akkufelek 19.12.2006 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Witam.Szukałem podobnych sytuacji do mojej ale coś nie mogę znaleźć dlatego proszę o radę. Będąc właścicielem mieszkania buduje dom (pod klucz) na kredyt. Mieszkanie sprzedam po zakończeniu budowy.Pieniądze ze sprzedaży mieszkania chcę przeznaczyć na:- spłatę części kredytu zaciągniętego na budowę domu;- przez dwa lata spłatę rat kredytowych ale pytanie czy korzystając z ulgi odsetkowej mam kwotę wydatków pomniejszyć o tę ulgę?- inne cele mieszkaniowe czyli co można jeszcze doliczyć przy stanie pod klucz? -szafy wnękowe, a czy zabudowę kuchni też?, -elementy kowalsko-ślusarkie czyli np. nowe zamki (wkładki) do drzwi? I jeszcze jedno pytanie jeśli nie wydam wszystkich pieniędzy na cele mieszkaniowe mam zapłacić podatek plus odsetki a czy ktoś może wie ile to będzie od kwoty np. 10 tysięcy złotych. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mireks6 19.12.2006 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 I jeszcze jedno pytanie jeśli nie wydam wszystkich pieniędzy na cele mieszkaniowe mam zapłacić podatek plus odsetki a czy ktoś może wie ile to będzie od kwoty np. 10 tysięcy złotych. Tylko na to znam odpowiedź, aczkolwiek reszta jakby nie patrzeć dotyczy mnie w równym stopniu Jeżeli zaoferujesz się w US, że wszystko wydasz na cele mieszkaniowe, a po dwóch latach okaże się, iż tego nie zrobiłeś, to od kwoty pozostałej musisz zapłacić 50% podatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dopuser 19.12.2006 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Będąc właścicielem mieszkania buduje dom (pod klucz) na kredyt. Mieszkanie sprzedam po zakończeniu budowy. Jeśli mieszkałeś w tym mieszkaniu dłużej niż 5 lat to nie zapłacisz żadnego podatku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akkufelek 19.12.2006 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Jeżeli zaoferujesz się w US, że wszystko wydasz na cele mieszkaniowe, a po dwóch latach okaże się, iż tego nie zrobiłeś, to od kwoty pozostałej musisz zapłacić 50% podatku. z tego co ja znalazłem to: 3. Jeżeli nie zostaną spełnione warunki, o których mowa w art. 21 ust. 1 pkt 32 lit. a) lub lit. e), podatek jest płatny najpóźniej następnego dnia po upływie terminów określonych w tym przepisie wraz z odsetkami naliczanymi: 1) od terminu płatności określonego w ust. 2 do dnia, w którym upłynęły dwa lata, licząc od dnia sprzedaży - w wysokości połowy odsetek za zwłokę pobieranych od zaległości podatkowych, 2) począwszy od następnego dnia po upływie dwóch lat, licząc od dnia sprzedaży, aż do dnia zapłaty - w pełnej wysokości odsetek za zwłokę pobieranych od zaległości podatkowych. tylko ile to jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mireks6 19.12.2006 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Wypowiedź swoją opieram na programie, który oglądałem w lokalnej tv jakieś 2 tygodnie temu. W tymże właśnie występowała pewna pani z US i akurat o tym bajerowała. Fak jest niezaprzeczalny o czym zapomniałem wspomnieć, jeżeli minęło 5 lat od chwili kupna tego mieszkanka, nie musisz się martwić o podatek. Jego po prostu nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akkufelek 20.12.2006 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Niestety 5 lat nie mineło i podatek będzie ale interesuje mnie jaki jest koszt ryzyka tzn. ile zapłacę odsetek jak mi się nie uda wszystkiego wydać ...czy warto czy od razu zapłacić i ewentualnie "żałować", że się pospieszyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mireks6 20.12.2006 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 czy warto czy od razu zapłacić i ewentualnie "żałować", że się pospieszyłem. To byłaby taka mała samozagłada Przekalkuluj, ile jesteś w stanie wydać, weź poprawkę kilka procent in plus, a resztę ewentualnie zgłoś do US. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kiełek 20.12.2006 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Albo wynajmuj to mieszkanie dopóki nie minie 5 lat i z ewentualnego zysku spałacaj raty kredytu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 21.12.2006 02:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 jeśli Ci się nie uda wydać odsetki wynoszą 50% odsetek od zaległości podatkowych. na dzień dzisiejszy odsetki podatkowe to 11%, czyli 50% z tego to 5,5%. nie dużo, prawie jak kredyt hipoteczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lorena 21.12.2006 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Niestety przesłanki muszą być spełnione razem, nie zapłacisz podatku tylko wtedy kiedy najpierw sprzedasz a potem zainwestujesz w poprawę warunków ieszkaniowych, jeśli pozwolenie na budowę i zozpoczęcie budowy ma datę wcześniejszą niż sprzedaż mieszkania to zapłacisz jeśli zrobisz to w okresie od 0.5 roku do dwóch lat po sprzedaży mieszkania i poprawiasz warunki mieszkaniowe to nie zapłacisz TO Z WŁASNEGO DOŚWIACZENIA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 22.12.2006 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Niestety przesłanki muszą być spełnione razem, nie zapłacisz podatku tylko wtedy kiedy najpierw sprzedasz a potem zainwestujesz w poprawę warunków ieszkaniowych, jeśli pozwolenie na budowę i zozpoczęcie budowy ma datę wcześniejszą niż sprzedaż mieszkania to zapłacisz jeśli zrobisz to w okresie od 0.5 roku do dwóch lat po sprzedaży mieszkania i poprawiasz warunki mieszkaniowe to nie zapłacisz TO Z WŁASNEGO DOŚWIACZENIA. Ja chyba nie do końca rozumiem Twoją wypowiedź, więc pozwolisz, ze wyjasnie: to, kiedy otrzyma się pozwolenie na budowę i kiedy się ją rozpocznie NIE MA nic do rzeczy, ważne jest, aby umiec udowodnić, że pieniądze ze sprzedaży w całości wydać na cele mieszkaniowe, można więc być w połowie budowy i pieniądze ze sprzedaży przeznaczyć na wykończenie; nie jest też ważne kiedy dokładnie wyda się pieniądze, trzeba się tylko zmieścić w okresie 2 lat od dnia sprzedaży, więć cała kwotę można wydać w jedym dniu np. ostatnim możliwym przed zakończeniem 2 lat; nie trzeba tego robić do pół roku i nie trzeba POPRAWIAĆ warunków mieszkaniowych - to jest konieczne TYLKO przy darowiźnie, a o tym chyba nie mówimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 22.12.2006 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Witam. Szukałem podobnych sytuacji do mojej ale coś nie mogę znaleźć dlatego proszę o radę. Będąc właścicielem mieszkania buduje dom (pod klucz) na kredyt. Mieszkanie sprzedam po zakończeniu budowy. Pieniądze ze sprzedaży mieszkania chcę przeznaczyć na: - spłatę części kredytu zaciągniętego na budowę domu; - inne cele mieszkaniowe czyli co można jeszcze doliczyć przy stanie pod klucz? -szafy wnękowe, a czy zabudowę kuchni też?, -elementy kowalsko-ślusarkie czyli np. nowe zamki (wkładki) do drzwi? Możesz odliczyć wszystko co kiedyś było w dużej uldze budowlanej i w uldze remontowo-modernizacyjnej, zabudowa szaf tak, kuchni (poza zlewozmywakiem) nie, zamki do drzwi tak, klamki też A co do kredytu to od zdaje sie musi być zaciagnięty max 2 lata wczesniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 13.01.2007 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Witam. Szukałem podobnych sytuacji do mojej ale coś nie mogę znaleźć dlatego proszę o radę. Będąc właścicielem mieszkania buduje dom (pod klucz) na kredyt. Mieszkanie sprzedam po zakończeniu budowy. Pieniądze ze sprzedaży mieszkania chcę przeznaczyć na: - spłatę części kredytu zaciągniętego na budowę domu; - inne cele mieszkaniowe czyli co można jeszcze doliczyć przy stanie pod klucz? -szafy wnękowe, a czy zabudowę kuchni też?, -elementy kowalsko-ślusarkie czyli np. nowe zamki (wkładki) do drzwi? Możesz odliczyć wszystko co kiedyś było w dużej uldze budowlanej i w uldze remontowo-modernizacyjnej, zabudowa szaf tak, kuchni (poza zlewozmywakiem) nie, zamki do drzwi tak, klamki też A co do kredytu to od zdaje sie musi być zaciagnięty max 2 lata wczesniej Ze sprzedaży mieszkania możesz spłacić kredyt, który zaciągnąłeś na budowę domu. Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych z dnia 26 lipca 1991, roz.3, art.21 ptk 32 e Jeśli chodzi o budowę domu to na pewno nie możesz odliczyć ogrodzenia, podjazdów. Pozdrawiam Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts