dajecie oświetlenia na zewnątrz budynku? W projekcie jest tylko nad wjazdem do garażu i wejściem do domu. Myślimy, żeby robić nad wejściem z tyłu garażu oraz w dwóch punktach pod światełka zapalane na ruch, skierowane na wjazd na działkę, a drugi na tył działki za garażem. Robił tak ktoś?

Wracam do tematu wąskiej szczeliny pomiędzy połaciami dachowymi nad garażem i nad domem.

O ociepleniu udało mi się pamiętać przy okazji budowy więźby, więc już jest na ścianie. Nie pomyślałem natomiast o podbitce... Jak rozwiązaliście ten problem?

Ile dajecie oświetlenia na zewnątrz budynku? W projekcie jest tylko nad wjazdem do garażu i wejściem do domu. Myślimy, żeby robić nad wejściem z tyłu garażu oraz w dwóch punktach pod światełka zapalane na ruch, skierowane na wjazd na działkę, a drugi na tył działki za garażem. Robił tak ktoś?

• 2 weeks później...
Wracam do tematu wąskiej szczeliny pomiędzy połaciami dachowymi nad garażem i nad domem.

O ociepleniu udało mi się pamiętać przy okazji budowy więźby, więc już jest na ścianie. Nie pomyślałem natomiast o podbitce... Jak rozwiązaliście ten problem?

Cóż podbitke zrobiłem gdy jeszcze dachu na garażu nie było :)

Mam pytanie do tych co już wybudowali ile wydaliście na wykończenie domu? Jak widać mam stan surowy otwarty ,który kosztował sporo więcej niż zakładałem i zastanawiam się na ile mój kosztorys jest realny. Przede mną tynki, elektryka, hydraulika, docieplenie domu, i cała reszta o której jeszcze nie wiem. Ciekawe czy starczy kaski:cool:

IMG_2417.jpg

Problemem jest pełne deskowanie (u nas). Zobaczymy, jak to ostatecznie zostanie rozwiązane, bo jutro rusza ocieplenie.

A propos porad, czy spotkaliście jest z sytuacją, że fugi czy spoiny między cegłami klinkierowymi komina są za głębokie i jest to potem powód do nieszczelności komina? Panowie dachowcy twierdzą, że nie dają gwarancji na szczelność pokrycia, bo i tak będzie woda ciekła przez te fugi. Kazali poprawić, a poprzednia ekipa upiera się, ze zawsze tak robią i jest dobrze. Pomóżcie!

u nas okna kosztowały 7,5 tys., ocieplenie elewacji liczę na około 7 tys. (sami robimy), elektryk robociznę z materiałem (w stanie surowym) na dole wycenił na 5-6 tys. (nie wykańczamy poddasza), hydraulika ok. 35 tys. ( z kominkiem z płaszczem wodnym), oczyszczalnia 7,5 tys., podwójny garaż z napędem - 5300, do tej pory wydaliśmy ok. 160 tys.

Co jeszcze trzeba liczyć? Miksokret, tynki, drzwi, ocieplenie dachu, kuchnia, łazienka i reszta wykończeń, która zależy od zasobności portfela. Na wykończeniach da się z pewnością sporo zaoszczędzić, jeżeli nie kupujesz materiałów z górnej półki.

Do tego jakaś kostka przed dom, ew. tłuczeń, ogrodzenie

Jeśli można spytać, ile już wydałeś na dom Raffal?

Jarus, nie pomogę z kominem - u nas systemowy, ale może da się jakoś te fugi zaimpregnować?

Edytowane przez minki

Problemem jest pełne deskowanie (u nas). Zobaczymy, jak to ostatecznie zostanie rozwiązane, bo jutro rusza ocieplenie.

A propos porad, czy spotkaliście jest z sytuacją, że fugi czy spoiny między cegłami klinkierowymi komina są za głębokie i jest to potem powód do nieszczelności komina? Panowie dachowcy twierdzą, że nie dają gwarancji na szczelność pokrycia, bo i tak będzie woda ciekła przez te fugi. Kazali poprawić, a poprzednia ekipa upiera się, ze zawsze tak robią i jest dobrze. Pomóżcie!

Fugi muszą być zlicowane z cegłą.

Dzięki, już też sam doczytałem, że fugi muszą być pełne i do tego czapa, a jak będzie źle, to jeszcze można komin zaimpregnować. Ciekawi mnie tylko, kto to mi zrobi - majster od ekipy SSO się na to wypiął. Nie polecam gościa (pan Darek G.), coraz więcej cudów wychodzi mi w domu, taki z niego fachowiec.

Dzięki, już też sam doczytałem, że fugi muszą być pełne i do tego czapa, a jak będzie źle, to jeszcze można komin zaimpregnować. Ciekawi mnie tylko, kto to mi zrobi - majster od ekipy SSO się na to wypiął. Nie polecam gościa (pan Darek G.), coraz więcej cudów wychodzi mi w domu, taki z niego fachowiec.

:)

Odnosnie kosztów

CO+woda+kanalizacja - 29 tysiaków

Tynki 14 tysiaków - gips

Okna 14,5 tys - 3 szyby itp brednie

drzwi wew 17 tys - debowe - (w tym 2 szt zwykle te do garażu i z garażdu do pomieszczenia za garażem - zrobiłem tam tez drzwi)

wejsciowe 3 tysiaki - dębowe

hm poddasze - wełna + regips - około 15tysięcy

elektryka - 8,5 tysiaka - całość oczywiście

posadzki - wylewki - około 7 tysięcy

elewacji jeszcze nie mam - styropian 6 tysiaków a reszta sie zobaczy

co tam jeszcze.......

garaz pojedynczy - 3800 + 1000 za drzwi z tyłu garażu.

schody debowe - 9 tysiaków

ooo płytki kupiłem na wc lazienka i korytarze - parter - około 7500

reszta w powijakach.......... :)