gonzo93 20.12.2006 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Mam działkę leśną z prawem zabudowy 1800m2. Gmina wykonała ze środków Unii Europejskiej inwestycję i poprowadziła w ulicy wodociąg. Zaczęło się straszenie opłatami adiacenckimi (od wzrostu wartości nieruchomości). Pytanie polega na tym, o ile może wzrosnąć wartość mojej działki ze względu na możliwość podłączenia wody. Jestem przekonany, że tylko od tego wzrostu wartości będzie naliczana opłata (gmina uchwaliła 30%), a nie od wzrostu cen rynkowych ziemi w ogóle. Najlepiej byłoby gdyby wypowiedział się jakiś rzeczoznawca, ale równierz może znajdzie się ktoś, komu już naliczyli taką opłatę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 20.12.2006 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Opłaty liczone są od różnicy ( wartość po wybudowaniu - wartość przed ) i tak jak uchwaliła RG może pobierać 30% od ww. różnicy.Jednak jeśli mieszkańcy mieli swój finansowy wkład w budowę wodociągu ( tzw. haracze na rozwój sieci wod.-kan.) możecie żądać uwzględniena tej kwoty w rozliczeniach.Ponadto, choć nie mam pewności to w przypadku korzystania ze środków unijnych, gmina może brać pod uwagę tylko 15 ( lub 25 )% wkładu własnego ( czyli kosztów gminnych ) jako rozliczenie.PozdroJ Co do konkretnego wzrostu to najpewniejsze są info z lokalnych agencji mieruchomości ( wg mnie to rząd kilku procent )... no ale pewnie zaraz ktoś mądrzejszy w tym temacie coś dopisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts