volder1 19.12.2006 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Witam.Chciałbym jeszcze w tym roku nawieźć czarnej ziemi. Przedtem mocno zaperzoną działkę chcę opryskać Randapem i po oprysku nawieźć 20 cm dobrej ziemi. Czy o tej porze roku oprysk będzie skuteczny ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 19.12.2006 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Nie będzie skutecznyTen środek działa tylko w wyższej temperaturze.Wyrzucisz pieniądze w błoto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 19.12.2006 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Nie będzie skuteczny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 19.12.2006 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 volder1,jeżeli chodzi tylko o perz, to się nie martw, wystarczy na wiosnę kilka razy po trochu nawieźć trawnik, a perz zacznie zanikać. Perz nie lubi nawiezionej gleby i zamiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
volder1 20.12.2006 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Witam, dzięki za odpowiedzi. zygmor, pod słowem "nawieźć" masz na myśli posypanie trawki nawozami azotowymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 20.12.2006 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Oczywiście, ale na dopiero na WIOSNĘ nie teraz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 09.01.2007 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Cześć,mam podobny problem tylko skala zjawiska dużo większa: sam perz!jaki środek? Randap,a może tańszy? jaki system pozbycia się kłopotu? Grabić i wyrywać? czy teraz? a może wiosną? aha też mam zamiar nawieść trochę ziemi bo teraz mam sam piach pomocy,będę zobowiązany Mik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 09.01.2007 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 mik99,Na perz nigdy nie jest za wcześnie ani za późno, każdy termin dobry.Ja przed laty jak zakładałem w lesoie mój ogród perzu miałem aż nadto i ktoś mi poradził żeb wyrywać go całymi kawałami i składać na pryzmę, ale tak że na spód poszedł ziemią do dołu, następny ziemią do góry i tak dalej. Po trzech latach zrobił się z tego taki kompost że palce lizać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 09.01.2007 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Ok. dziękuję za wtęp, a teraz proszę o algorytm działań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 15.01.2007 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Opryski na perz jak najbardziej, ale dopiero na wiosnę gdy perz będzie miał liście conajmniej 10cm, ponieważ trucizna idzie po liściach aż do korzeni. Najlepiej opryskać conajmniej dwa razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 15.01.2007 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 dzięki to mam dwa miesiące spokoju z randapemwobec tego zacznę usuwać co większe kępy mechanicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniechaa 21.01.2007 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Tylko uważaj z tym mechanicznym usuwaniem, bo perz to taka niemiła roslinka, że z każdego małego kawałka zostawionego korzonka rosnie kolejna kępka, jak porozrywasz, to się rozmnoży. Wg mnie najlepiej zastosować na wiosne rundap, kilka razy, bo raz nie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 06.02.2007 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Kochani,Znalazłem coś takiego na stronce tutajmoże w ten sposób będzie łatwiej zwalczać chwasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 06.02.2007 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 byle do wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agiles1978 09.03.2007 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Witam a co polecicie drodzy ogrodnicy na pozbycie się perzu który rośnie między roślinkami (iglaki, byliny, rojniki, kwity, rośliny płożyste) do tej pory plewiliśmy co miesiąc ale ile można to diabelstwo rwać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 10.03.2007 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Fusilade np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robinoc 10.03.2007 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Między roślinami usuwam też roundapem, gumowe rękawiczki+pędzelek + mocniejszy roztwór, chwaścisko w dłoń, chlast pędzelkiem, a potem tylko czekac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agiles1978 10.03.2007 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Fusilade np. A co to za magiczny specyfik Czy nie wypali wszystkiego jak roundap . Czy nie zaszkodzi innym roślinkom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolarz miejski 13.03.2007 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Witam a co polecicie drodzy ogrodnicy na pozbycie się perzu który rośnie między roślinkami (iglaki, byliny, rojniki, kwity, rośliny płożyste) do tej pory plewiliśmy co miesiąc ale ile można to diabelstwo rwać?? I wlasnie dlatego warto rok poswiecic na solidne odchwaszczenie i przygotowanie podłoza przed załozeniem ogrodu!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 13.03.2007 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Fusilade np. A co to za magiczny specyfik Czy nie wypali wszystkiego jak roundap . Czy nie zaszkodzi innym roślinkom? To preparat typowo perzowy i na chwasty jednoliścienne. Niestety są przypadki że iglaki też dostają w ucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts