Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ceny Thermopora z Leiera

Frantz

Recommended Posts

mówisz o cenach pustaków ceramicznych leiera. na stronie przykładowa cena np:

thermopor 30 p +w kosztuje 4,15 za sztuke na 1m2 wchodzi około 16 szt. czyli za metr chcą 66.37 jak by utargowac na metrze te dwa złote to bym brał.

u mnie gosciu w hurtowni wycenił mi porotherm na 83 zł za m2 i co ty na to

ja mysle ze drogo.

Mnie na składzie zaśpiewali podobną cenę jak na stronie Leiera 5,55 zł/szt.(z tzw. opłatą transportową). Na stronie Leiera nie informują o tej opłacie transportowej czyli za transport niby z Tarnowa do regionalnego dealera. Tak mnie poinformowano gdy dzwoniłem do Leiera. Ta opłata to za Thermopor 38 bodajże 0,26 zł za szt. Czy ktoś słyszał o takiej opłacie?

• 2 weeks później...

I dzisiaj szok!

Pojechałem na skład zakupić materiały i dowiaduję się że kierownik składu nie pozwolił na to żebym miał wcześniej obiecane ceny. Dostałem 2% od starego cennika czyli 17% od nowego.

Nie zmieniło to jednak mojej decyzji bo wyjścia wielkiego nie miałem - Thermopory zakupione i czekają w depozycie do kwietnia.

Jest to brutalna prawda ale jak tylko macie gotówkę kupujcie materiały. Na ceramikę Leiera będzie jeszcze pewnie jedna podwyżka na wiosnę - istne szaleństwo. Zresztą nie tylko z ceramiką.

--

Pozdrawiam,

Grzesiek

• 3 weeks później...

Ja cały budynek budowałem z 38 P+W i w lipcu 2006 zaczynałem od 4,30 za sztukę, a teraz sami możecie sprawdzić jak jest w cenniku Leiera. Co zaś do upustów,to negocjować można tylko teraz gdy nie ma sezonu bo w szczycie sezonu okresowo Leiera brakuje, a ja żeby nie miec przestojów wziąłem partię Wienerbergera i wtedy poczułem różnicę w kieszeni.

Co zaś do jakości, to trzeba gonić wykonawcę żeby nie wmurowywał

"braków" bo zawsze można się dochodzić z regionalnym przedstawicielem Leiera czy Wienerbergera o uznanie stłuczek w transporcie. (WAŻNE -NIE MOŻE BYĆ MATERIAŁ WMUROWANY W ŚCIANĘ ANI UBRUDZONY ZAPRAWĄ) Oddadzą wam brakującą ilość w materiale, a stłuczki zostawiają po obfotografowaniu i można je np. wykorzystać jako gruz w wylewki :roll:

Jeszcze nie docieplałem, miałem zamiar położyć 8 cm wełny ale przekonano mnie do dobrego styropianu - położe grafitowy styropian 8 cm z Organiki, co zaś do zaprawy, to kładłem na zwyczajnej, ponieważ polscy murarze nie bardzo umieją się posługiwać zaprawą ciepłochronną, i kładą jak zwykły beton, tak że po kilku metrach kwadratowych każdy sobie przeliczy że zaprawa jest droższa od pustaka. :o

• 3 weeks później...
My w styczniu płaciliśmy za thermopor 25 P+W 4.65 brutto (11 szt na m2)

Skład budowlany w Brzesku.

Cena obejmuje transport.

Witam, mam pytanie jeżeli to nie żadna tajemnica czy mógłby Pan podać mi namiar co to za skład, ponieważ sam jestem na kupnie, i czy transport jest w najbliższej okolicy Brzeska bo mnie interesuje do Krakowa???

pozdrawiam