orzechot 23.07.2012 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 U nas na szczęście zostało tyle, ze dało się rękę włożyć i przykleić, choć już planowałem rozebrać kawałek pokrycia i zrobić ocieplenie pracując między krokwiami dachu nad garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 23.07.2012 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Ja myślę, żeby rozebrać kawałek deskowania na domu (powyżej miejsca ocieplenia). Z rozmowy z ociepleniowcem: ekipa, która robiła deskowanie powinna była tam przykleić styropian i zaciągnąć klejem, bo teraz miejsce jest niedostępne. We czwartek spotkam się z nim na budowie, obejrzy jak to wygląda i wymyślimy rozwiązanie. Jeśli trzeba będzie zdejmować ruszt, membranę i deski, to uważam, ze powinna to zrobić poprzednia ekipa. Zobaczymy, czy pokażą klasę i podejmą się zrobienia poprawek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 23.07.2012 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Orzechot, ile dałeś styropianu na sufit w garażu?Szykuje mi się brama Wiśniowski zamiast Horman, brać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 23.07.2012 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 (edytowane) http://img266.imageshack.us/img266/1259/img2304e.jpg Gdzie podłączyliście okap kuchenny. W projekcie jest kominek nad murłatą do którego trzeba podłączyć wyciąg i kupiłem coś takiego ,ale się zastanawiam czy nie podłączyć okapu do komina razem z wentylacją kuchni ,a tą dachówkę z kominkiem może do odpowietrzenia kanalizy??:welcome: Edytowane 23 Lipca 2012 przez marcin2372 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 24.07.2012 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Do tego własnie kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 31.07.2012 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 W końcu, jeśli dobrze zrozumiałam, ocieplenie pójdzie na płasko na połać dachu garażowego pod połacią "domową", a blachodachówka dojdzie tylko do krawędzi połaci "domowej". Styropian zostanie zaciągnięty klejem i zamknięty obróbką dachu. Podobno powinno być dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 07.08.2012 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Ile dajecie oświetlenia na zewnątrz budynku? W projekcie jest tylko nad wjazdem do garażu i wejściem do domu. Myślimy, żeby robić nad wejściem z tyłu garażu oraz w dwóch punktach pod światełka zapalane na ruch, skierowane na wjazd na działkę, a drugi na tył działki za garażem. Robił tak ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejSi 08.08.2012 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Wracam do tematu wąskiej szczeliny pomiędzy połaciami dachowymi nad garażem i nad domem. O ociepleniu udało mi się pamiętać przy okazji budowy więźby, więc już jest na ścianie. Nie pomyślałem natomiast o podbitce... Jak rozwiązaliście ten problem? Ile dajecie oświetlenia na zewnątrz budynku? W projekcie jest tylko nad wjazdem do garażu i wejściem do domu. Myślimy, żeby robić nad wejściem z tyłu garażu oraz w dwóch punktach pod światełka zapalane na ruch, skierowane na wjazd na działkę, a drugi na tył działki za garażem. Robił tak ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 08.08.2012 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 U nas ma być tylko obróbka z blachy zaczynająca się na wyższej połaci i schodząca do niższej. Podbitka w ogóle się by tam nie zmieściła. Poza tym, akurat u nas nie będzie podbitki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 16.08.2012 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Wracam do tematu wąskiej szczeliny pomiędzy połaciami dachowymi nad garażem i nad domem. O ociepleniu udało mi się pamiętać przy okazji budowy więźby, więc już jest na ścianie. Nie pomyślałem natomiast o podbitce... Jak rozwiązaliście ten problem? Cóż podbitke zrobiłem gdy jeszcze dachu na garażu nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 17.08.2012 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Niewiele się tu dzieje ostatnio, więc wrzucam fotę naszego w-49.12. Zamontowane okna i ogrodzenie http://s1.pokazywarka.pl/bigImages/1266636/4383886.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raffal 19.08.2012 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Cóż podbitke zrobiłem gdy jeszcze dachu na garażu nie było Po przybiciu łat: 1. Tam gdzie jest najciaśniej (front garażu) dałem wełnę i na nią membranę. 2. Z tyłu styropian i na gotowo elewację. Teraz obróbka i podsufitka oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 20.08.2012 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Mam pytanie do tych co już wybudowali ile wydaliście na wykończenie domu? Jak widać mam stan surowy otwarty ,który kosztował sporo więcej niż zakładałem i zastanawiam się na ile mój kosztorys jest realny. Przede mną tynki, elektryka, hydraulika, docieplenie domu, i cała reszta o której jeszcze nie wiem. Ciekawe czy starczy kaski:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 20.08.2012 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Problemem jest pełne deskowanie (u nas). Zobaczymy, jak to ostatecznie zostanie rozwiązane, bo jutro rusza ocieplenie. A propos porad, czy spotkaliście jest z sytuacją, że fugi czy spoiny między cegłami klinkierowymi komina są za głębokie i jest to potem powód do nieszczelności komina? Panowie dachowcy twierdzą, że nie dają gwarancji na szczelność pokrycia, bo i tak będzie woda ciekła przez te fugi. Kazali poprawić, a poprzednia ekipa upiera się, ze zawsze tak robią i jest dobrze. Pomóżcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 20.08.2012 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Marcin, w dużym zaokrągleniu:okna to ok 15-20.000, ocieplenie ok 20.000, tynki ok 20.000, wylewki ok 8.000, hydraulika i co z piecem gazowym to 30-40.000. Tyle wiemy z wycen, które już mamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 21.08.2012 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 (edytowane) u nas okna kosztowały 7,5 tys., ocieplenie elewacji liczę na około 7 tys. (sami robimy), elektryk robociznę z materiałem (w stanie surowym) na dole wycenił na 5-6 tys. (nie wykańczamy poddasza), hydraulika ok. 35 tys. ( z kominkiem z płaszczem wodnym), oczyszczalnia 7,5 tys., podwójny garaż z napędem - 5300, do tej pory wydaliśmy ok. 160 tys. Co jeszcze trzeba liczyć? Miksokret, tynki, drzwi, ocieplenie dachu, kuchnia, łazienka i reszta wykończeń, która zależy od zasobności portfela. Na wykończeniach da się z pewnością sporo zaoszczędzić, jeżeli nie kupujesz materiałów z górnej półki. Do tego jakaś kostka przed dom, ew. tłuczeń, ogrodzenie Jeśli można spytać, ile już wydałeś na dom Raffal? Jarus, nie pomogę z kominem - u nas systemowy, ale może da się jakoś te fugi zaimpregnować? Edytowane 21 Sierpnia 2012 przez minki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 21.08.2012 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 jeśli cegła pełna to nie będzie ciekło ale jeśli dziurawka to na 90% będzie a impregnacja pomaga na rok góra dwa. Ten temat przerabiał mój kuzyn. Skończyło się na tym że fugi wypełnił jakąś zaprawą na równo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emisb 21.08.2012 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Problemem jest pełne deskowanie (u nas). Zobaczymy, jak to ostatecznie zostanie rozwiązane, bo jutro rusza ocieplenie. A propos porad, czy spotkaliście jest z sytuacją, że fugi czy spoiny między cegłami klinkierowymi komina są za głębokie i jest to potem powód do nieszczelności komina? Panowie dachowcy twierdzą, że nie dają gwarancji na szczelność pokrycia, bo i tak będzie woda ciekła przez te fugi. Kazali poprawić, a poprzednia ekipa upiera się, ze zawsze tak robią i jest dobrze. Pomóżcie! Fugi muszą być zlicowane z cegłą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 21.08.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Dzięki, już też sam doczytałem, że fugi muszą być pełne i do tego czapa, a jak będzie źle, to jeszcze można komin zaimpregnować. Ciekawi mnie tylko, kto to mi zrobi - majster od ekipy SSO się na to wypiął. Nie polecam gościa (pan Darek G.), coraz więcej cudów wychodzi mi w domu, taki z niego fachowiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 22.08.2012 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Dzięki, już też sam doczytałem, że fugi muszą być pełne i do tego czapa, a jak będzie źle, to jeszcze można komin zaimpregnować. Ciekawi mnie tylko, kto to mi zrobi - majster od ekipy SSO się na to wypiął. Nie polecam gościa (pan Darek G.), coraz więcej cudów wychodzi mi w domu, taki z niego fachowiec. Odnosnie kosztów CO+woda+kanalizacja - 29 tysiaków Tynki 14 tysiaków - gips Okna 14,5 tys - 3 szyby itp brednie drzwi wew 17 tys - debowe - (w tym 2 szt zwykle te do garażu i z garażdu do pomieszczenia za garażem - zrobiłem tam tez drzwi) wejsciowe 3 tysiaki - dębowe hm poddasze - wełna + regips - około 15tysięcy elektryka - 8,5 tysiaka - całość oczywiście posadzki - wylewki - około 7 tysięcy elewacji jeszcze nie mam - styropian 6 tysiaków a reszta sie zobaczy co tam jeszcze....... garaz pojedynczy - 3800 + 1000 za drzwi z tyłu garażu. schody debowe - 9 tysiaków ooo płytki kupiłem na wc lazienka i korytarze - parter - około 7500 reszta w powijakach.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts