Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-49.12 pracownia DOBRE PROJEKTY (JELENIA GÓRA)

Recommended Posts

jest terriva, a słup dzielący dwa pokoje nad salonem nie jest zbrojony. Sporo stali poszło jedynie w to nadproże pod nim, no i wieńce (stropowy i na ściance kolankowej) mam wyciągnięte aż do drzwi balkonowych z jednej i drugiej strony ściany szczytowej.

Jest blachodachówka - na pewno lżejsza od dachówki. W sumie stoi już tak od kilku miesięcy i nic się nie dzieje. Dziś u nas mocno popadało (całą noc i od rana). Zobaczymy, może wiosną dołożę płatew kalenicową?

Edytowane przez minki

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kurcze, dawno tu nie zaglądałem... Może częściej będę się dzielił swoimi doświadczeniami- niedługo minie czwarty rok od przeprowadzki więc mogę powiedzieć co nieco. U mnie cała instalacja wykonana PEX-ach, a w kotłowni oczywiście sama miedź.

oj dawno...:-) Witamy ponownie na forum:-) może podzielisz się z nami uwagami i spostrzeżeniami dotyczącymi projektu domu...jak się mieszka? Jest cos co byście ewentualnie zmienili? a z czego jesteście bardzo zadowoleni?? Uwagi pewnie będą cenne dla wszystkich budujących ten dom...ja jestem na etapie wykończeniówki...za tydzień montuja kuchnie...więc za niedługo się wprowadzamy!!!!:-))))

Ja pytam:):bye:

Czekam na hydraulika - na dniach ma zacząć rozprowadzać rury, potem wylewki(mam nadzieję że mrozy puszczą), a dalej ocieplenie poddasza i cała wykończeniówka. Na dzień dzisiejszy dom w stanie surowym zamknięty z tynkami i elektryką.

Mam plan żeby na wiosnę się wprowadzić. Uważasz że dam radę, starczy czasu?:confused:

Pewnie, że dasz radę wprowadzić sie na wiosnę tylko musisz mieć świadomość wprowadzania się de facto na niezakończoną budowę. Wg mnie lepiej poczekać z przeprowadzką nawet do jesieni i do tego czasu wykańczać spokojnie dom. Wszystko zgodnie z zasadą "Wykończ dom zanim on wykończy Ciebie". Nie zapomnij żeby dokładnie sfotografować wszystkie instalacje tzn. elektryka i hydraulika. Uwierz mi, że bardzo to pomaga gdy próbujesz gdziekolwiek wiercić.

Chętnie odpowiem na każde pytanie. No to pytajcie...:-)

możesz przypomnieć jakie masz ogrzewanie? na ekogroszek? ogrzewanie podłogowe czy grzejniki? i czy masz kominek? Jaki był koszt ogrzewania w zeszłym sezonie zimowym? Czy pierwszy sezon grzewczy był rzeczywiście dużo droższy niż kolejne??

jest terriva, a słup dzielący dwa pokoje nad salonem nie jest zbrojony. Sporo stali poszło jedynie w to nadproże pod nim, no i wieńce (stropowy i na ściance kolankowej) mam wyciągnięte aż do drzwi balkonowych z jednej i drugiej strony ściany szczytowej.

Jest blachodachówka - na pewno lżejsza od dachówki. W sumie stoi już tak od kilku miesięcy i nic się nie dzieje. Dziś u nas mocno popadało (całą noc i od rana). Zobaczymy, może wiosną dołożę płatew kalenicową?

jak masz blachodachówke - spokojnie, nic sie nie bedzie działo.

Ja pytam:):bye:

Czekam na hydraulika - na dniach ma zacząć rozprowadzać rury, potem wylewki(mam nadzieję że mrozy puszczą), a dalej ocieplenie poddasza i cała wykończeniówka. Na dzień dzisiejszy dom w stanie surowym zamknięty z tynkami i elektryką.

Mam plan żeby na wiosnę się wprowadzić. Uważasz że dam radę, starczy czasu?:confused:

Patrząc na pogode no i sezon w jakim jestesmy wydaje mi się że to nie jest dobry pomysł. O ile hydraulika - jak facet chce i lubi niech robi w mrozie, o ile ocieplenie poddasza (stelaż wełna regipsy) też można w niskiej temperaturze , to z tymi wylekami bym się powstrzymał do wiosny. Bo raz ,że one potrzebują dodatniej temperatury aby schnąć to dodatkowo potrebują wody aby nie schły za szybko i otwartych okien aby miała gdzie wilgoć uciekać. W połączeniu z ujemna temperaturą - jest to według mnie słaby pomysł. Jak zrobisz hydraulike i zechcesz je wygrzewać podłogówką.... popękają.

Więc ja bym tego nie robił na zasadzie byle do przodu.... :)

możesz przypomnieć jakie masz ogrzewanie? na ekogroszek? ogrzewanie podłogowe czy grzejniki? i czy masz kominek? Jaki był koszt ogrzewania w zeszłym sezonie zimowym? Czy pierwszy sezon grzewczy był rzeczywiście dużo droższy niż kolejne??

Ponoc pierwszy jest najgorszy. Odpaliłem piec ponad tydzień temu i wciągnął mi na rozgrzanie posadzek i domu 100 kg grochu w dwa dni :)

Ogrzewam ekogroszkiem. Piec Kotłospaw 25kW. Nigdzie nie mam podłogówki. Pierwszy sezon grzewczy rzeczywiście jest najbardziej paliwożerny. Pamiętam, że poszły wtedy ponad 4 tony. Dla porównania zużycie w ostatnim sezonie to dokładnie 2750 kg.

Ogrzewam ekogroszkiem. Piec Kotłospaw 25kW. Nigdzie nie mam podłogówki. Pierwszy sezon grzewczy rzeczywiście jest najbardziej paliwożerny. Pamiętam, że poszły wtedy ponad 4 tony. Dla porównania zużycie w ostatnim sezonie to dokładnie 2750 kg.

Hej to aby miec jakies pełne wyobrażenie (nie znalazłem tego w dzienniku budowy) napisz cos więcej o dociepleniu budynku - grubość styropianu (podłoga, fasada , jaki współczynnik lambda) grubość docieplenia poddasza (jak wełna i jaki współczynnik), jakie okna itd itp. Da to nam wizje tego ile ewentualnie trzeba bedzie jeszcze ekogrochu dokupić :)

Hm ja dociepliłem tez 15 cm styropianem grafitowym (0,032) w podłodze mam 10 cm(0,040),wełne mam 25 cm w skosach Ursa (0,035) i pod i między jetkami 40 cm Ursa. Dodatkowo Ociepliłem ten stryszek nad poddaszem - jakąś wełna PINK z Obi 15 cm (0,040). Okna wstawiłem 3 szybowe Hekaplastu (0,5 szyba). Dachowe mam zwykłe dwuszybowe z Veluxa. Piec mam OgniwoEko+ 16 kw. Jak pisałem 2 tygodnie temu odpaliem ogrzewanie

(podłogówka w kuchni korytarzu wiatrołapie,łazience i WC - reszta + piętro - to grzejniki) - i póki co wciaga mi około 20 KG na dobe (dane za ostatni zasyp - 5 dni) przy temperaturze w domu na cały dzień około 21,6 stopnia. W takim tempie wyjdzie ponad 20 KG średnia - biorąc pod uwagę większe mrozy w grudniu i styczniu - czyli 3 tony pójdzie jak nic (sezon zaczęty pod koniec listopada). Fajnie że udało Ci się zejść po kilku sezonach o ponad 30% w dół - to jest pocieszające :D

My też planujemy 25 cm - 15 + 10. W jętkach dałeś 40 cm bo.... ?

Hhehe bo tak wyszło :) Gdy zmieniałem troche rozmiary budnku (np podnosiłem ścianke kolankową na 1 metr, to pani KB miała poprzeliczać rozmiary belek, no i poprzeliczała za wyjątkiem jętek). Ja tego nie sprawdziłem - profilaktycznie dodałem do każdej belki po 30 cm...... i niestety brakło mi jetki (dosłownie 15 cm) aby ja dać pod płatwie pośrednie - które dołożyłem do konstrukcji - i musiałem jętki dać nad płatwie. Co automatycznie zwiekszyło poziom wysokości poddasza. Sufit zrobiłem opuszczony i zostało około 45 cm przestrzeni od regipsu do górnej krawędzi jętki, stąd te 40 cm wełny :)

Uśredniając czas trwania sezonu wygląda tak, że odpalam piec na przełomie października i listopada, a wygaszam na przełomie kwietnia i maja.

aha czyli takie mniej więcej 6 miesięcy. To dobry wynika masz obecnie jesli chodzi o spalanie. Mam nadzieje ze i u mnie się tak uda. Na razie walcze z brakami hydraulików. Chyba nie byli przygotowani merytorycznie na podłaczenie mojego pieca - a bardziej na podłączenie sterownika. Bo teraz sam kurde musze rozprowadzać kable od sterownika do czujników temperatury wew i zew itd. a można było zrobić jak jeszcze płytek nie było w kotłowni i ocieplenia na zewnatrz :D.

A tak wogóle to jak sie użytkuje nasz domek? w sensie takim praktycznym? Zmieniłbys coś gdybyś go budował drugi raz?

Bo teraz sam kurde musze rozprowadzać kable od sterownika do czujników temperatury wew i zew itd. a można było zrobić jak jeszcze płytek nie było w kotłowni i ocieplenia na zewnatrz :D.

Z tym sterownikiem mało instalatorów miało do czynienia, a jest specyficzny. Bardzo dużo potrafi. Pamiętaj że możesz podpiąć dwa czujniki wewn. a jak masz podłogówkę to nawet musisz to zrobić.