Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mapy do celów projektowych

jerzy33

Recommended Posts

Witam Państwa

Mam pytanie do zorientowanych. Ile potrzebuję map do celów projektowych? I czy w składnicy kupuję jedną, która geodeta sobie skseruje i wszystko zaktualizuje, czy też muszę od razu w składnicy kupić odpowiednią ilość. No i ile to kosztuje.

Dziękuję za odpowiedź

On 2003-05-09 16:32, jerzy33 wrote:

Już mi rozjaśniliście. Dziękuję

Czy to co dostanę od urzędu za 30 zł to ta sama mapka, która jest używana do wystąpienia o warunki zabudowy?

Cześć wszystkim.

Mapa, która kosztuje około 30 zł, to mapa nieaktualizowana, a ta, która może ostatecznie być załączona do wniosku o wydanie warunków zabudowy i ... to mapa ewidencyjna, i ona kosztuje około 9 zł ( format A4 - cena uzależniona od formatu). W urzędach wydających WZiZT naogół żądają mapy do celów projektowych, ale z Prawa Budowlanego wynika, że do wniosku - ostatecznie może zostać dołączona mapa ewidencyjna.

On 2003-05-09 16:32, jerzy33 wrote:

Już mi rozjaśniliście. Dziękuję

Czy to co dostanę od urzędu za 30 zł to ta sama mapka, która jest używana do wystąpienia o warunki zabudowy?

Cześć wszystkim.

Mapa, która kosztuje około 30 zł, to mapa nieaktualizowana, a ta, która może ostatecznie być załączona do wniosku o wydanie warunków zabudowy i ... to mapa ewidencyjna, i ona kosztuje około 9 zł ( format A4 - cena uzależniona od formatu). W urzędach wydających WZiZT naogół żądają mapy do celów projektowych, ale z Prawa Budowlanego wynika, że do wniosku - ostatecznie może zostać dołączona mapa ewidencyjna.

A to ja mam do Was pytanie:

potrzebuje wykonac mape do celow projektowych i geodeta powiedzial ze bedzie to kosztowalo ok 1700 zl + VAT (Gliwice)

Rzecz jest w tym ze mam budynek przedwojenny ktory planujemy rozbudowac i geodeta twierdzi ze musi wyslac pisemne zapytanie do kazdego z urzedow (woda, elektrownia, wojsko (sic!) czy przypadkiem nie zmienily sie jakies ich przylacza podziemne (odpowiedz na kazde takie pismo podobno kosztuje go ze 100 zl).

Po otrzymaniu tych wszystkich papierow (podobno trwa to ze 2 miesiace) przyjedzie obejrzec dom i dzialke i wykona stosowne mapy. No ale 1700 to wydaje mi sie ze jednak przesadza...

Czy to wogole prawda?!

No i nasuwa mi sie jedna rzecz, dlaczego w zasadzie ja mam placic za nanoszenie na mape zasadnicza np. faktu polozenia kanalizacji, albo asfaltu na drodze ?!

Pozdrawiam!

Aleksander

Aleksander, rozumiem że w twoim wypadku trzeba zrobić od nowa uzgodnienie lokalizacji ze wszystkimi instytucjami - właśnie za tym chodziłam w zeszłym tygodniu (też w Gliwicach :smile:). I mogę w związku z tym powiedziećm, że trochę Cię ten geodeta naciąga, bo te uzgodnienia kosztują różnie, ale żadne nie kosztuje 100zł.

Ceny, które już płaciłam: Zakład Energetyczny - 70 zł, Gazownia - 14 zł, w TP SA podali mi 44 zł, podobnie w PEC, wojsko tez podobno żąda kwoty do 50zł. Możesz też te uzgodnienia załatwiać sam - będzie zdecydowanie szybciej - ZE zrobił mi to w 3 dni, gazownia w 5 dni, na pozostałe czekam - dzwonią że jest do odbioru, jadę i po sprawie.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: magmi dnia 2003-05-15 10:10 ]

Czesc Magmi!

Sluchaj, mnie to wogole dziwi, co ja mam uzgadniac z tpsa, GZE, Wod-kan, jezeli te wszystkie przylacza tam funkcjonuja 50 lat i nic nie bylo zmieniane. Nic tam z przylaczami nie zamierzamy zmieniac, wszystko pozostaje ninaruszone (nie ma takiej potrzeby abo to modernizowac).

Ja dochodze do wniosku, a Twoje slowa mnie rowniez ku temu sklaniaja, ze musze sie osobiscie zainteresowac tymi dokumentami, bo:

1. to chyba jednak tyle nie kosztuje ile ten geodeta mi zapowiedzial

2. z tego co slysze to raczej nie musi to trwac ok 1-2 miesiecy tak jak on mi to relacjonowal.

Pozdrawiam z deszczowych Gliwic!

Aleksander

PS> Moze mozecie mi polecic jakiegos niedrogiego geodete ktory to moglby mi wykonac bez zbytniego naciagania poczatkujacego "inwestora"

:smile: