Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-49.12 pracownia DOBRE PROJEKTY (JELENIA GÓRA)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

49.12B:cool:

mam tą samą wersję projektu co Ty. A jaki masz problem z aranżacją? ja po wielu długich godzinach zastanawiania się zdecydowałam się na zamurowanie drzwi z kuchni do wiatrołapu... zyskała na tym i kuchnia i wiatrołap tak naprawdę... zlew nadal zostaje pod oknem, kuchenka też w tym miejscu co w projekcie. W miejscu drzwi będzie słupek z piekarnikiem

no i jeszcze w zasadzie kuchnia bedzie otwarta na salon, między kuchnią a salonem będzie coś a`la wyspa ale nie klasyczna tylko taki bardziej blat roboczy - z jednej strony 2 krzesła żeby dzieci mogły szybko zjeść sniadanie, z drugiej strony blat roboczy a pod spodem szuflady. Lodówka side by side koło spiżarni ale nieco wcięta w spiżarnie przez co nie bedzie tyle miejsca zajmować. W spiżarni będą pólki do samej góry na rózne zapasy i gary.

Jak coś to pytaj, nie mam jeszcze aranżacji kuchni na papierze

a mam pytanie z innej beczki - jak rozwiązałeś problem rynien przy daszku nad wejściem? jak są rynny poprowadzone? u nas nie wiem czemy zostały zlikwidowane takie jakby wypusty murowane koło drzwi i teraz nie ma gdzie tej rynny schować :/

Hej

Widzę ,że forum martwe , ale może ktoś pomoże i wrzuci projekt/aranzację kuchni. Pojawił się problem z zagospodarowaniem kuchni. Kuchnia miał być tak zagospodarowana jak w projekcie - czyli zlew w oknie, obok drzwi okap kuchenny - ale pojawiły się wątpliwości.

Jak ktoś może się podzielić swoimi pomysłami to będę wdzięczny;)

Jakie masz wątpliwości? Pod ścianą u mnie jest praktycznie to co w projekcie. Kran zlewu w osi okna, dalej zmywarka, płyta ind, (okapu jeszcze nie mam, ale będzie). Kuchnia u nas jest otwarta z dosyć wysokim "półwyspem". Lodówka z piekarnikiem pod kominem. Drzwi do wiatrołapu pozostawiłem. Zabudowanie ich z obecnego punktu widzenia byłoby sporą pomyłką.

Edytowane przez emisb

Jakie masz wątpliwości? Pod ścianą u mnie jest praktycznie to co w projekcie. Kran zlewu w osi okna, dalej zmywarka, płyta ind, (okapu jeszcze nie mam, ale będzie). Kuchnia u nas jest otwarta z dosyć wysokim "półwyspem". Lodówka z piekarnikiem pod kominem. Drzwi do wiatrołapu pozostawiłem. Zabudowanie ich z obecnego punktu widzenia sporą pomyłką.

o a dlaczego tak uważasz? ja się długo nad tym zastanawiałam, nie ukrywam. Ale jak sobie pomyślałam, że w wiatrołapie dzieci nawet nie będą mialy jak butów założyć bo na każdej scianie drzwi są i nie ma gdzie postawic czegoś do siedzenia...

jak patrze na obecny wygląd kuchni to myślę, że jednak nie będę tego żałować :)a kuchnia bardziej ustawna jednak IMO

o a dlaczego tak uważasz? ja się długo nad tym zastanawiałam, nie ukrywam. Ale jak sobie pomyślałam, że w wiatrołapie dzieci nawet nie będą mialy jak butów założyć bo na każdej scianie drzwi są i nie ma gdzie postawic czegoś do siedzenia...

jak patrze na obecny wygląd kuchni to myślę, że jednak nie będę tego żałować :)a kuchnia bardziej ustawna jednak IMO

Ponieważ często z nich korzystamy. Nieraz Idąc do kuchni po coś czego zapomniałem w obuwiu, że tak powiem niewyjściowym w pośpiechu wpadam zabieram, wychodzę. A przez salon to już bym chyba tę robotę sobie podarował i np śmieci nie wyniósł. Z Zakupami jest podobnie, od razu do kuchni, a zazwyczaj zakupy robi się duże i trochę trzeba się nachodzić. Czasem przechodzę też tymi drzwiami w ukryciu przed małym 2 latkiem i zanim zdąży powiedzieć "tata auto papa" (o ile mnie w ogóle zauważy) mnie już nie ma.

