Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 95
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
  • 1 month później...
  • 3 weeks później...
Cze.

Ja jednak nie wybrałem Asi zdecydowałem się na Kwarca z Krajobrazów. Mniej będę miał przeróbek w środku na wiosnę pewnie ruszę z budową, pozwolenie już mam. Ale wasze asie są super.

Gratuluję wyboru.

Użytkuję Asię od 4 miesięcy więc mogę powiedzieć kilka krytycznych uwag:

1.Największą wadą jest miniaturowy wiatrołap (gdybym wiedział że będzie tak ciasno to poświęciłbym połowę podcienia)- w przypadku kwarca wydaje się OK

2.Zmieniłem sobie układ: do pomieszczenia 6 wchodzę z 4 + w przypadku kwarca trzeba by zamianić łazienkę z 7 miejscami(korytarzyk 5 jest tylko przed łazienką)

http://www.projekty.ign.com.pl/pliki/rzuty/rzut_kwarc_1_zoom.gif

Ubocznym efektem w/w zmiany jest zwiększona komunikacja w 4 ale jeżeli nie zkłada się obłożyć salonu meblościankami to nie przeszkadza

4.Dodatkowa cenna uwaga: drzwi do 7 i 8 należy tak odsunąć od środkowej ściany nośnej (ok 40cm) aby po otwarciu drzwi do pokojów zmieściły się za nimi jakieś szafki czy regały.

5.Jeżeli komin i kominek udałoby się przesunąc bardziej do środka domu (przy założeniu że dom będzie ogrzewany piecem gazowym z zamkniętą komorą spalania - w pomieszczeniu gosp nie potrzebny komin) (np kominek pod schodami- komin wzdłuż klatki schodowej) to lepiej spełniałby funkcje grzewcze - ładwiej byłoby rozprowadzić z niego ciepłe powietrze - kanałem wdłuż środkowej ściany nośnej (łatwo zabudować w narożniku ściana sufit).

Dodatkowo kominek i komin nie zajmowałby tyle miejsca w salonie i pomieszczeniu gospodarczym .

To tyle moich skomplikowanych dywagacji jeżeli coś jest nie jasne to służę wyjaśnieniami

ecoTomek:

Dzięki za wskazówki, też zastanawiam się nad wejściem do sypialni przez salon, co do kominka dobrze by to było mieć go na środku, ale nie wiem jak to w papierach czy dużo zmiany, jeszcze się nad tym zastanowię, na razie czekają mnie fundamenty.

Jak byś miał fotki z środka asi to proszę o pokazanie, interesują mnie te zmiany.

• 4 weeks później...
do EcoTomek

mam małe pytanie :

jaki założyłeś piecyk w swojej Asi i jaki jest koszt ogrzewania Twojego domku przez te ostatnie miesiące zimowe

pozdrawiam

przepraszam że ta późno odpowiadam ale ostatnio tu nie zaglądałem

otóż mam założony piecyk Vaillant AQUA PLUS (zamknięta komora+20 litrowy zasobnik z wymiennikiem płytowym)

ogrzewam tylko parter

koszt ogrzewania to 550zł na 2 miesiące (styczeń, luty) ale grzałem trochę drewnem w kominku a ponadto nie mam jeszcze wykonanej podbitki więc na poddaszu nad izolowanym stropem hula mi wiatr

spodziewam się że rachunek za następne 2 tygodnie będzie bardziej miarodajny

Witaj! Tomku! Dawno tu nie zaglądałam, z prostej przyczyny , nie mam kopma! Tylko pogratulować ! A z nie moge uwierzyć ,że za dwa miesiące ogrzewania tylko 550zł. MY zapłacilismy 830 (styczeń, luty) a mieliśy tylko 17 stopni i tez dogrzewaliśy kominkiem ! ale może to przez to ,że nia mamy jeszcze podłóg zrobionych a od wylewki jednak troche zimno. Czy masz już schody na stych? Proszę wyślij mi na priwa parę fotek z wewnątrz , jestem bardzo ciekawa. Ja zastanawiam się czy nie zburzyć ścianki działowej między sypialnią a tym pokoikiem malutkim co by mieć sypialnie z prawdziwego zdarzenia. Podciń w naszej Asi jest rzeczywiści trochę za duży , dlatego ja go o pół metra zmniejszyłam , a wiatrołap mógłyby być trochę większy, ale coż juz nie nie zrobimy.

Hej Salamandra

Proponuję Ci nie przejmować się kosztami ogrzewania w pierwszym sezonie (jest zbyt wiele czynników które mogą wpływać na różnicę w kosztach), weż pod uwagę że:

ja nie ogrzewam poddasza (mam zaizolowany strop i nie mam schodów na poddasze)

kominkiem naprawdę paliłem ostro przez 2 tygodnie

ja płaciłem za okres grudzień-styczeń a Ty za styczeń luty (w tym okresie średnia temperatura była zdecydowanie niższa)

Zdjęcia jakieś postaram się wysłać w święta (jak znajdę trochę czasu)

Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę Tobie Salamandro oraz pozostałym forumowiczom

ecoTomek

• 2 months później...
  • 3 weeks później...
  • 1 month później...