Heath 21.12.2006 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 no właśnie, a jak przy kotłach na paliwo stałe wygląda kwestia podgrzewania wody w lecie? Romumiem że piec chodzi cały czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cisza1 21.12.2006 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 na pytanie zasadnicze nie odpowiem, ale moge dodac ze dla domu 160m2 o kubaturze okolo 700m3 kondesatem + kuchenka w tym roku od stycznia do poczatku listopada spalilem 1300m3 gazu. w zeszlym roku za rok spalilem gazu za 2000PLN. w tym roku napewno bedziee mniej - licze na jakies 1900. ale... zasadnicze pytanie dotyczy komfortu uzytkowania i ewentualnie zrodel pozyskiwania surowca do opalania. u mnie las dopiero rosnie (smiesznie to brzmi - ale to prawda) wiec.. jestem przygotowany do zalozenia kominka i kozy, ale narazie tego nie robie, bo aktualnym koszcie gazu mi sie to nie oplaca. wszystkie surowce beda drozaly... to pewne jak slonce... w koncu ludzie coraz wiecej buduja domow, kupuja samochodow, a wegla ropy czy gazu nie przybywa... wiec... albo 'wychodujesz' las, podlaczysz sie pod jaks stolarnie jak moj tesc zrobil i pali wiorami albo... trzeba bedzie sie na cos innego zdecydowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 21.12.2006 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 no właśnie, a jak przy kotłach na paliwo stałe wygląda kwestia podgrzewania wody w lecie? Romumiem że piec chodzi cały czas Chodzi, chodzi dobrze że u mnie kotłownia nie duża to się za bardzo nie zmęczy A tak na serio to ktoś na forum pisał, że w lecie na ekogroszku wychodzi ok 50 plnów za podgrzew wody - trzeba by było jeszcze zerknąć w szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 21.12.2006 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 [ A tak na serio to ktoś na forum pisał, że w lecie na ekogroszku wychodzi ok 50 plnów za podgrzew wody - trzeba by było jeszcze zerknąć w szczegóły. w to to nie zabardzo wierze prawdopodobnie nie policzono wszystkich kosztów a prąd do obsł. pieca też kosztuje ... po ostatnich pomiarach u szwagra przy 4 osoby dorosłe + 1 dziecko wychodzilo 80pln sam wegiel ... zasobnik galmet 150 litrów stojacy z weżownicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arko.kowalski 21.12.2006 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Piece na paliwo stałe, np. eko-groszek mają funkcję podtrzymania palenia. Ja ustawiłem, aby podajnik oraz wentylator pracowały co 5 minut. Czasu pracy nie ustawia się, ale z obserwacji wynika że jest to około 3 sek. Węgiela praktycznie nie ubywa, a jak temperatura w mieszakniu spadnie poniżej zadanej na czujniku pokojowym, to piec rusza pełną parą 25W- 15 sekund pracy, 40 sek. przerwy.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 21.12.2006 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 tak, tak to wszystko wiemy tylko szanowny kolego to sie ma nijak do tego co sugeruja producenci tych kotłow tz. utrzymywanie stalej temperatury kotla na poziomie 58-60 sc tak jak pisalem wczesniej ... odpowiedz pewnego serwisu dotyczaca pracy kotla ze sterownikiem pokojowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0grzegorz 21.12.2006 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 jak wynika z wypowiedzi forumowiczów eko groszek jest ok troche nie wierze ze zasypujecie kosz tylko na tydzień , i co sądzicie o piecu firmy ZĘBIEC dla mnie to fajny piec z elementami żeliwnymi prosze o opinie grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0grzegorz 21.12.2006 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Z WASZYCH WYPOWIEDZI WYNIKA ZE EKO GROSZEK JEST OK CZY KTOŚ MOZE SIE WYPOWIEDZIEC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostt 21.12.2006 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 0grzegorz a dlaczego nie wierzysz ? wszystko zalezy od zapotrzebowania domu na energie, sprawnosci pieca, jakosci paliwa i pojemnosci zasobnikaja przy tem powyzej 10C dochodzilem do 2 tyg teraz jest zimniej i bede ogladal piec czesciej kaczorek. masz racje ze procuceci zalecaja tam pieca na 60C minum i maja racjez jednym ale przy pracy ze sterownikiem u mnie tem spada do ok 40C ale tez nie pracuje pompa oraz piec (tylko podtrzymanie) i z moich badan organoleptycznych nic sie nie wykrapla w wymiennikuw wymienniku zostaje tylko szara sadza calkowicie suchai smola nie osadza sie na sciankachno ale jesli sprobowal bys ustawic na piecu no 50C i wtedy grzac to po tygodniu zorietujesz sie ze smola oblepila dokladnie wszystkow wymienniku dlatego miom zdaniem jesli piec pracuje przy temp minimum 60Co sterownik powoduje okresowy spadek temp nie szkodzi to piecu pomijam aspekt oszczednosci paliwa przy zastosowaniu sterownika pokojowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arko.kowalski 21.12.2006 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Jak widać za oknem zimy nie ma. Temperatury nie są niższe niż 0 stpni, więc piec pracuje praktycznie wyłącznie w nocy- pow. domu łącznie ok.200 m na trzech poziomach, temperatura ustawiona na programatorze pokojowym 21 oC.Po załadowaniu 100 kg ekogroszku do zasobnika wystarcza go na tydzień. Jakie będzie spalanie jak temp. spadnie poniżej 0 również w dzień jeszcze nie wiem, bo piec pracuje dopiero od początku grudnia.A co do utrzymywania temperatury pieca powyżej 60 0 C, to w instrukcji DEFRO jest równiez taka informacja- autor mówi o zagrożenie rdzą, ale jest też inna informacja: w przypadku gdy piec używany jest przy niższych temperaturach, zaleca się wygrzanie go raz na tydzień w temp. 70-80 0 C. Wydaje mi się, że zalecenia co do tepmeratury spododowane są ostrożnością producentów kotłów. W przypadku zastosowania byle jakiego materiału, a nie stali kotłowej, może faktycznie nastąpiś rdzewienie powierzchni pieca od środka, czyli od komory paleniskowej.Przy nadmiernym schłodzeniu pieca może nastąpić wykroplenie się wody na powierzchni blachy, a jak będzie to podły materiał to fatycznie piec może po jakimś czasie przerdzewieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Talbot 21.12.2006 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Chciałbym zauważyć, że jeśłi ktoś rozważa zainstalowanie kotła kondensacyjnego, to powienien pamiętać, że albo musi odpowiednio przewymiarować grzejniki, albo zastosować ogrzewanie podłogowe. Aby kocioł kondensacyjny miał sens i naprwde osiągał sprawności wyższe od kotłów tradycyjnych musi pracować w niskich temperaturach.Jeśli do instalacji zaprojektowanej/policzonej dla zwykłego kotła "doczepimy" kocioł kondensacyjny, to nie uzayskamy spodziewanych oszczędności. Co do wyboru gaz-groszek to przy domu o powierzchnii około 150m2 można sie spodziewać rocznej różnicy bliżej 1000 PLN niż 100 PLN, zakładajac że w instalacji dominują grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 21.12.2006 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Talbot Ta różnica będzie mniejsza niż 1000zł, a w przypadku powierzchni 150m2, jest to powierzchnia graniczna, poniżej której kocioł na ekogroszek jest nie opłacalny.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpin 21.12.2006 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Mam kocioł na ekogroszek od lipca 2006 koszty CWU w miesiącach gdy nie używałem ogrzewania wynosły dla 4 osób w tym 1 cały dzień w domu ,narazie jedna łazienka około 90 zł / mieś. bez oszczędzania , odkąd włączyłem CO podłogówka ( 45m2) na okrągło grzejniki załanczam około 16 do 6 rano w domu 22 C dom o powierzchni 160 m2 od połowy pazdziernika do dzisiaj spaliłem 1250 kg w cenie 520 tona. Wczoraj kupiłem drugą partie ekogroszku już po 590 zł/tona, przed zakupem pieca byłem zdecydowany na gaz z butelki ale po rozmowach z sąsiadami odpuściłem w moim przypadku to bym płacił około 6000 tyś rocznie nawet przedstawiciele firm od gazu twierdzili że to mniejwiecej będą takie koszty i jeszcze te barbarzyńskie umowy w których nie masz żadnych praw tylko obowiązki. Zobaczymy do lipca jakie będą prawdziwe roczne koszty ogrzewania ekogroszkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Talbot 21.12.2006 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Talbot Ta różnica będzie mniejsza niż 1000zł, a w przypadku powierzchni 150m2, jest to powierzchnia graniczna, poniżej której kocioł na ekogroszek jest nie opłacalny. Pozdrawiam Jakich kryteriów używasz do oceny i z czym porównujesz kocioł na ekogroszek? Pytam zupełnie poważnie i z zawodowej ciekawości. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 21.12.2006 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Talbot Ta różnica będzie mniejsza niż 1000zł, a w przypadku powierzchni 150m2, jest to powierzchnia graniczna, poniżej której kocioł na ekogroszek jest nie opłacalny. Pozdrawiam Jakich kryteriów używasz do oceny i z czym porównujesz kocioł na ekogroszek? Pytam zupełnie poważnie i z zawodowej ciekawości. Pozdrawiam też jestem tym zainteresowana, bo albo piec na groszek, albo gaz w pojemniku, - dom 112 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 21.12.2006 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Talbot wycofuję swoją tezę... Jest ona prawdziwa przy uwzględnieniu wartości amortyzacji kotłów, a to już chyba zbyt głeboka analiza, choć jak najbardziej słuszna.Bez uwzględnienia amortyzacji, róznica w kosztach ogrzewania rzeczywiście oscyluje w okolicach 1000zł.Przepraszam za wprowadzenie zamętu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostt 21.12.2006 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 nie, mysle ze Powinno sie obliczac koszty ogrzewania wraz z amortyzacja innymi slowy porownujac 2 sposoby ogrzewania domu powinno sie wziasc pod uwage koszty pieca i przylacza potem kazdy jeszcze powinien sie zastanowic ile chce i moze doplacic za komfort oraz za niezaleznosc energetyczna (wielopaliwowosc) no bo kto z nas przewidzi kiedy ktos kurek zakreci niezgodze sie ze graniczna wielkoscia domu jest 150m2 bo to zalezy od wielu czynnikow np od docieplenia i wysokosci pomieszczen (wybacz lukol-bis bardzo sie wstydze ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Talbot 22.12.2006 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Do AVE!:Jeśli stoisz przed wyborem groszek albo "gaz pojemniku" (rozumiem że masz na myśłi propan, ew. propan-butan) to tak naprawdę wybór jest tylko jeden.Ogrzewanie gazem ciekłym jest kosztowo porównywalne z ogrzewaniem olejowym niestety.Czyli groszek będzie cię wychodził przynajmniej dwukrotnie taniej ( a raczej trzykrtotnie)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Talbot 22.12.2006 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Talbot wycofuję swoją tezę... Jest ona prawdziwa przy uwzględnieniu wartości amortyzacji kotłów, a to już chyba zbyt głeboka analiza, choć jak najbardziej słuszna. Bez uwzględnienia amortyzacji, róznica w kosztach ogrzewania rzeczywiście oscyluje w okolicach 1000zł. Przepraszam za wprowadzenie zamętu. Pozdrawiam Spoko I masz trację że uwzględniać trzeba różnice w kosztach, ale to już każdy musi sonbie zrobić we własnym zakresie tak naprawdę, bo najlepiej zna ceny, za jakie mozę mieć dane urządzenia. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0grzegorz 22.12.2006 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 ale konkretniej czy ktoś mi może wskazac kilka konkretnych kożyści z opalaniem eko groszkiem a nie np. węglem metodą tradycyjną to dla mnie bardzo istotne bo za najdalej miesiąc musze kupić piec tylko cały czas wacham się czy na eko groszek czy tradycyjny z nadmuchem i sterownikiem grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts