Xerses 10.12.2012 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Z tym sterownikiem mało instalatorów miało do czynienia, a jest specyficzny. Bardzo dużo potrafi. Pamiętaj że możesz podpiąć dwa czujniki wewn. a jak masz podłogówkę to nawet musisz to zrobić. Hm no mam podłogówke ale czujnika do niej jako takiej nie podpinalem jeszcze - w zasadzie pewnie musiałbym dokupić. W którym miejscu miałby się ten czujnik znajdować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emisb 10.12.2012 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Hm no mam podłogówke ale czujnika do niej jako takiej nie podpinałem jeszcze - w zasadzie pewnie musiałbym dokupić. W którym miejscu miałby się ten czujnik znajdować? Tam gdzie grzejesz podłogówką, na ścianie na wysokości ok. 1,5m w miejscu nie nasłonecznionym. Ja cały parter grzeje podłogówka a czujnik dałem na ścianie w salonie obok włącznika światła. Dopiero po podłączeniu czujnika w ecoalu możesz sterować pompą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 18.12.2012 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Tam gdzie grzejesz podłogówką, na ścianie na wysokości ok. 1,5m w miejscu nie nasłonecznionym. Ja cały parter grzeje podłogówka a czujnik dałem na ścianie w salonie obok włącznika światła. Dopiero po podłączeniu czujnika w ecoalu możesz sterować pompą. A no tak . Tylko że na podłogówke ja nie mam odrebnej pompy Zarówno podłogówka jak i grzejniki ida z jednego rozdzielacza - obsługiwanego przez jedną pompke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 18.12.2012 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Właśnie uzupełniłem "Dziennik budowy" o zdjęcia ogrodu. Zapraszam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1984 19.12.2012 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Właśnie uzupełniłem "Dziennik budowy" o zdjęcia ogrodu. Zapraszam... piękny ogród...też już bym tak chciała mieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 19.12.2012 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 piękny ogród...też już bym tak chciała mieć Taaaaaaa........ a tu człowiek musi walczyc jak na razie z innymi dziwnymi sprawami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 20.12.2012 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 dokładnie, u mnie mały zaciek na poddaszu między ścianą szczytową a garażem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloska 21.12.2012 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Właśnie uzupełniłem "Dziennik budowy" o zdjęcia ogrodu. Zapraszam... Ogród super! Narazie moje marzenie, a zaglądacie czasem do swoich komentarzy? Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 21.12.2012 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 No rzeczywiście, do komentarzy nie zaglądałem od baaaaardzo dawna. Podaj mi na priv swój adres mailowy i napisz o jakie konkretnie zdjęcia Ci chodzi. Postaram się wysłać je jeszcze przed świętami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 25.12.2012 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 A u mnie przed świętami hydraulicy zakończyli pracę przed wylewkami. Za robociznę wyszło 2750. Podłogówka około 80m2 -1050 zł, podejścia pod grzejniki pexem po 50 zł za sztukę(na razie gołe rurki nie zakończone) - 7 x50=350, osiem punktów woda +kan - 8x80=640, montaż naczynie wyrównawcze - 150,montaż rozdzielacze 4sztuki(bez szafek na ścianie) - 4x80 =320, piony kanalizy -2x50=100, odpowietrzenie kanalizy 50, wprowadzenie rury PP do kotłowni 30, kratka ściekowa 30. Chyba wszystko.Cena za punkt jak hydraulik powiedział "grzejnik wisi 100zł, woda i kanaliza do umywalki 100zł" Materiały wyszły 4500 + styropian 2500. Została jeszcze kotłownia ,powieszenie grzejników - za to dodatkowo 50zł do każdego, zakończenie rurek od wody 20zł do każdego punktu. Koszt uzbrojenia kotłowni panowie na razie oszacowali na 2000. Wydaje się dużo.Dojdą jeszcze koszty białego montażu, montażu baterii i.t.p.Ile u was kosztował ten etap.:bye:POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 26.12.2012 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Uzbrojenie kotłowni to rzeczywiście trochę drogo.Pamiętaj żeby pexy nie leżały bezposrednio na chudziaku, musisz zmieścić pod nimi jedną warstwę styro. Ja u siebie dałem 2 x 4cm.A tak przy okazji to kiedyś w wątku " Łazienki nasze" zamieściłem zdjęcia naszej górnej łazienki. Jakby kogoś to interesowało to zamieszczam linkhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?100130-%C5%81AZIENKI-NASZE-!!!!!!&p=4402094#post4402094 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emisb 06.01.2013 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 A u mnie przed świętami hydraulicy zakończyli pracę przed wylewkami. Za robociznę wyszło 2750. Podłogówka około 80m2 -1050 zł, podejścia pod grzejniki pexem po 50 zł za sztukę(na razie gołe rurki nie zakończone) - 7 x50=350, osiem punktów woda +kan - 8x80=640, montaż naczynie wyrównawcze - 150,montaż rozdzielacze 4sztuki(bez szafek na ścianie) - 4x80 =320, piony kanalizy -2x50=100, odpowietrzenie kanalizy 50, wprowadzenie rury PP do kotłowni 30, kratka ściekowa 30. Chyba wszystko. Cena za punkt jak hydraulik powiedział "grzejnik wisi 100zł, woda i kanaliza do umywalki 100zł" Materiały wyszły 4500 + styropian 2500. Została jeszcze kotłownia ,powieszenie grzejników - za to dodatkowo 50zł do każdego, zakończenie rurek od wody 20zł do każdego punktu. Koszt uzbrojenia kotłowni panowie na razie oszacowali na 2000. Wydaje się dużo. Dojdą jeszcze koszty białego montażu, montażu baterii i.t.p. Ile u was kosztował ten etap.:bye:POZDRAWIAM Marcinie, u mnie koszty na tym etapie wyglądały mniej więcej tak: C.O. - materiał - 14 500,00 zł C.O. - robota -3 000,00 zł piec ekogroszek 17 kW - 7 600,00 zł inst. wodna (robota własna)- 1 200,00 zł inst. kanal.(robota własna) - 600,00 zł Zdaje się że pisałeś że na wiosnę chcesz się wprowadzić, więc u mnie wyglądało to tak, że wylewki zakończone zostały 31 maja. I tu niestety następuje długa przerwa technologiczna min 6 tygodni przed kładzeniem płytek i kładzeniem czegokolwiek na podłogach. Udało się 27 sierpnia przeprowadzić, mimo że góra nie jest wykończona, a zewnętrzne ocieplenia też jeszcze nie miałem, (robiłem je od września do listopada). Teraz zabieram się za gipsowanie płyt na poddaszu. Może w tym roku gorę zrobię nie pali mi się, lecz muszę powiedzieć że ten dom jest tak duży, że w czwórkę zamieszkujemy parter i nam to wystarcza. Więc myślę że późną wiosną powinieneś się wprowadzić w zależności od tego w jakim stopniu dom będziesz miał wykończony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 06.01.2013 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Może plan się ziści i pewnie tak jak mówisz najrozsądniej będzie wykończyć parter ,a poddasze powoli wykańczać mieszkając już w domku. W piątek ekipa od miksokreta skończyła wylewki teraz codziennie jeżdżę i odpalam nagrzewnicę żeby utrzymać temperaturę. Miałem robić wiosną ,ale znalazłem ekipę ,która mi zagwarantowała ,że nic się niestanie wylewką . Wstawili nagrzewnicę z zapasem paliwa i sobie schną . Co więcej zapłacę za dwa tygodnie po odbiorze roboty przez szefa ekipy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 06.01.2013 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 (edytowane) Emisb , widzę że masz piec RBR EKOUNIWERSAL możesz wrzucić fotkę kotłowni jak masz usytuowany kocioł lub jakiś szkic. Mam kotłownie zrobioną tak jak w projekcie i wyjście z komina wychodzi na drzwi z garażu do kotłowni. Masz standardowy piec czy musiałeś coś przerabiać? Też myślę nad tym kociołkiem. Czy ma ktoś z was na podłogówce panele? Edytowane 6 Stycznia 2013 przez marcin2372 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emisb 06.01.2013 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Miałem robić wiosną ,ale znalazłem ekipę ,która mi zagwarantowała ,że nic się niestanie wylewką . Co się wylewce stać może. Kilka niewielkich pęknięć jest i na moich wylewkach i tragedii nie ma. Ważniejsze jest żeby nie spieszyć się z wykończeniem podłóg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emisb 06.01.2013 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Emisb , widzę że masz piec RBR EKOUNIWERSAL możesz wrzucić fotkę kotłowni jak masz usytuowany kocioł lub jakiś szkic. Mam kotłownie zrobioną tak jak w projekcie i wyjście z komina wychodzi na drzwi z garażu do kotłowni. Masz standardowy piec czy musiałeś coś przerabiać? Też myślę nad tym kociołkiem. U mnie drzwi do garażu trochę zastały przesunięte w stronę "od komina". Kotła nie przerabiałem. Zwykła 17kW. Wygląda to tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emisb 06.01.2013 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Czy ma ktoś z was na podłogówce panele? ... a jeśli chodzi o panele to ja mam w salonie i w pokoju na dole. Nie widziałem innej możliwości na podłogówce, sprawdzają się bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 06.01.2013 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 dokładnie, u mnie mały zaciek na poddaszu między ścianą szczytową a garażem To jest akurat chyba norma w tym projekcie. Tez tak miałem. Jak zacinało deszczem to wpadało miedzy dachówke a styropian, piankowałem to a potem listwa na styropian - wczesniej pod listwa przyklejałem pasek tasmy ołowianej (takiej jak na zabezpieczanie komina) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 06.01.2013 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 U mnie drzwi do garażu trochę zastały przesunięte w stronę "od komina". Kotła nie przerabiałem. Zwykła 17kW. Wygląda to tak: RBR ma wylot z góry więc jest ok pod kątem montażu. Ja mam ogniwo i ustawienie pieca nie jest takie fajne Na szczęście nie przeszkadza jakoś w przechodzeniu do garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 06.01.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 (edytowane) U mnie brakowalo obrobki, przyszli panowie i poprawili po poprzdniej ekipie. Przyjemnosc 500zl:-) A co do paneli nad podlogowką, my kupilismy do salonu cos takiego http://www.leroymerlin.pl/podlogi-drewniane-boazerie/panele-deski-parkiety/deski-podlogowe/deska-podlogowa-warstwowa-dab-walnut-advance-barlinek,p166398,l189.html i tez planujemy wodniaka. Hydraulik powiedział, że bedzie OK Macie projekty albo zdjecia pokoi i lazienek waszego w-49.12? Moze sie pochwalicie? U nas wstepnie ma byc tak (salon i kuchnia): Edytowane 6 Stycznia 2013 przez minki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts