kaczorek. 22.12.2006 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 za eko groszkiem przemawia chyba "wygoda" - jezeli mozna palenie weglem nazwać wygodą na forum przeczytałem pare wypowiedzi uzytkownikow którzy z tradycyjnych kotłów przesiedli się na eko-groszki i sa zadowoleni - mniej pracy trzeba tym kotłą poswięcić -chodzi o palenie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/68130-kondensat-czy-eko-groszek/page/3/#findComment-1515927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 22.12.2006 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 [quote="Talbot]Do AVE!: Jeśli stoisz przed wyborem groszek albo "gaz pojemniku" (rozumiem że masz na myśłi propan, ew. propan-butan) Czyli groszek będzie cię wychodził przynajmniej dwukrotnie taniej ( a raczej trzykrtotnie) Pozdrawiam Włąsnie tak, chodziło mi o propan a piec - oczywiście z podajnikiem - i na tym chyba ad Ogrzegorz - polega przewaga groszku - ze da sie podawać przez dozownik i nie ma potrzeby codziennego podkładania Talbot, dzieki za informację Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/68130-kondensat-czy-eko-groszek/page/3/#findComment-1515940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostt 22.12.2006 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 piec z podajnikiem jest odrobine oszczedniejszy w zimie od dobrego pieca dolnego spalania i calkiem sporo oszczedniejszy w okresie przejsciowym (wiosna,jesien) reasumujac przy paleniu tylko wegleglem piec z podajnikiem jest oczczedniejszy ale jest o tyle drozszy od "zwyklego" pieca ze za zakupem moze przemawiac tylko komfort. no bo przeciez mozna zaladwoac piec i wyjechac na np tydzien nie bojac sie ze instalacja zamarznie, no i nie trzeba ogladac pieca czesto to jesli chodzi o ekogroszek zupelnie inaczej ma sie sprawa z owsem tu oszczednosc na paliwie moze byc wieksza niz 50% wiec różnica ceny miedzy piecem zwyklym a z podajnikiem moze sie zwrucic po okolo 2 sezonach Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/68130-kondensat-czy-eko-groszek/page/3/#findComment-1516480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 23.12.2006 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2006 inaczej ma sie sprawa z owsem tu oszczednosc na paliwie moze byc wieksza niz 50% ta tylko jaki piec kupić ( tylko nie mów ze te włoskie po 4000 euro) zeby dobrze na owsie palił ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/68130-kondensat-czy-eko-groszek/page/3/#findComment-1516786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostt 23.12.2006 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2006 kaczorek. wszystko zalezy czym planujesz palic glowniepiece na ekogroszek glownie nadaja sie do palenia ekogroszkiem (no chyba ze stosuje sie przerobki - no ale przerobki sa mozliwe i znam przynajmniej 1 firme ktora tak robi)piene na pelets i owies sluza glownie do spalania tych materialowawaryjnie mozna spalac ekogroszek ale nie jest to dobry pomysl (nie spotkalem sie jeszcze z przerobkami palnika aby dostosowac taki piec do spalania ekogroszku) mozna kupic gotowy piec na to i na to z firmy ling ale mnie osobiscie nie podobaly sie warunki gwarancyjne, cena i jakosc wykonaniamozna kupic zwyklu piec na ekogroszek i dostosowac go do spalania np owsa albo mozna kupic piec ktory spala glownie owies ja wybralem opcje z kupieniem mozliwie tanio dobrego pieca na ekogroszek a potem dodac przystawke, katalizator ceramiczny i dodadkowe zabezpieczenie zasobnika i miec prawdziwy piec wielopaliwowy bo u mnie peletsu tanio nie dostaniesz ale zato wegiel i owies juz takprzyczym jako ze u mnie ziemia jest bardzo dobrej klasy maga wystepowac problemy z tanim owsem wiec wolalem sie zabezpieczycale jak bym mial wybierac piec na owies chyba bym wybral piec grandpal bo jest tani a ludzie sobie chwala - poczytaj watek na forum Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/68130-kondensat-czy-eko-groszek/page/3/#findComment-1517160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0grzegorz 28.12.2006 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 dzieki ludziez zaodpowiedzczy eko groszek czy coś innego chyba jestem juzzdecydowany na eko przemawiaza tym lepsza wygoda jewzeli chodzi o palenie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/68130-kondensat-czy-eko-groszek/page/3/#findComment-1520856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraktom 29.12.2006 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 firma ling sprzedaje taka przystawke ale do swojego kotla - koszt cos kolo 100zł ale nie koniecznie musi pasowac do kazdego palnika (srednica talerza) do tego trzeba urzyc katalizator ceramiczny niepamietam kto ale ktos na forum wymyslil zeby na przystawce umiescic na wysokosci 7cm cegle szamotowa (katalizator ceramiczny ) - to rozwiazanie sprawdzil sam i chwali sobie dodadkowo tak dla spokoju za zasobnikiem powinno sie umiescic zbiornik na wode wraz z bezpiecznikiem parafinowym (zabezpieczenie przed pozarem paliwa) wszystkie te rozwiazania wziolem z pieca firmy ling koszt dostosowania pieca do spalania owsa jest niewielki a zyski spore ps. lukol-bis pierwszy raz sie z tobo w 100% nie zgadzam Witam, jestem dyrektorem firmy KLIMOSZ SP. z o.o., producenta kotłów Ling (Ling to marka kotła nie firmy). Parę uwag do Pańskiego postu: Na palniku dostosowanym do spalania owsa - specjalnym ruszcie z kołnierzem, nie należy układać żadnych kształtek. Wystarczy obniżyć zamontowane standardowo w kotle katalizatory ceramiczne na wysokość ok. 7 cm na palnikiem wykorzystując istniejące półki lub dostarczane przez nas adaptery. Zbiornik z bezpiecznikiem parafinowym jest zabezpieczeniem przy spalaniu węgla eko-groszek. Przy spalaniu biomasy w tym owsa należy zastosować zabezpieczenie zaworem termostatycznym połączonym z siecią wodociągową - można zamówić wraz z kotłem. Pozdrawiam i polecam się w przypadku pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/68130-kondensat-czy-eko-groszek/page/3/#findComment-1522242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostt 29.12.2006 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 no ok tyle tylko ze pamietam ze na poczatku firma nie dawala haczyków do obnizenia katalizatora i podejzewam stad ten pomysl no ale jesli firma daje juz te haczyki to w lingu (czyt piecu typ ling firmy KLIMOSZ SP. z o.o. ) to akurat w tym piecu nie trzeba sie meczyc a jesli chodzi o pytania to mam jedno jak prawie zdecydowalem sie na zakup linga ale 3 sprawy nieco mnie zniechecily 1 to gwarancja 24 miesiace to troche malo 2. ay uzyskac gwarancje piecu musi uruchomic ekipa z firmy klimosz - pytanie dlaczego ? 3. cena - no ale o to juz sie nie bede pytal Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/68130-kondensat-czy-eko-groszek/page/3/#findComment-1522677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraktom 29.12.2006 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 no ok tyle tylko ze pamietam ze na poczatku firma nie dawala haczyków do obnizenia katalizatora i podejzewam stad ten pomysl no ale jesli firma daje juz te haczyki to w lingu (czyt piecu typ ling firmy KLIMOSZ SP. z o.o. ) to akurat w tym piecu nie trzeba sie meczyc a jesli chodzi o pytania to mam jedno jak prawie zdecydowalem sie na zakup linga ale 3 sprawy nieco mnie zniechecily 1 to gwarancja 24 miesiace to troche malo 2. ay uzyskac gwarancje piecu musi uruchomic ekipa z firmy klimosz - pytanie dlaczego ? 3. cena - no ale o to juz sie nie bede pytal Szanowny Panie, Od kilku miesięcy oferujemy gwaancję na okres 4 lat od daty uruchomienia. Po okresie prób eksploatacyjnych pierwszych wyprodukowanych kotłów możemy śmiało tę gwarancję wydłużyć. Jak zapewne Pan zauważył obecne modele llinga znacznie różnią się od pierwszych egzemplarzy a to za sprawą doskonalenia produktu w miarę spływających od użytkowników i serwisantów informacji. Między innymi dlatego tak istotne jest pierwsze uruchomienie oraz instruktaż użytkownika przeprowadzony przez autoryzowany serwis. Uruchamiając Pański kocioł serwisant bierze odpowiedzialność za jego poprawną konserwację odpowiednie Pana lub poleconej przez Pana osoby przeszkolenie oraz co ważne za instalację. Na każdym bowiem szkoleniu podkreślam, że serwisant nie ma prawa uruchomić kotła w wadliwie wykonanej instalacji a takich niestety wciąż nie brakuje. Chodzi przede wszystkim o bezpieczeństwo i co tu ukrywać o portfel użytkownika. Często straty spowodowane wadliwym elementem instalacji mogą doprowadzić do zniszczenia kotła i ciężkich przepraw o zwrot kosztów od wykonawcy instalacji. Tego chcemy uniknąć i stąd wymóg "odpalenia" przez autoryzowany serwis. Zaręczam że korzystając z tej usługi zapewnia Pan sobie spokój w przypadku awarii itp. Każdy z naszych serwisantów ma obowiązek posiadać pakiet części zamiennych aby nie było wpadek typu awaria slinika czy podobna awaria i czekanie na kuriera z częściami... Co do ceny. Kotły Ling w całości są wykonywane w jednym zakładzie oczywiście poza regulatorem, silnikiem z przekładnią i wentylatorem. Pozostałe elementy włącznie z podajnikiem i obudowami (w tym malowanie proszkowe) to jeden producent i jeden nadzór. Mało tego, obowiązuje u nas zasada że kocioł od A-Z spawa jeden spawacz zaś montaż od A-Z wykonuje jeden monter. Łatwiej wtedy wyłapać niezgodności w zapewnienu jakości. Materiały jakich używamy są wysokiej jakości (wiem że to ogólnie znany banał ale u nas to naprawdę ważny aspekt kiedy eksportujemy do Skandynawii i połowy krajów europejskich) as to niestety kosztuje. Nie ma rzeczy tanich i dobrych Takie to życie okrutne. Sam buduję i tym się kieruję. Pozdrawiam i polecam się na przyszłe zapytania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/68130-kondensat-czy-eko-groszek/page/3/#findComment-1522804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraktom 29.12.2006 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 no ok tyle tylko ze pamietam ze na poczatku firma nie dawala haczyków do obnizenia katalizatora i podejzewam stad ten pomysl no ale jesli firma daje juz te haczyki to w lingu (czyt piecu typ ling firmy KLIMOSZ SP. z o.o. ) to akurat w tym piecu nie trzeba sie meczyc a jesli chodzi o pytania to mam jedno jak prawie zdecydowalem sie na zakup linga ale 3 sprawy nieco mnie zniechecily 1 to gwarancja 24 miesiace to troche malo 2. ay uzyskac gwarancje piecu musi uruchomic ekipa z firmy klimosz - pytanie dlaczego ? 3. cena - no ale o to juz sie nie bede pytal Szanowny Panie Od kilku miesięcy gwarancja wynosi 4 lata a to za sprawą zakończenia prób eksploatacyjnych pierwszych kotłów i udoskonaleń w konstrukcji wprowadzonych na podstawie informacji od użytkowników oraz serwisantów. Wymóg uruchomienia przez autoryzowany serwis Klimosz (nie naszą ekipę ) to po prostu bezpieczeństwo Pańskie i kotła. Serwisant uruchamia, szkoli w zakresie konserwacji i eksploatacji oraz co najważniejsze odbiera instalację. Nie ma bowiem prawa uruchomić kotła w nieprawidłowo wykonanej instalacji. Zapewnia Pan sobie spokój w razie awarii i naprawdę polecam korzystanie z firm które taki wymóg stosują ponieważ te firmy naprawdę zapewniają serwis... Cena. Nie ma rzeczy dobrych i tanich. Sam budując stosuję tę zasadę ale mogę dodać że jako eksporter kotłów do Skandynawii i połowy krajów europejskich musimy dbać o jakość a to kosztuje. Kotły od A-Z wykonuje jeden spawacz i jeden monter aby można było łatwiej wyłapać niedoskonałości w zapewnieniu jakości. Stąd cena jednak warto chyba zapłacić więcej za spokój. Polecam się na przyszłość Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/68130-kondensat-czy-eko-groszek/page/3/#findComment-1522830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts