stukpuk 20.12.2006 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Witam wszystkich. kupiliśmy działke,bez uzbrojenia.Kable wystają 20 m od mojej działki.Ile kwh zamówić w elektromni?Blizniak prawie 200m.Słyszałem że średnio biorą 10-15. A w elektrowni powiedzieli,że 10 kwh to za mało(pan stwierdził,że pralka nie będzie chodzić)coś mi się nie chce wieżyć bo wujek ma 7 kwh i wszystko działa,piłuje drzewo,spawa,itp.1 kwh kosztuje ~150 zł(w tym skrzynka,bezpieczniki,itp)Powiedziano mi jeszcze,że musze wykupić tyle kwh żeby pokryć 25% ich wydatków przy uzbrojeniu skrzynki.I jak mi 10 starczy,ale nie pokryje 25%,to będe musiał wziąść wiecej.Bo jak nie to nie ma prądu! Jak jest naprawde? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 20.12.2006 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Mieszkamy od ponad roku w dużym domu (500m2) dwie 2-osobowe rodziny. Stale są włączone 3 telewizory i 2 komputery, światła w kilku pokojach na raz. Do tego oświetlenie zewnętrzne halogeny 500W z czujnikami ruchu. Trwają jeszcze prace wykończeniowe, więc włączane są różne urządzenia, piły, wiertarki, szlifierki itp. Mamy podłączony jeden licznik dwutaryfowy na prąd jednofazowy z mocą umowną 4 kW i zabezpieczeniem przedlicznikowym 25A. Miał być do tego jeszcze drugi licznik jednotaryfowy na prąd trójfazowy z mocą 7 kW, ale nie został podłączony, bo na razie jak się okazuje jeden wystarcza. Tylko w jednym przypadku musimy uważać, aby jednocześnie nie włączać pralki i zmywarki. Problem ten zniknąłby , gdyby zwiększyć moc o 2 kW. Dlatego uważam, że energetyka zwyczajnie naciąga na opłaty abonamentowe. Dużą moc potrzebujesz, gdy masz dużo grzejników, np. bojler na wodę, przepływowe ogrzewacze wody, piece elektryczne albo maszyny do działalności gospodarczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 20.12.2006 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Dziękuje za odpowiedz.I jak dobrze zrozumiałem to 6 kwh by wam wystarczyło?Te 4kwh dotyczą jednej rodziny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 20.12.2006 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Te 4 kW dotyczą całego domu, więc korzystają obie rodziny jednocześnie. Kuchnia jest jedna, bo drugą rodzinę stanowią moi rodzice emeryci 80-letni. W kuchni jest co dzień eksploatowany cały sprzęt elektryczny: mikrofalówka, piekarnik, czajnik, mikser, krajalnica, maszynka do mielenia, do obierania pyrek itp. i zmywarka, dwie lodówki, zamrażarka. Nasze rachunki za prąd oscylują dookoła 400,- zł/ 2mies. Byłyby większe , ale myślenie ekonomiczne przejawia się u nas nie na wyłączaniu wszystkiego tylko na pilnowaniu, aby urządzenia o dużej mocy jak zmywarka ,pralka, żelazko, odkurzacz, piekarnik włączać na drugiej tańszej taryfie. Rodzice siedzą w oddzielnych pokojach, każdy przed swoim telewizorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 20.12.2006 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Przestańcie jak moze 4kW wystarczyć? Bojler elekrtyczny ma grzałkę średnio 2000 W czyli 2kw, zasilacz komputera to 350 W, a jak tak nam sie zachce zamontować przepływowy ogrzewacz wody to co wtedy??? A jak tak wpadniesz na pomysł maty elektrycznej albo kabelek grzewczy w łazience sobie zapodać to jak będzie?? Jak będziesz gotował wodę na kawę w czajniku elektrycznym to trzeba wszystko wyłączyć bo WYWALI. Dajcie spokój, na co 4 kW?? zamówcie 1 kW - to będzie tanio dlatego że sąsiad Ignaca od strony teścia Józka tak ma i mu wystarcza Śmiechu warte Zamów 13 kW, spoko wystarczy na wszystko. Pamiętaj tylko że w umowie z ZE trzema umieścić adnotacje iż na czas budowy zamawiasz np. 3 kW I jeszcze jedno zamów 3 fazy nie jedną. powodzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 20.12.2006 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Ja wziąłem 10 kW i to chyba za dużo.... Q. