Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sprzedaż mieszkania

akkufelek

Recommended Posts

Witam.

Szukałem podobnych sytuacji do mojej ale coś nie mogę znaleźć dlatego proszę o radę.

Będąc właścicielem mieszkania buduje dom (pod klucz) na kredyt. Mieszkanie sprzedam po zakończeniu budowy.

Pieniądze ze sprzedaży mieszkania chcę przeznaczyć na:

- spłatę części kredytu zaciągniętego na budowę domu;

- przez dwa lata spłatę rat kredytowych ale pytanie czy korzystając z ulgi odsetkowej mam kwotę wydatków pomniejszyć o tę ulgę?

- inne cele mieszkaniowe czyli co można jeszcze doliczyć przy stanie pod klucz?

-szafy wnękowe, a czy zabudowę kuchni też?,

-elementy kowalsko-ślusarkie czyli np. nowe zamki (wkładki) do drzwi?

I jeszcze jedno pytanie jeśli nie wydam wszystkich pieniędzy na cele mieszkaniowe mam zapłacić podatek plus odsetki a czy ktoś może wie ile to będzie od kwoty np. 10 tysięcy złotych.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

I jeszcze jedno pytanie jeśli nie wydam wszystkich pieniędzy na cele mieszkaniowe mam zapłacić podatek plus odsetki a czy ktoś może wie ile to będzie od kwoty np. 10 tysięcy złotych.

Tylko na to znam odpowiedź, aczkolwiek reszta jakby nie patrzeć dotyczy mnie w równym stopniu :lol:

Jeżeli zaoferujesz się w US, że wszystko wydasz na cele mieszkaniowe, a po dwóch latach okaże się, iż tego nie zrobiłeś, to od kwoty pozostałej musisz zapłacić 50% podatku. :cry:

Jeżeli zaoferujesz się w US, że wszystko wydasz na cele mieszkaniowe, a po dwóch latach okaże się, iż tego nie zrobiłeś, to od kwoty pozostałej musisz zapłacić 50% podatku. :cry:

z tego co ja znalazłem to:

3. Jeżeli nie zostaną spełnione warunki, o których mowa w art. 21 ust. 1 pkt 32 lit. a) lub lit. e), podatek jest płatny najpóźniej następnego dnia po upływie terminów określonych w tym przepisie wraz z odsetkami naliczanymi:

1) od terminu płatności określonego w ust. 2 do dnia, w którym upłynęły dwa lata, licząc od dnia sprzedaży - w wysokości połowy odsetek za zwłokę pobieranych od zaległości podatkowych,

2) począwszy od następnego dnia po upływie dwóch lat, licząc od dnia sprzedaży, aż do dnia zapłaty - w pełnej wysokości odsetek za zwłokę pobieranych od zaległości podatkowych.

tylko ile to jest ?

Wypowiedź swoją opieram na programie, który oglądałem w lokalnej tv jakieś 2 tygodnie temu. W tymże właśnie występowała pewna pani z US i akurat o tym bajerowała. Fak jest niezaprzeczalny o czym zapomniałem wspomnieć, jeżeli minęło 5 lat od chwili kupna tego mieszkanka, nie musisz się martwić o podatek. Jego po prostu nie ma :wink:

Niestety przesłanki muszą być spełnione razem, nie zapłacisz podatku tylko wtedy kiedy najpierw sprzedasz a potem zainwestujesz w poprawę warunków ieszkaniowych, jeśli pozwolenie na budowę i zozpoczęcie budowy ma datę wcześniejszą niż sprzedaż mieszkania to zapłacisz jeśli zrobisz to w okresie od 0.5 roku do dwóch lat po sprzedaży mieszkania i poprawiasz warunki mieszkaniowe to nie zapłacisz TO Z WŁASNEGO DOŚWIACZENIA.

Niestety przesłanki muszą być spełnione razem, nie zapłacisz podatku tylko wtedy kiedy najpierw sprzedasz a potem zainwestujesz w poprawę warunków ieszkaniowych, jeśli pozwolenie na budowę i zozpoczęcie budowy ma datę wcześniejszą niż sprzedaż mieszkania to zapłacisz jeśli zrobisz to w okresie od 0.5 roku do dwóch lat po sprzedaży mieszkania i poprawiasz warunki mieszkaniowe to nie zapłacisz TO Z WŁASNEGO DOŚWIACZENIA.

Ja chyba nie do końca rozumiem Twoją wypowiedź, więc pozwolisz, ze wyjasnie: to, kiedy otrzyma się pozwolenie na budowę i kiedy się ją rozpocznie NIE MA nic do rzeczy, ważne jest, aby umiec udowodnić, że pieniądze ze sprzedaży w całości wydać na cele mieszkaniowe, można więc być w połowie budowy i pieniądze ze sprzedaży przeznaczyć na wykończenie; nie jest też ważne kiedy dokładnie wyda się pieniądze, trzeba się tylko zmieścić w okresie 2 lat od dnia sprzedaży, więć cała kwotę można wydać w jedym dniu np. ostatnim możliwym przed zakończeniem 2 lat; nie trzeba tego robić do pół roku i nie trzeba POPRAWIAĆ warunków mieszkaniowych - to jest konieczne TYLKO przy darowiźnie, a o tym chyba nie mówimy?

Witam.

Szukałem podobnych sytuacji do mojej ale coś nie mogę znaleźć dlatego proszę o radę.

Będąc właścicielem mieszkania buduje dom (pod klucz) na kredyt. Mieszkanie sprzedam po zakończeniu budowy.

Możesz odliczyć wszystko co kiedyś było w dużej uldze budowlanej i w uldze remontowo-modernizacyjnej, zabudowa szaf tak, kuchni (poza zlewozmywakiem) nie, zamki do drzwi tak, klamki też

A co do kredytu to od zdaje sie musi być zaciagnięty max 2 lata wczesniej

• 4 weeks później...
Witam.

Możesz odliczyć wszystko co kiedyś było w dużej uldze budowlanej i w uldze remontowo-modernizacyjnej, zabudowa szaf tak, kuchni (poza zlewozmywakiem) nie, zamki do drzwi tak, klamki też

A co do kredytu to od zdaje sie musi być zaciagnięty max 2 lata wczesniej

Ze sprzedaży mieszkania możesz spłacić kredyt, który zaciągnąłeś na budowę domu.

Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych z dnia 26 lipca 1991, roz.3, art.21 ptk 32 e

Jeśli chodzi o budowę domu to na pewno nie możesz odliczyć ogrodzenia, podjazdów.

Pozdrawiam

Betsi