Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O ile wzrośnie wartość działki po zrobieniu wodociągu

gonzo93

Recommended Posts

Mam działkę leśną z prawem zabudowy 1800m2. Gmina wykonała ze środków Unii Europejskiej inwestycję i poprowadziła w ulicy wodociąg. Zaczęło się straszenie opłatami adiacenckimi (od wzrostu wartości nieruchomości). Pytanie polega na tym, o ile może wzrosnąć wartość mojej działki ze względu na możliwość podłączenia wody. Jestem przekonany, że tylko od tego wzrostu wartości będzie naliczana opłata (gmina uchwaliła 30%), a nie od wzrostu cen rynkowych ziemi w ogóle. Najlepiej byłoby gdyby wypowiedział się jakiś rzeczoznawca, ale równierz może znajdzie się ktoś, komu już naliczyli taką opłatę.

Pozdrawiam ;)

Opłaty liczone są od różnicy ( wartość po wybudowaniu - wartość przed ) i tak jak uchwaliła RG może pobierać 30% od ww. różnicy.

Jednak jeśli mieszkańcy mieli swój finansowy wkład w budowę wodociągu ( tzw. haracze na rozwój sieci wod.-kan.) możecie żądać uwzględniena tej kwoty w rozliczeniach.

Ponadto, choć nie mam pewności to w przypadku korzystania ze środków unijnych, gmina może brać pod uwagę tylko 15 ( lub 25 )% wkładu własnego ( czyli kosztów gminnych ) jako rozliczenie.

Pozdro

J

Co do konkretnego wzrostu to najpewniejsze są info z lokalnych agencji mieruchomości ( wg mnie to rząd kilku procent )

... no ale pewnie zaraz ktoś mądrzejszy w tym temacie coś dopisze.