A co do wiatrołapu, nie można mieć wszystkiego, choć mamy tam fajną półkę na buty która jest także siedziskiem na 2 osoby, jest też małe krzesełko, więc jest gdzie usiąść.

W zasadzie to problem ma moja żona;) Chce zaprojektować kuchnię z IKEI i troszkę się pogubiła. Straciła wenę i brak jej inspiracji.

Przy ścianie tam gdzie okno ma być tak jak w projekcie z tym ,że żadnych szafek wiszących i dodatkowo jakaś kombinacja na małej ściance obok komina -coś ala kredensik.

witam:-)

oto moja kuchnia, jadalnia i salon. Kuchnia z barkiem i TV. Będą jeszcze hokery. Do spiżarki mam drzwi przesuwne w kolorze orzecha amerykańskiego-takiego jak kuchnia i pozostałe meble w salonie. W spiżarce zamontowałam sobie taki sam blat jak w kuchni i tam będę miała deske do krojenia chleba, chlebak, toster i inne sprzęty kuchenne a nad blatem pełno regałów na przetwory! Spiżarka jest bardzo pojemna i już się przy parapetówkach sprawdziła!! Rewelacyjne CHŁODNE miejsce do przechowywania ciast i sałatek! Jeśli ktoś się zastanawiał nad usunięciem jej z projektu to niech się nie waży bo będzie żałował!!!

POzdrawiam wszystkich budujących ten projekt:-)

zdj1.jpg

zdj2.jpg

zdj4.jpg

zdj5.jpg

zdj6.jpg

Dziękuje wszystkim za przesłane aranżacje kuchni - moja żona nareszcie się odnalazła. :rolleyes:

Może jakieś podpowiedzi co do aranżacji łazienki na parterze się znajdą ?

I co żona wymyśliła? :)

co do łazienki na dole to pierwotny plan był taki aby pomniejszyć kotłownię o mały kawałek i zrobić we wnęce prysznic. Ale w końcu wymiary kotłowni zostały bez zmian a łazienka będzie wyglądała tak, że na wprost wejscia będzie prysznic, na całej scianie - taka kabina półotwarta, na wymiar od szklarza. Na prawo od wejścia umywalka a pomiędzy prysznicem i umywalką wc.

Zmienilismy aranżacje łazienki na górze w stosunku do projektu i tam wszystko wygląda inaczej.

W piątek zamontowali nam okna dachowe :D

• 3 weeks później...

Witam wiosną :)

Czy ktoś zmieniał położenie sprzętów w łazience na poddaszu w domu w-49.12 i chciałby się podzielić pomysłem? To, co jest w projekcie nie podoba mi się. Chcę zrobić tak: po lewej od wejścia - prysznic, na lewo pod skosem - wannę, po prawej od wejścia - umywalka, pod skosem (na prawej ścianie) sedes i ew. bidet. Może ma ktoś tak?

Sylwia, piękne luksusowe wnętrza, podziwiam :)

Pozdrawiam,

Edytowane przez Jarus05

Witam wiosną :)

Czy ktoś zmieniał położenie sprzętów w łazience na poddaszu w domu w-49.12 i chciałby się podzielić pomysłem? To, co jest w projekcie nie podoba mi się. Chcę zrobić tak: po lewej od wejścia - prysznic, na lewo pod skosem - wannę, po prawej od wejścia - umywalka, pod skosem (na prawej ścianie) sedes i ew. bidet. Może ma ktoś tak?

Sylwia, piękne luksusowe wnętrza, podziwiam :)

Pozdrawiam,

Podobnie ma być u nas, tzn lewa strona taka sama, a po prawej od drzwi zaczynając: sedes, umywalka, pod skosem (prawdopodobnie) pralka.

• 2 weeks później...

Może ktoś chciałby się podzielić pomysłami na "poprawki' do projektu instalacji elektrycznej? Myślę tu o dodatkowych punktach na przykład.

Jedyne, co na razie chcemy zrobić dodatkowo to "domofon" wewnątrz domu - kabelek z kuchni na przeciwny koniec poddasza, podobny patent bardzo sprawdził się u znajomych.