Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wpadłem na takie "coś"

Może się nada?

Spis aktualnych Polskich Norm do dobrowolnego stosowania

Wyróżnik ICS: 91.140.30 Systemy wentylacyjne i klimatyzacyjne

uwaga: symbolem (U) opisano normy uznaniowe, nie przetłumaczone na język polski

* PN-EN 779:2004 (U) Przeciwpyłowe filtry powietrza do wentylacji ogólnej - Wymagania, badania, oznaczenie

* PN-EN 779:2005 Przeciwpyłowe filtry powietrza do wentylacji ogólnej - Określanie parametrów filtracyjnych

* PN-EN 810:2001 Odwilżacze ze sprężarkami o napędzie elektrycznym - Badania w warunkach znamionowych, znakowanie, wymagania eksploatacyjne i arkusz danych technicznych

* PN-EN 1505:2001 Wentylacja budynków - Przewody proste i kształtki wentylacyjne z blachy o przekroju prostokątnym - Wymiary

* PN-EN 1506:2001 Wentylacja budynków - Przewody proste i kształtki wentylacyjne z blachy o przekroju kołowym - Wymiary

* PN-EN 1507:2006 (U) Wentylacja budynków - Przewody proste i kształtki wentylacyjne z blachy o przekroju prostokątnym - Wymagania dotyczące wytrzymałości i szczelności przewodów

* PN-EN 1751:2002 Wentylacja budynków - Urządzenia wentylacyjne końcowe - Badania aerodynamiczne przepustnic regulacyjnych i zamykających

* PN-EN 1886:2001 Wentylacja budynków - Centrale wentylacyjne i klimatyzacyjne - Właściwości mechaniczne

* PN-EN 12097:2006 (U) Wentylacja budynków - Sieć przewodów - Wymagania dotyczące elementów sieci przewodów ułatwiających konserwację systemów przewodów

* PN-EN 12220:2001 Wentylacja budynków - Sieć przewodów - Wymiary kołnierzy o przekroju kołowym do wentylacji ogólnej

* PN-EN 12236:2003 Wentylacja budynków - Podwieszenia i podpory przewodów wentylacyjnych - Wymagania wytrzymałościowe

* PN-EN 12237:2005 Wentylacja budynków - Sieć przewodów - Wytrzymałość i szczelność przewodów z blachy o przekroju kołowym

* PN-EN 12238:2002 (U) Wentylacja budynków - Elementy końcowe - Badania aerodynamiczne i wzorcowanie w zakresie zastosowań strumieniowego przepływu powietrza

* PN-EN 12239:2002 (U) Wentylacja budynków - Elementy końcowe - Badania aerodynamiczne i wzorcowanie w zakresie zastosowań wyporowego przepływu powietrza

* PN-EN 12589:2002 (U) Wentylacja w budynkach - Nawiewniki i wywiewniki - Badania aerodynamiczne i wzorcowanie urządzeń wentylacyjnych końcowych o stałym i zmiennym strumieniu powietrza

* PN-EN 12599:2002 Wentylacja budynków - Procedury badań i metody pomiarowe dotyczące odbioru wykonanych instalacji wentylacji i klimatyzacji

* PN-EN 12599:2002/AC:2004 Wentylacja budynków - Procedury badań i metody pomiarowe dotyczące odbioru wykonanych instalacji wentylacji i klimatyzacji

* PN-EN 12735-1:2003 Miedź i stopy miedzi - Rury miedziane okrągłe bez szwu stosowane w instalacjach klimatyzacyjnych i chłodniczych - Część 1: Rury do instalacji rurowych

* PN-EN 12735-1:2003/Ap1:2006 Miedź i stopy miedzi - Rury miedziane okrągłe bez szwu stosowane w instalacjach klimatyzacyjnych i chłodniczych - Część 1: Rury do instalacji rurowych

* PN-EN 12735-2:2004 Miedź i stopy miedzi - Rury miedziane okrągłe bez szwu stosowane w instalacjach klimatyzacyjnych i chłodniczych - Część 2: Rury do oprzyrządowania

* PN-EN 12792:2006 Wentylacja budynków - Symbole, terminologia i oznaczenia na rysunkach

* PN-EN 12792:2006 Wentylacja budynków - Symbole, terminologia i oznaczenia na rysunkach

* PN-EN 13030:2002 (U) Wentylacja w budynkach - Elementy końcowe - Badanie właściwości krat żaluzjowych w warunkach symulowanego deszczu

* PN-EN 13053:2004 Wentylacja budynków - Centrale wentylacyjne i klimatyzacyjne - Wzorcowanie i charakterystyki działania urządzeń, elementów składowych i sekcji

* PN-EN 13053:2006 (U) Wentylacja budynków - Centrale wentylacyjne i klimatyzacyjne - Wzorcowanie i charakterystyki działania urządzeń, elementów składowych i sekcji

* PN-EN 13141-1:2006 Wentylacja budynków - Badanie właściwości elementów/wyrobów do wentylacji budynków mieszkalnych - Część 1: Elementy doprowadzające i odprowadzające powietrze montowane w przegrodach zewnętrznych i wewnętrznych

* PN-EN 13141-1:2006 Wentylacja budynków - Badanie właściwości elementów/wyrobów do wentylacji mieszkań - Część 1: Urządzenia do przepływu powietrza, montowane w przegrodach zewnętrznych i wewnętrznych

* PN-EN 13141-2:2006 Wentylacja budynków - Badanie właściwości elementów/wyrobów do wentylacji budynków mieszkalnych - Część 2: Nawiewne i wywiewne urządzenia końcowe

* PN-EN 13141-2:2006 Wentylacja budynków - Badanie właściwości elementów/wyrobów do wentylacji mieszkań - Część 2: Wywiewniki i nawiewniki

* PN-EN 13141-3:2006 Wentylacja budynków - Badanie właściwości elementów/wyrobów do wentylacji budynków mieszkalnych - Część 3: Okapy kuchenne do stosowania w budynkach mieszkalnych

* PN-EN 13141-3:2006 Wentylacja budynków - Badanie właściwości elementów/wyrobów do wentylacji mieszkań - Część 3: Okapy kuchenne do stosowania w mieszkaniach

* PN-EN 13141-4:2006 Wentylacja budynków - Badanie właściwości elementów/wyrobów do wentylacji budynków mieszkalnych - Część 4: Wentylatory stosowane w instalacjach wentylacji budynków mieszkalnych

* PN-EN 13141-4:2006 Wentylacja budynków - Badanie właściwości elementów/wyrobów do wentylacji mieszkań - Część 4: Wentylatory stosowane w systemach wentylacji mieszkań

* PN-EN 13141-5:2006 Wentylacja budynków - Badanie właściwości elementów/wyrobów do wentylacji budynków mieszkalnych - Część 5: Zewnętrzne urządzenia dachowe

* PN-EN 13141-5:2006 Wentylacja budynków - Badanie właściwości elementów/wyrobów do wentylacji mieszkań - Część 5: Nasady kominowe i wyrzutnie dachowe

* PN-EN 13141-6:2004 (U) Wentylacja budynków - Badanie właściwości elementów/wyrobów do wentylacji budynków mieszkalnych - Część 6: Zestawy instalacji wentylacji wywiewnej stosowane w pojedynczych mieszkaniach

* PN-EN 13141-7:2004 (U) Wentylacja budynków - Badanie właściwości elementów/wyrobów do wentylacji budynków mieszkalnych - Część 7: Badanie właściwości urządzeń mechanicznych nawiewu i wywiewu (uwzględniono odzysk ciepła) do instalacji wentylacji mechanicznej w budynkach jednorodzinnych

* PN-EN 13141-8:2006 (U) Wentylacja budynków - Badanie właściwości elementów do wentylacji budynków mieszkalnych - Część 8: Badanie właściwości bezkanałowych urządzeń mechanicznych nawiewu i wywiewu (uwzględniono odzysk ciepła) do instalacji wentylacji mechanicznej dla pojedynczych pomieszczeń

* PN-EN 13142:2004 (U) Wentylacja budynków - Elementy wentylacji mieszkaniowej - Wymagania i dodatkowe charakterystyki działania

* PN-EN 13180:2004 Wentylacja budynków - Sieć przewodów - Wymiary i wymagania mechaniczne dotyczące przewodów giętkich

* PN-EN 13181:2002 (U) Wentylacja budynków - Elementy końcowe - Badanie właściwości krat żaluzjowych w warunkach symulowanego piasku

* PN-EN 13182:2004 Wentylacja budynków - Wymagania dotyczące przyrządów do pomiaru prędkości powietrza w wentylowanych pomieszczeniach

* PN-EN 13264:2002 Wentylacja budynków - Nawiewniki i wywiewniki podłogowe - Badania do klasyfikacji konstrukcyjnej

* PN-EN 13403:2005 Wentylacja budynków - Przewody niemetalowe - Sieć przewodów wykonanych z płyt izolacyjnych

* PN-EN 13465:2006 Wentylacja budynków - Metody obliczeniowe do określenia przepływów powietrza w pomieszczeniach

* PN-EN 13465:2006 Wentylacja budynków - Metody obliczeniowe do wyznaczania wartości strumienia objętości powietrza w mieszkaniach

* PN-EN 13779:2005 (U) Wentylacja budynków niemieszkalnych - Wymagania dotyczące właściwości instalacji wentylacji i klimatyzacji

* PN-EN 14134:2004 (U) Wentylacja budynków - Badanie właściwości i prawidłowości działania instalacji wentylacji w budynkach mieszkalnych

* PN-EN 14239:2004 (U) Wentylacja budynków - Sieć przewodów - Pomiar pola powierzchni sieci przewodów

* PN-EN 14240:2004 (U) Wentylacja budynków - Sufity chłodzące - Badanie i wzorcowanie

* PN-EN 14277:2006 (U) Wentylacja budynków - Nawiewniki i wywiewniki - Metoda pomiaru strumienia powietrza za pomocą wzorcowanych czujników w skrzynkach przyłącznych/ciśnieniowych

* PN-EN 14518:2005 (U) Wentylacja budynków - Belki chłodzące - Badanie i wzorcowanie pasywnych belek chłodzących

* PN-EN 60335-2-88:2003 (U) Elektryczny sprzęt do użytku domowego i podobnego - Bezpieczeństwo użytkowania - Część 2-88: Wymagania szczegółowe dotyczące nawilżaczy w systemach grzejnych, wentylacyjnych lub klimatyzacyjnych

* PN-ISO 5135:2000 Akustyka - Określanie metodą pomiaru w komorze pogłosowej poziomu mocy akustycznej hałasu emitowanego przez urządzenia i elementy końcowe układów wentylacyjnych, tłumiki i zawory

* PN-ISO 5221:1994 Rozprowadzanie i rozdział powietrza - Metody pomiaru przepływu strumienia powietrza w przewodzie

* PN-ISO 6242-2:1999 Budownictwo - Wyrażanie wymagań użytkownika - Wymagania dotyczące czystości powietrza

* PN-89/B-01410 Wentylacja i klimatyzacja - Rysunek techniczny - Zasady wykonywania i oznaczenia

* PN-76/B-03420 Wentylacja i klimatyzacja - Parametry obliczeniowe powietrza zewnętrznego

* PN-78/B-03421 Wentylacja i klimatyzacja - Parametry obliczeniowe powietrza wewnętrznego w pomieszczeniach przeznaczonych do stałego przebywania ludzi

* PN-83/B-03430 Wentylacja w budynkach mieszkalnych zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej - Wymagania

* PN-83/B-03430/Az3:2000 Wentylacja w budynkach mieszkalnych zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej - Wymagania

* PN-87/B-03433 Wentylacja - Instalacje wentylacji mechanicznej wywiewnej w budynkach mieszkalnych wielorodzinnych - Wymagania

* PN-B-03434:1999 Wentylacja - Przewody wentylacyjne - Podstawowe wymagania i badania

* PN-89/B-10425 Przewody dymowe, spalinowe i wentylacyjne murowane z cegły - Wymagania techniczne i badania przy odbiorze

* PN-EN 1507:2006 (U) Wentylacja - Przewody wentylacyjne - Szczelność - Wymagania i badania

* PN-B-76002:1996 Wentylacja - Połączenia urządzeń, przewodów i kształtek wentylacyjnych blaszanych

* PN-C-89206:2005 Rury wywiewne z nieplastyfikowanego poli(chlorku winylu)

* PN-C-89206:2005 Rury wywiewne z nieplastyfikowanego poli(chlorku winylu) (PVC-U)

* PN-92/M-52030 Urządzenia do oczyszczania powietrza i innych gazów - Terminologia

* PN-V-68000:2000 Wentylacja mechaniczna - Urządzenia filtrowentylacyjne do obiektów ochrony zbiorowej - Wymagania ogólne

stan prawny na dzień 2006-11-15, spis wg danych Polskiego Komitetu Normalizacyjnego

https://forum.murator.pl/topic/68116-wentylacja-normy/

Może tak. Wpadłem na to w jednym miejscu. Czasem czegoś szukam i nawet jak znajduję, to wcale nie jestem pewien, że mam.

Zobacz do Sejmu. Tam są akty prawne.

Połowa to wycofane, połowa jeszcze nie działa. Ale są. :lol:

A tu cała zawartość wentylacji w jednym klocku i , jak piszą, w miarę aktualna.

Adam M.

https://forum.murator.pl/topic/68116-wentylacja-normy/#findComment-1512161

widzę Adamie, że interesują Cię normy (już drugi wątek).

Jak zna się numer ICS to w wyszukiwarce z katalogiem norm na stronie http://www.pkn.pl pokażą się wszystkie aktualne normy według stanu na dany dzień. Katalog ciągnie dane z systemu i codziennie coś nowego dochodzi. Od 15 listopada może w tej dziedzinie nic nowego się nie pojawiło. Warto jednak mieć tego świadomość i sprawdzać AKTUALNOŚĆ norm.

Jak dostałam mój projekt to z ciekawości sprawdziłam aktualność norm, które zostały przywołane w projekcie (i w zgodzie z którymi mój dom został najprawdopodniej zaprojektowany). Wynik był 50:50. Najważniejsza była zmiana, która dotyczyła norm i obszarów na obciążenie śniegiem. W innym miejscu powoływali się na normy dawno wycfoane lub zastąpione. W działe dotyczącym instalacji elektrycznej było najgorzej - chyba tylko jeden numer był podany poprawnie.

https://forum.murator.pl/topic/68116-wentylacja-normy/#findComment-1512190

Dokładnie to samo napisałem w drugim watku.

Bywa. że rwałbym włosy z głowy (jakbym miał :lol: w zastępstwie rwę z brody! :lol: ). Ileż to ja razy googowałem za jakimiś danymi i nie było. Swego czasu atakowałem źródło ( Polski Komiten Normalizacji Miar i cos tam jeszce) i ciągle było error404. Może oni ten serwer wyłączają na noc? :o

Jak zanalazłem coś w jednym klocku to wkleiłem. Niech sobie będzie. Jakby kto potrzebował, to szukajka pomoże mu zacząć szukać. Krzywdy nikomu nie zrobiłem, a wielu forumowiczów na tyle nietechnicznych (artystyczne dusze też budują) że nawet nie wiedzą że taka firma istnieje. :lol:

Kiedyś nie zapłaciłem jakiejś kary administracyjnej czy innej, bo uznałem, że techniczne parametry statku oceanicznegi i jego cumowanie, termin postoju na redzie itp. nic wspólnego z problemem nie mają a taka podano podstawę prawną wymierzanej kary! :evil: Jak się odezwali to podjołem temat tego postoju na redzie i usiłowałem przekazać, że nie jestem statkiem pełnomorskim i nie mam takowego. Wywalali gały jak na nienormalnego. :evil:

JA TĘ PODSTAWĘ PRAWNĄ PODAŁEM CZY ONI!!! :evil: :evil: :evil:

Powiedziałem im co o nich myślę i cisza jest do dziś! :lol:

Pozdrawiam Adam M.

https://forum.murator.pl/topic/68116-wentylacja-normy/#findComment-1512218

Ja się ucieszyłem jak małe dziecko z cukierka, jak znalazłem spis co gdzie leży.

Jak będzie mus, to nie będzie innego stresu tylko "za ile".

Raz na "sto lat" jest taki mus, że "normę do wścieku na wczoraj!" I co wtedy?

A tak jest łatwiej. Choćby tak.

Adam M.

https://forum.murator.pl/topic/68116-wentylacja-normy/#findComment-1513897

Owszem niektórzy mają dostęp darmowy. Niestety, większość jednak musi zapłacić. Zawsze można skorzystać z czytelni norm. Czytanie jest bezpłatne.

Swoją drogą, ciekawe, po co komuś kupowanie norm i to jeszcze w komplecie z danej branży, jeżeli nie zajmuje się zawodowo tematem, a w szczególności na przykład pełnieniem samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie.

https://forum.murator.pl/topic/68116-wentylacja-normy/#findComment-1514529