retrofood 21.12.2006 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Ale damy rade!!!! Jeszcze się żaden nasz dom nie zawalił pozdrawiam i wesołych świąt[/b] Pewnieście tapetowali przed rozbiórką rusztowań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 21.12.2006 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Nic z tych rzeczy.My budujemy,a potem inwestor załatwia projekt w tył.(fakt autentyczny).kasa czyni cuda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RaStro 21.12.2006 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 ..... Zważ tylko że kolega MARKOG zamówił 25kW i twierdzi że wykorzysta na _styk_ więc moje 13kW wypada marnie... Kolega MARKOG zamówił 14kW a nie 25 i mu to wystarcza - co prawda nie może podłączyć spawarki 1fazowej tak więc tani warsztat śluszarski odpada. Fakt... przepraszam, coś mi się pomyliły posty.... Ktoś tu sugeruje że jak zamówisz 26kW to tak jakbyś rocznie miał zużyc 220MWh - he dobre pomyłka pojęć - to jest moc maksymalna której użytkownik nie powinien przekroczyć a nie moc deklarowana do zużycia. [cut]...[/cut] Oczywiscie 26Kw to taki przerosnięty przykład ale dod domku mniej jak 10kW nie warto. 100% prawda, też uważam że mniej niż 10 kW nie warto, ale te 25 to lekka przesada... ...Trafo to w tej chwili brożka ZE, to są ich urządzenia i muszą je wymienić na własny koszt... He niezłe i myślisz ze jak bedzie stacja trafo za 5 lat do nich podejdziesz złożysz wniosek o zmianę zapotrzebowania mocy a oni stwierdzą że za małe trafo na takie operacje to przyjedzie brygada rach ciach wymieni trafo - marzenia. Trafo jest ich zgoda ale po prostu powiedzą ci: NIE MOŻNA Tutaj to różnie może być, trafo pewnie wymienią, ale zgoda nie zrobią tego w miesiąc czy dwa... być może trzeba będzie poczekać, a być może powiedzą że nie można, ale oni też nie mogą sobie pozwolić na to żeby stacja trafo pracowała na granicy mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RaStro 21.12.2006 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 stukpuk Ja fachowcem nie jestem i widzę że ty też nie bardzo /z całym szacunkiem dla Ciebie / poradzę jednak jak rozwiazać ten prblem, ja zrobiłem tak: dowiedziałem się który elektryk na moim terenie wykonuje takie prace, zadzwoniłem do gościa, przyjechał, obgadaliśmy sprawę przy browarku, wyjaśnił mi TO i OWO, załatwił wszystko w ZE, załatwił projekt, materiały, wykonał robotę a ja tylko podpisałem umowę z ZE i wypłaciłem kasiorę. A ile mnie to kosztowało?? No więc tak: - projekt przyłącza - 600 zł - materiały 1000 zł - robocizna 500 zł razem 2100 zł ta robocizna i materiały to potrzebne były do przyłącza, czy to już za odcinek od przyłącza do budynku lub RBtki? Pytam, bo np. mi przyłącze wykonuje ZE (twierdzą że inaczej się nie da, a elektryk chciał mnie naciągnąć na materiały i robociznę ). U mnie przyłącze kablowe od linii naziemnej umieszczonej po drugiej strony drogi (w grę wchodzi wykonanie przebitki pod jezdnią), do tego ZE kupuje skrzynkę złącza kablowego i skrzynkę pomiarową. Do mnie należy wykonanie na razie odcinka od przyłącza do budynku (chwilowo to będzie tzw. RBtka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz2005 22.12.2006 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Moi drodzy. Proszę mnioe poprawić jeśli się mylę ale: 1.) Zabezpieczenie I=25A, prąd U=230V 3-fazy 2.) P=U*I czyli 230*25 = 5750 W * 3 (fazy - każda oddzielnie) = 17250 W3.) Jeśli podłączę urządzenie (odbiornik) 3 -fazowy (przesunięcie faz względem siebie to 120 stopni czyli sin 120 st = 0,866) to wtedy 17250 W * 0,866 = 14938,5 W. Czyli np. silnik pradu trójfazowego 15 kW powinien wycisnąc z tego przyłącza "siódme poty" ale powinien pójść.4.) Kiedy użytkuje urządzenia podłączone oddzielnie do każdej fazy to moc max 17 250 W.5.) Na powyższe obliczenia nalezy wziąć poprawki ponieważ nie wiem jak to się nazywa w języku energetyków, ale przy włączaniu większości urządzeń (zwłaszcza takich z silnikiem) następuje tzw. szpikulec, czyli w ułamku sekundy jest "przepięcie" - wynika to z przepływu prądu przez uzwojenia (analogicznie jak w przypadku rozruchu samochodu po 3 dniach stania na 20 st. mrozie) i 6.) Dlatego moc określana przez energetyków przy 25A to 13 kW (przypominam zależy od użytego urządzenia) Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt PS. Po 8 miesiącach odebrałem wczoraj pozwolenie na budowę, ale przechodzę ostry kryzys wiary więc proszę o wsparcie forumowiczów (oczywiście psychiczne - opiszcie wasze sukcesy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 22.12.2006 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Moi drodzy. Proszę mnioe poprawić jeśli się mylę ale: 1.) Zabezpieczenie I=25A, prąd U=230V 3-fazy 2.) P=U*I czyli 230*25 = 5750 W * 3 (fazy - każda oddzielnie) = 17250 W 3.) Jeśli podłączę urządzenie (odbiornik) 3 -fazowy (przesunięcie faz względem siebie to 120 stopni czyli sin 120 st = 0,866) to wtedy 17250 W * 0,866 = 14938,5 W. Czyli np. silnik pradu trójfazowego 15 kW powinien wycisnąc z tego przyłącza "siódme poty" ale powinien pójść. 4.) Kiedy użytkuje urządzenia podłączone oddzielnie do każdej fazy to moc max 17 250 W. 5.) Na powyższe obliczenia nalezy wziąć poprawki ponieważ nie wiem jak to się nazywa w języku energetyków, ale przy włączaniu większości urządzeń (zwłaszcza takich z silnikiem) następuje tzw. szpikulec, czyli w ułamku sekundy jest "przepięcie" - wynika to z przepływu prądu przez uzwojenia (analogicznie jak w przypadku rozruchu samochodu po 3 dniach stania na 20 st. mrozie) i 6.) Dlatego moc określana przez energetyków przy 25A to 13 kW (przypominam zależy od użytego urządzenia) Moc prądu 3-fazowego to: P = V3 * U * I * cos fi (V3 to pierwiastek z trzech = 1,73) przy włączaniu większości urządzeń nie następuje szpikulec, tylko pobór prądu rozruchowego, którego wielkość zależy od paru czynników. Dla silnika indukcyjnego jest on ok. 3 - 7 razy większy od znamionowego. W resztę wyliczeń się nie bawcie bo do niczego nie jest wam to potrzebne. PS. Z tym silnikiem 15 kW to nie byłbym taki pewny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 22.12.2006 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Ja wziąłem 10 kW i to chyba za dużo.... Q. A jakieś szczegóły?Jakie metry?itp? W Słupskiej energetyce zaśpiewali mi 154 zł za 1 kwh. Hej, 149 m2 użytkowej, ogrzewanie gazowe. Siła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 22.12.2006 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Moc prądu 3-fazowego to: P = V3 * U * I * cos fi (V3 to pierwiastek z trzech = 1,73) Szanowny pan elektryk - miłośnik uziomów fundamentowych - zapomniał dodać, że w jego wzorze trzeba podstawić napięcie międzyfazowe czyli 400V. Jeżeli bierzemy fazowe czyli 230 to nie trzeba tego pierwiastka. P=3*Uf*if=3*230V*25A=17,25kW (drobne różnice wynikają z tego, że 230*3^0.5 to nie jest dokładnie 400) Z tym silnikiem 15kW to bym nie ryzykował. Dużo zależy od rodzaju rozruchu (lekki czy ciężki), tego, czy silnik był przezwajany, temperatury w skrzynce, typu bezpieczników. Po szczegóły zajrzyj do poradnika elektryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 22.12.2006 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 RaStro napisał ta robocizna i materiały to potrzebne były do przyłącza, czy to już za odcinek od przyłącza do budynku lub RBtki? Pytam, bo np. mi przyłącze wykonuje ZE (twierdzą że inaczej się nie da, a elektryk chciał mnie naciągnąć na materiały i robociznę ). U mnie przyłącze kablowe od linii naziemnej umieszczonej po drugiej strony drogi (w grę wchodzi wykonanie przebitki pod jezdnią), do tego ZE kupuje skrzynkę złącza kablowego i skrzynkę pomiarową. Do mnie należy wykonanie na razie odcinka od przyłącza do budynku (chwilowo to będzie tzw. RBtka) No więc do kwoty którą wymieniłem 2100 należy jeszcze doliczyć opłatę w ZE, ja zapłaciłem 1268 zł /dostałem jakąś promocje, normalnie ta opłata oscylowała około 1550 zł, nie wiem dlaczego dostałem promocję może dlatego że to był grudzień, ale ucieszyła mnie ta kwota. Razem więc wydałem 3368 zł OJ,OJ coś musiałem pominąć, może coś mi umkneło, pamiętam że koszt łaczny wszystkich wydatków to 3700, tak więc może jeszcze coś musiałem zapłacić za skrzynkę przyłaczeniową lub licznik, slorki ale nie pamiętam a papiery i notatki są na budowie. U mnie była inna sytuacja, ja słyp miałem w granicy działki, tak więc u ciebie musi być drożej /ten przewiert pod drogą/ i jeszcze jedno te koszty były w 2004 roku a mogło coś się zmienić, choć w tym roku na wiosnę kumpel załatwiał i też coś wydał w sumie 3800 zł. I jeszcze jedno, oczywiście skrzynka z prądem budowlanym, kabel mam poprowadzony w gruncie od słupa do skrzynki , elektryk powiedział że kabla już dał tyle że jak będzie potrzeba dokonania przyłącza w domu to odkopujemy kabel, wprowadzamy do dmu i wpinamy, ponoc ma wstarczyć, ale jak będzie to nie wiem, nie byłem obecny jak mi to robił, ale raczej solidny gość tak że moze będzie OK Powodzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 22.12.2006 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Jeszcze coś wam doradzę, ja nie pogadałem z elektrykiem i nie mam zrobionego uziomu do fundamentów, ale da się to zrobić inaczej, ale szkoda, trudno zawaliłem. Za to mam poprowadzone rurki takie od kanalizacji pod wylanym chudziakiem na gruncie oraz przez ściany fundamentowe, w tych rurkach jest zostawiony sznurek, jak będę wprowadzał kabel elektryczny do domu to tylko do tej rurki i siuuuup j, mam już pod skrzynką w domku, to mi fajnie doradzono. Tak więc jak bedziecie wykonywać fyndamenty warto pogadać przed ich zalaniem z elektrykiem, może wam coś dobrego podpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 22.12.2006 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Moi drodzy. Proszę mnioe poprawić jeśli się mylę ale: 1.) Zabezpieczenie I=25A, prąd U=230V 3-fazy 2.) P=U*I czyli 230*25 = 5750 W * 3 (fazy - każda oddzielnie) = 17250 W 3.) Jeśli podłączę urządzenie (odbiornik) 3 -fazowy (przesunięcie faz względem siebie to 120 stopni czyli sin 120 st = 0,866) to wtedy 17250 W * 0,866 = 14938,5 W. Czyli np. silnik pradu trójfazowego 15 kW powinien wycisnąc z tego przyłącza "siódme poty" ale powinien pójść. 4.) Kiedy użytkuje urządzenia podłączone oddzielnie do każdej fazy to moc max 17 250 W. 5.) Na powyższe obliczenia nalezy wziąć poprawki ponieważ nie wiem jak to się nazywa w języku energetyków, ale przy włączaniu większości urządzeń (zwłaszcza takich z silnikiem) następuje tzw. szpikulec, czyli w ułamku sekundy jest "przepięcie" - wynika to z przepływu prądu przez uzwojenia (analogicznie jak w przypadku rozruchu samochodu po 3 dniach stania na 20 st. mrozie) i 6.) Dlatego moc określana przez energetyków przy 25A to 13 kW (przypominam zależy od użytego urządzenia) Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt PS. Po 8 miesiącach odebrałem wczoraj pozwolenie na budowę, ale przechodzę ostry kryzys wiary więc proszę o wsparcie forumowiczów (oczywiście psychiczne - opiszcie wasze sukcesy) życzę powodzenia i dużo zdrowia szczególnie psychicznego, tak potrzebnego w trakcie budowy. Moja propozycja: nie zakładaj z góry, że wszyskiego dopilnujesz, wszystko przewidzisz a zbudowany dom bedzie bez usterek. Przy takim założeniu na pewno zaaszczędzisz dużo zdrowia. I rada na pierwszy etap budowy. Co do przepustów pod ławami to naiistotniejsze są przepusty dla wody. Jeśli nie ma wodociągu to "zabetonuj" dwie rury. Jedna dla studni, druga w przyszłości dla wodociągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 22.12.2006 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Moc prądu 3-fazowego to: P = V3 * U * I * cos fi (V3 to pierwiastek z trzech = 1,73) Szanowny pan elektryk - miłośnik uziomów fundamentowych - zapomniał dodać, że w jego wzorze trzeba podstawić napięcie międzyfazowe czyli 400V. Jeżeli bierzemy fazowe czyli 230 to nie trzeba tego pierwiastka. P=3*Uf*if=3*230V*25A=17,25kW Szanowny poprawiaczu, a nie widzisz, że nie napisałem Uf, hę? Tylko jest jak byk U? W elektryce symbole są symbolami, a oznaczenia oznaczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 22.12.2006 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 ok.piszecie jakieś wzory,które nic mi nie mówią.Chodzi mi ile tych nieszczęsnych kwh do działki na 2 rodziny domek około 200m?Bez ogrzewana na prąd,bez kuchenek na prąd,itp pożeraczy prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOG 22.12.2006 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Rozsądnie - to weź te 12 kW tak żeby mie zabezpieczenie 3x20A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RaStro 22.12.2006 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 RaStro napisał ta robocizna i materiały to potrzebne były do przyłącza, czy to już za odcinek od przyłącza do budynku lub RBtki? Pytam, bo np. mi przyłącze wykonuje ZE (twierdzą że inaczej się nie da, a elektryk chciał mnie naciągnąć na materiały i robociznę ). U mnie przyłącze kablowe od linii naziemnej umieszczonej po drugiej strony drogi (w grę wchodzi wykonanie przebitki pod jezdnią), do tego ZE kupuje skrzynkę złącza kablowego i skrzynkę pomiarową. Do mnie należy wykonanie na razie odcinka od przyłącza do budynku (chwilowo to będzie tzw. RBtka) No więc do kwoty którą wymieniłem 2100 należy jeszcze doliczyć opłatę w ZE, ja zapłaciłem 1268 zł /dostałem jakąś promocje, normalnie ta opłata oscylowała około 1550 zł, nie wiem dlaczego dostałem promocję może dlatego że to był grudzień, ale ucieszyła mnie ta kwota. Razem więc wydałem 3368 zł OJ,OJ coś musiałem pominąć, może coś mi umkneło, pamiętam że koszt łaczny wszystkich wydatków to 3700, tak więc może jeszcze coś musiałem zapłacić za skrzynkę przyłaczeniową lub licznik, slorki ale nie pamiętam a papiery i notatki są na budowie. U mnie była inna sytuacja, ja słyp miałem w granicy działki, tak więc u ciebie musi być drożej /ten przewiert pod drogą/ i jeszcze jedno te koszty były w 2004 roku a mogło coś się zmienić, choć w tym roku na wiosnę kumpel załatwiał i też coś wydał w sumie 3800 zł. I jeszcze jedno, oczywiście skrzynka z prądem budowlanym, kabel mam poprowadzony w gruncie od słupa do skrzynki , elektryk powiedział że kabla już dał tyle że jak będzie potrzeba dokonania przyłącza w domu to odkopujemy kabel, wprowadzamy do dmu i wpinamy, ponoc ma wstarczyć, ale jak będzie to nie wiem, nie byłem obecny jak mi to robił, ale raczej solidny gość tak że moze będzie OK Powodzonka Jeśli to był 2004 rok to trochę zmienia sytuację, wtedy na pewno płaciło się za skrzynkę przyłączową i licznikową, być może też za robociznę itp. Teraz za 13kW płacę 1800 zł (po 10% rabacie, gdyż dostali projekt przyłącza, który mnie kosztował 500 zł). W tej kwocie ZE zleca komuś zrobienie przyłącza razem ze skrzynkami przyłączową i pomiarową. Do mnie należy tylko wykonanie RBtki i docelowo instalacji w budynku oraz położenie kabla od przyłącza do domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 23.12.2006 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2006 ja zrobie tak,ze w Eenrdze pogadam ile trzeba wziac zeby miec zabezpieczenie 25.pozdrawiamwesolych swiat zycze wszystkim Forumowiczom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 23.12.2006 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2006 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 23.12.2006 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2006 Wysoko w górach, hen wysoko, w lodowej grocie siedzą dwa straszliwe Yetii obgryzają kosteczki. Mniejszy straszliwy Yeti przerywa na chwilę i pyta większego:- Tato, a powiedz mi, po co my się tak ukrywamy przed człowiekami, co?Są takie małe! Przecież i tak je w końcu zjadamy, tak? Dlaczego napadamyna nich od tyłu?- Bo widzisz, synku - odpowiada większy straszliwy Yeti, dokładnieoblizując palce - lepiej smakują nie obesrane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 27.12.2006 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 dobry kawał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 28.12.2006 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Już chyba padły wszystkie możliwe wartości tej mocy przyłączeniowej więc i tak ktoś kto szuka nie będzie wiedział co wybrać.Jakby się ktoś wczytał wdefinicję prawną mocy przyłączeniowej to dowie się ,że jest to moc określona w umowie o przyłączenie [......] oraz moc na jaką zostało zaprojektowane i wykonane przyłącze. Co za tym idzie moc przyłączeniowa służy do projektowania innych elementów sieci jak linia elektroenergetyczna nN, stacja transformatorowa SN/nN, linia SN, szyny SN w GPZ. Tak ,że ostrożnie z tym dokupywaniem mocy przyłączeniowej. To nie jest kolejny moduł w jakimś pakiecie.Poza tym zawsze przy okazji zwiększeniamocy przyłączeniowej potrzebny będzie projekt techniczny wykonany przez uprawnionego projektanta, więc następne koszty.Wasze dyskusje dobre są ale w stosunku do mocy umownej. Niestety e grupie taryfowej G jest ona bez znaczenia dla odbiorcy Nie chce mi się grzebać w tym poście ale ktoś tu opisuje ,że jedzie na przyłączu jednofazowym mimo ,że mawykonane przyłącze trójfazowe i twierdzi ,że nic to go nie kosztuje i jak zachce sobie to podłączą mu licznik bo moc zarezerwowana czeka na niego. Jakoś nie wierzę aby zrobionu mu to przyłącze trójfazowe o on nie zapłacił za niego. A skoro zapłacił i je ma to czemu się męczyć z jedną fazą?. Co tu można zaoszczędzić? opłatę abonamentową? tego nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts