michalw0 20.12.2006 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Dom ok 300 m. Ogzewanie piec kondensacyjny jednofunkcyjny z zasobnikiem. Obserwując politykę gazową zdecydowałem się również zamontować kominek z płaszczem wodnym. Szukam kominka narożnego (z szybą z boku). Czy jest takowy, ile kosztuje i gdzie go mogę kupić. Czy warto się pchać w takowy (przypuszczam - droższy) czy może makrotermu (niesty z wyglądu jakby siekierą ciosany). Acha hydraulik namawia mnie na zwiększenie zasobnika do ok. 200 litrów z 2 wężownicami żeby nie zamykać się w przyszłości na kolektory. Jednak zastanawiam się czy warto. Wg mnie w tym, żeby nagrzać i podtrzymać temp. wody w większym zbiorniku potrzeba zużyć więcej gazu. Majster przekonuje mnie że woda ciepła jest u góry a zimna na dole i praktycznie się nie mieszają. Coś mi tu nie pasuje. Podpowiedzcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mockba 20.12.2006 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 300 metrow to spora powierzchnia wiec kominek z szyba z boku to niejest najlepszy pomyls... jedna scianka z plaszczem mniej...Wykonywalismy kominek na duza powierzchnie i byl on z podwójnym obiegiem spalin.. A jezeli chodzi o zasobnik na wode nie zwiekszał bym bo ciezko ogrzac wiekszosc ilosc wody... a gdy kiedys bedzie pan chcial montowac kolektory to wszystko mozna przerobic ... Jezeli chodzi o plaszcz wodny jezeli był by pan zainteresowany to prosze o kontakt na prv... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 21.12.2006 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Na 300 metrów trzeba by było kominkek o mocy 30 kw zgodnie z zasada 1 kw mocy kominka na 10 m 2 powieszchni domu moge dobrać kominek do pana potrzeb ale raczej nie z szybą od czoła i z boku bo to żadko spotykane kominki z płaszczem wodnym w razie zainteresowania proszę o kontakt na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mockba 21.12.2006 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 prosze jeszcze napisac kiedy te kominki osiagaja te 30 KW... wiec zasada 1 kw /m2 jest wporzadku, tylko ze jak na plaszczu jest napisane 30KW jest to moc maksymalna.. zreszta co ja bede pisac wie pan doskonala oco chodzi, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 27.12.2006 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 prosze jeszcze napisac kiedy te kominki osiagaja te 30 KW... wiec zasada 1 kw /m2 jest wporzadku, tylko ze jak na plaszczu jest napisane 30KW jest to moc maksymalna.. zreszta co ja bede pisac wie pan doskonala oco chodzi, No oczywiście bez dokładania paliwa i palenia w nim żaden kominek nie będzie grzał i nie będzie spełniał funkcji grzewczej dla c.o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts