Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tu na razie jest ściernisko...:)

Recommended Posts

Witajcie. Właśnie kupiliśmy działkę. Świetnie, super i w ogóle :) Będziemu budwać dom. Jeszcze świetniej. Tylko nie znamy się na tym na pewno jak większość Forumowiczów przynajmniej na początku.

Zastanawiam się co zrobić na mojej działce żeby wyglądała jak działka a nie ugór. Teren to był kiedyś rolny, właściciel od lat już nic tam nie robił i skutek jest taki, że porośnięte to trawskiem, grubym, splątanym, nogi idzie połamać. Wiem że na zimę to trzeba zostawić ale wiosną??? Już się martwię bo nie mam znajomego rolnika a wg mnie przydało by się to jakoś wykośić czy co??? Ale czym to wykosić, zwykła kosiarka nie da rady... I co potem? Zaorać ?

Jejku naprawdę nie wiem, poradźcie coś. Działka na pewno będzie stała tzw odłogiem co najmniej rok zanim spłacę jeden kredyt i wezmę drugi. Ale chcę żeby wyglądała a nie straszyła ludzi widokiem. Teraz jest zima, śnieg w końcu spadnie i przykryje ale wiosną??? zacznie znowu rosnąć? :)

jeśli rośnie "trawa" to pewnie jest to zwykły perz, który dość trudno zlikwidować. Najlepiej wykosić - poprosić o pomoc kogoś z kosiarką np. rotacyjną, ale najpierw wykarczować ręcznie grubsze korzenie, usunąć kamienie, żelastwo, szkło. Jeśli wiadomo gdzie będzie ogród chemicznie załatwić dziadostwo można, zaorać. Ja walczyłem z tym podkaszarką na początku, potem kosiarką...

Orać to chyba nie będzie trzeba:)Wystarczy pozbyć się porastającego działkę zielska.Powiedz co tam konkretnie rośnie-tylko trawa czy jakieś krzaki, drzewa?

Nie, nie ma tam żadnych krzaków wysokich ani drzew, tylko takie grube splątane trawsko teraz "leżące" chyba dlatego że zimno i nie rośnie? Chyba faktycznie kosiarka rotacyjna ...

Dzięki za odpowiedzi:)