Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duże czy małe okna

wels

Recommended Posts

Wiesz, nikt Ci nie broni zrobić domu bez okien, :) ......

tylko delikatnie sie wtrace :wink:

owszem zabroni :wink:

prawo budowlane

:wink: W przepisach jest nawet podany % jaki musza zajmowac powierzchnie przepuszczajace swiatlo wzgledem pow. pomieszczenia w jakim sie znajduja ;) [pomijajac lazienki, ciagi komunikacyjnepom gosp . itp. oczywiscie )

"eeee, otóż niezgodzę się z Panią, Pani Nino"

nie PB a Warunki Techniczne jakim powinny odpowiadać budynki i ....

co oznacza, że mogą ale nie muszą? :roll:

jak jesteś Krecikiem lub Panem Magoo okien to możesz nie mieć, bo po co :D

prawo budowlane

:wink: W przepisach jest nawet podany % jaki musza zajmowac powierzchnie przepuszczajace swiatlo wzgledem pow. pomieszczenia w jakim sie znajduja ;) [pomijajac lazienki, ciagi komunikacyjnepom gosp . itp. oczywiscie )

to ja moze uscisle :wink: bo poszlam troche skrotem myslowym

owszem Warunki Techniczne (z tym ze w PB jest odnosnik do tychze WT-)

dwa -ale pomimo slowa "powinny" jest to oczywiste ze "musza" :wink:

Oczywiscie ze teoretycznie - interpretowac slowo "powinny" mozna tak jak Ty, to jednak :

a. zaden architekt nie podpisze sie pod projektem ktory nie odpowiada WT i nie stworzy domu w ktorym nie bedzie okien, nie bedzie odpowiedniej wysokosci pomieszczen, zachowanej min. szerokosci korytarzy i drog ewakuacyjnych itp (czyli tych wszystkich wytycznych ktore okreslaja WT)

Z kolei zlozenie projektu takiego ktory spelnia WT a zbudowanie sobie wg wlasnego widzimisie czyli np wlasnie bez okien i z np. pom uzytkowymi pon. 2 m wysokosci czy np. wywalenie sobie wentylacji graw. z takich pom jak lzanienki czy garaze - jest samowolka bud.

b. osoba (osoby) odbierajacy technicznie budynek np. bez okien (czyli de facto nie spelniajacy WT) nie dopuszcza do jego odbioru i legalnego uzytkowania :wink:

Czyli - pomimo uzytego slowa "powinny" [choc glowy nie dam czy wlasnie tak to zostalo okreslone] jest oczywiste ze "trzeba" :wink:

To ze pozniej mozna sobie te okna pewnie zamurowac czy zabic dechami i zyc jak krecik to juz inna sprawa :wink: - bo pewnie nikt nie zabroni :wink:

Jak najwięcej szkła. Ja mam w jadalni i pokoju dziennym prawie 21 m2 szkła. Istotne jest aby ramy były albo 5-komorowe PCV, albo drewno a szyby z tzw. ciepłą ramką (brak mostków termicznych ). W zimie przy słonecznej pogodzie pomieszczenia nagrzewają się od słońca tak, że aż czuć to ciepło. Jak wchodzę do kogoś kto ma małe okna odnoszę wrażenie, że jest nieco ciemno.

Moda jest na coraz większe okna/przeszklenia. Nie będę ukrywał, że w parze za modą idą też technologiczne udoskonalenia rodzaji szkła budowlanego, które zajmuje średnio 80% powierzchni okna ( 20% to ramy czyli ościerznica i skrzydło). Wspomniane udoskonalenia czyli wyrafinowane typy szyb zespolonych niosą ze sobą ich dosyć wysoką cenę zakupu w stosunku do szyby 1,0.

Aby zneutralizować (ograniczyć w dużym stopniu) temperaturę na elewacjach np. płd. czy zach. zaleca się stosowanie tzw szkła selektywnego. Aby ograniczyć częstotliwość mycia szkła zaleca się stosowanie szkła tzw samoczyszczącego. Dodatkowo aby ograniczyć zużycie energii cieplnej coraz więcej sprzedaje się szyb o współczynniku U = 0,7 W/m2K, który jest porównywalny z U ściany 3 W (nie będę ukrywał, że technologia typu ytong jest na dzień dzisiejszy jednak najcieplejsza ale i najdroższa). Te wszystkie 3 funkcje szkła można połączyć w jednej szybie zespolonej - przykładem są przeszklenia na warszawskich "drapaczach chmur" gdzie szkło to ściana i ludzie dobrze się mają !!!

Także są sposoby na dzień dzisiejszy aby stworzyć komfortowe warunki bytowe dla ludzi w tzw domach ze szkła.

Wydaje mi się, że okna duże a szczególnie typu PANORAMA pasują do budynków o nowoczesnej architekturze !!!

Pozdrawiam

Jasny gwint. Zmieniły sie wymagania dot. U dla ścian a ja o tym nie wiem. Do tej pory było że ściana 1W m mieć nie mniej niż 0,5 a 2 i iecej W, nie mniej niż 0,3. W niświadomości byłem również myśląc że U szyby jest rózne od U okna. Musze zrrewidować swoja wiedze.

Pozdrawiam.

hmm a wlasciwie... co tam w srodku jest? :wink:

to moze ja w ramach poznawczych zrobilabym taka mala dziurke? :wink: :D

W oknach próżniowych jest zazwyczaj argon. I to nie raz pod ciśnieniem nieco większym niż atmosferyczne.

Są modele z częściowo odpompowanym powietrzem, próżni o znacząco mniejszym ciśnieniu się nie stosuje bo szyby by nie wytrzymały a do tego takie konstrukcje utrzymują niezłą szczelność przez kilka lat, potem jest gorzej i próżnia "się ulatnia"

Co do okien to wtrącę jeszcze swoje przemyslenia. Nasze okna do dużych nie należą - choć wiem, że niektórzy przy tym projekcie zastanawiają się nad zmianami polegającymi na zamianie 2 małych na jedno duże. Jednak przy pewnych domach ogromne okna wyglądają dziwnie. Pamiętajmy o tym decydując się na zmiany by nasz domek nie okazał się "atrakcją" ulicy.

Czasami by poprawić oswietlenie wystarczy zmienić ustawienie domu względem stron świata - my właśnie przez to mamu odbicie lustrzane. Z rana słońce wchodzi od wschodu przez otwartą na salon kuchnię (północno wschodnia elewacja), potem doświetla intensywnie wykusz (południowa wystawa) no a okna salonu wychodzą na południowy zachód.

Niestety te zmiany potrzeba wykonać przed budową.

prawo budowlane

to ja moze uscisle :wink: bo poszlam troche skrotem myslowym

owszem Warunki Techniczne (z tym ze w PB jest odnosnik do tychze WT-)

dwa -ale pomimo slowa "powinny" jest to oczywiste ze "musza" :wink:

Nie muszą.

Prawo własności może być ograniczone tylko w drodze ustawy. A WT to tylko rozporządzenie. :lol:

Ja okien nie zasłaniam, ja chronię dom przed nadmiernym nagrzaniem, tworząc przjemny półcień. ... :D

jak dla mnie to masło maślane ... ale niech będzie :D

nie zasłaniasz tylko chronisz przed nagrzaniem

OK

wesołych świąt ...:wink: