cekja 20.12.2006 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Witam.Nad piękną działką, przez jej środek biegnie linia energetyczna SN.Czy można puścić ją pod działką kablem ziemnym i w ten sposób uzyskać możliwość budowy domu. Pod linią przecież nie można się budować.I przy okazji, jaka jest minimalna wymagana odległość domu od linii SN.Będę wdzięczny za pomoc.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur K. 20.12.2006 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Zwróć się do odpowiedniego Rejonowego Zakładu Energetycznego. Podadzą Ci szacunkową cenę za tą przyjemność. Zapewniam Cię iż ta przyjemność nie jest tania. Z reguły ZE wykonuje taką operację na własny koszt, ale czas oczekiwania na to jest bardzo długi - nawet kilka lat. Spowodowane jest to przygotowaniem całej masy dokumentacji, pozwoleń i uzgodnień z innymi mediami które potencjalnie biegną, lub mają biec obok w ziemi. Ponadto przyszła trasa kabla musi uwzględniać wytyczne zawarte w planach zagospodarowania danych terenów, a na dzień dzisiejszy nie wszystkie gminy mają aktualne te opracowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 20.12.2006 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Z tymi odległościami nie pomogę bo nie pamiętam, a teraz taki gorący okres że nie ma czasu aby cos poszukać. Linię się oczywiście w większości przypadków da zmienić na kablową, ale są to niebotyczne koszty (projekt i uzgodnienia, słupy z osprzętem do zamiany linii napowietrznej na kablową, sam kabel, prace ziemne i inne). Koszty mogą być koszmarne. O tym aby to załatwic na 15tys chyba trzeba zapomnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cekja 20.12.2006 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Choć wieści złe, dziękuję za wypowiedzi.Wesołych Świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejpi 20.12.2006 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Mam taki sam problem, zbudowałem juz stan surowy obok lini sn, o wkopaniu kabla w ziemię na koszt energetyki zapomnij, jest taka mozliwość ale wszystko robisz sam na podstawie warunków wydanych przez energetykę (bezpłatnie) potem projekt, uzgodnienia, zakup kabla ok. 100 zł za metr nowe słupy b.drogie i robocizna. Inwestycja b.droga wiec myslę tylko o wymianie kabli napowietrznych na izolowane ale tez czekam na wycenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cekja 20.12.2006 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 andrzejpi To chyba wiesz o minimalnych odległościach kabli od budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejpi 20.12.2006 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 zbudowałem z zachowaniem tych odległosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cekja 20.12.2006 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 andrzejpi Czy te odległości to tajemnica, czy możesz je podać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 20.12.2006 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Witam, przeważnie jest to nie mniej niż 5m. Wesołych Świąt kominiarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merit 20.12.2006 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Witaj , Zgodnie z przepisami odległość ta wynosi 7 m .W Krakowie zakład energetyczny nie trzyma się sztywno tej odległości ,architekt tak ma usytuować dom , aby stanął w bezpiecznej odległości od tejże linii.Tej odległości jednakże pilnuje ZUDP aby nie było zbyt dużej samowoli architekta .Linię można przebudować na własny koszt .Potrzebny będzie projekt i pozwolenie na budowę (wcześniej trzeba uzyskać decyzję ULICP -chyba tak się to pisze -).Procedura jak przy pozwoleniu na budowę .Generalnie kupa zachodu i formalności .Koszty bardzo wysokie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejpi 21.12.2006 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Te odległości to różnie podają 4,5 do 7 m i też liczone od środkowego lub zewnętrznego przewodu (sa na to odpowiednie wzory). Wkopanie linii w ziemię to faktycznie tak jak budowa wszystkie pozwolenia projekty wykonawca i duży koszt nie tylko robocizny, kabla ale również nowych słupów. Z tego powodu zastanawiam sie nad zamianą przewodów na izolowane skręcane taniej wyjdzie. Są również różne opinie na temat szkodliwości takiej linii SN (mowa o 15KV). Ja osobiście uważam, iż największe niebezbieczeństwo istnieje przy zerwaniu linii i bezpośrednim kontakcie. Promieniowania magnetyczne i elektryczne jest porównywalne z bliską instalacją elektryczną w domu, pomijając oczywiście estetykę takich linii. Co do zerwania ja akurat mam to szczęście, iż linia przechodzi też nad drogą a wtedy musi być z tzw. oboszczeniem czyli podwójnie zabezpieczona przed zerwaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 21.12.2006 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Nad piękną działką, przez jej środek biegnie linia energetyczna SN. Czy można puścić ją pod działką kablem ziemnym i w ten sposób uzyskać możliwość budowy domu. Pod linią przecież nie można się budować. I nad linią (kablem) też nie można, więc cała zabawa na nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejpi 21.12.2006 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Cekja nie ma mozliwosci usytuowania domu obok linii SN z zachowaniem odpowiednich odległości ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merit 21.12.2006 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Nad piękną działką, przez jej środek biegnie linia energetyczna SN. Czy można puścić ją pod działką kablem ziemnym i w ten sposób uzyskać możliwość budowy domu. Pod linią przecież nie można się budować. I nad linią (kablem) też nie można, więc cała zabawa na nic. Linię przebudowuje się tak ,aby już nie przeszkadzała w budowie. 1m od granicy działki i 70 cm pod ziemią . Jeżeli chodzi o promieniowanie SN -żadne badania nie potwierdziły szkodliwości .Bardzo dużo interesowałam się tym zagadnieniem i czytałam nawet raport Światowej Organizacji Zdrowia na ten temat . W Polsce tą tematyką zajmował się profesor z Politechniki Poznańskiej (nazwiska niestety nie pamiętam ),znalazłam jego artykuł w necie. Jedynym niebezpiczeństwem jakie rzeczywiście stwarza SN jest ewentualne zerwanie przewodów .Osobiście taka wizja skłoniła mnie do podjęcia decyzji o przebudowie i schowaniu przewodów pod ziemię . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 21.12.2006 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 [ Jedynym niebezpiczeństwem jakie rzeczywiście stwarza SN jest ewentualne zerwanie przewodów .Osobiście taka wizja skłoniła mnie do podjęcia decyzji o przebudowie i schowaniu przewodów pod ziemię . Do zabezpieczenia przed zerwaniem przewodu służą obostrzenia. I takowe można wykonać przekładając linię na inną trasę z boku działki. I podejrzewam, że napowietrzna będzie i tak tańsza od kabla. Ale życzę powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejpi 21.12.2006 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Osobiście taka wizja skłoniła mnie do podjęcia decyzji o przebudowie i schowaniu przewodów pod ziemię . Merit czy ktos wycenił Ci taką inwestycję bo ja juz rozmawiałe o cenie wkopania linii SN na mojej działce i są to koszty około 15 do 25 tys. zł !!!! i roboty papierkowej na rok !!!!! PS. jesteś z Krakowa możemy pogadać o tym problemie np. telefonicznie albo gadu-gadu moge podac na prv. W jakim dokładnie miejscu masz działkę w Krakowie ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cekja 22.12.2006 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 A co o tym myślicie. http://www.bratek.neostrada.pl/fotki/liniawn1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 22.12.2006 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 To co o tym myślę nie nadaje się do napisania. Tym bardziej w przededniu świąt.Życzę wszystkiego najlepszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merit 22.12.2006 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 A co o tym myślicie. http://www.bratek.neostrada.pl/fotki/liniawn1.jpg[/quote Wygląda to jak słupy z kablami wysokiego napięcia . Moje kable wiszą na małych słupach ,takich żelbetowych i wyglądają ,w porównaniu z Twoimi,bardzo skromnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merit 22.12.2006 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Osobiście taka wizja skłoniła mnie do podjęcia decyzji o przebudowie i schowaniu przewodów pod ziemię . Merit czy ktos wycenił Ci taką inwestycję bo ja juz rozmawiałe o cenie wkopania linii SN na mojej działce i są to koszty około 15 do 25 tys. zł !!!! i roboty papierkowej na rok !!!!! PS. jesteś z Krakowa możemy pogadać o tym problemie np. telefonicznie albo gadu-gadu moge podac na prv. W jakim dokładnie miejscu masz działkę w Krakowie ????? andrzejpi wysłałam Ci na priva numer telefonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts