raffran 20.12.2006 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Wyobrazcie sobie,ze dzisiaj w gazecie przeczytalem mala wzmianke na temat pozwolen na budowe domu.Otoz Ministerstwo Budownictwa ma poddac pod glosowanie,jeszcze przed wakacjami ustawe o likwidacji pozwolen na budowe domow jednorodzinnych.Czy ktos z was tez cos o tym slyszal,albo gdzies czytal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flanker 20.12.2006 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Podobno tak! ale nadzór będzie musiał kontrolować budowę dwa razy w ciągu jej trwania i raz po jej zakończeniu. Moim zdaniem będzie to niedzwiedzia przysługa, znając życie część budów będzie prowadzona bez różnych uzgodnień np. zgody sąsiadów którzy "ustnie" wyrażą tę zgodę ale po jakimś czasie (małej kłótni) przypomną sobie pewne rzeczy i rozpocznie się droga przez mękę. Chciałbym się mylić!, ale....Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 20.12.2006 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 ... ale nadzór będzie musiał kontrolować budowę dwa razy w ciągu jej trwania i raz po jej zakończeniu. Zapomniałeś dodać, że kontrola ma być na koszt inwestora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 20.12.2006 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 ... ale nadzór będzie musiał kontrolować budowę dwa razy w ciągu jej trwania i raz po jej zakończeniu. Zapomniałeś dodać, że kontrola ma być na koszt inwestora Cos za cos.........wiedzialem. Przeciez nic nie ma za darmo. A moglo byc tak pieknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danusieńka 21.12.2006 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Mam pytanie.Ile płaciliście za wydanie pozwolenia na budowę. Przeglądam stronę U.M. i tam podają: np: zatwierdzenie projektu budowlanego 38,-zł budynek gospodarczy 8,-zł na studnię, i urządzenia do usuwania nieczystości stałych i ścieków 14,-zł, poza tym , sieć wodno-kanalizacyjna, gazowa, ciepłownicza - razem 2.000,-zł . Sumując to otrzymujemy 2.060,-zł. Jak jest u Was. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 20.01.2007 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Dzisiaj bylem w biurze po odbior pozwolenia na budowe(lezalo juz tam i czekalo,ale bylismy strasznie zagonieni,wiec..),ale ja nie o tym chcialem. Rozmawialismy tam troche o tych nowych przepisach j.w.Wyglada to tak,ze cala procedura z WZ,projektem,adaptacja ,przylaczami itd.pozostaje bez zmian.To wszystko trzeba zlozyc do urzedu,tak jak dotychczas.Nazywa sie to tylko inaczej,nazywa sie to zgloszeniem,a nie pozwoleniem.Po zlozeniu wszystkich wymaganych papierow,urzad ma 30 dni na ustosunkowanie sie do tego.Jezeli w tym terminie 30 dni nic nie przysla,znaczy ze zgloszenie sie powiedzmy" uprawomocnilo" i mozemy zaczynac.Chociaz z drugiej strony nie jestem pewien,czy po tych 30 dniach nie trzeba jeszcze czekac 14 dni,tak jak do tej pory. Czyli na dobra sprawe zmienilo sie niewiele. PS. Z info z urzedu wiem,ze ludziska to zle pojmuja.Kupuja projekt i wala z nim prosto do urzedu,zapominaja o calej reszcie.Odchodza wiec z kwitkiem i rzecz jasna psiocza na utrudnienia Ale to juz na szczescie poza nami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 20.01.2007 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Polecam także ten wątek, o tym samym temacie: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=90995&highlight= Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 20.01.2007 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Mam pytanie.Ile płaciliście za wydanie pozwolenia na budowę. Przeglądam stronę U.M. i tam podają: np: zatwierdzenie projektu budowlanego 38,-zł budynek gospodarczy 8,-zł na studnię, i urządzenia do usuwania nieczystości stałych i ścieków 14,-zł, poza tym , sieć wodno-kanalizacyjna, gazowa, ciepłownicza - razem 2.000,-zł . Sumując to otrzymujemy 2.060,-zł. Jak jest u Was. Ja za pozwolenie nic nie płaciłam , ani przy składaniu wniosku ani później. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 20.01.2007 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 tamte stawki są już nieaktualne bo zmienila się ustawa o opłacie skarbowej. pozatym jeśli chodzi o sprawy związane z budownictwem mieszkaniowym to nie sa objęte opłatą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts