Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-49.12 pracownia DOBRE PROJEKTY (JELENIA GÓRA)

Recommended Posts

sylwia1984, ale kominek z jakimś nadmuchem, czy zwykły najprostszy?

mam wkład Spartherma i rozprowadzenie tylko grawitacyjne u góry w korytarzu i w 2 pokojach nad salonem! jest to super sprawa! Polecam Można jeszcze rozporwadzić do pozostałych pokoi za pomocą turbiny...ale tego już nie chcieliśmy...wystarczy nam ciepło na korytarzu...w sypialni i tak pewnie będziemy zatykać kratkę bo będzie za ciepło

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak już o hydraulice to i ja mam pytanie. Na całym parterze chcę zainstalować podłogowkę ,jedynie w małym pokoju będzie grzejnik i mam dylemat czy wyprowadzać jeszcze wyjścia pod grzejniki w tych pomieszczeniach. Jakie macie doświadczenia z ogrzewaniem podłogowym - wystarczy ,czy lepiej dać jeszcze grzejniki?

A i jeszcze jedno z jakiego materiału zrobiliście instalacje CO. Dawać miedź ,czy wystarczy pex.

Też się długo zastanawialiśmy nad tą kwestią...zrobiłam w końcu tak: wszędzie na dole podłogówka, w pokoju na dole prócz podłogówki dałam jeszcze grzejnik a w salonie zrobiłam sobie tylko doprowadzenie rury w razie czego jakby podłogówka nie wystarczyła to kupię grzejnik i podłącze! Chociaż hydraulik zapewniał mnie że nie będzie takiej potrzeby:-) zobaczymy jak juz zamieszkamy:-)

U góry mam podłogówkę w korytarzu i łazience a w spokojach same grzejniki.

Podłogówkę robiliśmy z pex a do grzejników miedź.

Jak już o hydraulice to i ja mam pytanie. Na całym parterze chcę zainstalować podłogowkę ,jedynie w małym pokoju będzie grzejnik i mam dylemat czy wyprowadzać jeszcze wyjścia pod grzejniki w tych pomieszczeniach. Jakie macie doświadczenia z ogrzewaniem podłogowym - wystarczy ,czy lepiej dać jeszcze grzejniki?

A i jeszcze jedno z jakiego materiału zrobiliście instalacje CO. Dawać miedź ,czy wystarczy pex.

Ja zrobiłem wszystko z pexa. Technologia stosowana już od 15 lat i nie ma z nia problemu. Oczywiście nie tego "najtańszego pexa". Jak masz nadmiar kasy możesz sie bawic w położenie miedzi do grzejników.

U mnie ogrzewają:

- parter podłogówka (salon, kuchnia, pokój, łazienka, wiatrołap, hol)

- piętro kaloryfery

dodatkowo na dole kaloryfer w garażu i drabinka w łazience.

Pale i mieszkam od września i jest super, oduczyłem się chodzić w papciach.

Kominka też nie mam, w domu mam min 22st. Podłogówka nie chodzi non stop. Pale ekogroszkiem. Przez 3 miesiące spaliłem 1,2 tony groszku razem z CWU.

Jeśli chodzi o materiał do wykonania CO to:

- Kotłownia w całości w miedzi aż do rozdzielaczy (po 1 na dole i na górze)

- od rozdzielaczy wszystko alupexem (u mnie firmy KAN-therm)

Edytowane przez emisb

U mnie ogrzewają:

- parter podłogówka (salon, kuchnia, pokój, łazienka, wiatrołap, hol)

- piętro kaloryfery

dodatkowo na dole kaloryfer w garażu i drabinka w łazience.

Pale i mieszkam od września i jest super, oduczyłem się chodzić w papciach.

Kominka też nie mam, w domu mam min 22st. Podłogówka nie chodzi non stop. Pale ekogroszkiem. Przez 3 miesiące spaliłem 1,2 tony groszku razem z CWU.

Jeśli chodzi o materiał do wykonania CO to:

- Kotłownia w całości w miedzi aż do rozdzielaczy (po 1 na dole i na górze)

- od rozdzielaczy wszystko alupexem (u mnie firmy KAN-therm)

Czyli masz robione wszystko pexem. Wiadomo że rurek w kotłowni nie da się tym zastapić :) tutaj miedzi nikt nie uniknie aż do rozdzielaczy :)

emisb, jaki masz piec na ekogroszek? Ja ciągle zastanawiam się nad tym jak rozwiązać sprawę co i cwu. Ostatnio hydraulik podrzucił mi piec gb162 buderusa, według niego lepiej zainwestować w lepszy kondensat i nie pchać się w nic innego. chgw

U mnie grzeje: http://www.firmainstalco.pl/index.php?art=32 o mocy 17kW, choć pewnie 11 kW by wystarczył. Początkowo też stawiałem na gaz, ale ostatecznie nawet go nie podciągłem do domu.

no i wychodzą kwiatki po taniej ekipie dachowej. Zewnętrzne krokwie zrobili na ścianach szczytowych i nie odsunęli ich o grubość ocieplenia żeby pomiędzy ścianę a krokiew wepchnąć styropian. W tych miejscach ścianę izoluje jedynie drewno (wzdluż szczytów),. Zastanawiam się jak rozwiązać ten problem. Może powciskać od wewnątrz mieszkania wełnę pod membranę na górę ściany szczytowej i trochę jej wypuścić żeby przesłoniła krokiew. Problem w tym że podbitka już zrobiona

Orzechot, jak to jest z tymi rozpiętościami dachu? Bo u mnie nie ma płatwi kalenicowej, są za to płatwie pośrednie i jętki. Nie ma żadnych słupów podpierających płatwie pośrednie. Zastanawiam się czy coś z tym robić (np dać słupy z mieczami), czy czekać aż napada śniegu i wtedy obserwować, jak się zachowuje więźba...

czesc Sławek, koopę lat :)

Edytowane przez minki

no i wychodzą kwiatki po taniej ekipie dachowej. Zewnętrzne krokwie zrobili na ścianach szczytowych i nie odsunęli ich o grubość ocieplenia żeby pomiędzy ścianę a krokiew wepchnąć styropian. W tych miejscach ścianę izoluje jedynie drewno (wzdluż szczytów),. Zastanawiam się jak rozwiązać ten problem. Może powciskać od wewnątrz mieszkania wełnę pod membranę na górę ściany szczytowej i trochę jej wypuścić żeby przesłoniła krokiew. Problem w tym że podbitka już zrobiona

Orzechot, jak to jest z tymi rozpiętościami dachu? Bo u mnie nie ma płatwi kalenicowej, są za to płatwie pośrednie i jętki. Nie ma żadnych słupów podpierających płatwie pośrednie. Zastanawiam się czy coś z tym robić (np dać słupy z mieczami), czy czekać aż napada śniegu i wtedy obserwować, jak się zachowuje więźba...

czesc Sławek, koopę lat :)

Chyba Cię troche fantazja ponosi. Odnośnie styropianu - tych parenaście centymetrów mega tragedii w ociepleniu Ci nie zrobi, przeciez i tak robiąc ocieplenie poddasza dajesz wełne pod krokwie. A co do dachu...... konstrukacja przewiduje płatew kalenicową , bez płatwi pośrednich. Ja dałem jedno i drugie, lecz widziałem dachy tylko krokwiowo-jetkowe podobnej wielkości - i mega tragedii nie było. Masz płatwie pośrednie - po kiego ci jakies podpory z mieczami? Jeśli rozmiar tych płatwi jest w okolicach 16x18 - wystarczy - płatew kalenicowa juz tu nie odgrywa tak wielkiej roli.

no chyba faktycznie mnie fantazja poniosła przy piątkowym wieczorze

ale płatwie mam 14x14

No to tak. Płatew - jakakolwiek by ona nie była(kalenicowa, pośrednia,krokiew,jętka) - powinna byc prostokatna. 14x14 - troche mała -tragedi nie ma - ale według mnie powinna byc grubsza. Dlatego że w tej chwili to na niej spora część ciężaru spoczywa. I w tym konkretnym domu ta płatew ma wszedzie dobre podparcie - poza pokojami nad salonem - tam jest rozpiętość ponad 5 metrów - Na razie nic nie rób . Poobserwój jak sie bedzie zachowywało. Pamietaj że podparcie - typu kozioł z mieczami - jest ok ale nad tym salonem nie masz zbytnio na czym tego oprzeć (strop terriba czy lany?). Jesli robiliscie zgodnie z planem - to jedyne wzmocnione miejsce w tym stropie (zakładam że terriva) - to ta zbrojona belka na której miał stac slupek wspierający kalenicę.