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 20.12.2006 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Jeszcze jedno, cena za te 13 kW prądu 3 fazowego wyniosław 2004 roku 1268 zł, proponuję dowiedzieć się ile bedziesz musiał dopłacić jak zechcesz zwiekszyć ilość zamówionej energi??? Zastanów się dobrze, poczytaj forum nie jdnokrotnie inwestorzy muszą domawiać dodatkową energię jak się okazuje że im nie starcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 20.12.2006 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Ja wziąłem 10 kW i to chyba za dużo.... Q. A jakieś szczegóły?Jakie metry?itp? W Słupskiej energetyce zaśpiewali mi 154 zł za 1 kwh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 20.12.2006 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Zezo nie filozofuj tylko naucz się czytać ze zrozumieniem W normalnej rodzinie nikt nie włącza wszystkich urządzeń na raz. Mieszkamy i korzystamy i nam wystarcza. To jest fakt a nie gdybanie jak w Twoim przypadku. Do tego mamy przygotowane wszystko do podłączenia drugiego licznika, JAK ZAJDZIE potrzeba ,to podpisuję umowę i mam jeszcze 7 kW. Do tej pory potrzeba taka nie zaszła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 20.12.2006 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 pyrka napisała Do tego mamy przygotowane wszystko do podłączenia drugiego licznika, JAK ZAJDZIE potrzeba ,to podpisuję umowę i mam jeszcze 7 kW. Ile cie to kosztuje, te dodatkowe 7kW???? Zezo nie filozofuj tylko naucz się czytać ze zrozumieniem W normalnej rodzinie nikt nie włącza wszystkich urządzeń na raz. Faktycznie masz racje, w normalnej rodzinie syn pyta: Tato mogę włączyć kompa??? a Tato mówi NIE, musisz poczekać mama suszy włosy suszarką 1000W a ja odkurzam /1000W/ dywany. i jeszcze jedno JAK ZAJDZIE potrzeba ,to podpisuję umowę i mam jeszcze 7 kW a jak sie okaże że stacja transformatorowa nie może dać tych dodatkowych 7kW /zostały już zamówione przez sąsiadów/ to co nam zostaje???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 20.12.2006 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Chyba wezme 10 kwh,na czas budowy 3 kwh.Rozmawiałem przed chwila z gościem co się orientuje i mów,że jak będzie za mało to zawsze te 2-4 mogę domówić,że to tylko kwestia wymiany bezpieczników na mocniejsze?! To prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 20.12.2006 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 pyrka a wiesz jaką moć ma: - piekarnik w kuchence?? srednio około 4 kW a wiesz jaką moc ma ceramiczna płyta grzewcza w kuchence? srednio około 3,5 kW a np.taka ceramiczna płyta indukcyjna to ma 7 kW. Więc nie pisz mi że filozofuję, możesz nawet mieć 1 kW mnie nic do tego, ale ja iważam że te 4kW co napisałaś jest zdecydowanie za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 20.12.2006 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 stukpuk napisał jak będzie za mało to zawsze te 2-4 mogę domówić,że to tylko kwestia wymiany bezpieczników na mocniejsze?! To prawda? Muszę ci powiedzieć ze radykalnie się na pradzie nie znam, czytałem tu i tam parę kwesti, oraz pytałem paru fachowców na pewne tematy, jak to jest z tymi bezpiecznikami to nie wiem, ale jeśli mogę ci coś zaproponować to GOŚĆ który ci będzie robił projekt niech od razu przewidzi bezpieczniki o większej mocy nie będzie problemów w przyszłości, ale nie wiem czy tak może zrobić? Ale kto pyta nie bądzi. Powodzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 20.12.2006 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 stukpuk Jeszcze jedno z tego co mi jest wiadomo to w okresie budowy rachunek miesięczny zależy od mocy zamówionej ale po zakończeniu budowy - płacisz tylko za zużycie, tak że zastanów się dobrze ile energi zamówić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 20.12.2006 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 pyrka a wiesz jaką moć ma: - piekarnik w kuchence?? srednio około 4 kW a wiesz jaką moc ma ceramiczna płyta grzewcza w kuchence? srednio około 3,5 kW a np.taka ceramiczna płyta indukcyjna to ma 7 kW. Więc nie pisz mi że filozofuję, możesz nawet mieć 1 kW mnie nic do tego, ale ja iważam że te 4kW co napisałaś jest zdecydowanie za mało. Zezo to są moje słowa kilka postów wyżej: "Dużą moc potrzebujesz, gdy masz dużo grzejników, np. bojler na wodę, przepływowe ogrzewacze wody, piece elektryczne albo maszyny do działalności gospodarczej" Jeszcze raz powtarzam , czytaj ze zrozumieniem. nie mam kuchenki elektrycznej tylko gazową i piekarnik w mikrofalówce z dwoma grzałkami tradycyjną i kwarcową i nie wiem ile mają mocy, nie chce mi sie sprawdzać. Nie mam kuchenki indukcyjnej ani elektrycznych podgrzewaczy wody. Nikt nikogo nie pyta. Ty masz widać mentalność 5 latka i jak trzy razy Ci się nie powtórzy tej samej informacji to nie zapamiętasz, więc jeszcze raz powtórzę : jest tylko jeden przypadek, o którym musimy pamiętać, żeby nie włączać pralki i zmywarki jednocześnie. Inne urządzenia pracujące w tym samym czasie nie wywalają korków. Te 7kW nic mnie na razie nie kosztuje. Jest zrobione przyłącze według projektu i zapotrzebowania mocy na dwa liczniki 4 kW i 7 kW i był opłacony koszt przyłącza. Te 7 kW jest dla mnie zarezerwowane i czeka, więc nie ma obaw, że zabraknie, bo musieliby mi oddać pieniądze za przyłącze. Po prostu nie mam drugiego przewidzianego w projekcie licznika na 7 kW i nie muszę płacić co miesięcznego abonamentu za nieużywaną moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 20.12.2006 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 pyrka Ty wiesz swoje ja wiem swoje, powodzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 20.12.2006 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Zgłupiałem teraz całkiem! To jeżeli zamówie 10,a będe używał 6(nie znam się czy to możliwe wogóle)to będe płacił za coś czego nie używam?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 20.12.2006 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Stukpuk, podpisuje się dwie umowy.Pierwszą na etapie budowy przyłącza do skrzynki, jest umową o przyłączenie do sieci z mocą przyłączeniową, którą sam określasz.-robią przyłącze kabla do skrzynki.I druga umowa o dostarczanie energii i świadczenie usług przesyłowych na moc umowną.-podłączają licznik. Moc umowna może być mniejsza lub równa mocy przyłączeniowej. W pierwszej umowie płacisz jednorazowo za przyłączenie ok.150,- za każdy kW mocy przyłączeniowej. Stawka jest różna w zależności od oddziału. W drugiej umowie będziesz płacić co miesiąc abonament za każdy kilowat mocy umownej. Moc umowną możesz zawsze zmienić na wyższą lub niższą w ramach mocy przyłączeniowej. Zwiększenie mocy umownej powyżej mocy przyłączeniowej jest możliwe po zawarciu nowej umowy przyłączeniowej(aneksu) na zwiększenie mocy przyłączeniowej o żądaną wartość i za te dodatkowe kW trzeba będzie dopłacić opłatę przyłączeniową.Dlatego ja mam zapas, umowa przyłączeniowa była na wyższą moc a umowa o świadczenie usług przesyłowych na niższą. W moim przypadku jest to uzasadnione, bo ma z nami mieszkać w przyszłości rodzina syna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 20.12.2006 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 mpoplaw Ale się wykazałeś HO HO aż miło takiego znawcy poczytać Proszę bardzo zamierza grzać prądem i tylko 13 kW zamówił. Po pierwsze jeśli zamierzać grzac prądem to napisz jakie to ma być grzanie? Jakie grzanie CWU? Bardzo mnie to ineresuje Następny znawca się znalazł. A na czas budowy tylko 6 kV zamówi i jest pewny że wystarczy a płaci 2 razy więcej niż ja taki ciemny gość, który tylko w 3 kW zainwestował, gdzie średnio normalni ludzie zamawiaja na czas budowy 1 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 20.12.2006 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 mpoplaw pomyłka rzecz ludzka, wiesz ile miałem zamiar napisać ale co tam dołoże mu, a niech wie......... wiesz jakie to prymitywne mpoplaw, jakie to śmieszne daruj sobie powodzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts