Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie odnośnie kominka narożnego oraz instalacji c.o.

Recommended Posts

Dom ok 300 m. Ogzewanie piec kondensacyjny jednofunkcyjny z zasobnikiem. Obserwując politykę gazową zdecydowałem się również zamontować kominek z płaszczem wodnym. Szukam kominka narożnego (z szybą z boku). Czy jest takowy, ile kosztuje i gdzie go mogę kupić. Czy warto się pchać w takowy (przypuszczam - droższy) czy może makrotermu (niesty z wyglądu jakby siekierą ciosany).

Acha hydraulik namawia mnie na zwiększenie zasobnika do ok. 200 litrów z 2 wężownicami żeby nie zamykać się w przyszłości na kolektory. Jednak zastanawiam się czy warto. Wg mnie w tym, żeby nagrzać i podtrzymać temp. wody w większym zbiorniku potrzeba zużyć więcej gazu. Majster przekonuje mnie że woda ciepła jest u góry a zimna na dole i praktycznie się nie mieszają. Coś mi tu nie pasuje. Podpowiedzcie. :oops:

300 metrow to spora powierzchnia wiec kominek z szyba z boku to niejest najlepszy pomyls... jedna scianka z plaszczem mniej...

Wykonywalismy kominek na duza powierzchnie i byl on z podwójnym obiegiem spalin..

A jezeli chodzi o zasobnik na wode nie zwiekszał bym bo ciezko ogrzac wiekszosc ilosc wody... a gdy kiedys bedzie pan chcial montowac kolektory to wszystko mozna przerobic ...

Jezeli chodzi o plaszcz wodny jezeli był by pan zainteresowany to prosze o kontakt na prv...

Na 300 metrów trzeba by było kominkek o mocy 30 kw zgodnie z zasada 1 kw mocy kominka na 10 m 2 powieszchni domu moge dobrać kominek do pana potrzeb ale raczej nie z szybą od czoła i z boku bo to żadko spotykane kominki z płaszczem wodnym w razie zainteresowania proszę o kontakt na priv

prosze jeszcze napisac kiedy te kominki osiagaja te 30 KW... wiec zasada 1 kw /m2 jest wporzadku, tylko ze jak na plaszczu jest napisane 30KW jest to moc maksymalna.. zreszta co ja bede pisac wie pan doskonala oco chodzi,

No oczywiście bez dokładania paliwa i palenia w nim żaden kominek nie będzie grzał i nie będzie spełniał funkcji grzewczej dla c.o