Xerses 14.09.2012 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Tak mam na myśli skrajne krokwie i obróbki pasa podrynnowego . Na kominie jest taśma ołowiana ,ale jak się okazało po dzisiejszym deszczu jest nieszczelność i leci ciurkiem - kałuża na stropie:eek:. Dzisiaj zamontowali mi okna na piankę i kotwy ,może ktoś doradzi jak zabezpieczyć przed kradzieżą do czasu aż będzie tynk. Zastanawiam się czy nie spać tam dzisiaj. Z ta blachą - nie znam Twojego projektu (w sensie ewentualnych zmian itd) i sposobu wykonania przez wykonawce. Jeśli robi spory zakład - to kto wie może i mu tyle wyjdzie, troche odpadu zostanie. Nie pamiętam dokładnie ile poszło u mnie. Pamietam jedynie że pas podrynnowy to raczej kupowałem na sztuki - gotowy w kolorze dachówki - a nie na m2. Odnośnie taśmy ołowianej - a jest założona nad tasmą opaska z blachy? powinna być wycięta faza na kominie - ta blacha jest wyprofilowana - a następnie po montażu wszystko uszczelnione uszczelniaczem dekarskim. Okien nie zabezpieczysz - zawsze Ci ktoś może wejść i zajumać. Zwłaszcza Ci co montowali :) Ja nie spałem na budowie - miałem pozamykane wszystko i sąsiadów po obu stronach więc nie pilnowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 26.09.2012 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Ktoś z Was robił już podbitke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 26.09.2012 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justus 27.09.2012 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Właśnie jestem w trakcie montażu. https://picasaweb.google.com/lh/photo/dbljRQRU1IEo1eWwUm_AQPxbNh3-uI7k_07b0wDFN-0?feat=directlink Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 27.09.2012 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Właśnie jestem w trakcie montażu. https://picasaweb.google.com/lh/photo/dbljRQRU1IEo1eWwUm_AQPxbNh3-uI7k_07b0wDFN-0?feat=directlink Własnie zastanawiałem się czy poleciec pod katem prostym do ściany tak jak Ty zrobiłeś, czy tak jak lecą krokwie......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 27.09.2012 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 No tak, własnie sie też nad tym zastanawiam. Tylko na schody wziąłbym kostke granitową.Jedna rzecz niestety kłuje po oczach, te nierówności No i stanęło jednak na betonowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 30.09.2012 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Mam pytanie do ktosia, który wybudował wersję z wykuszem i miał w balkonie nad wykuszem beton nie na równo, tylko z obniżonym poziomem na dodanie docieplenia. Jak to rozwiązaliście. W projekcie jest kilka warstw izolacji p-wilgociowej, dwa razy jastrych... Może ktoś robił prościej? Albo chociaż ma jakieś fotki jak to zrobić samemu?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gzybura 05.10.2012 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Witam wszystkich czy jest ktos na tym forum co budowal lub buduje domek pod zacną nazwa w49-12b na podkarpaciu ? Jesli tak to bylbym wdzieczny o podanie namiarów na siebie poniewaz mam zamiar budowac taki domek i chcialbym sobie go ogladnac pozdrawiam i czekam na odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 06.10.2012 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 czy ktoś z Was robił tynki wewnętrzne przed zimą? chcialem za jakies półtora miesiąca zrobić cementowo - wapienne, ale czytam po forach i znajduje różne opinie. Dodam, że planuję ocieplić dom, a w środku mieć już ogrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 07.10.2012 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Podłączam się do pytania Minkiego - też chcę zrobić tynki w listopadzie. Mam pytanie do osób które już mieszkają , jaki piec będzie optymalny do tej powierzchni? Ile KW. A może ktoś ma jakiś konkretny model. Czy zmieszczę się w 25000 z całą hydrauliką - wstępne wyceny kilku firm opiewają na taką kwotę, ale każą zostawić jeszcze mały zapas do przodu bo może nie wystarczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reggie 07.10.2012 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Podłączam się do pytania Minkiego - też chcę zrobić tynki w listopadzie. Mam pytanie do osób które już mieszkają , jaki piec będzie optymalny do tej powierzchni? Ile KW. A może ktoś ma jakiś konkretny model. Czy zmieszczę się w 25000 z całą hydrauliką - wstępne wyceny kilku firm opiewają na taką kwotę, ale każą zostawić jeszcze mały zapas do przodu bo może nie wystarczyć My mamy rozłożoną kanalizację, wodę oraz centralne (na dole rozłożona podłogówka na gotowo a na górze doprowadzenie do grzejników). Wydaliśmy 7tyś materiały + 3tyś robocizna (hydraulik ma wziąć jeszcze 1tyś za uruchomienie centralnego, włącznie z zawieszeniem grzejników czyli już wszystko na gotowo. Zostało: piec 7,5tyś witkowski albo 9tyś markus. Kotłownia- pompki, przewody itp. 5tyś materiały. Grzejniki 5-7tyś w zależności od firmy. Za całość wyjdzie 28500 - 32000. Na tynkach sie nie znam ale jeśli dom byłby ocieplony i ogrzewany to zdecydowałbym sie na tynki późną jesienią. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 08.10.2012 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 co do instalacji hydrauliczny, u mnie tak to się przedstawia. Może ktoś doradzi czy oferta atrakcyjna/nieatrakcyjna? Z góry dzięki http://s1.pokazywarka.pl/bigImages/1390976/4871180.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 11.10.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 czy ktoś z Was robił tynki wewnętrzne przed zimą? chcialem za jakies półtora miesiąca zrobić cementowo - wapienne, ale czytam po forach i znajduje różne opinie. Dodam, że planuję ocieplić dom, a w środku mieć już ogrzewanie Widzisz to zależy. Jesli będziesz miał ogrzewanie - spokojnie. Trochę będzie problem z wigocią bo okien nie pootwierasz ale znam ekipy co to nagrzewnica jada w minusowych temperaturach i jakos daja rade. Przy zamontowanym ogrzewaniu możesz sie pokusic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 11.10.2012 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 co do instalacji hydrauliczny, u mnie tak to się przedstawia. Może ktoś doradzi czy oferta atrakcyjna/nieatrakcyjna? Z góry dzięki http://s1.pokazywarka.pl/bigImages/1390976/4871180.jpg Całkiem przyzwoicie. Tylko inne grzejniki bym wziął imergasy są...... troche słabe. Weź sobie Delonghi lub Brugmany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 11.10.2012 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Podłączam się do pytania Minkiego - też chcę zrobić tynki w listopadzie. Mam pytanie do osób które już mieszkają , jaki piec będzie optymalny do tej powierzchni? Ile KW. A może ktoś ma jakiś konkretny model. Czy zmieszczę się w 25000 z całą hydrauliką - wstępne wyceny kilku firm opiewają na taką kwotę, ale każą zostawić jeszcze mały zapas do przodu bo może nie wystarczyć To zależy od materiałów, pieca itd. Ale jest to kwota jaknajbardziej realna. Jaki piec? Jesli mówimy o "naszym domu" to nie większy niż 16 KW . Jesli masz dobrze ocieplony dom - to i 12 KW wystarczy. Ja kupiłem Ogniwo Eko + 16 KW. Zobacze po zimie jak sie sprawuje. Co do rezerwy na hydraulike.... pilnuj fachowców i kupuj sam albo za kazdym razem kiedy oni kupują , kaz przynosic WZ. Ja kupiłem co niby było trzeba a podczas instalacji cos tam brakowało, dałem im zielone światło aby dobrali w hurtowni i potem sie okazało że 2500 do zapłaty jeszcze jest. Dobrze że mam tam znajomego to dostałem spory rabat , ale i tak 1800 zł musiałem jeszcze wyskoczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 12.10.2012 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 dzięki za opinię. A my właśnie zdecydowaliśmy, że jednak nie robimy w tym roku tynków, a co za tym idzie musimy wstrzymać się z całą resztą. Jedyne co dokończymy to ocieplanie ścian, zrobimy tez instalację gazową. Tynki, wylewki, hydraulika, elektryka przełożone na wiosnę. Zima nas wystraszyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 16.11.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Mam pytanie do was, jaki typ ogrzewania wybraliście w waszych domach? U mnie miał być piec kondensacyjny + kominek z płaszczem. Powoli jednak wybija mi się z głowy ten płaszcz, bo wiadomo że wiąże to się z ciągłym paleniem, a nie chcę mieć kotłowni w salonie. Może lepiej kondensat + zwykły kocioł śmieciuch? Czy nie łączyć i zostawić sam piec gazowy, tylko kupić jakiś lepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1984 17.11.2012 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 Witam ja mam piec kondensacyjny lepszej firmy (wraz z czujnikiem pogodowym) i kominek bez płaszcza...na całym dole ogrzewanie podłogowe, na górze na korytarzu i w łazience tez podłogówka a w sypialniach grzejniki...niestety jeszcze nie mieszkamy...wykańczamy się piec mamy włączony ale ogrzewamy tylko tak minimalnie..chociaz w domu i tak jakoś ciepło:-) Więcej będę mogła napisać jak juz zamieszkamy a to może nastąpi za ok 2 miesiące:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 17.11.2012 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 sylwia1984, ale kominek z jakimś nadmuchem, czy zwykły najprostszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 18.11.2012 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Jak już o hydraulice to i ja mam pytanie. Na całym parterze chcę zainstalować podłogowkę ,jedynie w małym pokoju będzie grzejnik i mam dylemat czy wyprowadzać jeszcze wyjścia pod grzejniki w tych pomieszczeniach. Jakie macie doświadczenia z ogrzewaniem podłogowym - wystarczy ,czy lepiej dać jeszcze grzejniki?A i jeszcze jedno z jakiego materiału zrobiliście instalacje CO. Dawać miedź ,czy wystarczy pex. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts