Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

poziom hałasu w kuchni - lodówka !

Recommended Posts

Witam,

Mam lodówkę, jeszcze na gwarancji. :D Po kilku m-cach użytkowania zaczęła hałasować (takie strzelanie jakby ktoś łamał plastik). :( Najgorzej słychać "to" w nocy i człowiek budząc się myśli czy to aby nie jest próba włamywania, napadu. :(

Byli fachowcy i mierzyli poziom hałasu wyszło im 41,7 dB (ale sprzęt nie pokazał wtedy wszystkiego co potrafi). Otrzymałem pisemną zdawkową odpowiedź, że " .... pomiary nie wykazały przekroczenia norm dla tego typu sprzętu".

Zadzwoniłem i w rozmowie telefonicznej poinformowali mnie, że powołują się na normę PN 85/E-082-10 ... ??? tak zrozumiałem i zanotowałem, ale nie mogę namierzyć jej w internecie. Może ktoś pomoże odnaleźć tekst tej normy!

Znalazłem normę PN-87B-02151/02 informującą, że w pomieszczeniach dla ludności w nocy maks. 40 db.

W opisie na stronach internetowych i na naklejce na lodówce jest informacja o poziomie hałasu; wg normy IEC704-3: 38 dB.

Czy moja lodówka jest zgodna z normą czy nie ?

Będę wdzięczny za pomoc w odnalezieniu stosownych norm dla lodówek.

Nie to nie jest no frost. Chodzi o lodówkę Electrolux ERD xxxx.

W opisie lodówki jest info 38 dB, zgłosiłem trzaski i byli i zmierzyli aparatem, wyszło im 41,7 dB, i odpisali na pismie, że sprzęt jest zgodny z normą PN 85/E-082-10 ... ??? Tak zrozumiałem i zanotowałem.

Czy znacie treść normy, na którą powołuje się wynajęty przez sprzedającego serwis. Nie reklamuję towaru, chcę odstąpić od umowy kupna-sprzedaży z tytułu niezgodności towaru z umową (czyli opisem).

Chcę, żeby towar był taki jak opisał producent.

Wg mnie po załączeniu agregatu dochodzi efektu kurczenia się rurek i do "przeciskania się" rurek w piance wypełniającej. Odgłos przypomina łamanie długopisu, plastiku.

Od nowości nic nie było, efekty dźwiękowe pojawily się po kilku m-cach.

Lodówka jest jeszcze na gwarancji.

• 2 weeks później...
Ja mam podobny problem z electroluxem ... lodowka pracowala kilka lat bez zarzutu dopiero po przeprowadzce do nowego domu zaczely sie te problemy. A wyglada to tak ... jest bez szelestna jak pracuje agregat wcale jej nieslychac ale raz na jakis czas uderzenie jakby ktos kopnol w dzwi. Nic z tym nierobie bo wychodze z zalozenia ze jak dziala to lepiej nieruszac... Niejest to bardzo uciazliwe...

Może Cię to pocieszy.

Też miałem ten problem. Przy zakupie zwracałem uwagę na poziom hałasu bo poprzednia była bardzo głośna. Znalazłem ARDO do zabudowy - 36dB. Agregat chodził cichutko, ale co jakiś czas strzelała co było denerwujące zwłaszcza w nocy. Zgłosilem, przyjechał serwis, coś tam pomarudzili i spisali protokół. Po jakimś czasie przysłali z firmy, że uważają sprawę za zakończoną. Trochę mnie to wkurzyło, bo mogłem wybrać inną lodówkę, a wziąłem tę, bo wszystkie inne miały poziom hałasu co najmniej o 2dB wyższy. Napisałem do serwisu bardziej przekonywująco. Skontaktowali się i już byłem umówiony, że zabiorą tę lodówkę na obserwację, gdy ... przestała strzelać.

Trwało to jakieś pół roku zanim przestała strzelać.

A wielu się dziwiło jak wstawiłem temat:

"Normy na wszystko"

Uzasadniałem, że może się zdarzyć tak, że "norma do wścieku potrzebna - skąd?"

I że raz na 5 lat każdego trafi.

Pisz w szukaczkę i pokop w archiwum. Niegłęboko, bo niedawno było.

Pozdrawiam Adam M.[/url]